Mycoplasma-crisis in Nieuw-Zeeland, miljoenenschade voor megabedrijf Van Leeuwen

In Nieuw-Zeeland lijkt de uitbraak van het Mycoplasma Bovis-virus te escaleren. Het virus wat zich in hoog tempo verspreid is ‘begonnen’ op het megabedrijf van de Nederlandse emigrant Aad van Leeuwen.

Het virus is inmiddels vastgesteld op 39 bedrijven. Het aantal bedrijven dat op slot zit loopt op richting de 300. Ongeveer 1.700 bedrijven zijn verdacht omdat ze in de buurt van de besmette bedrijven zitten of omdat ze contact hebben gehad met de getroffen bedrijven. De Nieuw-Zeelandse overheid heeft inmiddels meer dan de helft van de 22.000 besmette dieren laten ruimen.

Nieuw-Zeeland heeft een systeem waarin boeren het transport en verplaatsing van vee zelf bij moeten houden. Volgens de diergezondheidsdienst in het land houden veel ondernemers dit systeem niet bij en vindt er veel handel van koeien zwart plaats. Ook worden de voorschriften voor het vervoer van dieren genegeerd, wat ervoor zorgt dat de ziekte snel verspreid, zo stelt de Biosecurity.

Deel dit topic

Reacties

+1
familie pelle
Hoe kan het dat een land dat zo afhankelijk is van export van zuivel zon zooitje aan dieradministratie heeft. En ook tegelijk het zoveelste voorbeeld dat de inkoop van melk van RFC niet aan dezelfde eisen hoeft te voldoen als
De eigen ledenmelk.
+1
van Ittersum
@familie pelle dus dan ook maar dezelfde melkprijs? Fronterra zit ook hier in Nederland toch, sluit u daar maar bij aan.. U vergeet nog even de LTO en de Rabo te benoemen, die zullen rechts of links om ook wel schuldig zijn.

Wees blij dat u hier boert, tis ergens anders ook niet altijd feest, ondanks we hier ook over alles zeilen. Wat in de regel betekent dat we het uitstekend hebben 😉
+1
familie pelle
@van Ittersum wat zit je nou te zemelen? RFC koopt melk in van Fonterra. Nu ik deze reportage lees stel ik twijfels aan het gelijkheidsprincipe dat de ledenmelk aan dezelfde eisen moet voldoen als de inkoopmelk. Als ik deze reportage naast het debacle rondom de i en r fraude in Nederland leg krijg ik toch wel kromme tenen. Daarnaast wijs ik U op die kras op Uw plaat, constant met het wijsvingertje “als het je niet bevalt ga je maar naar een andere fabriek bank belangenbehartiger bla bla” om zo elke kritiek of discussie neer te slaan.
Wilbert
@familie pelle is oud nieuws dat er in NZ meer kan en minder controle is dan in Nederland. Maar ze maken daar nu een "inhaalslag", tot ongenoegen van veel boeren. Herkenbaar?
Ps. Van leeuwen was niet de bron van de besmetting, hij was enkel de eerste die er melding van maakte.
+3
puddingbroodje
Ik lees overal het woord ""virus"" maar het is toch een bacterie?
vedder
@puddingbroodje wel een mycobacterie die zo klein is dat het bijna een virus is. Kan zich ook door de celwand verplaatsen oid.
+1
pieter-werkman
Klopt is een bacterie,en moeilijk te "kweeken"
Jaap40
@pieter-werkman welke invloed heeft de bacterie op de kwaliteit van de melk bij de geïnfecteerde koeien in NZ?
+2
Vario512
Nu lijkt het net of ze in Nieuw-Zeeland een groot probleem hebben met mycoplasma. Maar in Nederland is het niet anders. Misschien is het probleem hier nog wel groter, omdat veel boeren en dierenartsen de ziekteverschijnselen van mycoplasma niet herkennen.

Waarom hebben 13% van de RFC-boeren een celgetal boven de 244?
Jaap40
@Vario512 je kunt ook gewoon een consequent beleid op celgetal koeien hanteren. Die 13% boeren met hoog celgetal koeien zouden hoogstwaarschijnlijk zelf actief moeten sturen.
Welke relatie is er tussen mycoplasma en celgetal overigens?
Vario512
Quote Reactie van @Jaap40:
je kunt ook gewoon een consequent beleid op celgetal koeien hanteren.

Elke koe die mycoplasma-mastitis heeft gehad, kun je beter afvoeren. Maar als je al een aantal jaren of decennia mycoplasma in je veestapel hebt, dan is bij sommigen de stal bijna leeg.

Quote Reactie van @Jaap40:
Die 13% boeren met hoog celgetal koeien zouden hoogstwaarschijnlijk zelf actief moeten sturen.Welke relatie is er tussen mycoplasma en celgetal overigens?

Ik wil niet zeggen dat die 13% allemaal met mycoplasma te maken hebben, maar een gedeelte wel. Ik denk zelfs dat als je niet structureel onder de 100 zit, en er alles aan gedaan hebt om er onder te komen, dat je dan eens aan mycoplasma zou kunnen denken.
Als je individueel melkonderzoek laat doen, en er wordt nooit een bacterie gevonden, dan is het waarschijnlijk mycoplasma.
arjanvw
@Vario512 toch wekt mijn indruk dat u nooit met Mycoplasma te maken hebt gehad.. En dat u maar wat zegt.. een uitbraak is niet iets sluimerends en richt in korte tijd veel schade aan! 20% van de melkkoeien! Uierontsteking is niet te genezen. Koeien met laag celgetal kunnen het net zo goed krijgen als met hoog celgetal. Ook krijg je te maken met koeien die een 'niet' te genezen dikke voorpoot kunnen krijgen.. enige remedie is koeien na besmetting direct uit de koppel halen en afvoeren.. na 3-4 weken is het 'zomaar' verdwenen..
Vario512
Quote Reactie van @arjanvw:
na 3-4 weken is het 'zomaar' verdwenen..

Mastitis is 1 van de aandoeningen die mycoplasma kan veroorzaken. Gewrichtsontstekingen en ontstekingen onder de huid over de hele koe komen ook voor.

Volgens het laatste onderzoek van ZuivelNL en de GD zijn alle onderzochte bedrijven aan het einde van het onderzoek nog steeds niet vrij van mycoplasma.
Als mycoplasma 'zomaar' verdwijnt, waarom zijn er in Nieuw-Zeeland dan al 22.000 koeien geruimd. Ze hadden toch ook even 4 weken kunnen wachten, dan is het volgens jou weer verdwenen.

Quote Reactie van @arjanvw:
Ook krijg je te maken met koeien die een 'niet' te genezen dikke voorpoot kunnen krijgen

En krijg je koeien met een ontstoken knie van het achterbeen, die vervolgens kreupel gaan lopen en op meerdere plekken op en in het lichaam ontstekingen krijgen.

Genoeg van deze koeien gehad, die allemaal bij Rendac zijn beland.

Waarschijnlijk slaat mycoplasma niet bij iedereen op dezelfde manier toe. Zal nogal afhangen of er nog meer ziektes een rol spelen en wat je productieniveau is.
Vario512
Quote Reactie van @Vario512:
Nu lijkt het net of ze in Nieuw-Zeeland een groot probleem hebben met mycoplasma. Maar in Nederland is het niet anders. Misschien is het probleem hier nog wel groter, omdat veel boeren en dierenartsen de ziekteverschijnselen van mycoplasma niet herkennen.

Waarom hebben 13% van de RFC-boeren een celgetal boven de 244?

Waarom hebben 7,8% van de veehouders ongunstige salmonella-uitslagen in hun tankmelk?
vedder
@Vario512 waarom hebben een hele zooi salmonella bij gunstige tank?
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
waarom hebben een hele zooi salmonella bij gunstige tank?

Omdat de grenswaarde te hoog ligt.
vedder
@Vario512 ja juust!! En zo kan vrijwel ieder tankmelk onverwacht test voor welke ziekte dan ook gewoon de prul in en weten we niks
de hoef
Quote Reactie van @Vario512:
Waarom hebben 13% van de RFC-boeren een celgetal boven de 244?

vertel
Vario512
Quote Reactie van @de hoef:
vertel

Omdat een groep veehouders mycoplasma in de veestapel heeft en daardoor het celgetal niet structureel omlaag kunnen krijgen.
de hoef
@Vario512 het zit hier ook altijd hoger dan gem ,maar heb er zelf geen hinder van
+1
Vario512
Quote Reactie van @de hoef:
het zit hier ook altijd hoger dan gem ,maar heb er zelf geen hinder van

Ik zeg ook niet dat iedereen die hoger dan gemiddeld zit, het celgetal moet verlagen.

Er zijn boeren die het celgetal graag naar beneden zouden krijgen en minder mastitis-koeien zouden willen hebben. Dat zij ondanks alle inspanning en moeite, dit niet voor elkaar krijgen, omdat ze niet weten dat ze mycoplasma onder de koeien hebben.

Ik wil er meer mee aangeven dat mycoplasma ook hier in Nederland speelt, maar dat er door de periferie maar weinig aandacht aan wordt gegeven.
Ik heb een aantal jaren geleden de dierenarts gevraagd of een bepaalde koe mycoplasma-mastitis kon hebben. Het antwoord was dat dat hier niet voor kwam en ik maar een melkmonster moest brengen voor bacteriologisch onderzoek. Bij standaard bacteriologisch onderzoek wordt er niet op mycoplasma onderzocht.
+1
Wilbert
@Vario512 bron? Of eigen vermoeden?
Vario512
Quote Reactie van @Wilbert:
bron? Of eigen vermoeden?
Of er op veel bedrijven mycoplasma voor komt, zonder dat dit bekend is. Dat is inderdaad een vermoeden.

Het probleem met mycoplasma is, dat je het niet eenvoudig kunt vaststellen of je het op je bedrijf hebt.
Wilbert
@Vario512 de symptomen zijn breder dan een ontstoken kwartier. Vaak hele uier, gewrichtsontsteking etc.
Lijkt mij dat als je echt werk maakt van de uiergezondheid, dit er vroeg of laat wel uitkomt.
Wat betreft die bedrijven een iets verhoogd gemiddeld celgetal, het is maar net hoe druk je je erover maakt. Sommige redeneren zolang je geometrisch niet boven de 400 komt is er eigenlijk niets aan de hand....
Oudere koeien hebben doorgaans ook een wat hoger celgetal en niet iedere boer grijpt meteen naar de antibiotica. Biologisch heeft ook een ietsje hoger celgetal.
willemkopalt
Hoe groot is het mycoplasma probleem in Nederland? Ik verwacht groot
casev
@willemkopalt niet zoeken betekend geen probleem.... ik verwacht dat veel veehouders in NZ dit achteraf ook liever hadden gehad...
vedder
@willemkopalt zolang de NL diergezondheid geregeld wordt door Deventer zullen we nooit weten wat er speelt aangezien zij vooral ingesteld staan op ontkennen ipv oplossen. Als een bedrijf dan niet loopt sturen ze er een pitbull van het welzijnsloket heen om de betreffende boer, z'n bedrijf en z'n voerman de grond in te boren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mycoplasma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN