Mesttransporteur op heterdaad betrapt met omkatten mest

Een mesttransporteur uit Oost-Nederland is woensdag 25 april door inspecteurs van de NVWA op heterdaad betrapt bij het omkatten van mest. Dat gebeurde vermoedelijk door 'fictieve' los- en laadmeldingen te doen op een locatie waar geregeld mest wordt gescheiden en hierbij valse documenten op te maken.
Dat maakte de NVWA donderdag 26 april bekend. „De handelaar had varkensmest geladen bij een varkenshouder en deze mest zou op papier gelost zijn in een silo op een locatie van een andere mesttransporteur”, meldt de NVWA.

„Hierna werd vermoedelijk alleen op papier andere, bewerkte varkensmest (zogenoemde dunne fractie) geladen vanuit een andere silo op dezelfde locatie. In werkelijkheid zou de vracht varkensmest onbehandeld gelost zijn bij een akkerbouwer in Drenthe”, aldus de NVWA.

Omkatten
Onbewerkte varkensmest heeft een hoog fosfaatgehalte, dunne fractie een laag fosfaatgehalte. Een akkerbouwer heeft belang bij op papier mest met een laag gehalte; hij mag in dat geval meer mest aanvoeren. Voor het bemesten van de akkers heeft hij belang bij mest met een hoog fosfaatgehalte. Door de administratieve handelingen zou hier mest met een hoog gehalte fosfaat zijn omgekat naar mest met een laag gehalte fosfaat.

De NVWA heeft een proces-verbaal opgemaakt. De chauffeur van het transport is aangehouden en de tankwagen is in beslag genomen. Fraude met mest kan leiden tot overbemesting en dit zet het behalen van milieudoelen onder druk, volgens de NVWA.

Deel dit topic

Reacties

+2
friesboertje
Overbemesting. Als koeien heel vaak in hetzelfde perceel worden geweid, krijg je dan geen overbemesting?
+3
Elvis
@friesboertje 1 zeikplek komt overeen met 600 kg stikstof per ha
+6
weurding
Quote Reactie van @Elvis :
1 zeikplek komt overeen met 600 kg stikstof per ha

binnenkort verboden te prikken hier..... 😁
+1
sjoerd de melker
@friesboertje worden je koeien in beslag genomen
m uut m
@friesboertje
Niet als ze al het ruwvoer zelf uit de weide moeten halen
+1
Elvis
@m uut m want dan zit er minder stikstof in ziek?
Elvis
de jonge
Ik snap eerlijk gezegd het voordeel er niet van,maar ik ben dan ook niet zo in to the mest. als je 1 x in de zoveel jaar je land moet laten bemonsteren en je voert mest met te hoge gehalten aan kom je toch op de koffie bij de volgende monstering want dan mag er haast helemaal geen mest meer op. het zal wel niet werken zo ik denk anders werd dit niet uitgehaald
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
kom je toch op de koffie bij de volgende monstering
Welnee. Je moet niet vergeten dat akkerbouwers door de volkomen foutieve mestwet al jaren mineralen tekort komen. De mineralen zullen dus opgenomen worden door de gewassen en wat er eventueel "overblijft" slaat als reserve op in de grond, maar dan in veel verschillende verbindingen. Komen we toch weer uit op het hoofdprobleem: je kunt mineralen in verschillende verbindingen niet zomaar één op één optellen. Waar denk je dat die zwarte mest vandaan komt waar het verhaaltje in dit topic mee begon?
de jonge
@kanniewaarzijn ja dat er al jaren tekorten zijn dat begrijp ik dat is in de melkveehouderij hetzelfde,de gezondheid van de dieren staat op het spel door de absurde regels,maar het gaat mij erom dat je een perceel laat bemonsteren wat zeg maar als neutraal uit de onderzoeken komt,dat ga je in feite volgens de normen""overbemesten"" dan is het bij de volgende monstering toch hoog en mag je minder op de grond plaatsen?? of zal het zijn zoals ik aan jou begrijp(als ik het goed heb)dat het dan alsnog neutraal blijft omdat de vrucht zoveel neemt.
+2
kanniewaarzijn
@de jonge Deze akkerbouwer zal waarschijnlijk een flink tekort in z'n bodemvoorraad hebben, anders liet hij geen zwarte mest aanrukken. Dus inderdaad, de planten zullen eerst nemen wat nodig is en de rest zal bijdragen aan het (weer) op peil brengen van de bodemvoorraad. Van overbemesten is geen sprake, zolang men de processen niet meeneemt die spelen om anorganische mineralen om te zetten in plantaardige. De praktijk leert dat er van anorganische mineralen grofweg 2x zoveel moet worden aangewend als er plantaardige geoogst worden. Je moet al heel wat aanwenden dus om de gewassen gezond en fit te houden en om daarnaast nog je bodemvoorraad op peil te houden. Overigens geldt dat ook voor extensieve veehouderij.

Maar ja, als de oplichters van LNV en de zelfbenoemde WUR"wetenschappers" dat toe gaan geven (áls ze het al snappen), dan is het berekende mest"probleem" opgelost. En dat is uiteraard niet de bedoeling.....
+1
cjw73
Gelukkig. Nu kunnen ze het ook in het oosten van het land. Krijgt het zuiden of noorden een keer niet de schuld ervan.😆
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
t oosten

oost brabant bestaat ook en daar zit de grootste sjoemelaar
+1
christo
@cjw73 Dat kunnen ze hier al langer.
harke
Nvwa heeft het er maar druk mee
Van i en r naar mest en dan weer de volgende. .
Ben wel benieuwd hoeveel misstanden er nou echt in de landbouw zijn.(heel weinig/niks.)
LAAT DE NVWA es even boetes uitdelen op de oostvaardersplassen!!!!!
m uut m
@harke
Jij bent wel een beetje naïef.
vedder
@harke dit is niet in de landbouw maar in de transport en of loonwerksector. Kijken of cumela of T&L Nederland ook gaan royeren.
Nico96
Door dit gesjoemel lijkt het of het gewas met minder fosfaat toekan dan het in werkelijkheid vraagt. Uiteindelijk is dus elke boer hier dus de dupe van.
kaas
Je kan er beter van de koien vliegtuigjes maken dan mag alles dan vervuilen ze niet meer
weurding
@kaas kamelen nemen de plaats in, de oetjeboe's uit het buitenland are taking over..... 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0