Column Sjakie - Onzekerheid is onacceptabel

Door Jack Rijlaarsdam,

Het is duidelijk dat we als leden van FrieslandCampina voor een voldongen feit staan. Er komt al meer melk dan FrieslandCampina kan verwerken en verwaarden. Een eventuele toename van de melkaanvoer vergroot deze zorgen.

Investeren in verwerking en verwaarding kost tijd en geld, beide zijn er eigenlijk niet. Regulering van de aanvoer is dan de enige overblijvende mogelijkheid.

Niets doen is geen optie volgens het bestuur. Laat dat nu net hetgeen zijn wat de afgelopen paar jaar is gebeurd. De melk klotst al enige tijd tegen de plinten en het bestuur heeft daadwerkelijk ingrijpen vermeden door bonus- en standstillmaatregelen in te voeren.

In 2015 werd al snel duidelijk dat de groei van de melkaanvoer sneller ging dan verwacht. Dat was het moment waarop de leden de keuze voorgelegd had moeten worden: investeren in verwerking en afzet of reguleren. Die keuze er nu niet meer.

Het oplossen van deze crisis begint met het nemen van verantwoording. Door het steeds vooruitschuiven van strategische beslissingen is het bestuur in feite onderdeel van het probleem. Om als bestuur toch geloofwaardig aan een oplossing te kunnen werken, rest er voor oudgedienden als Frans Keurentjes, Erwin Wunnekink, Angelique Huijben en Hans Stöcker niets anders dan de eer aan zichzelf te houden en hun positie ter beschikking te stellen.

Vervolgens zal er alles aan gedaan moeten worden om het grootste pijnpunt uit het voorstel op te lossen. Melkveebedrijven zijn niet alleen ondernemingen, maar vooral gezinsbedrijven.

De afgelopen periode was er veel onzekerheid, maar met de komst van de fosfaatrechten werden de kaders duidelijk. FrieslandCampina geeft aan groei van individuele bedrijven niet te begrenzen, maar legt wel een latente claim van 10 cent per extra kilo melk op.

Nu hangt er dus weer voor jaren onzekerheid boven de keukentafel. Dit is onacceptabel. Laat de leden dan maar geld inleggen voor alle extra melk of maak de referentie verhandelbaar. Op deze manier is het resultaat van groei in melk te begroten en kan ieder een onderbouwde keuze maken.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
Groen1

Laatste  |  

Reacties

hans1980
Dus ledenraad heeft al ja gestemd?
JAAP-AAP
@hans1980 Nee, pas in december.
+3
hans1980
Lto zou als belangenbehartiger neutraler moeten zijn in opinie , wat ik lees is wat bestuur rfc zegt dus lto verdiep in de materie en zeg niet ja en amen
+1
diezel
Quote Reactie van @hans1980:
Lto zou als belangenbehartiger neutraler moeten zijn in opinie

Zou het niet raar zijn als ze gingen pleiten voor méér melkverwerking?
Het Klimaatakkoord en recent het Rli-rapport heeft toch de goedkeuring van VNO/NCW. Daar zit LTO toch ook in?
LTO heeft toch samen met NZO de commissie Grondgebonden ingesteld?
Zo onduidelijk waren de conclusies uit die rapporten toch niet. 😞
+2
MTSTAMMINGA
@hans1980
Waar lees je dat Ik lees alleen via de link de colmn van Jack
putjesschepper
LTO lukt al jaren de kont van rfc
putjesschepper
Likt al jaren
sjoerd de melker
@putjesschepper en dat lukt ook al jaren
+1
nieuwoord
Ik lees hier veel over LTO en Rfc en de planen, en over bestuurders. Wat ik weet uit het verleden is dat op een melkvee vergadering in de Meern (LTO NOORD)zonder moren ingestemd werd met het stoppen van het maken van notulen van de vergaderingen, er was maar een afdeling tegen. Dus terug kijken wat in zulke vergaderingen besproken werd kan niet meer. Dan bij de vakgroep, met als voorzitter Siem Jan Schenk daar was maar een richting Quotum weg en melken. Wat daar opviel was dat de meeste leden grotere bedrijven hadden met groei plannen
En ook een behoorlijk aantal ledenraadsleden van campina en rf. Het bleek ook normaal dat er
bij de vergaderingen een voorzitter van een van de beide partijen aanwezig was (als adviseur)
Daar de link LTO ,(nu RFC) Wantenaar was ook voorstander van meer melk. Dus dat alleen Cees Romijn en Piet de Boer de volle laag krijgen is niet geheel terecht er is daar voor ook al wat gebeurd.
MTSTAMMINGA
@nieuwoord
Weet je wat ik nog weet Dat zolang ik boer ben Ik in het melkqoutem tijdperk ik op een moment de laagste prijs heb ontvangen
jg
@MTSTAMMINGA Dat had andere oorzaak dan vraag en aanbod.
+2
puntertje
Jack preekt natuurlijk voornamelijk voor zijn eigen belang, en als je zoals hij hele grote stappen wilt zetten en vervolgens laat optekenen dat onzekerheid onacceptabel is, tja ... welkom in de echte wereld. Maar hij heeft natuurlijk wel een punt aangaande de langzittende bestuurders, jaren lang op hun handen gezeten en nu met volle overtuiging brengen dat er snel en veel moet veranderen komt uit dat soort monden niet geloofwaardig over. Dus er zal best veel moeten veranderen, maar zij hebben blijk gegeven van zeer weinig visie de afgelopen jaren en ik zou zeggen; geef ze een lintje en wegwezen.
+1
van Ittersum
@puntertje
Is onzekerheid ook niet een groot deel emotie?

" X preekt natuurlijk voornamelijk voor zijn eigen belang, en als je zoals hij hele grote stappen wilt zetten en vervolgens laat optekenen dat onzekerheid onacceptabel is, tja ... welkom in de echte wereld. " is een algemeen voorbeeld die niet beter verwoord kan worden.
achterhoeker2
Er wordt te veel waarde en beslissingsmacht aan het bestuur toegekend , in de praktijk heeft(gelukkig maar) de directie het voor het zeggen .
Het bestuur heeft een ceremoniële fuctie als ze nodig zijn voor de bühne, trekken ze een pak aan en komen opdraven maar eigen inbreng wordt niet gewaardeerd.
cornelissen
@achterhoeker2 Ik meende ,dat ze ook allemaal in de raad van commissarissen zitten en dat is toch het hoogste machtsorgaan van een onderneming.
achterhoeker2
@cornelissen De koning is ook het hoogste ambt en heeft ook( bijna) niks te zeggen.
Coen
@achterhoeker2 , er zou een groot verschil moeten zijn tussen het leiden van een grote coöperatie en een groot beursgenoteerd bedrijf.
bestuur en ledenraad tonen geen duidelijke sectorvisie en strategie en laten zich daardoor volledig inpakken door de Directie 😞
+1
paul1
Geld inleggen voor de extra melk? Dat staat in het voorstel : 10 cent per kg, dus wat zeur je nou.
+1
sorry
@paul1 een iemand als henk schooneveld die met een paar miljoen liter de melkprijs verkloot die is gratis binnen en iemand die volgend jaar 20000 liter meer levert flink afstraffen?
jg
@sorry Inderdaad , zoiets kan alleen in de Nederlandse melkvee sector. Triest.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @paul1:
Geld inleggen voor de extra melk? Dat staat in het voorstel : 10 cent per kg, dus wat zeur je nou

Misschien moet je je iets meer verdiepen in de materie. Het Bestuur stelt voor om jaarlijks een strafkorting te heffen over extra melk. Ik stel voor om een inleg op naam te doen om de verwerking en verwaarding van de extra melk te kunnen bekostigen. In feite koop je zo het leveringsrecht.

Het verschil is dat de korting in de algemene reserve verdwijnt en de inleg op naam staat. Daarnaast is in het bestuursvoorstel bij groei vooraf niet duidelijk of er korting komt, over hoeveel liters en hoeveel jaar de regeling geldt, in mijn voorstel is vooraf duidelijk afgebakend wat de kosten zijn van extra liters.
vremanfarm
@Jack Rijlaarsdam beter te laat dan nooit gaat dit keer niet voor jouw op
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vremanfarm:
niet voor jouw op

Goed blijven opletten. Het komt anders dan jij denkt.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Hoe gaat het komen denk je?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Hoe gaat het komen denk je

Voor iedereen anders.
+1
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam
Voor iedereen anders ..... het lijkt het leven wel ...
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam en nu ben ik eens met jou eens(komt zeker door de warmte). Daarom is maar het beste dat we ons lot maar moeten vertrouwen aan de ledenraad zijn wijsheid en dat zij genoeg informatie hebben opgesnoven om een gemiddelde advies aan de directie te geven. Hier op dit forum komen wij er toch zoals gewoonlijk niet uit. Tenzij jullie mij een blanco mandaat geven 🤣
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
dat we ons lot maar moeten vertrouwen aan de ledenraad zijn wijsheid

Zullen wij dat maar niet doen, ik denk niet dat zij de moed hebben om de accountant te horen en vragen te stellen zonder aanwezigheid van het bestuur. (misschien mogen zij dat ook niet,i.t.t.tot het bestuur cq raad van commissarissen)
Ik heb misschien een heel vaag vermoeden,dat verschillende onkosten zijn geboekt als investeringen, maar dat kan ik niet hard maken en dus dat er geen geld voldoende is voor echte investeringen, maar dan zul je toch de accountant moeten ondervragen
Overigens heb ik ook zeer slechte ervaringen met de ledenraad t.o.v. het zeer onrechtvaardige fosfaatreductieplan, hadden ze zich nooit mee moeten bemoeien, is hun taak niet (om leden op te offeren ,omdat dat beter is voor in hun ogen het collectief)
van Ittersum
@cornelissen oud zeer zal bij u wel nooit weer helen denk ik.
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam Dat betekent dat de schuldeisers (geld voor extra melk) het vreemd vermogen verhogen, en daarnaast de winstgevendheid v het bedrijf ondermijnen door extra liters te leveren die niet renderen.
+1
van Ittersum
@achterhoeker2 je kunt ook rustig afvragen is het hiermee klaar. Een vogeltje schreeuwt meestal de volgende dag ook weer om geld (in dit geval)
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
het vreemd vermogen verhogen

Verdiep je even in de financieringsstructuur van RFC. Obligaties zijn achtergesteld vermogen en telt daarom mee als eigen vermogen.
achterhoeker2
@Jack RijlaarsdamVan dat soort praatjes is de kredietcrisis ontstaan .
Obligaties zijn vreemd vermogen hoe rfc of jack rijlaarsdam ze ook noemt.
[
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
hoe rfc of jack rijlaarsdam ze ook noemt

Je mag het best persoonlijk maken, dat verandert alleen niets. Ik geef aan hoe de boekhoudregels werken. Dat schept misschien iets meer duidelijkheid dan een warrig verhaal over schuldeisers voor extra melk.
dwers
Hier in Nederland willen ze toch minder vee dus komt er minder melk.
Was net nog op TV, het programma monitor npo 2 ging over ammoniak uit de veehouderij.
Milieu freaks willen allemaal minder vee, anders gaat de biodiversiteit eraan zeggen ze.
christo
@dwers Minder vee in Nederland redt de planeet aarde! Als je dat maar vaak genoeg herhaalt scoor je goed.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @dwers:
Was net nog op TV
Het was weer een sterk staaltje "dom achter elkaar aankletsen".
+1
Coen
@dwers , hypocriet: een bedrijfsmatige activiteit (zoals nagenoeg het complete vervoer) wordt ongemoeid gelaten.
maar tegen een dierlijke sector aanschoppen, die verdeeld is en geen integrale belangenbehartiger meer heeft, is heel gemakkelijk.
christo
@Coen Dit vind ik een beetje moeilijk te combineren met andere bijdragen waarin je nogal stellig bent over je eigen stip op de horizon. Kreeg daarbij het idee dat de hele sector die kant op moest.
van Ittersum
@dwers links bestuurt , rechts is (te) veel meer bezig met geld verdienen. Hoe harder je gaat trekken hoe vermoeider je wordt als je niet zorgt dat "rechts" niet mee bestuurd.

Ik blijf het maar zeggen, maar wij "rechts zijn te dom we verenigen ons niet maar verwijten liever. Dus niet zeuren sector!!!
van Ittersum
@van Ittersum hier een uitermate voorbeeld van een linkse (ook nog een gefrustreerde boerenzoon) provinciaal bestuurder. e-pages.dk/lc/2763/… . Het grote mankement is, zij hebben de tijd wel omdat dit juist is waarvoor ze betaald krijgen. Geen enkele verantwoordelijkheid maar wel de macht
Groen1
@van Ittersum Friese veenweideboer krijgt natte voeten
Het Friese veenweidegebied moet in 2030 blijvend vernat zijn. Dat voorstel werd gepresenteerd door 6 provinciale oppositiepartijen.
Melkveehouders in het Friese veenweidegebied boeren in 2030 in een blijvend vernat gebied met fors hogere slootpeilen. Ook komt er een maximale ontwikkeling van de biodiversiteit en moeten alle bedrijven grondgebonden zijn. Dat staat in het initiatiefvoorstel Fries landschap terug in balans: een trendbreuk voor natuurherstel 2030.
Dit voorstel werd gepresenteerd door 6 provinciale oppositiepartijen: PvdA, D66, CU, GL, 50+ en PvdD.
Het is de vraag of het voorstel steun krijgt van de Friese coalitiepartijen CDA, VVD, SP en FNP. Die hebben in 2016 al samen met Wetterskip Fryslân de Friese Veenweidenvisie opgesteld.

De initiatiefnemers komen met hun voorstel omdat er volgens hen sprake is van ‘landschapspijn’ en ‘disbalans in de natuur’. Het Friese veenweidegebied – 73.000 hectare groot – verdroogt, het aantal insecten loopt drastisch terug en de biodiversiteit neemt in hoog tempo af. Ook is de forse CO2-uitstoot in Friese veenweidegebieden de 6 partijen een doorn in het oog. Samen met de afnemende biodiversiteit is dit het belangrijkste thema. Maar ook de inklinking van het veen – gemiddeld 1 centimeter per jaar – weegt zwaar. In het voorstel zal de inklinking in 2030 uitkomen op 0,66 centimeter voor veen zonder kleidek en 0,22 centimeter voor veen met kleidek.

De partijen hebben ambitieuze doelen. De CO2-uitstoot moet in 2030 gehalveerd zijn. Daarnaast gaan de slootpeilen stapsgewijs en in overleg met de sector omhoog. Er komt in 2030 geen generiek peil. Hetty Janssen, PvdA‘er en één van de initiatiefnemers noemt gewenste peilhoogtes van -20 tot -30 centimeter. Nu is dat vaak nog -90 centimeter. De blijvende vernatting betekent dat de bovenste 5 tot 10 centimeter van de bodem dan voor minimaal 30% vochthoudend moet zijn.

Die plannen hebben grote gevolgen voor de 500 tot 1.000 boeren in het Friese veenweidegebied. Dit zijn bijna allemaal melkveehouders. Blijvend vernatte veenweides geven (fors) minder inkomsten en vragen om andere bedrijfsmodellen. Dat varieert van melkvee en natte teelten zoals lisdoddenteelt tot recreatie of de overstap op nicheproducten. Janssen: “We kiezen nadrukkelijk voor een natuurinclusieve en extensieve koers en dagen boeren uit om creatiever te zijn. En als ze het echt niet willen zullen we bedrijfsverplaatsing goed faciliteren. Bijvoorbeeld door de opzet van een grondbank.”
boerderij.nl/Home/Nieuws/…

BELEIDSONDERLEGGER INITIATIEFVOORSTEL
Fries landschap terug in balans: een trendbreuk
voor natuurherstel in 2030
grienlinks.nl/wp-content/uploads/…
BoerBart
@Groen1 Frieslandboeren wordt topsport. Sterkte gewenst!
Vanuit een zonnig maar hopeloos op achterstand gezet, Noord Brabant.
+1
Druk
@BoerBart
Uitroken die Veehouderij, die doelstelling zal overal in NL wel worden gehaald. De tijd lost alle problemen op.
+2
dorpsrandhoeve
@BoerBart Ja, je ziet dat in elk deel van Nederland de boeren wel gaan worden gepakt waar de linkse partijen dat het makkelijkst kunnen. Wij Brabanders nu op ammoniak, de Friezen op een andere manier. Nergens in Nederland boer je veilig op dit moment.
van Ittersum
@dorpsrandhoeve het gebied waar ze over praten is ook een probleemgebied. Pak de kaart van 200 jaar terug maar, zo komt het weer. Kwestie van tijd. Dus dure kleigronden.....nee joh een prikkie, achteraf gezien
RSIB
@van Ittersum 200 jaar terug?
Dan moet de mensenstapel wel, naar ik schat, een 70 procent krimpen.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Groen1:
Die plannen hebben grote gevolgen voor de 500 tot 1.000 boeren

Als het door gaat ,ontstaan er ook probleemen met huizen Die water onder de vloer krijgen
De zogenaamde stinkwoning [bagger onder de vloer]
Detukkeroettwente
@dwers KLetskoek , en anders niks, vandaag ook weer donders veel methaan in de lucht, komt van al die koeien in de wei !!!
+1
dwers
@Detukkeroettwente die onderzoeker stond op de hei bij zijn meetapparatuur, en had het alleen maar over ammoniak ( stikstof ) neerslag uit veehouderij, uiteraard niet over de weg en lucht verkeer.
paul1
@dwers hoe meten ze dat verschil, of wordt alles wat gemeten wordt aan veehouderij toegeschreven
+4
Detukkeroettwente
@dwers De uitslag van het meten is al bekent , voordat het meten is begonnen.......
kanniewaarzijn
@Detukkeroettwente Sterker nog: ammoniak is niet eens te meten!
+1
MTSTAMMINGA
Dre van Helmond
Ik ben vorig jaar met een paar Brabantse melkveehouders bij Frans Keurentjes op bezoek geweest.
We hebben het toen ook over de quotering van RFC.We moesten ons niet bezorgd maken over de toekomst was zijn boodschap. Maar we zouden nog vaak aan hem denken als ze met het hervormen van de melkprijsvoorstellen kwamen . Dus de laatste tijd veel aan hem gedacht!
Hij had het toen al over verschillende melkstromen met bijhorende melkprijs .
hans1980
@Dre van Helmond Dus intern werdt er volop gespeculeerd met fosfaatrechten voor 16/4 handige jongens
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!