Desastreuze insectensterfte brengt onze leefomgeving in gevaar

De insectensterfte neemt ook in Nederland desastreuze vormen aan. Al eerder lieten onderzoeken uit Duitsland en Frankrijk het instorten van insectenpopulaties zien. Wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten toont nu aan dat ook in Nederland het aantal insecten dramatisch afneemt.

Op basis van metingen en analyses over de afgelopen decennia blijken afnamen van 54% (nachtvlinders) tot zelfs 72% (loopkevers) in natuurgebieden. Daarmee laten deze groepen insecten net als in recente Duitse, Franse en Nederlandse onderzoeken een dramatische achteruitgang zien. En dat is erg: het is een grote aanslag op de kringloop van het leven.


 Hoe zeker is die insectensterfte eigenlijk? (trouw.nl)

Onderzoekers zien een dramatische daling van het aantal insecten, mogelijk veroorzaakt door het gebruik van insecticiden in de landbouw. Hoe zeker kunnen ze zijn van hun zaak?

 Desastreuze insectensterfte brengt onze leefomgeving in gevaar (duurzaamnieuws.nl)

De desastreuze insectensterfte zoals deze door onderzoeken in natuurgebieden is aangetoond brengt onze leefomgeving in gevaar.

 Massale insectensterfte is een feit - OneWorld (oneworld.nl)

Insecten verdwijnen in rap tempo, ook in Nederland. De intensieve landbouw zou de voornaamste veroorzaker zijn. Dat stellen wetenschappers van Wageningen Universiteit nu in een nieuw, omvangrijk rapport.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+2
MARTIJN G
Het grootste probleem is de overbevolking. Dit durft de politiek niet over te beginnen.
+7
ted9
In opdracht van natuurmonumenten. Oke laat maar dan.
+4
wotan2
Zou het niet komen door de inrichting van die natuur gebieden zelf? De achteruitgang is zichtbaar in die natuur gebieden, wij boeren weten allemaal dat de weidevogels bij ons willen nestelen en niet in de gebieden die daar voor ontworpen zijn, dus waarom zou dat voor insecten anders zijn?
+1
Herbert
@wotan2 vorige week had ik na 2 percelen maaien de complete grill en frontmaaier al volzitten met ongedierte. Dus je hebt waarschijnlijk gelijk. Dat onderzoek klopt niet. Heb er vorig jaar nog wat over gelezen waarom het niet klopte maar kan de reden zo niet meer herrineren.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Herbert:
Heb er vorig jaar nog wat over gelezen waarom het niet klopte maar kan de reden zo niet meer herrineren.

De serieuze wetenschap heeft het Duitse onderzoek naar de prullenbak verwezen, onderbouwing sloeg nergens op.Was een Diederik Stapeltje.
Wilbert
@Herbert kwam er op neer dat de meetplekken door de jaren heen niet dezelfde locaties waren. Om het extreem te zeggen, als je nulmeting in een mooi stuk moeras is en na 27 jaar meet je op een droge heidevlakte dan kun je niet concluderen dat er minder insecten in het algemeen zijn.
+1
JohnDeere6serie
@Wilbert idd, de groene leugen regeert:
resource.wur.nl/nl/show/…
christo
Het is algemeen bekend dat de rekentoets steeds slechter gemaakt wordt. De mensen bij natuurmonumentos zijn waarschijnlijk beter in aftrekken dan optellen. Geef die gasten een telmasjien.
+1
Marco69
Denk eens na, wat voor winter hebben we gehad? Ijzige harde oostenwind die overal doorheen knijpt met gevoelstemperaturen van -20. Tis dan niet zo vreemd dat het wat minder gaat met de insecten.
Dat weten ze bij NM ook wel maar dat weten ze weer mooi politiek uit te spelen.
+4
paulus2
Om te beginnen maar bovengronds mest uitrijden dat gesnij in de zode. Dan heb je op de zand al minder onkruiddruk=minder spuiten. En meer dierlijke mest ipv kunstmest
cjw73
Een onderzoekje uit de categorie, hij die betaald, die bepaald !!🤔🤔🤔
dwers
Mijn percelen die ik nog moet maaien kleuren bruin en geel dus zullen er ook nog wel insecten zijn.
Koeien boertje
Hoorde het al op het nieuws, de landbouw gebruikt het meest gif van Europa
hans1980
Op 2vandaag was het gisteren ook al het onderwerp
Boeren maken alles kapot!
diezel
Zo de petitie "Code rood voor natuur" lijkt afgesloten. De groene maffia kan op vakantie. :(secure.avaaz.org/nl/petition/…
Wilbert
@diezel wat doet deze in de lijst?
Hogeschool Van Hall Larenstein
diezel
@Wilbert
Als je het predicaat "Duurzaamste Hogeschool van Nederland" mag dragen zal je vast ook wel, via-via, uit de Goede Doelen-ruif van de PostCodeLoterij mogen vreten.
Ze zijn daar zo ontzettend duurzaam, dat zelfs de post per bakfiets bezorgd wordt. 😄

(klik om te vergroten)

Farma_boerke
Sinds de zwaluwen terug zijn, neemt het aantal insecten hier ook dramatisch af. Al zal ik dat wel verkeerd zien want ook de zwaluwen zijn kennelijk vermist
Quote:
Tienduizenden zwaluwen vermist tussen Afrika en de lage landen

Bron: foodlog.nl/artikel/zwaluwen-vermist/
Maaslander
@Farma_boerke Hier zitten de zwaluwen er al twee weken
+2
wotan2
@Maaslander hier al meer dan 3 weken. Al weer diverse nesten bijgebouwd als of ze er niet genoeg hadden.
weurding
Insecten komen hier elk jaar meer, vooral door het natura gedied hier achter, vooral blinde muggen zijn nog nooit zo dicht bij geweest
stefan56breizh
@weurding De tijgermug dat wordt over enkele jaren een probleem denk ik.
Met al die natuurgebieden die ze aangelegd hebben laatste jaren, bijna allemaal hebben ze plekken met stilstaand water goede omgeving voor die muggen.
Was afgelopen zondag op onze oude bedrijf waar zogenaamde natuur is gemaakt door fryske gea, pitrus in overvloed en de eerste berken boompjes staan er ook al weer. Wij zijn erg blij dat we daar weg zijn.
dwers
Ik denk dat melkveehouders wel zonder spuit middelen kunnen, voor akkerbouwers is dat een stuk lastiger.
Laatst nog met een weidevogelonderzoeker van het RUG gesproken kwam op keer een zwak kievit kuiken tegen op maïsveld dat kuiken had helemaal rode ogen , bleek dat dat maisperceel net gespoten was en het kuiken die bespoten insecten had gegeten, dat moet je toch aan het denken zetten.
+1
Ouwe Gerrit
Quote Reactie van @dwers:
kievit kuiken

Gek. Ben dat nog nooit tegen gekomen.

Mijn dochter loopt de laatste weken wel met rode ogen, maar is niet in een mais veld geweest.?
+3
weurding
@Ouwe Gerrit verkering uit? 😉
Jannus
Quote Reactie van @Ouwe Gerrit:
Mijn dochter loopt de laatste weken wel met rode ogen

ook toevallig het songfestival gewonnen zeker ?? 👏
+1
Ouwe Gerrit
@Jannus Ja gelul allemaal mag een kieviet ook gewoon eens ziek zijn Helemaal gek geworden in dit land..

Valt me wel op dat er veel minder processierupsvlinders zijn. Laat ze dat eens onderzoeken.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Ouwe Gerrit:
Valt me wel op dat er veel minder processierupsvlinders zijn. Laat ze dat eens onderzoeken.

Ja, verdorie, die rupsen verdelgen ze hier.
hip
Het gaat dan om intensivering van het agrarisch landgebruik, gebruik van meer stikstof en fosfaat en gebruik van meer gewasbeschermingsmiddelen. (bron duurzaamnieuws.nl)
Volgens mij zijn al deze stoffen de afgelopen decennia behoorlijk in gebruik afgenomen. Scoort natuurlijk lekker bij de 'onwetende' consument. Maar ook de hand in eigen boezem steken want elke veehouder zal aan vliegen bestrijding doen in de stal of op de koeien. Voor eigen gemak en voor de koeien maar vaak ook voor in de buurt wonende burgers
Frans1
Quote Reactie van @hip:
of op de koeien

Dat is toch werend,en niet bestrijden?
ted9
Ik doe nog een beetje aan sport en als ik dan langs een varkenbedrijf kom hou ik mijn kaken stijf op elkaar anders ben ik een lopende vliegenvanger.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ted9:
lopende vliegenvanger.
Goedkoper en milieuvriendelijker kan het niet 😂
paul1
Hoezo minder ? Is hier insectenplaag
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden insectensterfte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!