Boeren op Schiermonnikoog krimpen veestapel vrijwillig in

Een goed voorbeeld doet volgen??

Alle zeven melkveehouders op Schiermonnikoog krimpen hun veestapel fors in. 35 procent van de melkveestapel op het eiland verdwijnt uiterlijk in 2020. En daardoor daalt ook de stikstofuitstoot op het eiland met 35 procent.

De boeren lopen met hun huidige bedrijfsvoering tegen de grenzen van de milieuregels aan. Bovendien leidt de stikstofuitstoot op het eiland ertoe dat de natuur en soortenrijkdom op Schiermonnikoog fors achteruit gaat.

De boeren hebben daarom samen met Natuurmonumenten en de gemeente afgesproken om de veestapel in te krimpen. Tegelijkertijd hebben de boeren besloten om de melk die ze produceren op het eiland te houden en daar te verwerken en dus niet meer naar het vasteland te verschepen.

Eigen kaas
Boer Ludie van der Bijl moet ook koeien inleveren vanwege de nieuwe zelfopgelegde regels. "We zitten hier bij een nationaal park, een werelderfgoed. Er is ons alles aan gelegen om samen de kar te trekken", zegt hij.

Van der Bijl moet zo'n vijf van zijn 55 koeien wegdoen. Dat valt te overzien, maar het betekent wel dat er minder melkgeld binnenkomt. Met een eigen zuivelfabriek willen de boeren de gemiste inkomsten compenseren.

"De melk blijft op het eiland en het is in eerste instantie de bedoeling dat er kaas van wordt gemaakt", zegt hij. "Door het in de markt te zetten als Schiermonnikoogse kaas, moet het verschil van die 35 procent minder koeien worden terugverdiend."

Er is ons alles aan gelegen om samen de kar te trekken
Boer Ludie van der Bijl
Volgens boswachter Chris Braat van beheerder Natuurmonumenten werkt de stikstof letterlijk verstikkend voor het eiland. "De duinen hier bestaan voor een groot deel uit bos. En waar geen bos staat, daar zie je dat het nu helemaal begroeid is met gras, met helm, met zandzegge en met duinriet."

Van nature zijn de Schiermonnikoogse duinen juist voedselarm, waar sommige planten en dieren juist erg van houden. Nu groeien de duinen helemaal dicht. "Daardoor verdwijnen alle kenmerkende dingen van de open duinen, want er zijn maar een paar planten die profiteren van de stikstof, die fungeert als een soort mest."

Saaier
Het verdwijnen van planten en dieren leidt tot een saaiere cultuur. Veel planten en dieren verdwijnen. "Het wordt veel soortenarmer en monotoner door de stikstof", zegt Braat. "Er verdwijnen veel vogels en veel plantensoorten. Tapuiten zien we bijvoorbeeld niet meer."

En ook voor bezoekers wordt Schiermonnikoog een stuk minder aantrekkelijk, zegt Braat. "De beleving van zo'n open duingebied, met al die variatie, verdwijnt. Het wordt gewoon saaier. En Schiermonnikoog gaat daardoor veel meer op de rest van Nederland lijken."

Video: nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+6
slagroomvla
Gras overhouden hoeven ze niet bang voor te zijn, dat vreten de ganzen wel op. Verder kolder verhaaltje over stikstof, dat waait daar gewoon weg!

Minister komt dus graag langs om handtekening te zetten voor minder vee..., RFC zal ook wel in de handen klappen dat de rmo er niet meer met de boot naar toe moet. Binnen 10 jaar de polder met grasland natuur, einddoel bereikt!
van Ittersum
Krimpen ze per bedrijf in of over het totaal? Ook hier is bedrijfsovername een crime. Dus stopt er 1 of minder tot een hobbyniveau( toerisme hebben ze alternatief) heb je snel binnen die cluster die krimp te pakken.
christo
Ik had liever die hypotheek ook overgedragen aan natuurmonumenten. 1 Eiland is binnen zullen ze wel denken. Nu het grote vasteland nog.
+1
jg
Betere keuze dan die de zgn innovatieve veelmelk-gekkies gemaakt hebben 😄
+8
brabantboer1
Mooie visie van de eiland boeren. Knap dat ze allemaal, samen met elkaar dezelfde richting op gaan. Collectief denken in plaats van individueel denken. Ontzettend knap gedaan en heel veel succes. Ik denk dat, dat best eens kan gaan lukken.
+1
Wilbert
Mooi initiatief. Zijn er voldoende waarborgen ingebouwd voor de boeren? Anders krijgen ze daar alsnog Brabantse toestanden.
Is er al een ammoniakmeetpunt op het eiland? Lijkt mij een mooie case om te kijken of minder koeien ook echt leidt tot minder ammoniakdepositie? Of zouden andere zaken een rol spelen bij de vergrassing van de duinen?
Blijft oppassen.
demelkboer
Dit is de opmaat voor de toekomst van de nederlandse (melk)veehouderij. Minder vee, minder produceren het zelfde verdienen.
pa
Is er een subsidiepotje achter de hand? Kunnen ze later oprecht overeind houden: WE HEBBEN HET SERIEUS GEPROBEERD. Potje leeg: boeren beteuterd kijken helaas
k-fielmich
Spiegeltje aan de wand wie is er de slimste van t eiland? let op uw zaak veehouders zorg voor goede financiele regeling anders zinloze aktie..............
+1
dewittemotor
Die ammoniak waait daar sneller weg dan dat hij aan de mest ontsnapt. Dus lijkt mij pure lariekoek.
+1
sjoerd de melker
Paar koetjes weg, iedereen tevreden. Ook nog lekker makkelijk, je krijgt het minder druk. Maar per saldo laat je jezelf in de trein wel een wagonnetje naar achter verplaatsen. Bij elk perron wordt er een wagonnetje afgekoppeld. Ik ben bang dat je op de lange termijn spijt krijg.
buorman
@sjoerd de melker
Paar koeien minder, paar tentjes meer
Koe moet je voeren en verzorgen, gasten betalen eigen eten
Kopen ook nog het liefst regionale producten bv kaas v/h eiland.
En ach; je moet mss niet in het laatste wagonnetje zitten, maar vele locomotiefjes hebben ook de nodige butsen opgelopen....
Ergens in de midden is vaak het beste

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's platteland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN