Bestuur FrieslandCampina reguleert niet de markt, maar reduceert het melkgeld van de boer

Dat zegt Sieta van Keimpema. Ze is voorzitter van de Dutch Dairymen Board en vice-voorzitter van de European Milkboard. Beide organisaties streven een vorm marktregulering na, die overproductie voorkomt. FrieslandCampina kondigde recent aan daar ook paal en perk aan te stellen. Maar te laat, niet fair en niet solidair, vindt Van Keipema.

Deel dit topic

Reacties

+3
Tis en blijft een vaag verhaal van RFC.
putjesschepper
@Detukkeroettwente het is medefinanciering topline omdat jumbo niks wil betalen
+1
hans1980
Die topline wordt straks standaardline en de rest moet volgen of vertrekken van die mafketels , die surplus die RFC denkt te halen op topline is nog niet verzilverd.

Wel krijgt de niet topline melk een onbedoelde bijsmaak

Slecht plan melkdifferentiatie
Nog slechter plan is nog een quotering
zeker nu melkaanvoer zakt door werking fosfaatquotum!
+4
Fosfaat was/is/ word nooit geen probleem, het was gewoon bedoeld als melk reductie, genocide onder gezondvee, waar de bestuurders verantwoordelijk voor zijn, en nu dit niet genoeg effect heeft komt het volgende gedrocht uut de kast, A en B qoutum.
+2
van Ittersum
@Detukkeroettwente wat opmerkelijk is of enigzins verwacht had is dat andere melkfabrieken middels een circulaire naar hun leden/leveranciers toe melde dat zoiets totaal niet bij hun ten sprake is. Of dat Aware via een persbericht nu die 400 boeren even binnen ging halen. Tenminste hier niet gelezen of is dat er wel geweest.? Oude wijsheid is meestal, als het bij de één hard regent de ander in de regel ook geen zonneschijn heeft.
+1
m uut m
@van Ittersum
Dit plan zorgt nu niet voor minder melk en voor de toekomst eigenlijk ook niet.
Het is alleen frustrerend voor de gene die na 2 juli 2015 afgewacht hebben wat de fosfaatrechten gingen doen en nu er duidelijkheid is een stap willen maken.
De boeren die gewoon door bulderen zijn weer beloond.
Farma_boerke
@van Ittersum Met name RFC heeft zulke grote problemen. Andere bedrijven hebben al wachtlijsten (Cono) of zoeken boeren (Aware/Bel, beiden ook niet zaligmakend) of maken niets bekend. Feit is dat RFC zich heeft vergalloppeerd en veel andere melkverwerkers slecht heeft behandeld in het verleden (bv door via NZO regelingen zoals redutieplan, Kalfvolgsysteem ed door te drukken), waardoor die niet meer het RFC-overschot willen overnemen/verwerken. Tevens heeft RFC er niets aan om het overschot te dumpen, zo helpen ze de concurent aan lagere kostprijs en meer concurerend product op dezelfde markt. RFC moet oplossing dus bij zichzelf zoeken, nog voordat de overheden nieuwe regels opstelt (zoals referentieperiodes in verleden verbieden). Door nu op te treden kan mogelijk grotere schade in toekomst worden voorkomen. Ja RFC heeft in verleden goede prijs betaald, soms door (gedwongen) verkoop van bedrijfsonderdelen en zal nu pas op de plaats moeten maken, na tijden van voorspoed volgt ook wel eens tegenslag. Deal with it or leave!
@Farma_boerke Zijn de problemen nog wel op te lossen ???Het plan wat nu voorlicht gaat daar niet voor zorgen !!!
m uut m
@Detukkeroettwente
Waar zaten ook al weer de fosfaat verzadigde gronden.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Waar zaten ook al weer de fosfaat verzadigde gronden.

Hier niet in Cranendonck. Ik heb heel lage PW getallen.
+1
Milkman4
Hoorde van de buurman die afgelopen week naar een bijeenkomst van A-ware waren geweest. Dat ze daar trots vertelden, dat ze afgelopen week 1 miljoen kg melk hadden ingekocht van Rfc voor 26 cent.
Ik geloof er geen donder van, dat ze straks een betere melkprijs gaan uitbetalen dan Rfc. Het gaat hun ook om de winst.....
+2
robbies
@Milkman4 zelfde verhaal als van Rooi vs Vion. In de periode dat Vion moest krabben, saneren, reorganiseren en herstructureren, slachtte van Rooi zich de Quote500 binnen. Betalen een fractie van wat ze zouden kunnen betalen. Van Rooi betaalde een paar cent meer dan Vion om de haken vol te krijgen. Aware betaalt een fractie minder om als vangnet van RFC te dienen.
Ze hoeven niet meer te betalen. Er zijn er namelijk genoeg die voor 1 of 2 cent minder graag naar Aware willen
cjw73
@Milkman4 is heel normaal hoor die prijzen tussen fabrieken. Vorig voorjaar gaven ze op een gegeven moment nig maar 11 cent om het van rfc te ontvangen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , boer , sieta , melkgeld en marktregulering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0