'Maximaal inzetten op weidegang bij grote ruwvoervoorraad'

De graswinning is massaal op gang gekomen. Op veel melkveebedrijven ligt echter nog gras van vorig jaar, waardoor het soms puzzelen wordt waar die eerste snee komt te liggen.Melkveehouders met een grote ruwvoervoorraad adviseert Tim van Noord van PPP Agro Advies daarom zo veel mogelijk in te zetten op weidegang, om het hoge vemgehalte van het verse gras optimaal te benutten.

Veel najaarsgras nog in de kuil
‘Vorig jaar is er flink krachtvoer gevoerd’, weet Van Noord. ‘Veel boeren hadden koeien ingeleverd vanwege het fosfaatreductieplan, de melkprijs was goed en het is leuk als het dan lekker loopt met de liters melk per koe. Maar daardoor ligt er nog veel kuilgras op de plaat’, aldus de Betuwse adviseur, die veel in het grasrijke midden en westen van Nederland actief is. Bovendien hebben veel melkveehouders minder jongvee aangehouden, waardoor er ook nog heel wat najaarsgras in de kuil zit. ‘Boeren staan nu voor een serieuze uitdaging om zo veel mogelijk uit het eigen ruwvoer te halen.’

Deel dit topic

Reacties

+2
putjesschepper
Zullen we dat zelf effe regelen
dwers
Kunnen de koeien wennen voor toplinemelk van RFC, weidegang zal wel het belangrijkste worden zal 120/6 wel niét voldoende zijn.
Verwacht eerder 3000 + weide uren plus jongvee weiden , om in de buurt te komen van biologisch qua weidegang.
Elvis
@dwers weidegang is bij biologisch ook een lachertje
Nico96
@Elvis vertel
+1
jan w
@dwers Dan mogen ze er hier ook nog wel wat personeel bij geven, dit om de koeien en het jongvee in de weide te houden. Dit ivm. de vele dassen die achter de koeien aan jagen en de koeien door de draad jagen. Of er moet eerst een automoblist daardoor verongelukken, voordat ze na gaan denken.
Er zijn hier al veehouders die het jongvee op stal houden, dit omdat ze het zat zijn om 3 nachten per week het jongvee weer op te vangen.
dwers
@jan w had niet in de gaten dat dassen zo'n probleem was, wel van de kuilen maar opjagen, lastig heb ze hier nog nooit gezien.
grondlozeboer
@jan w dan is t makkelijker als ze de dassen opstallen
paul1
Koeien boertje
@jan w een das jaagt achter jongvee aan?
Doet dat 1 of met een koppeltje dassen bij elkaar?
Went het jongvee er niet aan, want ik heb een hond en de 1e keer dat ik hem meeneem tussen de pinken zijn ze gek maar na een paar keer loopt ie er onder door
+1
Piet1960
Is gewoon een goed advies. Volop weiden bij nog grote ruwvoervoorraad. Passende brok er bij, beetje droog spul bijvoeren, kost geen produktie, zeker nu niet in 't voorjaar. Grasaanbod en kwaliteit met N-gift een beetje sturen en af en toe wat glad maaien. Is echt niet zo moeilijk en veel geld op zak houden. Win-Win.
Mc_douwel
Hier alleen najaar 2017 en nog zomer 2016 en 2017 kuil liggen dus genoeg voor een jaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , advies , kuilgras , koeien , melk , koe , melkprijs , krachtvoer , jongvee , weidegang , melkveebedrijven , melkveehouders , kuil , ruwvoer en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0