De kringloopwijzer. Slim instrument, of toch niet zo?

In de melkveehouderij is het is tijd voor Control-Alt-Delete. Iets wat onderstreept werd toen landbouwminister Carola Schouten in mei zei dat er geen ruimte is om de ongeveer 800 knelgevallen te helpen. Schouten was ontdaan, maar is er dan echt geen ruimte om te helpen? Het was voor een melkveehouder reden om een open brief te schrijven aan de politiek.

Meer: boerenbusiness.nl/bloggers/boerenbusiness/…

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Is dit nu jouw geweldige oplossing?
+2
Grensboertje
Is niet voor niets de sjoemelwijzer toch?
+1
jan w
Ik ben voorstander van de kringloopwijzer, Echter zo de zuivel iedereen aan "Mijnkringloopwijzer" heeft vastgeknoopt en hiermee de hele kringloopwijzer verkracht. Er zijn ook vele bedrijven met mij die de kringloopwijzer als management instrument zien en middels studiegroepen hierop inspelen. Je kunt er wel mee sjoemelen, maar je trekt zelf altijd aan het kortste eind, of dit nu vroeg of laat is. Wij hebben samen met alle studieclub's in die jaren heel veel geleerd. Dit over voeding, diergezondheid. bodem, bemesting enz.
+1
Wilbert
Welkom bij lachen met @christo 😄
Is den besten jouw advocaat?

Maar even serieus, het is een simplistisch, onsamenhangend en gefrustreerd verhaal.
Oftewel kansloos.
christo
@Wilbert Dít stuk is niet wat ik laatst bedoelde. Dat loopt nog en komt voorlopig helaas nog niet naar buiten. Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid.
christo
@Wilbert Ik heb het stuk nog 2x gelezen en snap de boodschap denk ik wel. Het lijkt idd een raar stuk van de schrijver. De kernpunten die ik er uit haal zijn de volgende:
- de kringloopwijzer is de basis voor veel dingen
-de kringloopwijzer is nog niet helemaal waterdicht
-de kringloopwijzer gaat nooit geborgd worden.

Dus ik deel de zorgen van de schrijver. Als je ziet dat er miljoenen per jaar besteed worden aan de zgn. sjoemelwijzer dan mag je hopen dat het uiteindelijk goed komt met dat WUR paradepaardje. De schrijver geeft aan waar de gaten zitten. Ik zelf zie dat ook niet goed komen en ben daar inhoudelijk al een heel eind mee. Een tipje van de sluier wil ik naar aanleiding van het artikel toch even oplichten.
Rfc gaat proberen de kringloopwijzer in te zetten als ultieme duurzaamheidstool. Ze vergeten dat het ding nooit de borging gaat krijgen die nodig is om de jongens en meisjes in Den Haag het ding te laten gebruiken waar het oorspronkelijk voor bedoeld is; nl evenwichtbemesting. Er worden dus bakken met geld over onze rug verkwanseld met als doel???
De onderbouwing daarvan loopt en ik heb nog niet alle geldstromen in beeld. Zodra dat zo ver is zal ik met een goed onderbouwd verhaal komen waar jij ook schik van hebt. Ik snap zo langzamerhand steeds beter dat Wiebren van Stralen niet langer deze kringloopwijzer wilde verdedigen.
jan w
Quote Reactie van @christo:
Als je ziet dat er miljoenen per jaar besteed worden aan de zgn. sjoemelwijzer

En dat is ook nog eens allemaal van ons geld. kijk eens hoeveel je voor zuivelnl nu meer betaald als voor een paar jaar terug.
Als het geld goed en nuttig besteed wordt, heb ik er nog niet zoveel problemen mee. Maar een tool die op deze manier er wordt neer gezet, gaat nooit werken.
robbies
Je bent je frustratie kwijt, maar wat is je punt?
+1
van Ittersum
Anonieme schrijver die iets te vertellen heeft....en dat moet ik dan maar serieus nemen....
jg
@van Ittersum Inderdaad.
van Ittersum
@jg wwarschijnlijk familie van je😉
casev
Een voorzichtige schatting: een kwart van ons heeft die kringloopwijzer binnen 10 minuten ingevuld en opgestuurd. zolang ze er geen grote sancties opzetten (zoals met de gecombineerde opgave), zal het nooit wat worden....
christo
@casev Weet je dat er een kleine groep in nederland is die een dezer dagen weer een beschikking krijgt met het voordeel er in wat ze met de kringloopwijzer verantwoorden. Dat zijn de slimme jongens die het spelletje meespelen met de adviseurs en zuivel nl. Lekker minder mest afvoeren en zelf volgend jaar nog meer opbrengst halen van eigen land. De kringloopwijzer is een soort van poepluier. Eerst lekker warm aan de bips. Daarna begint het al redelijk snel te stinken en tenslotte, wanneer je de luier niet verschoont, komt de irritatie tot je geen vel meer over hebt.
+3
jan w
@christo
Dat ben ik dus totaal niet met jouw eens.
Van de dingen erom heen hebben wij in studieclub verband heel veel geleerd. Qua technische resultaten is er ook heel veel uit te halen. Dus niet alleen het mestverhaal. Verder hopen wij ook, voor diegene die hem wel zo rieel mogelijk proberen in te voeren, dat daardoor ook het mestbeleid op wordt aangepast. Dat we naar evenwichtbemesting kunnen gaan. En en niet te vergeten punt is, dat er handvaten worden gezocht om zoveel mogelijk eigen gewonnen voer van eigen land in de koe te krijgen. In destudieclubs zien we door de jaren heen dat er steeds meer krachtvoer per koe en per kg melk wordt gevoerd, dit gaat ten koste van het eigen voer. Dat je tegen de voerleverancier kunt zeggen van die kant wil ik op en hoe bereiken we dat en niet als een stel jonge eenden achter die verkoper cq. voervoorlichter aan waggelen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @casev:
een kwart van ons heeft die kringloopwijzer binnen 10 minuten ingevuld en opgestuurd.

dat vindt ik knap als dat lukt. hier had ik minstens een half uur nodig om alle fout meldingen weg te werken. 😅 😅
casev
@pietjepuk hahaha. Ok, ik moet toegeven dat het hier ook wel een half uur kostte. Ik was zo dom om ook 2018 in te vullen, blijkt dus dat dat volgend jaar pas moet. Dus met een beetje geluk hoef ik volgend jaar alleen maar op verzenden te drukken..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kringloopwijzer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0