Zuivelsector VS lijdt onder lage melkprijs

De Amerikaanse staat Wisconsin, gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten (VS), verloor in 2017 zo'n 500 melkveebedrijven en ook dit jaar zijn al circa 150 melkveehouders gestopt. Het aantal melkkoeien is hierdoor gedaald naar 7.600, 20% minder dan 5 jaar geleden. Dit alles wordt vooral veroorzaakt door de slechte melkprijs.

Deel dit topic

Reacties

ted9
Tijd om de wereldwijde overkoepelende organisatie de
M (elk)pec Op te richten. Zelfde opzet als de opec maar dan om de productie en vraag op elkaar af te stemmen niet alleen voor exporterende landen maar wereldwijd.
Twentsch Land
@ted9

Dat kan heel simpel....even een tapkraan aan de uier maken.....is de vraag naar melk dan doen we de tapkraan even open en is er geen vraag dan doen we de tapkraan even dicht.
ted9
@Twentsch Land vraag en productie afstemmen is wat anders dan kraan dicht of op zetten. Alhoewel doordraaien van producten ook goed kan. Hadden ze met de poederberg ook moeten doen .
Twentsch Land
@ted9

Precies....zo simpel als met olie is het allemaal niet.
ted9
@Twentsch Land dat zeg ik ook niet alleen hebben ze t beter in de hand dan dat wij t hebben
van Ittersum
@ted9 uhm....je vergeet even dat naast het geloof de olie de grootste bron van alle oorlogen is/was.....Dus beter in de hand....????? Tellen we die mega vele doden(miljoenen?) dus maar even niet mee...Keep on dreaming!!!
George
Tis overal hetzelfde gekut. Knmeg en Hig beleid
van Ittersum
Voor sommigen hier is Amerika nog steeds het grote voorbeeld. Veel koeien weinig marge. Ik mag het dan wel eens over 2x3 hebben ipv 3x2 maar landen waar het 6 x1 is, is het ook niet altijd feest.
nederlandse boer
Komt m.n. door de trend aldaar om plantaardige melk te drinken zoals amandelmelk. Een systeem van buffering (opkopen van m.n. melkpoeder wat goed te bewaren is) en getime-de verkoop kan hier prima helpen. De EU doet dit wel goed, alleen ze nemen niet op tijd afscheid van de partijen in opslag.
+1
Jaap40
@nederlandse boer hoe aub op over die poederberg.. niks aan en verkoop bij overschot oid.
Er is maar 1 methode bij overschot. Uit de handel nemen dmv doordraaien/vernietigen.
De EU doet dit verre van goed. Het enige wat men bereikt is lage prijs bij opkoop van poeder, maar ook in verhouding lage prijs wanneer zoals nu de poeder boven de markt blijft hangen. Poeder, doordraaien.
cornelissen
@Jaap40 De poeder moet geld achteraan en hoe eerder hoe liever, maar aan de boter hebben ze fors verdiend ,dus in die zin springen ze er financieel wel uit
diezel
Quote Reactie van @cornelissen:
maar aan de boter hebben ze fors verdiend

Dat zou knap zijn.
Afgelopen 12 jaar lag er toch amper interventie-boter in de pakhuizen? 😞
Rdkl
@Jaap40 wie moet volgens jou de kosten van het vernietigen dan betalen?
+1
Jawis
Alle grootgrutters in europa lobbyen zich suf of ze alsjeblieft nog even willen wachten met doordraaien.....
Jaap40
@Jawis jij snapt het...
Maar hopen dat het niet in europa gebeurt,deze prijsval van melk
van Ittersum
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl in een concurrentiemarkt wordt men pas wakker of men gaat pas hetzelfde denken als iedereen niets meer heeft. Daarboven is het ieder voor zich. In dat opzicht kon ik me zekers vinden in het principe van FC om dan maar een andere manier van verwaarding van de melk te zoeken(meer marge, niet meer massa). Alleen alles er omheen doet mijn wenkbrauwen diep fronzen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Alleen alles er omheen doet mijn wenkbrauwen diep fronzen

Verrek, we zijn het een keer eens. Grote probleem is natuurlijk de vertrouwensbreuk met de leiding van RFC die tot voor kort aangaf alle melk te kunnen hebben en nogal sterk heeft ingezet op kostprijs door sluiting en opschaling van fabriekslocaties, terwijl nu de melk eigenlijk ongewenst is en er gekoerst wordt op schaalverkleining met een grote diversiteit aan melkstromen. Dat concept staat me overigens best aan, maar legt een bom onder de coöperatieve saamhorigheid.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam via een rmo bedrijf gehoord, die had 14 dagen geleden een meeting met meerdere rmo bedrijven en de particuliere zuivelindustrie en die zeiden dat ook andere melkfabrieken op dit ogenblik het moeilijk hadden. De melkprijs ligt ruim 3 cent te hoog t.o.v er gemaakt kan worden. In dat opzicht .....maar ik blijf erbij, naar mijn inziens is dit een korte (termijn) geld problematiek. De verkoopgelden van deelnemingen, onroerend goed en verkochte divisies zijn op.....schat ik zo in. Maar ik kan het niet hard maken maar anders kom je niet met zo'n plan op de proppen...tis te wanhopig. Of ze dienen de soep zo heet op dat ze hopen op vertrekkende boeren, dan snijdt het mes aan twee kanten. Minder melk en meer kans op een betere verwaarding
robbies
@van Ittersum Ik dacht dat jij alleen dingen geloofde waar je zelf bij was?
van Ittersum
@robbies ik geloof alles tenzij de ik de naam @robbies voorbij zie komen. Dan moet je beginnen met twijfelen. 😉 Ik geloof veel maar niet alles, hou het daar maar op
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
tis te wanhopig

Pakkende samenvatting.
pa
Wat is het echte verhaal?? 7600 koeien in wisconsin? Lijkt me onzin. Hee dat rijmt
Koeien boertje
@pa volgens mij zijn ze ergens een nulletje vergeten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , melkkoeien , melkveebedrijven en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0