Crypto aanpakken

Iemand suggesties hoe dit het beste aan te pakken? Alles goed schoongemaakt en met kenocox behandeld (houten hokjes). Helaas toch weer een geval onder de kalveren. Kan het wel beheersen met Halocur echter heb ik het gevoel dat dit de groei vh kalf remt.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Kalf zo snel mogelijk uit de afkalfstal.
+2
putjesschepper
Droge koeien enten
+1
cjw73
@putjesschepper helpt niet tegen crypto volgens mij.
cs-agrar
@cjw73 als je rota ent, helpt dit wel deels tegen crypto, rota zet letterlijk de achterdeur open voor oa crypto.
Structureel crypto aanpakken doe je in het droogstand-rantsoen, daar moet je wel genoeg eiwit in aanbieden. Een halocur structureel toedienen bij kalveren en naast een dure hobby ook vooral symptoombestrijden
+1
van Ittersum
@putjesschepper bij chronisch crypto wel. melkvee.nl/artikel/… pas op dat je niet alleen aan syptomenbestrijding doet, maar zeker de bron aanpakt
+1
cjw73
@van Ittersum wat ik wel moet toegeven is het feit dat sinds ik een klein jaar geleden ben begonnen met rotavec enten ik vrijwel niks geen problemen meer heb met de kalveren.
+1
Herbert
@putjesschepper pak maar iets diarree van een ziek kalfje en meng het door het droogstandsrantsoen. Werkt ook prima.
+4
ted9
Zorgen voor twee afdelingen met kalfjes zodat hokken tijd leeg kunnen staan na t ontsmetten.
+4
cjw73
De hokjes na schoonmaken een tijd buiten zetten!
grös
@cjw73
Ja UV-straling doet wonderen, maar heb hier de betonplex hokjes vervangen door met plastic wanden, zijn veel beter schoon te maken. Hogedrukspuit met heet water of met schuimreiniger, kenocox enz vind ik een beetje lapmiddeltjes, maar kan de veearts ook wat verkopen.
paulus2
@cjw73 wij zetten vaak de kalfjes en al buiten. werkt ook goed. In schone hokjes uiteraard
+2
Wilbert
@paulus2 Koe buiten laten afkalven ipv afkalfstal kan bij dit weer ook prima en werkt schoner / makkelijker 😄
cjw73
@paulus2 das hier in de buurt iets minder gemakkelijk. Woon tegen het ijsselmeer en het waait hier bijna altijd. Bij de buren waaiden de iglo's 2 jaar geleden ook ineens weg.
+2
brabo
Parofor
Herbert
Ik gebruik nu peach teats in de speenemmers. Biest nog wel met normale spenen. Sindsdien gaat het vele malen beter. De kalfjes maken veeel meer speeksel aan waardoor de kalfjes naar mijn idee veel gezonder blijven. Je kunt ook meer melk per keer voeren.
sjoerd de melker
Werken als een chirurg in het zkh en jezelf focussen op het eerste kalf wat geboren gaat worden: Afkalfstal en hokjes brandschoon maken. Bij het afkalven een schone overall aan en handjes inwrijven met jodium dip. Kalf al dan niet met behulp van sonde voldouwen met 4 ltr biest. Het kalf de eerste 3-5 dagen ver weg plaatsen van de andere kalveren. Mits het droogstandsmanagement goed is kan het dan niet anders als goed gaan.
+1
van Ittersum
@sjoerd de melker het optimale kennen we allemaal wel, maar dat in de praktijk om te kunnen zetten en vooral langdurig is het grote probleem. Halocur(ofzo) door de melk heen werkt bij mij goed indien er weer eens crypto voorkomt.
+2
Brutus64
@sjoerd de melker ook de biest moet van voldoende kwaliteit zijn, goede biest invoorraad hebben in de diepvries.
Dan heb je altijd wat achter de hand
robbies
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Werken als een chirurg in het zkh en jezelf focussen op het eerste kalf wat geboren gaat worden: Afkalfstal en hokjes brandschoon maken. Bij het afkalven een schone overall aan en handjes inwrijven met jodium dip. Kalf al dan niet met behulp van sonde voldouwen met 4 ltr biest. Het kalf de eerste 3-5 dagen ver weg plaatsen van de andere kalveren. Mits het droogstandsmanagement goed is kan het dan niet anders als goed gaan.

met uitzondering van direct biest geven (voordeel van robot, koe is zo gemolken en je hoeft niets op te ruimen) en twee weken sanitaire leegstand van de kalverhutjes heb ik geen van bovenstaande ooit gedaan. Koe kalft weleens tussen het koppel ivm te weinig strohokken. toch nooit last gehad van crypto onder de kalveren.

conclusie; je weet nooit wanneer je het goed doet
+1
sjoerd de melker
@robbies als je in de shit zit werkt heb je niet heel veel aan jouw conclusie vermoed ik. Op dat moment moet je het gaan doen zoals ze het op de landbouwschool vertellen. Als het daarna weer goed gaat moet je voor jezelf de keuze maken of en welke maatregelen je weer los laat, Zoals iemand hiervoor al zei: alle draait om dicipline. Tijd vrij maken om het te laten inbedden in bedrijfsgewoonte
+1
Noorderling
@van Ittersum Alles bij de kalfjes draait om discipline.
Zo moeilijk is het niet te organiseren en kost ook geen extra tijd, 3 kalveren in leven houden kost wel tijd en brengt niks op.

Voor wat alleen een flesje halocur al kost kun je iedere zaterdag een hulpje de helft van de hokjes al schoon laten spuiten. Komt er nog een veeartsbezoekje en allerlei poedertjes overheen om ze in leven te houden, vervolgens moeten ze binnen 4 week weg en zijn ze even zwaar als dat ze waren op dag 1. Dan loop ik liever voor het werk aan als er achteraan.
Tommie1
edepot.wur.nl/276773/
Hier een stukje eruit aanzuren met karnemelk de biest, 10 liter per kalf ong en vanaf dag 2 2 maal daags half litertje erbij gieten.

Aanzuren van koemelk bevordert de vertering,
remt de ontwikkeling van ziektekiemen
en verlengt de houdbaarheid
van de melk. Voor het aanzuren zijn er
verschillende methoden: aanzuren met
5 tot 10 procent karnemelk of 7 tot 10
gram citroenzuur per liter melk. Aanzuren
met azijn is goedkoper. Er zijn ook
commerciële middelen op de markt zoals
Lacto+ of Acidmix. Aangezuurde koemelk
gaat wel vlug schiften (ontmengen).
Roeren is de boodschap om een
mooi homogeen product te behouden
dat stremt in de lebmaag.
Aanzuren met yoghurtmelk of restmelk
is een andere mogelijkheid. De yoghurtmelk
is gewoon de restmelk die telkens
met nieuwe restmelk wordt aangevuld
en daardoor na verloop van tijd natuurlijk
gaat aanzuren.
Jan Orinx: ‘Aanzuren op natuurlijke wijze’
Jan Orinx (21), witblauwfokker te Asse
in samenuitbating met zijn vader Roger
Orinx (50), opteert voor natuurlijke aanzuring.
Zij hebben op jaarbasis 125 kalvingen.
Vader en zoon pikten het idee
op bij een collega-melkveehouder.
‘Wij zuren nu sinds een drietal jaar
de koemelk aan’, vertelt jan Orinx. ‘De
ochtendmelk blijft twaalf uur staan tot
’s avonds. De melk wordt dan afgeroomd
met een gewone keukenzeef, opgewarmd
en dan verstrekt via een drinkemmer
aan de kalveren. Met de avondmelk
doen we het idem dito. Het geeft
wel wat extra werk, maar de kalveren
varen er wel bij. Sinds we deze eenvoudige
methode toepassen, hebben we
geen diarree meer bij de kalveren. Vroeger
was dit al eens een probleem in periodes
met veel kalvingen.’
+1
grondlozeboer
@Tommie1 in de tijd dat ik nog alleen opfokkalveren kocht. Had ik een deal met de toen nog c1000. Ik haalde alle yogurt dn karnemelk op die overdatum was. Lengde dit aan met kunstmelk. Verhouding was half half. En vanaf 4 week alleen nog maar kunstmelk. Daarvoor had ik ook meer last van schijten.

Ik had nagenoeg geen last van schijterij. En kocht per week gemiddeld 10 kalveren aan via de handel. 14 dagen iglo en dan naar binnen.

Het is wat werk met al die pakken. Maar koste me 10 cent per pak. En ze groeien er als kool van.
+2
Wilbert
Koop 5 van deze hokjes erbij
calfotel.com/nl/kalverhok/…
Kalveren 1e 14 dagen hierin, daarna kalf naar een houten hokje. Hokje schoonmaken en buiten zetten, 2 weken leeg en dan pas volgend kalfje erin.

Houten hokjes met ruw oppervlak kun je niet schoonkrijgen. Eitjes blijven erin. Is vragen om problemen.
Hygiëne is zeer belangrijk. Kalveren van jong naar oud voeren en de zieke als laatste.
Halocur is eigenlijk vergif, het mag omdat het werkt, maar gezond is anders. Geef kalveren die goed starten maar 2 a 3 dagen Halocur ipv 7 dagen, kijk maar of dat beter bevalt.
Harry K
Staat al veel over op verschillende fora.
Halocur helpt wel bij een lichte besmetting, maar bij structureel langdurig gebruik blijft er weinig van de kafjes over. Is agressief spul voor het kalfje zelf.
Heb hier het advies opgevolgd van andere boeren die er zo van af waren gekomen. Ook wij zijn er gelukkig van af.
Destijds hier de kalverhokjes (kalvertaxi's) telkens secuur met stoomreiniger (Zet 'm op zijn heetst: 155 graden) schoon gemaakt (nu nog steeds). Daarna laten drogen, liefst in de zon (UV), en om er vrij van te worden hebben we daarna de hokjes ook nog ontsmet met oplossing van ammoniak (1 op 7) in de rugspuit (van de wind af, zeer irriterend!).
devaluwe
@Harry K Heb de hokken met de stoomcleaner behandeld en in de zon gezet, hoop dat dat een positief effect heeft. Wat betreft Halocur merk ik inderdaad dat het agressief is in het kalf. Heb gisteren een ge-ent eiwitpoeder aangeschaft, door dat preventief te voeren zou het kalf geen problemen moet ondervinden (Aldus de vertegenwoordiger)
+2
Wilbert
@devaluwe dit gaat lullig klinken, maar voor het geld wat je aan medicijnen en poepertjes uitgeeft, kun je beter wat extra hokken kopen die je wel goed kunt schoonmaken.
+1
devaluwe
@Wilbert Eens heb een stel iglo's aangeschaft. Gebruik dat poeder zo lang de infectiedruk nog wat hoog ligt. Verwacht met de nieuwe iglo's en nieuwe plek op het erf dat dit snel afneemt. Vorige week zes kalveren gehad, moet zeggen dat ze het zeer goed doen sinds ik dit door de melk meng.
Marco69
Parofor , ben je er zo vanaf. Wel moet er van alle diaree kalveren een mestmonster laten onderzoeken bij je veearts.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , cryptosporidiose , crypto , kenocox en halocur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0