FrieslandCampina-leden willen overdraagbaar fabrieksquotum

Leden van FrieslandCampina die willen stoppen met hun bedrijf, moeten hun fabrieksquotum over kunnen dragen aan leden die willen groeien.

Deel dit topic FrieslandCampina-leden willen overdraagbaar fabrieksquotum (nieuweoogst.nu)

Leden van FrieslandCampina die willen stoppen met hun bedrijf, moeten hun fabrieksquotum over kunnen dragen aan leden die willen groeien.

Nieuwsgrazer

Reacties

de hoef
JE HOEFT NIKS OVER TE NEMEN JE KRIJGT er minimaal 1.5% per jaar bij plus het gene wat er extra van de stoppers komt ,gebruik je het dat jaar niet mag je het het jaar daarna extra leveren ,lees 3%
KOC1981
@de hoef dat is de keuze die voor ligt volgens mij:

optie a zoals RFC het voorstelt
* het 'quotum' heeft geen waarde, maar groei je harder dan de 1,5% en nog wat uit herverdeling van stoppers, dan heb je een risico op afslag van 10 cent.
* groei je langzaam, dan groei je tegen beperkte kosten (alleen kale fosfaatrechten)

optie b zoals de actiegroep het voorstelt:
* het quotum krijgt een waarde of/lees fosfaatrechten van RFC leden worden duurder dan die van niet RFC leden want daar hangt leveringsrecht bij aan. je dekt het risico op de afslag af door fosfaatrechten van RFC-leden te kopen.
* Nadeel is dat ook aan langzame groeier hier voor in de buidel moet tasten omdat stoppers niet 'gratis' herverdeeld worden.
JAAP-AAP
@de hoefMaximaal 1,5%. Maar minder kan ook. Ook negatief kan.
de hoef
Quote Reactie van @JAAP-AAP:
Ook negatief kan.

meer kan ook ,het is 1.5 plus wat er stopt
+2
Frans1
@de hoef macht van de getallen hoef,1,5% telt hier niet zo hard aan,-10 cent ook niet,toch maar gevraagd voor een handvol vaarzen vandaag aan de koopman,gewoon wat doordoen is steeds het beste gebleken
de hoef
@Frans1 ik ben er ook niet content mee,maar melk dumpen is niet mijn hobby
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
maar melk dumpen is niet mijn hobby

Een paar jaar geleden moest alles nog liberaal,vrije markt,tucht van de markt,vraag en aanbod bepalen de prijs,en weet ik wat nog meer voor hippe kreten er op ons af geslingerd werden,maar nu moet alles weer gereguleerd worden.
Niet tegen jou persoonlijk,maar nu wordt er weer over dumpen gesproken,terwijl dit juist de reden was om de quotering af te schaffen,bevrijdingsdag,lekker vrij kunnen melken 😄 Maar de visie(s) van onze voormannen en andere sectorbobo's heeft meer weg van een windvaan dan van langetermijnplanning.
Maargoed,weer genoeg druk gemaakt hierover # over tot de orde van de dag en maar weer aan het werk
puntertje
Tja, dan krijgen ze waarde en loopt geld de sector uit. Bovendien kun je het inderhaast en door grote paniek in gegeven plan dan weer niet aanpassen, want dan rent iedereen die zich dan weer benadeeld voelt naar de rechter met een argument als 'het verdrag van de rechten van de mens' en moeten die lui wellicht weer gecompenseerd worden door de rest.
+2
Wilbert
@puntertje wat is er mis met de ouderwetse leden bewijzen? Geld moet naar de fabriek en niet naar stoppers.
Of zou het bestuur dit plan niet aandurven omdat dan het echte (geld) probleem duidelijk wordt?
+5
van Ittersum
@Wilbert jonge boeren dit, jonge boeren dat.....laat ze lekker hun eigen broek ophouden. Lijken wel een stelletje verwende kinderen die alleen kunnen boeren in een gespreid bedje. Hopeloos toch. Als die generatie nu al met hulpmiddelen op de been moet houden kun je ook afvragen is het wel zinvol. Niet alle jonge boeren beginnen met een achterstand. Begin langzamerhand echt te ergeren over deze "zielige generatie".
ted9
@van Ittersum Ik als dertiger ben van mening dat wanneer je vandaag de dag de keuze maakt om bedrijf door te zetten in de landbouw je ook wel beetje zielig bent en dat komt niet door het werk wat je doet maar hoe je behandeld word door overheden melkfabrieken en andere instanties. De regels veranderen met de dag, de peildatum s vliegen je om de oren, in de media word je als boef weggezet en op dit alles moet jij keuzes maken voor de lange termijn die gepaard gaan met dunne marges en grote financiële consequenties waarvan je mag hopen dat je er wat aan verdienen kan. Dit komt door hoge kosten en opgenaaide collega s die al jaren bezig zijn en financiël gezien het vaak net iets makkelijker hebben.
+3
van Ittersum
@ted9 dat is toch van alle rijden en in alle sectoren. Iedereen heeft zijn sores en omstandigheden. Na bijna 30 jaar boeren hoor ik niet anders dan dat de jongeren geen toekomst meer hadden. 1983 was ook zo'n periode, volledig in het ongewisse. Invoering van de Minas weer zoiets . En ga zo maar door. De sector schreeuwt al jaren als een zielig (verwend) kind. Geen wonder dat de maatschappij nu een keer zegt: tis genoeg geweest. Terug naar de (onze) melkfabriek in Nederland moet je niet meer met massa aankomen , daar is geen draagvlak meer voor. Basta!!! Dus dan maar anders boeren en zo niet ga dan maar weg of stop. Zo werkt het in het hele MKB. Eten, slikken of stikken.
weurding
Quote Reactie van @ted9:
Ik als dertiger ben van mening dat wanneer je vandaag de dag de keuze maakt om bedrijf door te zetten in de landbouw je ook wel beetje zielig bent

gauw wat anders gaan doen, makkelijker wordt het niet en als dertiger kun je alle kanten nog op
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Als die generatie nu al met hulpmiddelen op de been moet houden kun je ook afvragen is het wel zinvol.

Ik denk dat je blij moet zijn dat er nog een paar van die generatie in willen stappen. Want heel realistische gezien; als je nu in Brabant met een gloednieuwe halfvolle melkveestal en verouderde jongveegebouwen hebt, wordt het perspectief in een dik half jaar flink onder je poten weggetrapt. Zeker als je ook nog een enigszins intensieve bedrijfsvoering hebt in een intensieve regio. Jij mag me vertellen hoe je een bedrijf ooit overgenomen moet gaan worden als je P-rechten moet kopen, een nieuwe jongveestal moet bouwen en 65% eiwit van eigen land moet halen over 7 jaar, terwijl je slechts anderhalf procent per jaar mag groeien. Hoe zou jij dat allemaal financieren?
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
terwijl je slechts anderhalf procent per jaar mag groeien

Met een beetje krimpen in vee, verkoop van wat fosfaatrechten en vee waar je direct de emissiearme vloer van betaald en door. Door groei heb je namelijk nog meer hectares nodig en moet je daar ook nog achteraan.
Twentsch Land
@pieta

En waarschijnlijk weer een melkprijs van 20 tot 25 cent.

Valt me op dat er veel zijn met een oogklep vizier .... meer melk meer geld....maar helaas.
pieta
@Twentsch Land Individuele groei hoeft niet te leiden tot totale groei. Er zijn ook stoppersen er schijnt jaarlijks wat toename vd vraag te zijn. Dus beperkte groei mag/kan.
Twentsch Land
@pieta

Ja dat is juist..beperkte groei schijnt ruimte voor te zijn maar dat is wat anders dan het geen Robbies omschrijft.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dus beperkte groei mag/kan.

Je kunt alleen maar 1,5% begroten. De rest niet
+3
van Ittersum
@Twentsch Land in verleden hadden we thuis 355000 kg melk. Samen met mijn vader betaalden we in 1991 rond de 100000 gulden belasting. Dat nooit weer was onze motto, investeren in alles wat uiteindelijk alleen maar meer werk betekende. Die 100000 gulden belasting hebben we nooit meer betaald....maar ik (of we) zijn wel verdubbeld in alles, werk, zorgen, en hypotheek.
+1
pieta
@van Ittersum Dan ben je sindsdien dus eigenlijk alleen maar achteruit geboerd! 😁 #achteruitboerenisookboeren
Twentsch Land
@pieta

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet .....het eigen vermogen kan fors meer zijn.
+1
robbies
Dus de oplossing voor 50 lege plekken is 100 lege plekken?@pieta
pieta
@robbies Praat je nu voor jezelf of voor de (brabantse) sector? In je eerdere reactie had ik namelijk het idee dat je niet enkel over jezelf had.
+1
robbies
@pieta ik praat helemaal niet over mezelf. We hebben hier geen zware investeringen gedaan, zijn ruim grondgebonden. Experimenteren wat met weidegang. Die Toplijn is misschien ook nog wel wat als weidegang een beetje wil slagen. Brabantse regelgeving lossen we ook wel weer op.

Het gaat mij om bedrijven in met 50 latente plaatsen in de nieuwe stal en verouderde jongveestallen waar een opvolger klaar staat. Jij suggereert hen om dan nog maar minder koeien te houden, terwijl schaalverkleining nooit een oplossing voor een stijgende kostprijs.

Als ik - net als jullie- alleen mijn eigen zaak mocht bepleiten, dan was het simpel. Iedereen terug naar het aantal stuks vee waar ze plaatsingsruimte voor hebben. Is het fosfaat en het verwaardingsprobleem opgelost
pieta
@robbies De 50 latente plaatsen hebben waarschijnlijk hooguit een 2.500 tot 3.000 euro per stuk gekost. Op die 50 plaatsen kun je mooi je jongvee stallen boven een bepaalde leeftijd. Los je ook meteen je huisvestingsprobleem op omdat je je jongveestal niet meer hoeft te gebruiken. Omdenken noemen ze dat. Ik ben alleen bang dat sommige zich zover gefinancierd hebben dat ze geen enkele tegenvaller meer op kunnen vangen.
+1
Piet1960
@pieta Ik zie dat wij hetzelfde dachten.
robbies
@Piet1960 en @pieta mooi omdenken. Bedrijf mist wel een half miljoen kg melk aan omzet. Daar ook nog omdenkoplossingen voor?
+2
pieta
@robbies Wat nou omzet man. Het bedrijf heeft waarschijnlijk wat te ver gesprongen. De eis van eiwit eigen land is ze teveel, de aankoop van fosfaat is ze teveel, de ammoniakeisen zijn ze teveel. Kortom voor een tegenvaller was geen ruimte meer.
+1
Piet1960
@robbies Die bedrijven met 50 lege plaatsen en verouderde jongveestallen lijkt me simpel op te lossen door dat jongvee gewoon in de nieuwe stal te zetten en de kosten niet te hoeven maken om die verouderde stallen aan te passen.
Wilbert
@van Ittersum hoort er bij dat jonge boeren voor zichzelf opkomen. Anders is het helemaal een kansloze missie in het dure Nederland. Vrijwel niemand kan een gangbaar melkveebedrijf tegen vrije marktwaarde rendabel exploiteren. Je moet al een flinke zak geld meenemen of de familie moet het gunnen.
van Ittersum
@Wilbert en dat laatste is ook al 100 jaar oud. Oftewel zonder de gunning van je ouders heeft nog nooit iemand een bedrijf kunnen overnemen ook buiten de melkveehouderij niet. Dus ouders bepalen dus tis volkomen ontterecht om bij de overheid of melkfabriek aan te kloppen.
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
overheid of melkfabriek aan te kloppen

Dus omdat de overheid luistert naar LTO en NZO qua regulering, moeten de broers en zussen maar hun kindsdeel in het bedrijf laten zitten?
van Ittersum
@robbies is het in andere sectoren anders dan.? Hoorde vanochtend dat de horeca 90 miljoen hadden geïnvesteerd in rookvrijevruimtes en dat na 2 jaar dat alweer voorbij is Ze gaan claimen, natuurlijk voor de vorm want het is kansloos ( om een horeca te runnen was geen rookruimte verplicht alleen wenselijk indien de klanten wilden roken)

Ik blijf erbij als wij als sector geen goede vertegenwoordigers hebben we constant tegen deze uitwassen aanlopen maar dat is dat schuld van de nzo en de overheid of de onze? Vul het maar in
+1
robbies
@van Ittersum hoeveel café zijn n waarde over de kop gegaan in de afgelopen jaren? Hoeveel horecapanden zijn überhaupt van de uitbater zelf? Daar zit bijlange na niet zoveel stil vermogen als in de melkveehouderij en er is ook niet zoiets als horecavrijstelling op het stille kapitaal. Je vergelijking met de horeca slaat dus als een tang op een varken
huske
@robbies volgens mij heb jij een zakelijke overeenkomst met je ouders. Niet met je broers of zussen. Overname is een zakelijk gebeuren en daar hebben de andere geen belang bij. Als je ouders de voortzetting gunnen aan jou dan is dat zo en klaar. Snap dan niet wat je broers en zussen daar mee te maken hebben. Je zal je toch wat zakelijker op moeten stellen

Heb het paar jaar geleden over genomen en zo hebben wij er ook altijd in gestaan en dat ook naar de anderen uitgelegd. En trouwens, de ouwe lui kunnen ook alles opmaken of het schenken aan één of ander goed doel. Valt er niets meer te erven.
+1
robbies
@huske vergeet niet dat je broers of zussen het ook zakelijk kunnen bekijken. En dus net zo lang dwarsliggen totdat jij geen boer meer kunt worden
hans1980
@Wilbert klopt zo hoort het! En zo ging het in het verleden!

De grondbeginselen van coöperaties is dat leden kapitaal in de fabriek hebben, nu is dat niet meer nodig gevolg is wel dat extra melk niet goed verwerkt/verwaard wordt dat valt te zien in grafiek waarbij verlieslijdende mandjes oploopt + 65%

Veel is gekomen door mismanagement in China en Pakistan (misschien te weinig handelaren binnen rfc) wel verkoop van goed draaiende frisdrank fabriek Riedel dit waarschijnlijk om winst te verbloemen, desondanks kon men niet voorkomen dat de rating door S&P is afgewaardeerd.

Dus wat moet er gebeuren? Bij verlies minder melk? Ben bang dat wanneer markt slecht is en RFC minderd anderen dat niet doen en RFC zo markt verliest! En dat hebben ze al aan A ware terwijl de fabriek zelfs een oprotpremie kan financieren???

Mijn idee is meer geld in fabriek middels ledenbewijzen ook met terug werkende kracht om fabriek weer gezond te krijgen dit lijd alleen tot verdere uitholling van onze trots rfc
@hans1980 Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuus herfinancieren van RFC , ben ik tegen het is maar zeer de vraag waar dat geld blijft, het is 1 en al gerommel met getallen, om het zo onoverzichtelijk mogelijk te maken. Als RFC ZO goed draait dan kan men euribor geld lenen is bijna voor niks. tussen de regels door lezend denk/weet ik bijna zeker dat het GOED fout zit bij RFC , het ene gat met het andere vullen , en maar dom lullen en wies kijken .En dan beginnen te lachen , om hun eigen FALEN te verdoezelen !!!
@hans1980 Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuus herfinancieren van RFC , ben ik tegen het is maar zeer de vraag waar dat geld blijft, het is 1 en al gerommel met getallen, om het zo onoverzichtelijk mogelijk te maken. Als RFC ZO goed draait dan kan men euribor geld lenen is bijna voor niks. tussen de regels door lezend denk/weet ik bijna zeker dat het GOED fout zit bij RFC , het ene gat met het andere vullen , en maar dom lullen en wies kijken .En dan beginnen te lachen , om hun eigen FALEN te verdoezelen !!!
+2
puntertje
Quote Reactie van @Wilbert:
wat is er mis met de ouderwetse leden bewijzen?

Niets, maar een coöperatiebestuur geeft nou eenmaal niet graag toe dat ze domme flaters hebben gemaakt in de aanloop naar het quotumloze tijdperk.
Wilbert
@puntertje dus we gaan met z'n allen weer pleiten voor ledenbewijzen op naam? Lijkt mij het beste alternatief tot nu toe.
grondlozeboer
De melkprijs werd toch zo hoog bij de topline. Nou ik zeg 50 cent krijg je alsnog 40 voor de rest. Dikke prima toch 👍👍

De werkelijkheid is vast anders. Maar dat terzijde
+1
hans1980
@grondlozeboer melkprijs is laatste jaar kunstmatig hoog gehouden door bijna geen winst uit te keren ook is er behoorlijk afgewaardeerd op China/Pakistan verkoop Riedel was dan weer een plus al was dan éénmalig.
RFC kon garantieprijs van vergelijkingsbedrijven nauwelijks bijbenen , rating door S&P is daardoor ook gezakt.

De hoop voor rfc komt naar mijn idee niet uit het plan maar moet komen uit aantrekkende vraag met dito prijzen
van Ittersum
@hans1980 hetzelfde geldt ook voor de overige melkfabrieken in Nederland . Alleen deze kunnen het nog binnenkamers houden. Van buiten lijkt het nog wat, binnen kraakt het en steunt het. Geloof me maar
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Geloof me maar

jou of je RMO-chauffeur??
groeier
Twee soorten productierechten, ze denken bij rfc wel mee met de jonge boeren.... is v/d zotte
van Ittersum
@robbies zoals al eer gemeld niet de RMO chauffeur maar het RMO bedrijf... al gebeld met dit bedrijf of ben je daar te ........ voor. Kun je even vragen hoe het gaat in die particuliere zuivelfabrieken. Je denkt toch niet als het bij FC zwaar bewolkt is dat het bij ander de zon schijnt of ben je zo naïef
m uut m
@van Ittersum
Waarschijnlijk heeft Rfc toch een groter probleem.
Rfc heeft teveel naar Verweggistan gekeken en geïnvesteerd en vergeten om de eigen melk goed te vermarkten.
Elvis
@m uut m er zal toch 70% voor export weg moeten
+1
Noordoost
@Elvis denk dat er eerder 70% van de leden weg moet
+1
de hoef
Quote Reactie van @m uut m:
Verweggistan g

75% van de winst komt daar vandaan
+1
m uut m
@de hoef
Heb je gelijk het probleem te pakken.
Achso
@de hoef helemaal niet, 32 %
robbies
@van Ittersum Jij zult me wel naïef vinden, maar dat zijn jullie ook. Ik zag hier Vion vrijwel failliet gaan, terwijl van Rooij en van Loon zich de quote500 in slachtte. Leg me dat maar eens uit.
+1
de hoef
@robbies klopt ,en zo is het nu ook jan van den anker heeft joosten de das omgedaan ,en dat wordt een hele kluif omdat weer ongedaan te maken
robbies
@de hoef RFC dacht met de aankoop van Zijerveld de handel simpelweg weer terug te kopen van Anker. 110 miljoen euro heeft dat geintje gekost. Alleen Anker heeft bewezen dat verkoop van zuivel/kaas veel meer is dan alleen kwaliteit leveren. Anders kun je niet verklaren waarom dat A-Ware in krap 5 jaar tijd alles onder FrieslandCampina overvleugeld heeft
+2
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
overvleugeld heeft

je hebt het in de vingers of niet,zo simpel is het ,zal verder niet over joosten uitweiden , maar jan beheerst het spel, en cees het hart had het ook
+2
robbies
@de hoef het siert je dat je niet over Joosten wil uitwijden, maar een topman die twee jaar geleden zegt dat een quotum de organisatie lui maakt, maar RFC in dusdanig slechte gezondheid achterlaat dat een quotum wordt ingevoerd heeft natuurlijk Gefaald. Er is niets mis mee om dat gewoon te benoemen
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
en cees het hart had het ook

Inderdaad.
putjesschepper
@robbies hoorde vorig jaar dat ze nog steeds moeten afrekenen met zijerveld klopt dat?
robbies
@putjesschepper ik heb geen idee. Dat was een schimmige deal en ik ben niet zo'n cijferfetisjist omdat uit te zoeken. De hoogte van het bedrag heeft mij wel altijd verbaasd. Wat heeft RFC gekregen voor die miljoenen? Toch gewoon een dotje contracten?
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Leg me dat maar eens uit

Van Ittersum is van het weg-relativeren
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden frieslandcampina en fabrieksquotum geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!