Onrust bij boeren over nieuwe tariefplannen FrieslandCampina

Onder boeren is onrust ontstaan over de nieuwe tariefplannen van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Een aantal melkveehouders is bang dat hun bedrijf op slot komt te staan, en zij komen daarom met een eigen plan. De top van het zuivelbedrijf gaat dinsdagavond in Easterein met de boeren om tafel, schrijft De Telegraaf.

Vooral jonge boeren zijn ontevreden, omdat de zuivelcoöperatie fors minder wil betalen voor de aangeleverde melk. Ze voelen zich beperkt in hun ondernemerschap.
 Onrust bij boeren over nieuwe tariefplannen FrieslandCampina | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)

Onder boeren is onrust ontstaan over de nieuwe tariefplannen van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Een aantal melkveehouders is bang dat hun bedrijf op slot komt te staan, en zij komen daarom met een

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
KuikenenKoe
Om de boel maar even op scherp te zetten lijkt mij de locatie It Reaklif meer passend dan Easterein.
Op die manier zijn de belangen van de leden ook direct helder bij het bestuur .
buorman
@KuikenenKoe
De CEO heeft het allemaal even gladgestreken als je het gesprek voor de Omrop beluistert
buorman
@KuikenenKoe
De CEO heeft het allemaal even gladgestreken als je het gesprek voor de Omrop beluistert
Grasbaal
Groeien blijft mogelijk volgens FC

(klik om te vergroten)

+2
BamBam
Precies grasbaal
ik vind de meeste ophef een groot geouwehoer
en met dat groei, groei, groei ben ik ook helemaal klaar
er is prima ruimte voor een jaarlijkse inflatiecorrectie en je mag je toekomstige uitbreiding ook bij elkaar sparen
het is veel beter dan het melkquotum, want zelfs als door een goed melkend jaar erboven komt is de pijn niet zo groot dat je je koeien hoeft te knijpen
en als je zo graag veel koeien wilt melken dan ben je van harte welkom om hier een paar keer te komen, elk plan wat meehelpt om te zorgen dat we niet tot in het oneindige hoeven te groeien is serieuze aandacht waard.

Maar , nee, omdat sommige (eigenlijk allemaal denk ik) in dit regelzieke land er schijtziek van bemoeienis zijn willen ze ook goede plannen afschieten. Ik zou zeggen, wordt ff wakker, ga eens ff goed lezen. Jemig je zou toch eens tijd over hebben om met je partner te praten omdat je met een paar koeien minder ook de kost kan verdienen.

Ik ben dus voor!
+2
cornelissen
Quote Reactie van @BamBam:
Ik ben dus voor!

Je hebt de stal zeker ook redelijk vol staan en weinig latente ruimte over en een redelijke omvang.
Dan heb je natuurlijk vooralsnog eerst minder last van de "smerige" streken van F Keurentjes.
+1
robbies
@BamBam mag je de jaarlijkse 1,5% opsparen ja?? Dat rijmt niet met het artikel van Grasbaal. Als een ander krimpt vervalt de groeiruimte aan het collectief, dus het lijkt me logisch dat niet benutte groeiruimte ook aan het collectief vervalt. Hoe maak je anders het onderscheid tussen een krimper of een niet-groeier
pieta
@robbies Ik dacht ook van wel. Alleen zal wellicht niet iedereen die elk jaar benutten en je hebt natuurlijk de pot van stoppers.
robbies
@pieta dan moet je niet zeggen dat de ruimte van een krimper ook voor de groeiers is. Het ene jaar misschien wel, maar het andere jaar 'misschien wel niet omdat de krimper zijn groeiruimte opeist.
+1
pieta
@robbies Je krijgt zoals ik het begrijp allemaal elk jaar ca 1,5% erbij. Daarnaast heb je vervallende referenties van stoppers. Ik vind het persoonlijk een maatregel die slechts een paar jaar echt zijn werk zal doen. Als de fosfaatrechten blijven zullen de fosfaatrechten heel wat eerder beperkend gaan zijn als de fabrieksreferentie. Dus ook ik vraag me af wat er achter dit plan zit.
+3
hans1980
@pieta reken er maar op dat de jaren na vaststellen referentie er gekort gaat worden .
En denk nou niet dat kunnen ze niet maken...dat kunnen ze wel!
En denk nou niet : we hebben nog een ledenraad die houd het wel tegen...niet!
Twentsch Land
@pieta

Achter het plan zit.....enorm uitbreiden heeft een halt.
robbies
@pieta Ik lees dat wanneer een ander krimpt, er ook groei mogelijk is. Stel je voor dat ik besluit om tijdelijk 20% minder te melken, dan komt die ruimte vrij voor de uitbreiders. Krijg ik dan het jaar erop wel 20% + 2x1,5% erbij? Dat zou namelijk betekenen dat iemand die bijvoorbeeld 4% gegroeid is weer liters in moet gaan leveren.
pieta
@robbies Ik heb me er niet echt in verdiept. Dus weten doe ik het niet. Maar wat ik er van begrepen heb beging je met een bepaalde hoeveelheid en daar komt elk jaar 1,5% bij. Dus of je meer of minder melkt maakt daarvoor niet uit. Stel nou dat we samen de hele coop waren en we hadden allebei een miljoen kg melk. Dan krijgen we er allebei 1,5% bij in jaar 1. Samen 30.000 kg. Als ik dan niet uitbreid dan mag jij de gehele 30.000 gebruiken. In jaar 2 krijgen we er ruim 30.000 nog een beetje ruimte bij. Als ik niet uitbreidt kun jij ruim 60.000 meer melken. Maar breid ik dan 20.000 uit dan zijn er voor jou nog 40.000 beschikbaar. Dat is voorlopig mijn interpretatie vh plan.
robbies
@pieta dat is ook mijn interpretatie. Maar Zo staat het niet in het stukje van Grasbaal. Daar staat alleen dat boer A meer mag groeien dan 1,5% als boer B krimpt. Dan moet je erachteraan Zetten dat dat niet structureel is. Zoals het er nu staat, lijkt het alsof er meer groeiruimte is. En die is er niet. Iedereen krijgt 1,5%. De rest is voor eigen risico
pieta
@robbies Je krijgt 1,5% zekerheid en je weet ook in de praktijk zeker dat er stoppers zijn. Die ruimte kun je momenteel ook nog verdelen. En dat er bedrijven gaan komen die hun uitbreidingsruimte niet elk jaar gaan benutten wil ik ook nog wel aannemen. En als ik niet krimp maar ook niet uitbreidt dan komt die ruimte vrij voor andere leden.
+1
Todi
@pieta Riek rekn arm vretn.
+1
pieta
@Todi Ik zie het niet zo zwart in. De ruimte voor de individuele bedrijven is/komt er wel. Ik zit meer in over de achterliggende redenen van het plan. En ik vind dat er voor de ondernemers die de stal al gebouwd hebben een regeling moet komen.
+1
christo
@pieta Kijk eens in je inbox.
pieta
@christo Ik heb het gelezen.
hans1980
@pieta of die nog stal willen zetten!
pieta
@hans1980 Wat mij betreft niet.
hans1980
@pieta waarom moet iemand die stal af heeft maar niet vol meer fabrieksrechten hebben dan iemand die stal wil uitbreiden van 80-120 =vb.
De taart kun je maar 1x verdelen dus ieder gelijk zou ik zeggen!
+1
Wilbert
@hans1980 omdat dan iedereen vandaag nog een bouwtekening naar de gemeente stuurt?
Tijdens invoering van melkquotum zijn er destijds ook heel wat boxen bijgetekend in allerlei schuurtjes.
pieta
@hans1980 Met een knelgeval bedoel ik dan iemand die de groeisprong gemaakt heeft na 1 oktober 2016 en daardoor een nogal wat te laag referentie heeft en niet iemand die op 2 juli al een stal af had en er nog steeds geen koeien in heeft lopen. En als je nu een plan hebt dan zul je het met de nieuwe voorwaarden moeten doen. Ik zie overigens liever het gehele plan afgeschoten worden en dat er vanuit de aanwezige fosfaatrechten een basis wordt toegekend. Bedrijven die al jaren zonder jongvee draaien mogen bijv 180 kg melk per kg fosfaat leveren en bedrijven met jongvee bijv 160. Omschakelen naar jongvee weg verbieden we voorlopig.
cornelissen
[quote="@pieta" p="1526010"]Omschakelen naar jongvee weg verbieden we voorlopig.

Misschien praktischer om jongvee opgefokt in Nederland toe te laten als melkkoe. Kan van Ittersum, als die wil stoppen nog jongvee opfokken en daar heb je zo ie zo ook rechten voor nodig
christo
V@pieta Verbieden? En als je nu per ongeluk allemaal stiertjes trekt? Wanneer je iets verbied voor een Nederlandse boer moet je er ook een knelgevallenregeling bijmaken.
pieta
@christo Het is maar een ideerichting.
Wilbert
@christo nieuwe visie slecht gelezen?
Jongvee zelf opfokken of in de nabije omgeving. Geen gesleep meer van ver weg.
christo
@Wilbert Dat gedeelte van de visie is al richting de zuiveringsinstallatie. Shit hoort bij shit.
tok achterhoek
@pieta Is prognose, kan ook 2 % minder zijn
hans1980
@BamBam precies jij hebt de stal vol tot het laatst toe geprofiteerd van latente ruimte die er niet was.
Nu is er begrenzing nl p rechten dus waarom zo n valse regelgeving ernaast.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @BamBam:
als je zo graag veel koeien wilt melken dan ben je van harte welkom om hier een paar keer te komen

Lekkere jongen ben jij ,omdat jezelf een omvang hebt waar je tevreden mee bent wil je dat een ander die mogelijkheid niet krijgt.
Sterker nog, diegene mag wel bij jou het knechtje komen uithangen
+3
Erik 1979
@BamBam grootste denk fout van jullie is is dat jullie niet op een eiland wonen. Jullie leveren grootste deel voor wereldmarkt. Overal in Europa heb je makkelijkere manieren om van je mest af te komen. Overal heb je minder kromme milieu regels (soms wel strenger) . Jullie concurrentie positie gaat eraan. De bedrijven worden overal groter. Ik zit in west Duitsland. Bij mij in de buurt zijn de zwakkere bedrijven onder de 100 koeien al afgevallen. Rest onder de 100 stoppen alleen nog uit vrije wil. (Leeftijd/geen opvolger). Nu zijn de bedrijven tussen de 100 en 200 aan de beurt. Pas hier nog een Nederlander de zooi verkocht. Zeer goede boer. Maar niet meer de financiële capaciteiten om de investeringen in milieu maatregelen te nemen. 150 koeien! In Nederland zijn jullie gemiddeld al klein. Gezins bedrijven met weinig schulden redden het lang. Grotere bedrijven zijn vaak te klein om groot te zijn. En als daar dan grotere investeringen komen en je kunt het niet over meer liters verdelen is het niet te doen. Dit is ook van alle tijden. Vroeger was 100 koeien groot. Nu ben je naar mijn mening met 200 koeien klein.
+2
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Nu ben je naar mijn mening met 200 koeien klein.

droom lekker verder, neem maar eens 200 met 2 vak, de grotere bedrijven ten oosten van ons zingen het nu nog uit omdat ze polen, bulgaren, roemenen etc aan het werk hebben voor in onze ogen een minimumloon, maar ook dat komt een keer ten einde, ook legio voorbeelden van 500plus bedrijven die het niet redden
Erik 1979
@weurding ik denk dat je 1000 plus moet hebben. Ik weet alleen dat als een bedrijf met 100 koeien stopt stal leeg komt. En een goede stal van 1000 onder een andere naam doordraait. Als je naar Amerika kijkt zegt denk ik genoeg. Maar tijd zal het leren. Is denk ook goed dat niet iedereen de zelfde visie heeft.
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Is denk ook goed dat niet iedereen de zelfde visie heeft.

melkprijs in amerika is de helft van hier, alles valt of staat met de opbrengstkant, mp van 18 cent in de states is zelfs voor 1000 mk bedrijven niet toereikend, hier in nl is men al tegen stallen van 250 plus, als die niet renderen verkoop de toko maar snel want dan wordt het hier 1 groot natuurgebied domweg omdat er steeds meer aversie komt tegen groter
+2
Twentsch Land
@Erik 1979

Het is van groot belang de zaken waar je in verkeert binnen de voor jou mogelijke kantlijnen te bekijken....voor Nederland betekent dat geen bedrijven met 1000 koeien .... Zelf vindt ik dat bedrijven met meer dan 200 koeien al buiten de kantlijnen valt voor Nederlands begrip. Tegen de wereldmarkt kan Nederland toch niet op dus het is dan ook geen wijsheid om dit te proberen. Dat fc een plan maakt om niet nog meer melk beneden de kostprijs te dumpen kan ik alleen maar toejuichen.....fc heeft begrepen een stuk markt te hebben verloren en zien ook dat de kans klein is deze markt op korte termijn terug te realiseren, dat nu eerst het fundament wordt verstevigt is wijsheid. . Mocht het toch lukken markt terug te krijgen kan snel genoeg de teugels meer vrijheid worden gegeven.....blind door melken en nog meer weg zetten onder de kostprijs zal tot faillissement leiden.
cornelissen
[quote="@Twentsch Land" p="1525904"] zal tot faillissement leiden.

Van wie?
+1
achterhoeker2
@Erik 1979 Ben bang dat je gelijk hebt, dat groeien om de kosten uit te smeren over meer liters.
De kleinere bedrijven < 100 mk zullen meer moeten gaan aflossen om comfortabel te kunnen stoppen, soms is er een bedrijfsopvolger maar die moet je het eerlijke verhaal vertellen.
weurding
Quote Reactie van @achterhoeker2:
zullen meer moeten gaan aflossen om comfortabel te kunnen stoppen,

als je geen opvolger hebt zul je als je stopt niet veel meer hebben af te lossen, en waarom meer ten tijde dat je boert? kun je ook doen met de opbrengsten bij verkoop
achterhoeker2
@weurding Hier in de buurt stoppen er veel en allemaal zo'n 100 mk .
En allemaal wordt bijna alle grond rond het huis verkocht, als je comfortabel stopt heb je daar niet zo'n haast mee.
achterhoeker2
@achterhoeker2 Rond de 100 mk, jongvee laten opfokken en een robot, dat is het bedrijf dat stopt hier in de achterhoek .
weurding
@achterhoeker2 2 robots dan neem ik aan
robbies
@achterhoeker2 en waarom die specifieke bedrijven??
achterhoeker2
@robbies Weet ik niet , ik constateer alleen maar.
+1
pieta
@achterhoeker2 Ik zit ook in de Achterhoek en hier stoppen ze niet of weinig. En die al stopt is gewoon op leeftijd.
achterhoeker2
@pieta Volgens mij is bij jullie (omgeving neede vermoed ik) de melkveehouderij grootschaliger.
pieta
@achterhoeker2 Nou is hier denk ik een 100 koeien toch wel aardig het gemiddelde.
familie pelle
Als fc met iedereen om tafel gaat die het niet met de plannen eens is dan zijn ze weinig thuis. Gewoon extra bijeenkomsten plannen en de boeren beter informeren en ook zogenaamde geheime rapporten openbaren zodat ze niet met elke piepende boer om tafel moeten.
+1
Achso
@familie pelle ik zou zeggen: leg het boekhoud rapport eens op tafel.. Ik bedoel dan niet de vlut samenvatting die FC opstuurt
+4
familie pelle
@hookwood ik mag hopen dat jij ook wel weet op welke rapport ik doel. Daarnaast openheid van zaken waarom er nu meer melk met verlies wordt verwerkt dan in 2016 en 2017. Dit terwijl er minder melk wordt aangeboden in 2018. Ik snap niet waarom er niet meer druk wordt gelegd op het bestuur door de ledenraad, om meer openheid van zaken te geven. Dit vergroot mijns inziens het draagvlak voor de plannen.
+1
putjesschepper
@familie pelle ze verliezen gewoon terrein in binnen en buitenland.
+1
Brutus64
@hookwood ik heb nu weinig tijd, maar volgens mij staat ergens in het jaarverslag dat er toekomstige verliezen opgevoerd zijn in het jaarverslag 2017 van 250 miljoen, andere jaren was dit maar een klein bedrag, ik denk dat er nog veel meerspeelt bij Rfc.
Heb jij een verklaring deze drastische verhoging.
+2
Achso
@hookwood heb ik al.. inclusief de bbb+rating. Ik zou het daar maar eens over hebben in districtsvergaderingen
robotboertje
@hookwood Als jij nou eens ervoor zorgt dat het door WUR gemaakte rapport dat volgens het hoofdbestuur deze draconische maatregel rechtvaardigt, met een linkje op deze site komt, kan dat volgens mij een heleboel verhelderend en ook helend werk verrichten!

Velen (ook ik!) worden hoe langer hoe achterdochtiger zolang er geheimzinnig wordt gedaan over en rapport dat ten grondslag zou liggen hieraan maar blijkbaar niet gedeeld mag worden met de leden - eigenaren.
Zoals hierboven al aangegeven; Ledenraadsleden ga doen waar jullie voor om ons vertrouwen hebben gesmeekt als jullie je kandidatuur stonden te verdedigen voor een zaal boeren: DRUK OPVOEREN en het vertrouwen van je leden terugwinnen.
Veel succes, jullie kunnen het!
hans1980
@robotboertje referentie is de hoogste van afgelopen jaren of plus eventueel bijgekochte rechten (voor 16/4) .
Verwacht wordt dat dit totale plafond veel hoger ligt dan nu (allemaal meest gunstige) dus op totaal niveau bereikt rfc 0,0 op individueel niveau kunnen gevolgen zeer groot zijn.

Of er zit een hele dikke adder onder het gras >> geen 1,5% erbij maar negatief!!
anders gaat rfc haar minder melk plan niet redden !

En wanneer bestuur eerlijk is tegen over leden gaat leden raad dan nog akkoord??

Heel de EU zal dit niet begrijpen
+1
Brutus64
@hans1980 ze hopen dat probleem wordt opgelost, als maar voldoende leden vertrekken, maar ook ik vermoed dat er nog een grote kans is dat elk lid zomaar 5 tot misschien wel 10 procent gekort wordt op de referentie
Detukkeroettwente
@Brutus64 Waar baseer jij dat op ???
+1
Brutus64
@Detukkeroettwente iedereen pakt de hoogste referentie, het totaal van deze referenties ligt ruim 1 miljard kilo melk boven de plas melk die Rfc volledig wil betalen, dus als die miljard melk niet vertrekt wordt er gekort
tok achterhoek
@hans1980 Moet je wel grondgebonden zijn, anders tellen de bijgekochte rechten niet mee. O f je moet meer dan 8.3 % gegroeid zijn
Wilbert
@robotboertje Dat wur rapport is wat ik ervan begrepen heb een uitwerking van verschillende scenario´s en of het mogelijk is binnen de grenzen. Een van die scenario´s was een stijging van 10kg melk /kg fosfaat door iets hogere productie / koe en wat scherper op jongvee. Dat er nog 's 1.5 -1.8 miljard liter melk bijkomt de komende jaren zijn ze als de dood voor bij RFC...
In dit rapport zullen ook andere scenario's uitgewerkt staan waarbij de melkproductie niet zo hard zal stijgen. Haal je uiteraard direct de reden onderuit van het plan...
Kortom, het rapport boeit mij niet zoveel. Is het realistisch dat de melkproductie op ieder bedrijf nog met 10 kg melk / kg fosfaat zal gaan groeien?? Ik denk van niet. En moeten we dan, uit voorzorg, wel maatregelen treffen om een melktsunami in te dammen?
hans1980
@Wilbert nou een boertje die nu netjes fosfaat rechten koopt (van meestal ook rfc lid) wordt straks 10 cent gekort op extra melk (1,5% is nog?) .Das toch een gigantisch smerige streek om juist bij een laatbloeier de rekening van falend rfc beleid neer te leggen.
Voor die bijna 2 miljard kg melk hoefde niemand extra bij te lappen...
Nu voor (misschien?????) paar 100 miljoen kg melk zo'n individuele afstraffing???

Kijk voor helderzienden waarzeggers en bestuurders was dit te voorzien en zij hebben dan ook vaak de schaapjes op het droge...

Ongeloofelijk
familie pelle
@Wilbert een hogere productie per koe leidt tot een hogere fosfaatexcretie dus wat bedoel je? Minder jongvee kan maar verklaard niet de voorspelde tsunamie aan melk in 1 van de scenario’s.
familie pelle
@familie pelle heb effe wat nagerekend. De afgelopen 5 jaar is de productie gestegen met 400 liter per koe. Hierbij is de hoeveelheid melk per kg fosfaat met ongeveer 4 kg gestegen. Nogmaals in een tijdsbestek van 5 jaar!!!!! Dus nogmaals, hoe komend ze in vredesnaam aan een stijging van 10 kg melk per kg fosfaat?
RSIB
@familie pelle alle jongvee er uit?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wilbert:
In dit rapport zullen ook andere scenario's uitgewerkt staan

Ben wel benieuwd hoe WUR de herverkaveling van rechten van melkveehouders die aan minder uitbetalende zuivelaars leveren inschatten. Andere scenario's kun je zelf wel wat aan rekenen, maar de mate van herverkaveling van rechten is nog een groot vraagteken.
+1
christo
@Jack Rijlaarsdam De rekenregels van de WUR worden je geheel duidelijk wanneer je kijkt hoe je bex voordeel berekend wordt. Je moet eens gaan schuiven met kuilen. Dus kuiltje minder voeren, of meer en dan kijken wat de totale opname van de veestapel verandert. Dan wordt duidelijk hoe erg we van het juiste pad af zijn. Zolang dat niet ter discussie staat in het o zo volle Nederland maak ik me niet druk of de mensen in Wageningen een beetje kunnen op- en aftrekken, maar maak er maar gebruik van binnen de wettelijke kaders. Het is geheel duidelijk dat het de jongens en meisjes in Wageningen niet om de inhoud of het middel gaat,maar om het doel.
Dat het maken van Bokashi in de belangstelling staat kun je dan ook beter begrijpen. Gaat het beste van eiwitrijke graskuil! en beetje mais in het rantsoen.
Maar even serieus nu. Het is toch triest dat bovenstaande gewoon kan en mag en geweldig rekent voor de bex? De kringloopwijzer kan ik ook een mooi stukkie over tikken hier, maar dat bewaar ik tot het moment dat definitief bekend wordt dat grondgebondenheid geimplementeerd wordt in de leeringsvoorwaarden van rfc. Dan moeten de Amersfoortse Boys op zoek naar een nieuwe duurzaamheidsindicator.
BamBam
@ maar Wilbert, als jij gelijk hebt, dan is er toch niets aan de hand? Als ze de melk goed kunnen verwaarden wordt er niets gekort. Maar als het uit de klauwen mocht lopen omdat men toch massaal extra gaat leveren is er een noodrem. En het is een noodrem die veel vriendelijker is dan superheffing.

@ voor de anderen, ja onze stal zit vol. Het toverwoord bij ons was geleidelijke groei. Dat er iets zou komen was wel te verwachten, maar zo snel al had niemand verwacht. En welke kant je op moet springen weet je ook niet, de ene keer wordt je afgestraft voor het hebben van grond en de andere keer beloond en achteraf kijk je de koe in de kont. Bijna iedereen heeft er wel pijn van en bij sommige kwam het allemaal wel erg lullig uit en anderen moeten eens die plaat voor hun kop weghalen en een rekenmachine kopen. Maar het lijkt wel of de stal van iedereen half vol zit en dat is niet zo.

Als ik het goed begrepen heb, als je die 1,5% niet levert, blijft hij wel bij je fabrieksquotum en daar krijg je dan de volgende keer ook weer een % over erbij. Dus als we er de komende jaren steeds wat bij krijgen en je niet groeit, spaar je dus op die manier.
Ik denk ook net als Wilbert dat de soep in de praktijk helemaal niet zo heet gegeten wordt.
Eigenlijk lijkt het plan heel veel op wat Frontera in Nieuw Zeeland jaren geleden gedaan heeft. Ook daar moest steeds extra gebouwd worden voor de piekproductie en toen moesten de boeren ook extra leveringsrecht bijkopen. Ik vind het wel rechtvaardig als door jouw groei er extra kosten gemaakt moet worden, jij die ook betaald en niet de niet groeier.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @BamBam:
de boeren ook extra leveringsrecht bijkopen.

Nou dat komt al een behoorlijk stuk vriendelijker over dan tot in het oneindige een dubbeltje strafkorting krijgen.
+1
hans1980
@BamBam mooie jongen ben je , dus nieuwe stal vol voor 2/7 dus extra melk geleverd aan rfc dus aanspraak gemaakt op de extra gebouwde verwerkingscapaciteit maar 0,0 euro betaald voor die extra verwerkingscapaciteit!
Nu wil jij (net als bestuur rfc) de groeier van nu (die rechten moet kopen meestal ook rfc) wordt belast met 10 cent omdat voor die paar extra liters in ene wel capaciteit ingekocht moet worden (ook nog elk jaar)

Wees dan eerlijk en betaal allemaal voor extra gebouwde verwerkingscapaciteit , gewoon huidige jaarleverancie min melkquotum 2014 / 2015 !
putjesschepper
@hans1980 wel zo eerlijk inderdaad
Detukkeroettwente
@hans1980 Ga ik niet voor betalen, betalen we al via een lage melkpries ...!!!
+1
Todi
@hans1980 RFC is een bedrijf en geen zorg instelling.
+3
Todi
De andere melk fabriek boeren lachen zich rot. Hoppa weer 6 ton meer melk leveren dit jaar.
+1
BamBam
@hans1980 je kan het mooi verzinnen
onze stal is vol gekomen met koeien waarvoor wij melkquotum (wie weet van een andere fc boer) gekocht hebben en hij is weer opnieuw vol door het aankopen van fosfaatquotum (idem). Of te wel 2x voor dezelfde koeien betaald. Vind ik persoonlijk eigenlijk ook best lullig. Maar aangezien zo ongeveer iedereen genaaid is hoor je daar mij niet over. Wij hebben ook nog 2x minder melk geleverd en dat valt in elke referentie. De groep boeren die daarvoor gekozen heeft wordt ook niet echt voorgetrokken.
Voor de capaciteit die bij gebouwd is heb ik al betaald, maar volgens jou moet ik dat nog een keer doen?
Waarom? Omdat jij graag een freerider wilt zijn? Of omdat jij je genaaid voelt en vind dat een andere boer daar voor op moet draaien?
Je richt je woede de verkeerde kant op
hans1980
@BamBam onzin kom er later op terug!
+1
hans1980
@BamBam prima gedaan stal vol en ja gun iedereen dat succes wat is er nu mooier dan een nieuwe stal en ook nog eens vol , je zult wel elke dag met een glimlach opstaan!
Hoe anders is het met boeren met plannen, geld voor nieuwe stal plus eventuele uitbreiding met zelf gefinancierde rechten krijg je niet / wordt moeilijk enkel omdat rfc de extra melk buiten de 1,5% afslaat met 10cent en juist dat stuit mij en velen met mij tegen de borst.
Kijk fosfaatrechten kopen tja jammer geld maar niet beuren voor je melk is wel een ding.

Of de groeier van nu moet boeten met een afslag of verwerkingscapaciteit nu inene wel moet betalen??? Voor die extra melk (2miljard) is niet betaald!

Ben voor rechtvaardig beleid en dat is het plan RFC zeker niet
+1
robbies
@hans1980 welkom bij de club van slapers en sufferds
+1
weurding
@robbies wie wordt voorzitter? 😉
hans1980
@weurding geldt alleen voor boeren die leveren aan Fc Knudde 😥
robbies
@weurding Er zijn er hier genoeg die er voor in aanmerking komen.
tok achterhoek
@BamBam Ben jij grondgebonden dan?
+1
BamBam
@putjesschepper
dat zou inderdaad eerlijk zijn, maar dan hebben we eigenlijk dus al eerder een fabrieksquotum moeten hebben. En eerlijkheid gebied te zeggen dat als dit 5 jaar geleden was voorgesteld die persoon afgebrand zou zijn geweest
@KuikenenKoe
ik denk dat Wilbert gelijk krijgt en er misschien wel helemaal of heel weinig liter voor die -10cent verwerkt gaan worden. En daarom heeft fc ook besloten om een plan met veel losse eindje te presenteren zodat wij meer invloed kunnen uitoefenen.
hans1980
@BamBam En daarom heeft fc ook besloten om een plan met veel losse eindje te presenteren zodat wij meer invloed kunnen uitoefenen.

Zeker daarom tijdens voorjaarsvergadering gepresenteerd zodat het plan a. gewijzigd b. geschrapt c. doorgedrukt kan worden.

Ben bang voor c.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden frieslandcampina , boeren , melkveehouders en fryslân geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!