Koeler en droger inkuilen

Wachten tot na het weekend om het land te laten opdrogen kan ook.


 Koeler en droger inkuilen (boerenweer.nl)

BoerEnWeer

Laatste  |  

Reacties

+2
pietjepuk
Oje boerenweer voorspeld volgende week nog mooi weer. Moeten we ons nu zorgen maken? gezien de voorspellingen van afgelopen weken.
+1
Piet1960
Opdrogen zal niet meevallen met pak gras erop, het zakt door. Drogen doet 't pas als het gemaaid is.
+9
PIONIER
Als je alle adviezen van iedereen op volgt kom je nooit aan maaien toe. Neem aan dat ieder wijs genoeg is om zelf te bepalen wat het beste is.
Noorderling
Wat een gezwam, met de juiste componenten in het rantsoen inclusief het voorkomen van selectie zegt drogestofpercentage en prik helemaal niets. Dat heeft het compactvoeren wel bewezen. Je kunt het water aan het voerhek er uit knijpen en nog melkt uitstekend.
Zorgen dat de koe vol zit en niet kan selecteren, dan kun je van kuilen van 32-34%ds uitstekend melken, 0,0 broei en schimmels, die belasting 24/7 van schimmels in de pens wordt ook sterk onderschat.

Sochtends met dauw en al de bult in drukken, voordat het warm wordt plastic er over en je kunt aan het eind van de middag al genieten hoe de rest zich nog in het zweet aan het jagen is 😃
+1
bio boer
@Noorderling en boterzuur dan?
achterhoeker2
@bio boer Boterzuur krijg je als er gaten iin het plastic zit.
+1
bio boer
@achterhoeker2 heb het wel eens in de balen gehad in 2017 hebben veel er last van gehad zouden die allemaal de buld slecht afdeken?
+3
Noorderling
@bio boer
Met het weer dat komende week voorspeld wordt heb je meer dan genoeg zon en suiker in het gras, waardoor de melkzuurvorming wel op gang komt. Als je het gras na het maaien een paar uur laat drogen, vervolgens een keer schud zodat alles sowieso winddroog en de wind en zon nog even door het zwad waait gaat het wel goed.

Vorig jaar met vergelijkbaar weer gekuild als dat nu voorspeld wordt. Bult van 32% ds, pH 4,0, melkzuur 90, azijnzuur 35, boterzuur 0,1 en ammoniak 8. Nog geen kilo voer weg hoeven gooien, een stabielere bult maken gaat niet lukken verwacht ik.
Het is een ander verhaal als je alles na 12uur met grauw weer de bult in drukt terwijl het water uit de wagens loopt.
+1
achterhoeker2
@Noorderling Dat schudden hoeft niet , maaien als het droog is direct wiersen en zonder toevoeging in de kuil.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
schudden hoeft niet , maaien als het droog is direct wiersen en zonder toevoeging in de kuil.

Hier is voor 11uur het gras niet droog van de dauw, zeker wanneer het helder is wil het gras sochtends flink nat zijn door de koude zeelucht, ook van onderen is het dan compleet nat. Als je dan om 11uur kunt beginnen ben je pas savonds een keer klaar met maaien, daarbij kneuzen we niet, is het even uit het zwad trekken om de andere helft wat op te laten drogen wel gewenst. Zeker met snedes van ca 4 ton drogestof inclusief klaver wat moeilijk droogt.
Is hier over het algemeen ook wel een paar graden koeler, wat vochtigere lucht en grond, droogt allemaal toch wat moeizamer dan op het zand wat verder landinwaarts.
Braboboer
@Noorderling Ik heb dezelfde ervaring, vorig jaar 1e snede gewonnen die 33% ds was, 1 keer geschud voor loonwerker met de hark uit. Nog nooit zo lekker gemolken als van die kuil. Dit jaar ga ik het weer proberen alhoewel met nu met dit zonnige en droge weer het al snel 40% ds is.

Mijn gras/mais verhouding is wel 50/50, weet niet hoe het in grasrijke rantsoenen gaat met zulke kuilen.
Noorderling
Quote Reactie van @Braboboer:
e het in grasrijke rantsoenen gaat met zulke kuilen.

Met alleen van dat gras aan het voerhek jaag je je oudmelkte koeien over de kop heen. Die kunnen het niet benutten omdat het te snel door de koe gaat. Wanneer je een paar kilo drogestof mais of ontsloten tarwe voert aan het voerhek, krijgen ook alle koeien voldoende energie en rust om het voer goed te verteren.

Door de relatief lage graanprijzen afgelopen 2jaar en een goede melkprijs zijn een heel aantal bedrijven in het noorden ontsloten tarwe gaan voeren. Die melken over het algemeen stukken beter, zo maar 1000kg per koe extra en alles loopt beter in de stal.
Achso
@Noorderling zou ik de brok maar aanpassen op het ruwvoer. In plaats van het ruwvoer op de brok
jan w
@Achso
Als je al weet wat voor een rantsoen je de aankomende winter wilt gaan voeren, kun je ook al proberen om het ruwvoer aan het rantsoen aan te passen.
Achso
@jan w ruwvoer aanpassen? Hoe gaat dat dan in zijn werk? Velen weten niet hoe gras groeit, effecten van het weer op celwandverteerbaarheid. Dus het ruwvoer van de hoogst mogelijke kwaliteit degraderen laten?
sorry
@Achso jong suikerrijk gras zou je droger kunnen inkuilen , stengelig gras wat natter
jan w
@Achso
Net zo als @sorry het zegt. Je weet waarschijnlijk al wel wat voor een rantsoen je de aankomende winter wilt gaan voeren. Vorig jaar ben ik naast het weiden ( robot) ook gaan stalvoeren. Afgelopen winter heb ik hiervoor al wat minder mais gevoerd. ( 4 kg d.s. ) nu voer ik richting 7 kg. d.s. , dit om het ureum niet te hoog te laten worden. Aankomende winter ben ik van plan om naast het gras en mais in het rantsoen om voederbieten en mks te gaan voeren. Dit om maar zo veel mogelijk d.s. aan eigen voer in de koe te krijgen. Hierdoor mag de kuil voor de koeien deze winter wel wat hoger in het eiwit zitten. 1e en 2e snede zijn voor de MK deze winter en dan mag de 1e ook nog wel wat droger, wordt die wat langzamer en dan de 2e snede er wat natter bij boven op . ook kun je zo rekening houden met de bemesting.
Dit wil niet zeggen dat het altijd zo lukt als de gedachtengang gaat.
Achso
@jan w of je haalt meer uit je ruwvoer, kuilt optimaal in (30-34%) en past daarop je brok aan. Is vaak goedkoper
m uut m
@Achso
30 tot 34 % ds is in mijn optiek niet optimaal. Ik heb het liever rond de 45%.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Braboboer:
Nog nooit zo lekker gemolken als van die kuil.

Wie zegt dat het aan de manier van winnen van het gras ligt. Volgens mij ben jij niet de enigste die heel goed gemolken heeft op de eerst snede van vorig jaar. Ik toevalig ook en als ik het goed heb ben ik er drie keer met de schudder door geweest. en schat het rondt de 45% droge stof.
Braboboer
@pietjepuk Goede vraag, maar in de regel melkt een 1e snede altijd goed, en heb met die natte kuil toch een betere ervaring dan met kuilen van rond de 45% ds waar ik eerst mee werkte. Ik voer nu de 3e snee van vorig jaar die 34% ds is en dit melkt ook erg mooi. Die nattere kuilen hebben een hoger melkzuur aandeel en voor mijn gevoel vinden de koeien ze smakelijker.
jan w
@pietjepuk
Vorig jaar was hier de 1e snede eigenlijk te vochtig 32% d.s. . Heb er op zich wel goed van gemolken, maar de kuil was te snel. Heb liever de 1e snede iets droger en dan de 2e snede er wat vochtiger bovenop.
brabo
Quote Reactie van @pietjepuk:
er drie keer met de schudder door geweest. en schat het rondt de 45% droge stof.

dan wordt het tijd voor een nieuwe schudder 😄
pietjepuk
@brabo nee hoor schudt prima. maar als er echt een dik pak op zit en je maait zonder kneuzer en breedsprei is dat nodig.
brabo
@pietjepuk
dan wordt het tijd voor een nieuwe maaier 😄
pietjepuk
@brabo maaiers bedoel je. en dan ook nog even een nieuwe trekker er bij.
Erco
@pietjepuk hier zelfde ervaring, laat ze maar lekker lullen 😉
+3
ted9
@Erco hier ook zonder kneuzer . Schudden meestal een keer. Van maaien tot inkuilen meestal 3 dagen Zie sommige boeren met kneuzer soms twee drie x schudden om gras met 1.5 dgn in kuil te hebben. Laat de zon en de wind zn werk doen. Maar iedereen word opgenaaid door profeten die doen als of je geen goede kuil kunt krijgen bij een langere veldperiode dan een dag waardoor je een grote trekker grote maaicombi grote schudder en grote hark moet hebben om ze na 8 dgn werk per jaar weer in de schuur te zetten. Waar is bij sommige boeren het boeren verstand gebleven om dmv de kosten laag houden te kunnen concurreren met collega's in het buitenland.
cjw73
@ted9 het is tegenwoordig vooral een wedstrijd geworden. Zolang we maar eerder dan de buren klaar zijn.
huske
@ted9 gewoon uitbesteden. Zelf er af en toe even met de Franse slag doorheen met de schudder en je heb met gemak binnen 36 uur een prachtige snee onder het plastic zitten zonder stress.
Braboboer
@ted9 3 dagen? hoeveel % d.s. is het dan wel niet?

Je kunt veel zeggen over profeten/wijzen maar ik kuil sinds 2 jaar afhankelijk van het weer binnen 1 tot 2 dagen na maaien in, bevalt mij heel goed en liever 30% drogestof dan 50 ben ik wel achter gekomen.
+2
ted9
@Braboboer s ochtends beginnen met maaien volgende dag schudden. Volgende dag harken en dan s avonds of volgende morgen in de kuil. Gaat altijd mooi. Ds zal ik eens nakijken.
ted9
@Braboboer 1/2 vorig jr gem 43%
+1
dwers
@ted9 ja er zijn boeren die denken dat de schudder een föhn is , 1 keer per dag schudden is genoeg.
pietjepuk
Quote Reactie van @dwers:
boeren die denken dat de schudder een föhn is , 1 keer per dag schudden is genoeg.

met zulk weer als vandaag ben ik het met je eens. hier in de buurt ook weleens gehad dat er bij een boer net na het maaien wat regen in viel. en boer was te lui om te schudden. tegen de tijd dat hij ging harken stonk het gras een uur in de windt. voetjes van het gras waren aan het rotten. Had hij er een paar keer met de schudder door gereden dan had de zon er bij gekunnen en was het een heel andere kuil geworden.
achterhoeker2
@pietjepuk Aan de kust kan het anders zijn , maar hier is regen door het gemaaide gras een keuze.
dwers
@pietjepuk ja dat ben ik met je eens, als het heeft geregend moet je wel 2 keer schudden om het water eruit te krijgen.
Piet1960
@dwers Precies, gras moet wel een keer kunnen drogen hè. Na een paar uur weer een keer omkeren heeft niet zo veel nut.
brabo
Quote Reactie van @ted9:
Zie sommige boeren met kneuzer soms twee drie x schudden

ik zie hier juist de meeste boeren die met kneuzer maaien bijna niet meer schudden.
Zonder kneuzer maaien scheelt minimaal 1 extra keer schudden voor zelfde resultaat. En dan is die kneuzer op je maaier dus echt niet duurder dan zonder.
+2
paul1
@brabo met kneuzer droogt het meestal te snel, en de trekker verbruikt 2x zoveel brandstof
jan w
@brabo
vindt het zelf nog wel fijner harken, als het net een keer geschud is.
Heb zelf ook al wel eens 3 x geschud en ook al wel eens helemaal niet. Het is maar net, hoe het weer is en hoe droog dat je het wilt hebben.
Van mij mag de 1e snede wel 45% d.s. hebben en dan de 2e snede begin 30 erboven op. Maar het valt niet altijd mee om het precies af te passen.
Farmer_
@Braboboer Laatste jaren met banden achter de maaier gemaaid, gelijk in wiers , dag later inkuilen, boterzuur was nooit hoog, maaide liever wel iets later op deze manier voor iets prik erin, ietwat grover mag het wel zijn als je zo kuilt, dan werdt er nog +-10L water/koe toegevoegd, primavoer.
+1
achterhoeker2
Het is hier zo bij :goed kuilvoer kun je bijna zonder krachtvoer, en bij matig kuilvoer kun je zoveel krachtvoer voeren en nog lukt het niet.
Mc_douwel
Eeerste deel eerste snede 2018 38%DS
casev
@Mc_douwel knap dat je dat zo precies kan vertellen...... hoe doe je dat? Hier heb ik binnen 24 uur het gras onder het plastic. Wel geschud. Mooi plakkerig gras (suiker) met droge en groene dotten. Maar het % ? Geen idee
+1
cjw73
@casev ds bepaling op de hakselaar he.😆😎
Piet1960
@cjw73 Komen die % ook enigszins overeen met de kuilmonsters?
casev
@Piet1960 in het graan werkt die techniek volgens mij best aardig, maar met gras heb ik mijn twijfels om dat op een procent punt te kunnen zeggen, met droge en natte plukken gras...
cs-agrar
Quote Reactie van @casev:
maar met gras heb ik mijn twijfels om dat op een procent punt te kunnen zeggen, met droge en natte plukken gras

Die plukken komen toch allemaal langs die sensor?
cjw73
@Piet1960 in de mais klopt het vrijwel exact.
Mc_douwel
@casev 1ste 2de 3de snede 2018in lasangekuil met 35%ds
+1
Erco
Hier ook 38 ha onder t plastic 15:15 begonnen en 23:00 reed de shovel weg, 23:30 plastic erop. Stond meer op dan verwacht.

(klik om te vergroten)

Gras hakselen met de boerderij op de achtergrond
pietjepuk
@Erco ook een 5 hectare per uur dus. met wat voor merk maaier is er gemaaid?
+1
pieta
@Erco Mooie stolp heb je staan! 😁
+4
de hoef
@pieta heeft ook cono melkprijs, als hij bij rfc zat ,zat ie nog in de unit
+1
Erco
@de hoef goede keus geweest van mn voorgangers om eersst bij melkunie en toen bel leerdammer weg te gaan 😉
hans1980
@Erco moet blij zijn niet bij RFC te zitten , wanneer je een oprotpremie betaald?? Een vergoeding betaald voor niet geleverde melk?? En nu boeren een ontwikkel stop oplegt . Nee wees maar blij met Cono
Flinstone
@hans1980 ochoch, hier bedachten de niet RFCers een paar jaren geleden constructies om te mogen leveren!
Ken DOC boertjes met dezelfde omvang als ik die een lage kostprijs hebben maar het asbest ligt nog op het dak en zo gaat het de hele weg langs!
En wat was de melkprijs van Vreugdenhil op dit moment,! U mag gerust vertrekken bij RFC dan melken wij uw referentie er volgend jaar wel bij
+3
robbies
@Flinstone wat maakt het uit dat de asbest er nog op ligt?? Het is nog lang geen 2024 hoor.
ted9
@robbies precies voor op lopen met het kopen van een nieuwe diesel tank was ook zo stoer.
Leo,s vriend
@ted9 precies voor op lopen met het kopen van een nieuwe diesel tank was ook zo stoer.

niet stoer, wel goedkoop.
Hier begon de oude tank te zweten, toch maar nieuwe gekocht, jaar later werd verplichting bekend gemaakt, prijs bijna verdubbeld.
ted9
@Leo,s vriend Dat is wat anders dan was je ook echt aan een nieuwe toe. Dat is het zelfde als dat je dak echt op is
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Hier begon de oude tank te zweten, toch maar nieuwe gekocht, jaar later werd verplichting bekend gemaakt, prijs bijna verdubbeld.

Goh je barst toch van het geluk he. Alleen heb ik nog nooit een zwetende tank gezien. Je bedoeld gewoon dat het oude kreng lek was en je wel een nieuwe moest.
Leo,s vriend
@George Jij je zin.
nieuwoord
@robbies Wat maakt het uit?
Al geprobeerd van verzekeraar te wisselen?
En bij de eigen verzekeraar begint de afbouw naar 0% vergoeding in 2024.
robbies
@nieuwoord Ik ben niet zo'n hopper, dus nee. Maar wat dan nog? Hier ligt nog wel oppervlakte, maar mocht de poel in puin vallen wordt het opruimen vergoed. Het nieuwe dak moet ik wel zelf betalen, maar dat moet ik voor 2024 anders ook. Dus als het dak vernield wordt, ben ik - los van de ellende - verzekeringstechnisch misschien nog wel beter af 😉
ROORDAJ
@Erco

(klik om te vergroten)

alles weer onder zijl.druke week.250 ha gemaaid.125 ha gekuilt.
Erco
@ROORDAJ goed bezig geweest onder super omstandigheden!
de hoef
@ROORDAJ doe jij loonwerk ,of een deel vergeten op te halen
ROORDAJ
@de hoef loonwerk voor mijn broers en buurman.
+1
George
@ROORDAJ
Tja dan is dat hussie van Erco er helemaal niks bij. 😄
Erco
@George nee die 38 ha verbleekt er bij, zou ook niet willen ruilen 😂
tok achterhoek
Wat kuilen jullie allemaal nat in, als ik onder de 65% ds kom dan is bij mij de kuil mislukt. Maar dat lukt niet altijd natuurlijk.
robbies
@tok achterhoek Melk je paarden ipv koeien?
hans1980
@tok achterhoek ok 65% dus dat inkuilen ? Is in feite fermentatie proces waarbij melkzuurbactrieen de kuil zuur en daarna stabiel moet krijgen.
Bij 65% geen melkzuurbacterieen in feite heb je bijna hooi onder plastic echter hooi blijft stabieler dan half hooi

Hoe melkt dat en wat doe je eraan om toch nog te melken?
tok achterhoek
@hans1980 Persoonlijk heb ik het meestal rond de 70%. En als dat lukt zit in tussen de 35 en 37 liter met 4.85 vet en 3.85 eiwit, afgelopen winter. Vorit jaar had ik het nog iets droger 75% en waren de gehaltes iets hoger. En geen rijkuilen maken, als je jongvee hebt tenminste,
Noorderling
Quote Reactie van @tok achterhoek:
nter. Vorit jaar had ik het nog iets droger 75% en waren de gehaltes iets hoger. En geen rijkuilen maken, als je jongvee hebt tenminste,

hoeveel % van de melk produceer je dan uit ruwvoer als ik vragen mag?
tok achterhoek
Tja, hier zijn de ervaringen anders.De meeste boeren wie hard willen melken hebben het droog. En de gehaltes zijn natuurlijk hoger. En geen broei in de kuil, is ook een groot voordeel. Er zit maar 1 nadeel aan, je moet een paar keer vaker schudden
+2
Noorderling
@tok achterhoek
Diegene die hier in de regio het hardste melken doen aan compactvoeren, 30-35 % in de bult en kort hakselen. Hier afgelopen jaar ook nat gras in de bult en nog nooit zon hoge producite in kg melk en gehalten gehad. Alle ellende begint bij selectie aan het voerhek, als je een beetje wil melken en koeien gezond houden lukt het niet meer om alles door een pensverzuringsbox te voeren.
hans1980
@Noorderling klopt ja paar jaar geleden was je nog de bink met 30l./koe nu gaan ze al boven de 35l.
tok achterhoek
@Noorderling Selectie kan bij ons niet, ik voer alles apart. Mengen koste hier te veel melk.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @tok achterhoek:
ik voer alles apart

Kempen systeem?
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Kempen systeem?

bestaat dat nog?
tok achterhoek
@Jack Rijlaarsdam Nee geen kempen systeem. Je zou het haast zeggen.
hans1980
@tok achterhoek vraag me toch af wat rollend jaargemiddelde doet dan?
hans1980
Niet meer inkuilen kalveren vanaf half jaar buiten, koeien ongeveer 8uur weidegang wel veel mais bij zit behoorlijk wat eiwit(ureum hoger)in
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden inkuilen en wachten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!