Jongen en man in kritieke toestand na val in mestput op boerderij (update)

Een jongen van 15 en een volwassen man zijn zaterdagochtend in een mestput gevallen bij een boerenbedrijf aan de Aalsumerweg in Oldehove.
 Jongen en man in kritieke toestand na val in mestput op boerderij (update) (rtvnoord.nl)

Een jongen van 15 en een volwassen man zijn zaterdagochtend in een mestput gevallen bij een boerenbedrijf aan de Aalsumerweg in Oldehove.

 Twee mensen in mestput gevallen, toestand is zorgwekkend (gelderlander.nl)

Op een boerderij in het Groningse Oldehove zijn vanmorgen twee mensen terechtgekomen in een mestput. Ze zijn in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Nieuwsgrazer

Zelf uw fosfaatrechten kopen of verkopen??

Fosfaatrechten zijn nu het nieuwe melkquotum, bekijk hier actuele vraagprijzen en het aanbod.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+6
putjesschepper
Heel verschrikkelijk,helaas 15 jaar geleden ook van dichtbij meegemaakt. Heel veel sterkte daar en hopen op toch nog een goede afloop.
Detukkeroettwente
Hoe gaat het met de boer en zijn zoon ?
+3
m uut m
@Detukkeroettwente
Liggen allebei op ic
De vader is half bij kennis maar zoon niet daar gingen ze vanmiddag een hersenonderzoek doen.
PIONIER
@m uut m weet je inmiddels al meer hoe het met ze is??
m uut m
@PIONIER
Zeer zorgelijk.
+4
Milkman4
Wat een drama voor de familie.
Zoon van boer ken ik wel, is hier wel eens geweest met dierenarts waar hij stage liep. Super geschikte en enthausiaste jongen.
Op het bedrijf ook wel een paar keer geweest want ze zijn steunpunt van Rfc waar je melk kan laten onderzoeken.
Veel beterschap en sterkte gewenst de komende tijd voor de familie.
Feeling Blue
De zoon is helaas overleden las ik net:
rtvnoord.nl/nieuws/194125/…

Sterkte aan de familie met dit verlies..
de jonge
@Feeling Blue vreselijk nieuws. veel sterkte voor alle betrokkenen
david2
@Feeling Blue hersendood dan is hij nog niet overleden, dan zijn de hersenen dood maar zijn lichaam wordt nog in leven gehouden
Feeling Blue
@david2 Zodra in NL hersendood word vastgesteld is dat ook het tijdstip van overlijden op de overlijdensakte.
+2
sjoerd de melker
@Feeling Blue Wat een drama. Sterkte.
BamBam
Hersendood is niet dood! Hersendood betekend dat wettelijk gezien artsen organen uit je mogen halen waardoor de dood intreed. Een zeer belangrijkverschil! Zeker omdat er een hele serie voorbeelden zijn van mensen die de diagnose hersendood overleeft hebben en succesvol revalideert zijn. Dat moet je aan het denken zetten.

Helaas deze kans zal het bij de jongen uiterst gering zijn door o.a. de mestgassen.

Een enorm drama en ik wens de familie veel sterkte toe
+1
Feeling Blue
@BamBam In Nederland zijn de voorbeelden die je aanhaalt niet aanwezig, kan zijn dat ze in het buitenland andere protocollen hebben, hier is het onmogelijk om na de diagnose nog hersenactiviteit te krijgen, als dat zo was dan was er sprake van een coma(toestand) Het lichaam functioneert bij hersendood niet meer zonder machines. Door de luchtverplaatsing bewegen de longen op en neer en blijft het hart het bloed van zuurstof voorzien, zonder machines stopt de beweging. Hier meer info: transplantatiestichting.nl/medische-procedure/…
Maargoed laten we dit niet tot een ellenlange discussie voeren, dat heeft geen nut..

Wat wel nut heeft, is het opnieuw onder de aandacht blijven brengen dat dit slechts de eerste van de drie ongevallen met doden en/of zwaargewonden van dit seizoen is.. er gaan dus nog collega's hetzelfde lot tegemoet.

Helaas is de kennis nog steeds vrij mager.. hoeveelheden mest die verwerkt worden zijn meegegroeid met het bedrijf.. de hoeveelheid gas die in 1 keer vrijkomt is dat ook..

En dan zie ik wel een brandblusser hangen, maar over een redding/noodsituatie is nog nooit nagedacht of geoefend, laat staan dat er reddingsmateriaal voor het grijpen ligt.. en logisch ook, het gebeurt namelijk altijd bij een ander, nooit bij jezelf. Maar je kan beter met zn allen naar een brand staan kijken en er een borrel op drinken, dan dat er iemand ontbreekt.

Dit artikel uit 2013 is nog steeds actueel:
onderzoeksraad.nl/uploads/phase-docs/…

Vanuit de branche een kennisavond of oefening met de plaatselijke brandweer organiseren, kan nooit kwaad, de lijnen zijn niet eens zo lang, en veel brandweerlieden zijn zelf boer, dus dat praat gemakkelijk..

En ook de brandweer heeft altijd oren naar bepaalde zaken die een boer heel goed kan aangeven, het werkt twee kanten op (bepaalde specifieke situaties, het helder worden van risicopunten op het eigen bedrijf)
Voeg je bijvoorbeeld vloeistof/water toe.. en is het dan beter om alles in 1 keer of juist in kleine hoeveelheden toe te voegen, en of hoe vaak en op welk moment er gemixt word..
Het kan soms bedrijfsblindheid zijn, simpelweg de dingen doen zoals ze altijd gedaan zijn, en als je het niet weet of ziet, en niemand je erop wijst..
Dit soort ongevallen gebeuren je maar 1 keer, en dat is altijd zonder waarschuwing.. Het gaat nooit bijna mis..

Ik val verder in de categorie "beste stuurlui" Ik lees alleen maar af en toe mee vanuit TF dus wil ook verder niemand voor de schenen schoppen 😉
+1
Detukkeroettwente
Ook vanuit het twentse betuigen wij onze oprechtte deelneming .
+1
Gerron
Zitten in deze stal toevallig dichte (klepje) roosters?
cjw73
@Gerron doet dat er nog wat aan toe. Nu het drama al compleet is.
+1
Gerron
@cjw73 Wil je niet weten waarom ze in de put zijn gevallen?
+2
Feeling Blue
@Gerron Het is om en nabij de dertigste dode sinds 1980.. Er is geen jaar voorbij gegaan zonder dodelijke ongelukken.. is de oorzaak niet duidelijk geworden vanuit het verleden?

Dit geval word nog wel uitgezocht en bekend gemaakt.. Maar je kunt ook een onderzoek teruglezen van een eerder geval, ze zijn immers allemaal vergelijkbaar: er word te veel onderschat, bewust (of onbewust, door uiteenlopende redenen)

(Eea. klinkt best hard, maar is helaas wel realiteit)

Maar je vraag is er wel eentje die er toe doet, jij wil hier namelijk je kennis opkrikken en dat is alleen maar positief.
Ik kan je geen antwoord op je vraag geven, omdat ik er veel te weinig van weet, maar er zullen zeker mensen zijn die je het wel kunnen vertellen.

@cjw73 Kennis delen doet er zeker toe, het de rug toedraaien omdat het emotioneel is, is begrijpelijk, maar het gaat wel tekens opnieuw mis. Je kan denken: gebeurd is gebeurd en we moeten verder, maar dan zitten we over 30 jaar op een totaal van 60 doden en vragen we ons nog steeds af waar het misgaat.
+1
Wilbert
@Feeling Blue De 'het kan wel even' of ' ik heb haast' mentaliteit... Helaas. Iedereen weet wel dat het een risico is, maar blijkbaar zetten sommigen helaas hun leven op het spel voor 5 minuten tijdswinst... Bewustwording moet groter worden. Het is echt niet de moeite waard om dit risico te nemen. Alle werkzaamheden moet je veilig willen uitvoeren, anders niet.

Sterkte aan nabestaanden.
+2
cjw73
@Feeling Blue begrijp jou wel alleen ik vind het nu niet het moment om daar over te discussiëren.

Verder sterkte toegewenst voor de nabestaanden en familie
+3
Feeling Blue
@cjw73 Dat klopt.. maar hoe ongepast het ook is.. (en daar mag je me best op aankijken, vind ik niet erg en wel begrijpelijk) Ik wil het wel gezegd hebben, en dit is het moment dat het moet.
Ik heb me het zelf ook afgevraagd of ik hier wel deze discussie moet voeren, en ik vind dat er in ieder geval iets over gezegd moet worden..
(Wat ik al zei, ik wil niemand voor de schenen schoppen maar dit is een forum voor melkveehouders en geen condoleanceregister voor naasten, alhoewel ik me zeer bewust ben van de emoties die het kan losmaken)
+5
Milkman4
@Gerron Slang was in de mestput gevallen.
Zoon wilde die er uit halen maar zal wel bedelmd zijn.
Pa zag dat gebeuren en wilde zoon helpen. Maar is zelf ook bedwelmd. Gelukkig hing hij nog over de slang heen.
Vrouw van boer zag de mannen met ladder lopen op het erf en nam toch maar een kijkje wat ze aan het doen waren.
Zij heef haar man en zoon gevonden en alarm geslagen....
Wat een toestand.....
+1
hans1980
@Milkman4 oprechte deelneming van deze kant, verschrikkelijk!

Misschien niet gepast om nu over oorzaken e.d. te discussiëren maar toch is de ernst en gevaar te groot om het er niet over te hebben.
Vandaar rijst bij mij de vraag of dit een emissie arme stal was? Heb nl.gehoord dat gas bij emissie arm of roosters hetzelfde is alleen kan het gas niet ontsnappen dan zou bij openen put of begin mixen hoge concentraties blauwzuur gas kunnen vrij komen?
Feeling Blue
@hans1980 Maar diezelfde effecten kan bijvoorbeeld ook door koekvorming ontstaan, het komt dan niet geleidelijk, maar in 1 keer los.. De gevaarlijkste gassen willen ook niet stijgen doordat de lucht zwaarder is.. Dus of het nou zo zeer aan zo'n emissiearme vloer ligt, aan veranderingen in het rantsoen of aan het toevoegen van vloeistof (water erbij zorgt voor snellere ontwikkeling en vrijkomen van gassen, de mest bied dan minder weerstand om het gas opgesloten te houden) is heel lastig te zeggen, en ik denk ook niet dat daar perse de oplossing van de ongelukken in zit.. Het is wel kennis die belangrijk is om mee te nemen..

Maar net als de oorzaak van een brand ondergeschikt is aan het voorkomen van letsel door een nooduitgang te plaatsen, is het hier ook van belang dat er een soort failsafe op je bedrijf doorgesproken word.. want dan heb je bijvoorbeeld een emissiearme vloer, maar zal je net zien dat het toch ergens anders aan lag of aan een combinatie ervan.
Feeling Blue
@Milkman4 Gewoon uit reflex.. Als je een zakmes op de grond laat vallen raap je hem ook op, dus even die slang omhoogtrekken moet ook kunnen als je jezelf even vasthoud.. In die trant zal de oorzaak liggen.

Een korte cursus samen met de brandweer of een specialist houd je misschien net even tegen om die reflex te weerstaan.. net als die reclame over de vluchtwegen oefenen in je eigen woning, dat je binnen drie minuten buiten moet staan, dan kijk je toch eens kort rond over hoe dat gaat werken als je ligt te slapen en eerst nog wakker moet worden..

Mijn eigen kennis is veel te weinig om te adviseren, ik ben immers geen boer, dus dat ga ik ook echt niet doen.. Ik zit in de feesttenten, maar ook daar zijn veel dingen in samenspraak met hulpdiensten aangepast of veranderd in de afgelopen jaren.
Het kan zo simpel zijn als even een klimtuig aantrekken (de kosten zijn verwaarloosbaar) ergens aan een hek vast zekeren en van te voren iemand op het bedrijf of desnoods de buurman even op de hoogte te brengen wat je gaat doen als je in de buurt van een open deel komt. (een aan en afmeld appje is in goed overleg al genoeg)

Als het gat groot genoeg is om doorheen te passen, dan doet de zwaartekracht de rest, tijd om te reageren heb je niet.
Bedwelmd raken is 1 ding.. onderuit de put worden gered is een tweede.. Bijvoorbeeld een plank om het gat te verkleinen kan het verschil al maken, dan hoef je enkel door iemand aan het zekeringstouw weggetrokken te worden, de hulpdiensten kunnen dan direct beginnen met zorgverlening, in plaats van eerst een redding uit te voeren om daarna pas zorg te kunnen verlenen.
m uut m
@Milkman4
Hoe de zoon in de kelder is gekomen is onbekend. Ze werkten met een 8 duims slang. Feit is dat zoon en slang in de kelder lagen toen de vader hem vond.
De vader heeft zelf 112 gebeld en gezegd mijn zoon ligt in de kelder en ik ga er nu in.
Vandaar dat de brandweer zo snel ter plaatse was.
+1
Gerron
Een simpel rooster waar zelfs geen kind door kan vallen zou zoiets voorkomen. Een paar scharnieren eraan zodat hij omhoog klapt voor het uithalen van de mixer en een gat voor de slang waar de kop van de slang niet door past.
Mc_douwel
Sterkte aan de familie
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mestput , boerderij en man geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!