Zijn er wel betrouwbare onderzoeken?

Onderzoek toont verschillen biologisch en gangbaar aanNIEUWS
ALGEMEEN26 APR 2018 OM 10:03UUR

Na een herziene analyse van het meerjarig onderzoek in Vredepeel, naar opbrengsten van biologische en gangbare proefvelden, blijken er toch verschillen tussen de twee te bestaan. Dat meldt Wageningen UR (WUR).
Wageningen UR bracht februari dit jaar naar aanleiding van dit onderzoek het nieuws naar buiten dat de biologische landbouw na dertien jaar evenveel jaarlijkse opbrengst oplevert als gangbare landbouw, maar met minder mest en minder uitspoeling van schadelijke meststoffen naar het grondwater.

Inconsistenties in onderzoek
Deze conclusie klopt niet, zegt een woordvoerder van Wageningen UR. 'Andere onderzoekers van de WUR zagen in de publicatie van toen inconsistenties in de aanpak van het onderzoek en de interpretatie van de resultaten. Daarom analyseerden zij opzet en resultaten nogmaals. Hieruit bleek dat niet alle dertien jaar dezelfde gewassen geteeld zijn: in de beginjaren was er meer suikerbiet geteeld en in de latere jaren meer mais.'

Hierdoor leek het alsof de opbrengsten van biologisch gemiddeld gezien omhoog gingen, maar per gewas was dit niet zo. In een vergelijking tussen de systemen over latere jaren, tussen 2011 en 2016, waarbij alle jaren dezelfde gewassen geteeld werden, bleef het verschil tussen biologisch en gangbare landbouw in Vredepeel constant op 20 procent. 'Dat percentage is in overeenstemming met alle recente zogenaamde meta-analyses en studies die een aantal eerdere studies combineren, die het verschil tussen conventionele en gangbare landbouw analyseerden', aldus de woordvoerder.

Grondwaterstand

Daarnaast bleek uit verdere analyse dat in het onderzoek in Vredepeel de bodem van de biologische proefvelden andere eigenschappen had dan de bodem van de niet-biologische velden. Er was een andere grondwaterstand en de biologische proefvelden hadden van origine meer organische stof. Dit kan ook hebben meegespeeld bij de lagere nitraatuitspoeling. De onderzoekers publiceren hun nieuwe analyses en bevindingen over het meerjarig onderzoek in Vredepeel in het tijdschrift 'Agriculture, Ecosystems and Environment.'

nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Wordt het hun een beetje te warm aan de voeten.
Rob07
Zeer vreemd verhaal.
+1
weurding
Je eigen onderzoek is meestal betrouwbaar
kanniewaarzijn
Ach, in Wageningen gooien ze vaker verschillende zaken op één hoop. Niet meer serieus te nemen wat er uit Wageningen komt.
+1
hip
@kanniewaarzijn Ik heb van mensen gehoord die er studeren dat het er barst van de linkse vega-gekkies.
christo
@hip Dat komt omdat het het opleidingsinstituut is waar men je leert hoe je de landbouw zoveel mogelijk schade toe kunt brengen. Vroeger was het onze universiteit. Nu is het de kweekvijver voor de nvwa en rvo en ga zo maar door.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0