Schouten wil klimaatideeën horen van melkveehouder

'Ik roep alle melkveehouders op om naar mij toe te komen met ideeën en inzichten die helpen om onze klimaatdoelstellingen te realiseren', meldt landbouwminister Carola Schouten. 'Dan kunnen we ook kijken wat het kost en hoe we plannen kunnen financieren.'

Deel dit topic

Reacties

+7
de jonge
Schouten valt me vies tegen. ik had de hoop dat er eindelijk weer eens iemand zou komen met normaal nuchter boerenverstand,maar ook zij zit blijkbaar al aan de borrel bij de groenlinksen en is de realiteitszin kwijt
+2
gerrie-hul
@de jonge Ik heb vaak gezegd dat c.u een christelijke groen links is Ze stemmen in de kamer vaak met groen links mee als het om landbouw gaat En het laatste debat met Rutte over de mailtjes kwamen ze ook veel waarheid te kort Ik noem het een onbetrouwbare partij
+1
achterhoeker2
@de jonge Het klimaatakkoord vn parijs moet worden gehaald en al behoorlijk snel.
Dan is het al gauw makkelijk om de landbouw af te knijpen.
Wen er maar aan ...
de jonge
@achterhoeker2 ja dat is het hele punt. ze moeten aan de klimaatcontrole voldoen en dan het liefst over onze rug.wat gebeurt er met de industrie dan,waarom krijgen die geen normen van uitstoot. en de vliegtuigen etc
cs-agrar
@de jonge tja kunt ook zeggen, als we het nu eens voor elkaar krijgen om een overtuigend poppetje naar voren te schuiven die het wel snapt? Wij leggen met gras bijv meer co2 vast dan je er met de teelt vanaf haalt, zoiets moet daar wel ff duidelijk gemaakt worden
+14
Mest uitrijden met de ketsplaat !!!!
+9
dwers
@Detukkeroettwente ja we gingen van ketsplaat, naar kletspraat.
We moesten van de overheid injecteren, en nu zeuren dat de bloemetjes en insecten weg zijn.
+3
@dwers Bloemetjes en weidevogels, dassen /vossen /wolven , maar de boeren krijgen DE SCHULD !!!
+2
de jonge
@Detukkeroettwente is toch al jaren door de boeren zelf voor gewaarschuwd,maar daar willen ze niet naar luisteren,ze hechten meer waarde aan buroideeen dan aan praktijkmensen
+4
Hans van Bergen
@dwers Op zandgrond wordt nu 24 jaar mest geinjecteerd. wat een fucking flauwekul dus als zou dat negatieve impact hebben. Ga es naar Duitsland waar de hele zomer die stront op de weides ligt. Daar wil niemand naar terug. En reken eens de N die bespaard is EN de veel hogere grasopbrengst die we anno 2018 hebben tov 1990
paulus2
@Hans van Bergen hahaha nog even en je gaat jezelf nog geloven
+2
dorpsrandhoeve
@paulus2 Ik vind anders wel dat Hans van Bergen hier een punt heeft.
dwers
@dorpsrandhoeve mischien is het injecteren op zand beter, maar als je hier in de zomer op de kleigrond begint te snijden in de grond is het één groot drama.
Die scheuren trekken dan helemaal door de grond in , de grond droogt uit en als je dan kunstmest strooit en je krijgt een dikke bui stroomt al je stikstof weg.
Hans van Bergen
@dwers Ik heb waarschijnlijk zwaardere kleigrond als jij en alle mest is altijd gewoon geinjecteerd
dwers
@Hans van Bergen het verschil is wel dat jij drijfmest hebt , dat vult het geultje en voorkomt uitdrogen.
Bij mij is het gier dat is zo weg , en dan ook volstrekt zinloos om te injecteren.
dorpsrandhoeve
@Hans van Bergen bij jullie in het dorp winnen ze klei voor de steenfabriek, dus als jij daar in de buurt zit kan het inderdaad aardig zware klei zijn.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
de veel hogere grasopbrengst die we anno 2018 hebben tov 1990
Komt dat niet gewoon omdat je flink intensief bent?
dorpsrandhoeve
@kanniewaarzijn Ik weet niet hoe intensief Hans is, maar in zijn omgeving zijn het niet allemaal intensieve boeren. Dat valt daar best mee.
kanniewaarzijn
@dorpsrandhoeve Hij is groot aanhanger van de KLW, dat zegt mij genoeg.
+2
dorpsrandhoeve
@kanniewaarzijn Ik ben ook een groot kringloopwijzer aanhanger. Misschien is de kringloopwijzer nog niet helemaal volmaakt, maar dat er boeren zijn die kwa efficiëntie in zijn geheel uit de band springen, wil meer zeggen over de kennis van die boeren dan over de kringloopwijzer.
Hans van Bergen
@kanniewaarzijn Ja sleep der maar allerlei kolder bij. Als ik straks minister van landbouw ben is dit bovengronds uitrijden als eerste aan de beurt. Ik wil best een uitzondering maken voor kleine grupstal bedrijven met lastig injecteerbare mest. Daar moeten dan wel altijd minimaal 2 giertanken in de wei staan zodat de mest met water besproeid wordt. Ik heb het over opbrengst van grasland in heel NL overigens
puntertje
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Als ik straks minister van landbouw ben

Kom op Hans, dan meteen maar minister-president toch? Jebent nu tenslotte al by far de beste, slimste en meest verantwoorde ondernemer die in Nederland ooit geboren is dus het is je gegund.
Hans van Bergen
@puntertje DAN zou ik linkse luie lamzakken per omgaande de uitkering stopzetten en aan het werk zetten zodat ze niet op landbouw fora liegen dat ze boer zijn. Daarnaast zou ik Hilversum uitmesten en die rooie rotsooi deruit flikkeren zodat de linkse leugen machine eindelijk tot stilstand komt.
Twentsch Land
@Hans van Bergen

Zo zo ... dan ga je nog druk worden......maar sla niet door naar een alleen heerser......democratie is toch echt wel het mooist ondanks het niet altijd gaat zoals een ieder het graag wenst.
puntertje
@Hans van Bergen hmm ja, waarom niet 'tegenstanders' gewoon uit het vliegtuig flikkeren, ook een beproefde tactiek voor mensen die denken zoals jij.
Hans van Bergen
@puntertje Nee waarom. Maar waarom mag die linkse vuiligheid continu leugens verkopen op de gesubsudieerde media?? Bij buitenhof ook weer zon linkse zeug die boeren van alle problemen in de wereld de schuld geeft. Noemt haarzelf ook nog journalist!! Lodders van de VVD probeerde er nog enige nuance in te brengen maar die presentratrice, ook zon rooie heks, belette haar om uit te praten. Het zo zwart maken door leugens van een bevolkings groep, hebben we sinds de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw niet meer gezien.
Wilbert
@Hans van Bergen lodders was niet op haar best daar. Ze dacht er te makkelijk over. Ze vertelde vooral hoe goed we het doen, maar creëerde geen verbinding en geen emotie, zij was het ijskonijn.
Lodders had beter de ander deelgenoot en mede verantwoordelijk moeten maken voor haar probleem.
Iets als: "als wij dat zo belangrijk vinden, waarom is het aandeel bio dan nog zo klein en waarom wordt dan weidevogel melk zo weinig verkocht?? Blijkbaar vindt de Nederlandse burger de gangbare manier van boeren een prima en duurzame manier van boeren"
Hans van Bergen
@Wilbert Ze heeft haar uiterste best gedaan. Ze kreeg amper de kans om iets te zeggen en in de korte tijd heeft ze de waarheid gesproken. Heel iets anders als de gesubsidieerde leugenmachine die weer stond te spinnen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
leugenmachine
Snap nu eens dat die leugens niet van de journalistiek komen maar van de combinatie WUR/LNV, zij hebben deze leugens geïntroduceerd. Nu al jarenlang gebleken is dat er geen ene r**t klopt van de "wetenschappelijke" onderbouwing blijven zij halsstarrig volharden in hun leugens omdat de schade inmiddels buitensporig groot is en zij ook geen gezichtsverlies willen lijden. De journalistiek rapporteert slechts. Het heeft nog nooit enige zin gehad om de boodschapper te onthoofden.

Mensen als jij houden de leugens trouwens zelf in stand, door MINAS, BEX en KLW te verheerlijken.
robbies
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
boer zijn.

Ik begin ook ernstig te twijfelen of jij wel de echte Hans van Bergen bent als je begint te zemelen dat je landbouwminister wil worden.
Hans van Bergen
@robbies Waar haal je dat vandaan?
robbies
@robbies om te beginnen uit je eigen posts

prikkebord.nl/topic/146135/…
Hans van Bergen
@robbies Ja je moet wel kunnen lezen natuurlijk
robbies
@Hans van Bergen dan moet je eerst duidelijker formuleren. Ga ik een nieuwe poging doen
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
En reken eens de N die bespaard is EN de veel hogere grasopbrengst die we anno 2018 hebben tov 1990

Je mocht gewoon minder N en die grasopbrengst, hoeveel x zijn de graspercelen over de kop geweest van 1990-2018? En toen heb je ook weer graszaad van voor 1990 gebruikt?
pieta
@cs-agrar Bij ons is met het emissie-arm aanwenden de grasopbrengst direct toegenomen. Maar natuurlijk zijn er meer factoren.
+2
m uut m
@Hans van Bergen
De stikstof besparing komt niet van injecteren maar omdat we de mest nu in het groeiseizoen aanwenden ipv dumpen in de winter.
+1
kanniewaarzijn
Ze doet precies hetzelfde als Veerman destijds: zelf deel uitmaken van de overheid en dan waarschuwen tegen dezelfde overheid.

En wat ze dan gaat doen is eruit pikken wat in het straatje past en vervolgens beweren dat de boeren het zelf zo hebben gewild. Kijk ermee uit dus!
+1
bio boer
Geef haar nog een goede kans matijn van dam was toch stuk erger vind ik tot nu toe
bio boer
Volgens mij kunnen we veel co2 reduceren als wij ons eigen kracht voer gaan voorzien al die planten massa bind co2 heb voor mij zelf zitten reken met 8 ton kracht voer van ha dan zijn er nog al wat ha nodig voor mijn kracht voer wordt nu elders verbouwt op 40 ha grond dat heb ik nodig om mijn kracht voer zelf teverbouwen dat komt er op neer dat ik 0,2 ha per koe nodig heb voor eigen kracht voer reken maar eens uit voor je zelf hoe veel ha je nodig heb om helemaal zelf voorzient tezijn is best veel als ik soms hoor dat boeren wel tot 15kg brok aan de koeien geeft
+1
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
ij kunnen we veel co2 reduceren als wij ons eigen kracht voer gaan voorzien al die planten massa bind co2 heb voor mij zelf zitten reken met 8 ton kracht voer van ha dan zijn er nog al wat ha nodig voor mijn kracht voer wordt nu elders verbouwt op 40 ha grond dat heb ik nodig om mijn kracht voer zelf teverbouwen dat komt er op neer dat ik 0,2 ha per koe nodig heb voor eigen kracht voer reken maar eens uit voor je zelf hoe veel ha je nodig heb om helemaal zelf voorzient tezijn is best veel als ik soms hoor dat boeren wel tot 15kg brok aan de koeien geeft

De eerste 10 ha heeft bijna iedereen al als die achterlijke 80% eis grasland er af gaat. 300kg op blijvend grasland, 250 op tijdelijk en de rest 170.
Daarnaast zijn akkerbouwers de ha tarwe nodig voor de vergroeningseisen, zonder die eis is het niet zo heel moeilijk om wat hectares tarwe te regelen als je ze wat te bieden hebt, bijvoorbeeld schone grond. Als ik die 30ha reken waar nu mijn drijfmest op komt dat ik af moet zetten, daar de tarwe zelf van zou oogsten en opvoeren kom ik ongeveer op de tonnen krachtvoer die ik jaarlijks er doorheen voer. Alleen zou je een wat diverser bouwplan moeten maken met veldbonen, tarwe, gerst en korrelmais. Zodat er ook wat te sturen valt.

Zijn al voldoende ervaringen mee bij intensieve bedrijven in akkerbouwgebieden. Kopen vaak een premix aan met mineralen en wat voer om de eigen tarwe aan te vullen. Kunnen op die manier toch vaak zon 70% van het eigen geteelde voer opvoeren.
Zijn wel machines opgebouwd op een vrachtwagen die krachtvoer kunnen pletten, malen en mengen. Rijden in Engeland, (Oost) Duitsland en een in Groningen van rond.
paul1
" klimaatdoelstellingen " Heb ik iets gemist ??
+1
Elvis
Mijn voorstel : sluit Schiphol en het botlek gebied en laat de boeren gewoon door rommelen
+7
puntertje
Laat me eens even denken, stel dat LTO en NZO nu eens gaan zeggen dat we het zelf heel goed kunnen regelen. En als ze ons niet gelooft, dan zeggen we gewoon dat we een 'early warning system' gaan gebruiken. Vervolgens gaan we met z'n allen, bestuurders uiteraard voorop, als een gek proberen zoveel mogelijk broeikasgassen zien uit te braken. Het early warning system blijkt niet te werken en dan is het aan de politiek om hard in te grijpen. We verwijten de politiek dan vervolgens dat die veel eerder in had moeten grijpen en pleiten voor een referentie op uitgebraakte broeikasgassen. De grootste uitbrakers zeggen tegen de rest dat ze 'niets verkeerd hebben gedaan' en dat zij dus volledig in hun recht staan om te blijven uitbraken. Er moet gereduceerd worden dus dan neemt de RABO plaats aan tafel en die regelt even dat het wel verhandelbare rechten moeten zijn zodat de bank zijn risico's van het financieren van excessen weer rustig af kan dekken en zij is natuurlijk bereid de aankoop van rechten te financieren (in 5 jaar terugbetalen natuurlijk).
Voor mensen die tussen wal en schip vallen regelen we een team, onder leiding van een oud bestuurder die goed weet hoe dit soort processen werken, die we kunnen bellen als we in geestelijke nood geraken.
Of is dit scenario zo utopisch dat het in werkelijkheid nooit zou kunnen gebeuren?
Erik 1979
@puntertje daarom is het beter om lto op te heffen! Kunnen ze ook niet verder de sector kapot maken.
+1
Erik 1979
@puntertje btw over de NZO heeft Campina alles te zeggen. Over de Campina heeft de Rabobank alles te vertellen. Dus als je het even simpel bekijkt maakt de Rabobank de compleet wetgeving. Rabobank wil minder geld uitzetten in de landbouw. Dus wetgeving is gebaseerd op hard saneren.
+1
adriaan33
Vandaag mooie blauwe lucht tussen de wolken, het bewijs van maximale uitstraling of er nu een hoge CO2 gehalte is is niet van belang. Zuivere lucht is het belangrijkste. Weet over dik 60 jaren dat de lucht enorm veel zuiverder is geworden. Als er al een temperatuurstijging is word dat veroorzaakt door verstedelijking, opwarming door windmolen en zonnepanelen. Energie is warmte. Als we electriciteit gebruiken geeft dat altijd warmte af. Maar de geldstromen voor onderzoek gaan richting klimaat en dan mag je het feestje niet bederven.
+1
bio boer
@adriaan33 vroeger lagen hier nog de ijsschotsen is het niet van alle tijden en het co2 gehalte is veel hoger geweest zeggen somige onderzoekers is meschien niet verstandig om alle oude opgeslagen co2 op testoken in korte tijd heb toch wel eens het idee dat al die co2 onderzoeken niet klopen dat er belangen spelen
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
vroeger lagen hier nog de ijsschotsen is het niet van alle tijden

jawel, zelfs meerdere ijstijden en meerdere perioden dat het gemiddeld warmer was dan nu. Is gewoon een aardecyclus. In het miljoenen jaren bestaan van dat ding stelt het bestaan van de mens toch geen zak voor
+1
j h p
We gaan eerst 200% meer uitstoten, dan gaan we terug naar hoe het was en we hebben 2/3 gereduceerd.
Zo werkt het toch? 😕
paul1
@j h p de landbouw heeft al grote stappen gemaakt, nu de rest nog
cs-agrar
Quote Reactie van @j h p:
We gaan eerst 200% meer uitstoten, dan gaan we terug naar hoe het was en we hebben 2/3 gereduceerd.

We leren gerust wel wat van die retailers 😉
+3
jan.1
Wij boeren hebben afgelopen 20 jr al veel geinvesteerd 'miljarden''in mestopslagen met afdekking.Dure vloeren in stallen,mestinjecteurs,inkrimping veestapel,van 2,5 miljoen in 1980 tot 1,3 miljoen nu.
Daar heeft nog nooit een rieele vergoeding tegenover gestaan.
Nu komt er ineens geld vrij....Laat ze eerst maar eens de onkosten betalen van voorgaande onzinnige maatregelen.
cs-agrar
@jan.1 Heeft ook nooit knap resultaat tegenover gestaan
spotmelker
Blijkbaar wil niemand zien/horen dat de koe op 'groene energie' loopt. Dus wat er ook aan maatregelen bedacht wordt, het haalt geen zak uit! Alleen de stommiteitenreeks van de WUR, LNV enz wordt uitgebreid.
bio boer
@spotmelker ze kijken niet wat er in gaat maar allen wat er uitgaat zijn allemaal één zijdige raporten heb ik het vermoeden
pa
Veel van bovenstaande reacties en ideeën zullen Mevr Schouten zeker op weg helpen om het klimaat te verbeteren. Eeuwig roem en dankbaarheid zal jullie deel zijn.
+2
kanniewaarzijn
@pa Als je mans genoeg bent om "problemen" te bedenken, moet je ook mans genoeg zijn om met "oplossingen" te komen. M.a.w: het beste klimaatidee is: kijken of er wel een probleem is!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , melkveehouder , financieren en carola schouten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0