Aan garantieprijs RFC wordt niet getoornd

FrieslandCampina tornt niet aan de garantieprijssystematiek bij de voorgestelde aanpassingen in de melkaanvoer en -verwaarding.

Dit stelt een woordvoerder van FrieslandCampina in reactie op mededelingen van de groep-Schouten, ook bekend als de beweging voor ‘het vrije coöperatieve woord’.

Deel dit topic

Reacties

+1
wotan2
Wat een l@l verhaal, als je eerst bepaald dat een gedeelte niet voor de garantieprijs in aanmerking komt. Want daar komt het op neer. Als hier mee ingestemt word is het einde zoek, de fabriek kan dan zelf bepalen hoeveel er voor de garantieprijs in aanmerking komt en zo hun inkoop en daarmee presatietoeslag veiligstellen. Daarmee worden ze nog luier als dat ze al zijn, laat het maar eens een jaar zonder prestatietoeslag draaien, en duidelijk maken waar het verlies ECHT zit.
+2
puntertje
'Aan de gerantieprijs wordt niet getornd'
De ondernemingen waar de melkprijs bepalend is hebben echter geen volumebeperking, dus dan wordt de afspiegeling een stuk minder fair. Bovendien is de garantieprijs voor 60% op Duitsland gebaseerd, en wat doet men daar met de melk? Men maakt vnl. basiszuivelproducten. Wij ook, maar voor een veel kleiner gedeelte is ons altijd verteld. Wij doen dat schijnbaar dusdanig slecht dat we zelfs met exploderende boterprijzen en een super lage vet-uitbetalingsprijs, forse verliezen leiden. Maar daar gaan we dan de garantieprijs voor corrigeren, terwijl die dus grotendeels op basiszuivel is gebaseerd. Vervolgens laten we onze onderneming zich zelf op de borst kloppen dat zij op de onderdelen, die geschoond zijn van verlieslatende onderdelen, winst maken. Nou, chapeau, als je daar mee wegkomt hebben alle toezichthoudende organanen stront in de ogen. Te beginnen met het bestuur die met een 'basiszuivelcorrectie' aan komt zetten en met droge ogen beweerd dat er niet aan de garantieprijssysthematiek wordt getornd.
+1
van Ittersum
@puntertje dat is net zoiets als zeggen: we verhogen de belastingen niet (maar we beperken wel de aftrekposten).
dewittemotor
@puntertje Eigenlijk heeft de zgn. hogere waardecreatie van onze melk niet meer zoveel zin, want een steeds groter deel daarvan verdwijnt in de dode hand en in nog wat obligaties met een veel te laag rendement die niet uitkeerbaar zijn
Dit word nog een mooie soap, hou daar goed rekening mee.DE TOP is erop uit om zo min mogelijk voor de melk te gaan betalen. Men is constant aan het rommelen met getallen/herverdelen melkgeld, met als doel om het zo onoverzichtelijk mogelijk te maken.
sjoerd de melker
Als de prestatietoeslag negatief zou zijn, moeten we dan in april/mei bijbetalen over het voorgaand jaar? (maakt op zich niet uit, de boer is toch wel de klos op lange termijn)
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Als de prestatietoeslag negatief zou zijn, moeten we dan in april/mei bijbetalen over het voorgaand jaar?

Nee. Wanneer het resultaat van de onderneming negatief is, komt dit geheel ten laste van het EV.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , rfc en garantieprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0