Familie Vedders haalt meeste melk uit ruwvoer (+Video)

ForFarmers heeft via Agroscoop bepaald welk melkveebedrijf de meeste kg meetmelk uit ruwvoer realiseert om daarmee de Agroscoopbokaal 2018 in de sector melkveehouderij te winnen. Dit jaar viel die prijs ten deel aan de familie Vedders uit Haaksbergen. In 2017 scoorde Vedders met 18,1 kg

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Wat een flauwekul dat is nog geen 6800 kg meetmelk uit ruwvoer. Als dit het beste bedrijf van ff is dan is het niet best.
pieta
@m uut m Geven die van jou wel zoveel liters? 😁
m uut m
@pieta
Momenteel 20 kg melk, 5.85 vet en 4.15 eiwit en 3.5 kg krachtvoer.
m uut m
@pieta
Ik heb voor 1 kg brok 2 kg meetmelk gerekend.
En ja dan heb ik momenteel 18.3 kg meetmelk uit ruwvoer.
pieta
@m uut m Dat is mooi. Nu is het ook wel de beste tijd met weiden. Haal je het jaarrond ook?
m uut m
@pieta
Wordt hard aan gewerkt.
Maar dat dat haal jij toch ook gemakkelijk.
pieta
@m uut m Ik vind het wel een beetje flauw van je. Jij haalt die liters uit ruwvoer dus amper of niet en een ander haalt ze wel en dan moet je in je eerste reactie zeggen dat het eigenlijk veel beter kan. Hoeveel wij zelf uit ruwvoer melken weet ik zo niet. Kun je dat ergens zien?
m uut m
@pieta
Je weet hoeveel krachtvoer je voert.
Dit deel je door de vem behoefte van 1 kg melk.
pietjepuk
@pieta als je weet hoeveel krachtvoer je aangekocht hebt kom je een heel eind.

kg krachtvoer maal 2 ( wat ik overigens veel vindt maar daar gaat m uut m van uit)
jaarleverancie kg melk min aantal kg krachtvoer maal 2. gedeeld door gemiddeld aantal koeien.
gedeeld door het aantal dagen dat de koeien worden gemolken.
m uut m
@pietjepuk
Gedeelt door 365
pietjepuk
Quote Reactie van @m uut m:
365

jou dag productie van 20 kg melk van waar uit jij gaat reken is inclusief droge koeien?
m uut m
pietjepuk
@m uut m je hebt er geen zeker momenteel.
m uut m
@pietjepuk
Ik heb alles aan de melk.
pietjepuk
@m uut m Als je op jaarbasis rekent dan inclusief droge koeien. kom je dan nog aan die 18,3
m uut m
m uut m
@pieta
Als ik het als biologische jersey boertje al haal. Dan haal jij dat met 2 vingers in de neus.
pieta
@m uut m Daar ben ik het niet mee eens. Jersey is een echt weidekoetje. In de tijd van volop weiden met voorjaarsgras ben jij in het voordeel. Ik zou het dan voor mezelf even na moeten zoeken. Jullie rekenen enkel met krachtvoer/bijpoducten voor de melkkoeien?
m uut m
m uut m
@pieta
Zij halen nog geen 60% van de melkproductie uit ruwvoer.
Om het even anders te brengen.
Weurding zat meestal rond de 65% uit ruwvoer.
pieta
@m uut m Dat zegt me niet zoveel. Als je een ruwvoeroverschot hebt en je haalt bijv maar 40-50% melk uit ruwvoer ligt dat wat anders als bij iemand met een ruwvoertekort. Dan komt vervolgens de koeproductie. Hoe hoger die is hoe hoger het relatieve aandeel krachtvoer om die productie te halen en de koe gezond te houden. Bij een lagere productie kun je je hoeveelheid melk uit ruwvoer toe laten nemen. Zonder regels omtrent grondgebondenheid is er eigenlijk voor ieder bedrijf een eigen optimum.
m uut m
@pieta
Ga maar eens rekenen zo bijzonder is het niet.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Haal je het jaarrond ook?

In 305 dagen makkelijk in 365 dagen niet. 😜
dwers
Akkerbouw matige veehouderij zeker.
paul1
@dwers akkerbouw matig ?
christo
@dwers Pffffffff. Een lintje kun je laten aanvragen via de plaatselijke oranjevereniging.
dwers
@christo niet overdrijven, ze kennen mij niet eens in het dorp.
christo
@dwers Dacht ik al.
dwers
+1
MARTIJN G
@dwers Wel schreeuwen terwijl je het bedrijf niet kent.
demelkboer
Ik ben wel eens benieuwd naar lijstjes met wie het meeste winst maakt. Die zie ik nooit
+1
christo
@demelkboer Lees je je eigen rapport niet?
demelkboer
@christo ik zie alleen vergelijkingen met de groeps referenties. Geen lijstjes met naam en toenaam.
m uut m
Yvon Jaspers zet ondernemers namens ForFarmers en Reudink in het zonnetje
Bio-melkveebedrijf De Tolakker één van de winnaars Agroscoopbokaal 2018

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2018 zijn gisteren tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beesd bekendgemaakt. Acht ondernemers uit verschillende sectoren (waaronder de biologische) ontvingen de ForFarmers respectievelijk Reudink Agroscoopbokaal vanwege hun uitzonderlijke (technische) resultaten. Yvon Jaspers reikte de bokalen uit.

ForFarmers organiseert de uitreiking van de Agroscoopbokalen om ondernemers te onderscheiden voor hun (technische) prestaties op het gebied van duurzaamheid, één van de kernwaarden van ForFarmers.  Op deze wijze wil de onderneming duurzaam en toekomstbestendig ondernemen in de agrarische sector stimuleren. Dat past in de missie van ForFarmers om veehouders te helpen met gezonde dieren het rendement te verbeteren. David Fousert, directeur Herkauwers bij ForFarmers Nederland, licht toe: "Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, willen we in de eerste plaats andere boeren inspireren. De winnaars hebben stuk voor stuk gewerkt aan een duurzame toekomst voor hun eigen bedrijf en daarmee die van de sector. Door de prestaties te monitoren in Agroscoop, maken we 'duurzaam ondernemen' meetbaar en concreet, niet alleen voor de ondernemers zelf, maar ook voor hun collega's én voor de maatschappij.

Winnaar biologische sector: Hoogste melkproductie uit ruwvoer met gezonde koeienGoed ruwvoer is de basis voor de hoge én gezonde melkproductie op het biologische melkvee¬bedrijf De Tolakker in Utrecht. Samen met de andere dierverzorgers realiseert Leonie de Jongh-Vernooij, verantwoordelijk voor de rundveetak op het bedrijf, een productie van 19,0 kg meetmelk uit ruwvoer per koe per dag bij een 365-dagen-productie van 10.823 kg melk. Daarnaast wordt deze voor de biologische melkveehouderij zeer hoge productie gerealiseerd met een goede uiergezondheid. Het bewijs hiervan is dat het celgetal regelmatig lager ligt dan de BSK. Met Reudink werken ze aan het ideale rantsoen voor de melkkoeien, waarbij kwalitatief goed ruwvoer de basis is. Met secure bemesting, een uitgekiend maai-, oogst- en weideprotocol en goed in- en uitkuilmanagement halen zij zo veel mogelijk melk uit eigen ruwvoer. Daarnaast werken ze zeer gedreven én volgens vaste protocollen aan een goede hygiëne en dierverzorging. Rundveestal De Tolakker is een biologisch melkveebedrijf met 70 melkkoeien en tevens het onderwijsbedrijf van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Foto: Yvon Jaspers omringd door de winnaars van de Agroscoopbokaal 2018.Winnaar melkveesector: meeste liters meetmelk uit ruwvoerEen structureel goede ruwvoerwinning en veel melk produceren uit ruwvoer is niet alleen van belang voor een lage kostprijs, maar draagt ook bij aan duurzaam produceren. Een veehouder die veel melk uit ruwvoer produceert, hoeft immers minder krachtvoer of bijproducten van buitenaf te betrekken. Dit was ook het doel dat Eddie en Dianne Vedders uit Haaksbergen (Ov) zich stelden in 2010. Van alle bedrijven in Agroscoop scoorde melkveebedrijf Vedders in 2017 met 18,1 kg meetmelk uit ruwvoer het hoogst op dit kengetal. "Deze prijs is een mooie bekroning op ons werk." Daarnaast was het krachtvoerverbruik 19,6 kg per 100 kg melk. Daarmee hoort Vedders bij de 10% bedrijven met het laagste krachtvoerverbruik. Het productieniveau lag op 11.172 kilo meetmelk per koe per jaar, met een vetgehalte van 4,24 en een eiwitgehalte van 3,44.
"Een hoge productie meetmelk uit ruwvoer vertelt heel veel over een bedrijf", stelt melkveespecialist Arnout ter Horst. "Het geeft aan dat er zorgvuldig wordt omgesprongen met de ruwvoerteelt en laat zien dat het goed gaat met de koeien, want de koeien weten het ruwvoer goed om te zetten naar liters melk."

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , familie , melk , forfarmers , ruwvoer , agroscoop , melkveebedrijf en meetmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0