Groningse boeren: 'korting melkgeld van tafel'

Een groep ontevreden Groningse boeren wil dat het plan van zuivelcoöperatie FrieslandCampina om melkgeld in te houden als boeren meer melk leveren dan afgesproken zo snel mogelijk van tafel gaat.

Dat meldde RTV Noord op 4 mei. De groep van ongeveer negentig melkveehouders heeft zich verenigd in beweging 'Het Vrije Cooperatieve Woord'. Donderdagavond kwamen de boze boeren in Zuidhorn voor het eerst bijeen.

FrieslandCampina wil een deel van het melkgeld vanaf 2019 inhouden als de gezamenlijke melkveehouders meer melk produceren dan de hoeveelheid die de markt vraagt. Volgens de boeren komt de korting neer op tien cent per kilo melk.

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
'het vrije coöperatieve woord', suggereren ze nu dat zij de enigen zijn die 'vrij' kunnen denken? En wel zo vrij dat hun richting van denken hen zelf 'toevallig' heel goed uit komt?
Wimblij
Ze zijn toch vrij om hun lidmaatschap op te zeggen en ergens anders heen te gaan waar het beter is...... Je eigen koers varen ipv jammeren. Campina was twee jaar geleden fantastisch, via maatschappen probeerden boeren binnen Campina te komen. Je kunt beter met zijn allen de schouders eronder, dat is beter dan je eigen coöperatie weg te zetten als aangeschoten wild. Er zijn genoeg afnemende partijen die daar rijkelijk gebruik van maken....
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Wimblij:
Ze zijn toch vrij om hun lidmaatschap op te zeggen

Daarvoor ben je ook zeker lid van een coöperatie en dat terwijl er hier in Hemrik verleden najaar
verteld is ,dat er absoluut geen a en b quotum komt, terwijl er hier een persoon net voor de bouw van een nieuwe stal P.Boer heeft opgebeld om zich te verzekeren van afzet en op dit prikkebord iemand F. Keurentjes.
Kijk , dat het ons allemaal geld gaat kosten is wel duidelijk, zelfs het topmerk Landliebe draait volgens Boerderij.nl al twee jaar met verlies,alleen is het de vraag of we het moeten oplossen door het wegjagen van leden, die nu gepiepeld worden door ons alle coöperatiebestuur.
+2
ejb
@Wimblij rfc was twee jaar terug ook al een waardeloze coöperatie. Had alleen niet verwacht dat het nog veel slechter kon maar daar heb ik mij in vergist want het kan blijkbaar nog veel slechter. En dat een ledenraad niet durft op te komen voor de belangen van al hun leden is gewoon schokkend te noemen. De hele huidige ledenraad kan veel beter de eer aan zichzelf houden en besluiten op te houden te bestaan als ledenraad. Want een goede ledenraad durft ook af en toe een keer nee te zeggen tegen het hoofdbestuur
Leo,s vriend
@ejb Nou, sta op zou ik zeggen en verzamel een boel mensen om je heen, kan je zelf voorzitter worden en de zaak WEL goed regelen.
ejb
@Leo,s vriend maak je geen zorgen. Ben per 1 januari 2014 al vertrokken.
BoerBart
@ejb Omdenken!
De ledenraad heeft al een paar keer nee gezegd op heikele/geheime voorstellen. Nu zijn we steeds te laat met maatregelen.
ejb
@BoerBart en nu concreet.
BoerBart
@ejb zo transparant is RFC nu ook weer niet. Wanneer ledenraad een voorstel wegstemt, komt dit niet naar buiten.
De fast forward is mede door een tegenstemmende ledenraad een slow still geworden.

Nu wil het bestuur het anders proberen. Een behoorlijk concreet voorstel aan alle leden voorleggen en dan pas de ledenraad laten stemmen. Kost wel een jaartje, hoezo fast forward?
hans1980
@BoerBart das nou gewoon de ledenraad rechts inhalen ...maar zo werkt een coop niet!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0