Er is echt geen ruimte voor extra knelgevallen

Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit vertelt waarom ze heeft besloten de knelgevallenregeling niet uit te breiden.

We moeten ook echt zorgen dat we niet over het fosfaatplafond heen gaan, want als dat weer gebeurt, moeten we opnieuw een generieke korting toepassen. De combinatie van de beperkte ruimte (in het fosfaatplafond) en de maximale uitgifte van de fosfaatrechten die heeft plaatsgevonden, leidt ertoe dat er geen mogelijkheden zijn de knelgevallenregeling verder uit te breiden.”

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

christo
Voor elk probleem is een oplossing. Dus ook voor deze. Ik hoop van harte dat iedereen die nu aan zet is zijn/haar verantwoordelijkheid neemt op weg naar een nieuw begin. De tijd dringt.
+2
dewittemotor
Dat er geen ruimte meer is, zegt niets over het feit dat ze juridisch juist of onjuist gehandeld heeft.
Ondernemers die alle beschikbare info/plannen naar rvo ingezonden hebben voor het verkrijgen van die integrale subsidie, en subsidie toegewezen hebben gekregen zijn nu het haasje. Zij begonnen te bouwen etc. en nog voordat de stal klaar is gooit zij het dicht. Samenvattend rvo was compleet op de hoogte van de betreffende uitbreidingsplannen en gaf toch subsidie. Toch erg vreemd dat ze nu het argument gebruiken dat wij het aan hadden kunnen zien komen. Dat klopt gewoon niet . Vergelijk het met een burger die subsidie krijgt voor zonnepanelen, hij schaft ze aan en op het moment dat ze erop liggen maakt de overheid een regeling dat je de stroom niet mag leveren en gebruiken van die panelen. De wereld zou te klein zijn. Dus er resten twee mogelijkheden. Extra rechten naar die bedrijven en als dat niet kan, gaat ze de schade maar vergoeden. Vooral die laatste optie wordt door de landbouw vergeten.
Is gewoon onbehoorlijk bestuur.
+1
Twentsch Land
@dewittemotor

Dat je de stroom niet mag leveren !!

Het vee kan gewoon worden gehouden mits men voldoende fosfaatrechten heeft en die fosfaatrechten zijn gewoon te koop....dat is wat anders dan stroom wat je niet kunt verkopen.
dewittemotor
@Twentsch Land De komst van fosfaatrechten was onbekend bij afgifte van de subsidiebeschikking, dus mijn vergelijking klopt gewoon
+1
cjw73
@dewittemotor net wat je al schrijft. De meeste hebben al een bak subsidie gehad dus vast nog wel geld om rechten te kopen. En anders wordt het sowieso niks.
+2
horstink
@dewittemotor
Je kreeg subsidie voor het toepassen van nieuwe technieken in de stallen die goed zijn voor het dierwelzijn en/of die de emissies uit de stallen beperken. Heb nooit gelezen dat een voorwaarde voor de subsidie was dat de stal veel groter moest worden dan de bestaande stal. Dat was een ondernemersbeslissing, ..... al is het zuur voor de ondernemers die door een te optimistische begroting nu knel zitten.
Rob07
Blijf het ook raar vinden voor de gemengde bedrijven (incl varkens) . Zij hadden immers het beruchte europese fosfaatquotum. Hoe had deze groep het moeten zien aankomen? Het verhaal van de overheid /LTO/Rabo deugd van geen kant.
Over enkele jaren zal de rechter hier wel een uitspraak over doen, maar voor sommige zal dit te laat zijn.
+1
nederlandse boer
Het gaat helemaal niet over ruimte of geen ruimte. Het gaat over het feit dat het algehele doel is de melkveehouderij in omvang af te knijpen. Ieder middel om dat doel sneller te realiseren is geheiligd en in dat licht moet je deze uitspraken van mevrouwtje Schouten lezen.

Uitspraak is volledig overeenkomstig de verwachting.
+1
Detukkeroettwente
@nederlandse boer JUIST hierin past ook de genocide van gezonde/drachtige koeien , en keurentjes en de ledenraad maar lachen,..., er moet en er zal minder melk komen links om of rechts om, fosfaat was/is/word nooit geen probleem is tot wenselijk probleem gemaakt, en breed uitgemeten .walgelijk !!!
+2
nederlandse boer
LTO laat zich opnieuw voor het groene karretje spannen van LNV met tweespalt zaaiende uitspraken als: 'ja als we iets gaan toedelen, moet het bij de anderen vandaan gehaald worden'.

Bah wat een stellingname.

Oplossing:
Kom gewoon op voor de melkveehouderij en stel hele fosfaatsysteem aan de kaak door simpelweg vast te stellen dat het systeem met forfaitaire gehalten rekent en derhalve de conclusie getrokken moet worden dat er 15% ruimte onder het plafond zit als forfaitair gespiegeld wordt aan de werkelijkheid (Kringloopwijzer/BEX). Op het moment dat je dit er door krijgt ontstaat er ruimte voor iedereen:
* De 8,3% korting kan van tafel
* De knelgevallen kunnen worden geholpen.

Goude kansen, zomaar voor het grijpen. Maar nee, vrijwillig het tuig om en het karretje van tweespalt zaaien trekken om straks de pluim van LNV binnen te halen......................
Helaas, een huis dat tegen zichzelf verdeeld is kan niet bestaan. Als gehele sector plukken we daarvan weer de wrange vruchten.
+1
dewittemotor
Op dit forum zijn er nog velen, die menen dat ze over 20 jaar nog bestaansrecht hebben met koeien grondgebonden voor 35 cent per liter. Laat me niet lachen.
Schaalvergroting is overigens ook geen oplossing.
Nee de melkveehouderijsector gaat het niet redden in Nederland. en zal grotendeels verdwijnen de komende 20 jaar.
+1
nederlandse boer
@dewittemotor Exact wat de 'groene club' voor ogen heeft!!!!!!!!!!!

Het is maar of je in de gaten hebt wie je voor je hebt als je in gesprek bent..............
cjw73
@dewittemotor de tijd zal het leren.
Maar megastallen en een tuintje grond redden het ook niet. Voorbeelden hiervan staan er nu al over en teveel te koop.
+1
ted9
@cjw73 Bedrijven die beetje mest af moeten voeren koeien buiten hebben en een gemiddelde omvang komen het verst.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!