Asbest eraf nieuw dak erop, wat voor een dak en nok?

We zijn ons aan het orienteren om het dak te vernieuwen van onze ligboxenstal uit 1989.
Wat voor een dak: golfplaten, sandwich....?
En wat voor een type nok?

Wat zijn jullie ervaringen/ ideen?

Deel dit topic

Friese Staby

Laatste  |  

Reacties

+2
Gewoon golfplaten , met oversteeknok en breede lichtstraat .
achterhoeker2
@Detukkeroettwente mee eens.
friesboertje
@achterhoeker2
Oversteeknok wil bij sommige stallen soms behoorlijk inregenen. Houd hier rekening mee.
van Ittersum
@friesboertje de stand van stal tov de meest voorkomende wind (zw) . Maar dan nog, winterdag werkt het weer tegen je als drie weken lang een koude front uit het NO hebt. Alle voordeel heeft zijn nadeel en andersom, kijken bij anderen en vragen , vragen en doorvragen. Dan weet je het in de regel wel wat toepasbaar is op je eigen situatie
+1
pa
Quote Reactie van @van Ittersum:
kijken bij anderen en vragen , vragen en doorvragen

Dan kom je erachter wat je in ieder geval NIET wil. OOK belangrijk
boer aad
@Detukkeroettwente helemaal mee eens
huske
@Detukkeroettwente mee eens!! Maar net in welke gemeente je zit maar sommige keuren rode golfplaten ook goed. Nemen stuk minder warmte op dan zwart.
van Ittersum
@huske zwart/rood ongeisoleerde platen met ventilatoren en een rondpompsysteem voor je water of geïsoleerde sandwichplaten zonder ventilatoren en geen rondpompsysteem(wel een voorkoeler) , wat zou het verschil in kosten/besparing na 25 jaar zijn? Iets om over na te denken
+1
cjw73
@van Ittersum ventilatoren zijn alleen nodig in een slecht ventilerende stal en dan zit het probleem dus elders en niet in het dak.
+1
huske
@van Ittersum de koeien die in oudere slecht geventileerde stalen lopen, lopen zomers buiten. In de nieuwere stalen ligt het meer aan de bouwstijl dat het slecht ventileert dan aan die twee hete weken die we per jaar hebben. En voor de vorst idem.
+1
van Ittersum
@huske deels mee eens, anderzijds het is een jaarlijks steeds terugkerend item, warmte en de kou, men is snel iets vergeten. Buiten dat dat aan die elkaar geplakte ligboxenstallen die nooit echt ideaal worden en altijd met hulpmiddelen enigzins werkbaar gemaakt moeten worden voor mens en dier, ik me verbaas als je dan toch geld moet uitgeven voor renovatie (bijna) niemand nadenkt over de jaarlijkse exploitatiekosten van iets. Gebouwen is hardware, dat moet je in 1 keer goed doen zodat je zorgeloos verder kunt ook als de melkprijs laag is. Ik ben in de loop der jaren wel wijzer geworden, liever 1 keer veel geld uit geven dan laag beginnen en na zoveel jaren beginnen met aanpassen en herstellen. Goedkoop is duurkoop gaat hier niet op, kritisch kijken naar de toekomst wel. Liever 1 keer bedelen bij de bank dan om de zoveel jaar de druk van je RC voelen. Tis een insteek van denken.
bio boer
@Detukkeroettwente warom geen sandwich plaat toch veel steviger lekker licht en koeler dat beetje prijs verschil moet het hem niet doen toch
Frits1
@bio boer Inderdaad, je hebt ook nog extra fiscale regeling (EIA) op de panelen dan is het verschil heel klein.
van Ittersum
@Frits1 mijn accountant zei, fiscaal is uiteindelijk veel aantrekkelijker als je een asbestdak had dan renovatie van een gewone platendak. En met zonnepanelen laat je de mes aan twee kanten snijden dus dan zijn met die sandwichpanelen(koel zomers, winters warmer) een besparing te halen waar je jaren en jaren plezier van kunt hebben.

Een asbesthoudend platendak is even zwaar als een sandwichdak met zonnepanelen, scheelt in het aanpassen of zorgen maken van/over de constructie. En al helemaal als je de panelen over de volle breedte verdeeld ipv hoogte. Het gewicht wordt dat volledig verdeeld over alle gordingen en spanten
achterhoeker2
@Detukkeroettwente mee eens.
david2
Heb ik ook gedaan zo goed koop mogelijk is maar een stal , licht en lucht gaan ook door een goedkope nok, ik heb wel isolatie onder de golfplaten dat zat er al onder
+2
jan.1
Sandwich(tegen de warmte ) en oversteeknok ,.
bio boer
@jan.1 zijn wit van onder wat er lichter van wordt in de stal mooi staat
van Ittersum
@bio boer wel met agrocoating kiezen(tegen roestvorming), na vier jaar begonnen met het dak schoonspuiten, gaat als de brandweer. En idd, lekker fris!!
van Ittersum
.
+1
van Ittersum
Ga altijd voor kwaliteit (RVS) en indien je sandwichpkaten of gewone platen zonder lichtplaten/ lichtstraat wordt je stal nogal wat donkerder. Kies dan voor een brede nok. Ik heb nu sinds 4 jaar een 4 meter brede nok(200 euro/meter geplaatst), we hadden eerst een gewone koepelnok. Ik zou nooit voor een oversteek nok kiezen, ook afhankelijk hoe je stal staat. Ga een middagje toeren , pak stallen die al een paar jaar een nieuw dak hebben en kijk en ervaar. Bij een geisoleerde sandwichdak is het winters warm, zomers koel(geen ventilatoren nodig) Anders welkom hier in de Hommerts, ook om te laten zien waar je nog meer om moet denken.

(klik om te vergroten)

Friese Staby
@van Ittersum mooie brede lichtstraat. Is dit een zadeldaknok?
van Ittersum
@Friese Stabynog wel bij te vermelden, de vogelgaas in de ventilatieopeningen en de lichtstraten (melkstal en kalverafdeling) ontbreken nog op deze samenvatting en het merk van de dakgoten is Vape . Dit omdat deze de enige was die garandeerde dat je een ladder tegenaan kon zetten (0,7 mm en een krul hebben) en een servicedienst hebben voor herstel (al gebruik van gemaakt , vrachtwagen met het wegdraaien tikte de goot aan)

(klik om te vergroten)

Hier het complete verhaal, nu weet je tenminste iets.
cjw73
Heb in het nieuwe gedeelte gewoon golfplaten en geen lichtplaten. Scheelt enorm in de warmte die binnen komt en een open nok, ventileert super.
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
en geen lichtplaten. Scheelt enorm in de warmte die binnen komt

je hebt tegenwoordig geisoleerde of dubbele lichtplaten. hoe je het noemen wilt. Is ook al stukken beter.
+1
cjw73
@pietjepuk heb ik ook wel. Maar heb de kxnten waar de zon zomers in de middag schijnt helemaal dicht. Want als het warm is schijnt de zon net bij mij in de tussenrijen boxen maar waar de lichtplaten zitten er onder ligt geen koe. Heb ze er dus later allemaal uit gedaan.
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
Heb ze er dus later allemaal uit gedaan.

de koeien weg gedaan? 😄
+1
cjw73
@brabo nee de lichtplaten l...l
van Ittersum
@pietjepuk kon niet op de naam komen maar die heb ik dus ook in de nok en in de lichtstraten, wel het licht niet de warmte
jan w
Het ligt er ook aan van wat je nu hebt. Heb hier een tafelnok. Die zou ik zelf er zo maar niet afhalen. En voor het licht, zou ik wel kijken of de koeien onder de lichtplaten niet te veel in de zon komen te liggen. Je zou ook bv. het aan 1 kant van het dak kunnen doen.
+1
Friese Staby
We zaten zelf te denken aan een zadeldaknok met zijkantventielatie omdat de ervaringen die we tot nu toe gehoord hebben met een oversteeknok wisselend zijn. Nu zit er een koepelnokje op maar van ventilatie kan je niet spreken met de huidige nok.
+2
arjankok
Effect lichtplaten op een donkere dag

(klik om te vergroten)

arjankok
@arjankok vergeet niet als je voor sandwich panelen kiest om op tijd mia investeringsaftrek aan te vragen , ik kreeg het vorig jaar ook toegewezen zelfs het verwijderen van de oude isolatie enkele weken na de plaatsing van de panelen was geen probleem ,let wel op dat de toename van isolatie waarde hoog genoeg is
+1
van Ittersum
@arjankok (gratis) licht werkt altijd motiverend
+1
weide-boer
Heren "nokdesmundigen" ik zal ook maar even reageren. Op onze nieuwe stal (0+4+0) 2013 hebben we lichtplaten alleen aan de noordkant. Op de nok een 4mtr. lichtstraat. Inderdaad veel daglicht in de stal, zeker als alles nieuw is.
Maar we zijn nu pas 5 jaar verder en het begint al aardig te verweren/verkleuren.
Met hoogwerker alles schoongemaakt (helse klus) helpt niet veel. Lichtopbrengst is niet merkbaar verbeterd.
Ik vindt het allemaal erg teleurstellend.
Ik zou met de kennis van nu voor een grote open nok met schuin onderdak gaan.
Wopperreis constructie. Veel licht ,veel ventilatie geen onderhoud . Helaas ook duurder.
Frans Z.
@weide-boer Kan geen informatie vinden over deze nok,weet U waar? Heb al bij wopareis gekeken. Zijn bezig met asbest sanering.
weide-boer
@Frans Z. Informeer bij de fa. Woppereis in Doetinchem. Ga kijken bij opgeleverde stallen die al jaren staan.U zult zien wat de constructie inhoudt en wat de opgedane ervaringen zijn. Ik was onder de indruk.
van Ittersum
@weide-boer vandaag ook bezig geweest met het dak en nok, geen helse job viel me mee. Maar er is veel bagger verkocht in de loop der jaren. Daarom adviseerde ik ook ga een middagje toeren en op zoek naar stallen die al een tijdje staan . De polycarbonaat waaruit mijn lichtstralen bestaat geven nog veel licht door, tot heden een succes. Renovatie 2014/2015.
Hertog Jan
Alweer een topic van 3jr oud, maar voor mij nu actueel. Asbest er af en sandwich panelen er op. Ik twijfel nog tussen een zadelnok of een oversteeknok. Een zadelnok (licht- ventilatie) is mooi, maar ik denk dat ik met een oversteeknok minder direct zonlicht de stal in laat, waardoor er minder warmteontwikkeling is.
Maar wat zijn jullie ervaringen?
+1
T60401
@Hertog Jan oversteek nok is mooi behalve met een sneeuwstorm zoals een paar maanden geleden. Dan is het een sneeuwvanger.
+1
Bekkink
@T60401 hier niks geen last met oversteeknok. Maar staat ook een rechtopstaande plaat voor. Om wind en sneeuw tegen te houden van de andere kant.
Noknok
@Bekkink heeft te maken hoe je stal staat t.o.v van de wind denk ik , hier ook een plaat voor de oversteeknok stal was binnen net zo wit als buiten.
Andere stal staat er haaks op , was geen sneeuw binnen.
Jawis
@Hertog Jan die nok moet dicht. Anders wordt je uitstoothoogte zo hoog dat jouw uitstoot straks invloed heeft op het dichtsbijzijnde natuurgebied. Zorg ervoor dat je uitstoothoogte zo laag mogelijk word. Hoef je straks minder koeien in te leveren.
Gratis. Geen dank.
Hertog Jan
@Jawis daarom dacht ik een oversteeknok, die lijkt dicht, maar is stiekem open😉
Jawis
@Hertog Jan ze komen te controleren straks als de stikstofuitstoot vastgesteld moet worden....
Taurus
@Hertog Jan En dan de zonnepanelen.
Wat is wijsheid? Alle daken volgooien voor grootverbruik / levering? Of alleen voor eigen behoefte?
Heb zelf nog geen panelen overigens.
wotan2
@Taurus Als je de daken volgooit voor grootgebruik, zul je meestal de panelen niet zelf kopen. Bedenk dat de firma die ze dan legt ook 15 jaar zeggenschap (vanaf het moment dat de panelen gelegd worden) over jouw dak heeft, en jij daar niets in kunt veranderen.
cjw73
@wotan2 en dat je de stroom kan leveren aan het net, want das op sommige plaatsen inmiddels ook een probleem
+1
Hertog Jan
@wotan2 Als een ander je dak huurt, zal deze er ook geld aan verdienen. Dan kun je beter zelf SDE aanvragen en zonnepanelen aanschaffen.
bio boer
@wotan2 kan je toch prima zelf doen waarom ander wat van laten snoepe
Hertog Jan
@Taurus Ik heb al zonnepanelen voor eigen gebruik, op een ander dak.
dieks2
Na asbestsanering hebben we er nu sandwichpanelen en zadeldak-lichtnok op, bevalt heel goed. Veel licht, goede trek en geen jachtsneeuw binnen afgelopen winter. Een oversteeknok kan ook, maar trekt alleen optimaal als wind altijd vanuit dezelfde kant komt, dat is dus niet altijd het geval...
Jawis
Jawis
@Jawis als je al voor zonnepanelen gaat, vraag even of je verzekering dan nog geldt of dat je premie x 10 gaat.......
+1
cjw73
@Jawis premie verhoging is hier 40 euro op jaarbasis voor de stal.
labella
@cjw73 sorry ik gaf per ongeluk een duimpje, die zonnepanelen horen niet op veestallen.
+1
cjw73
@labella maakt niks uit. Gaf alleen aan dat de premiestijging wel mee valt.
achterhoeker2
@labella Waarom horen ze niet op veestapel?
labella
@achterhoeker2 met het oog op brandgevaar horen ze niet op een stal.
achterhoeker2
@labella Daar heb je een punt, zeker icm brandgevaarlijke isolatie.
Jawis
@cjw73 dat valt mee. Hier allemaal voorwaarden en uitsluitingen....
labella
@Jawis hier ook en daarom komen er hier geen panelen op het dak, dan maar op de grond.
Jawis
@cjw73 hoeveel m2?
cjw73
@Jawis kante meters panelen? Of dak oppervlakte.
bio boer
@cjw73 hier ook niet veel goedoe met verzekering zij alleen als je nu panelen legt willen we een constructie berekening als nieuwe voorwaarde
cjw73
@bio boer is hier ook een voorwaarde.
Melkweb
@bio boer ik kon aantonen dat de asbestplaten/m2 zwaarder waren dan de geisoleerde sandwichplaten met zonnepanelen. Niet het hele dak zit nu vol(breed uitgelegd, 6 rijen) en de sandwichplaten bestaan uit volle lengtes(drukverdeling). Moest wel alle gordingverbinders vernieuwen maar dat was sws ook zonder die zonnepanelen wel nodig
Jawis
@cjw73 m2 panelen
cjw73
@Jawis hoeveel m2 weet ik zo niet. 80 panelen, alleen voor eigen gebruik.
bio boer
@cjw73 wij hebben 370 panelen voor eigen gebruik was ook de max voor onze aansluiting anders moesten we naar groot zakelijk
cjw73
@bio boer en dat noemt zich bioboer. Stelletje energie slurpers..😜😜
bio boer
@cjw73 de kippen zijn energieslurper
van Ittersum
@bio boer dan heeft u waarschijnlijk nog de 250 wp panelen? Tegenwoordig zijn ze al 350 wp en dan zou in de berekening het met 260 panelen ophouden. (80A x 3 fasen x 380 V ) .

Met deze panelen van weleer heeft u ze al "gelijk" dunkt mij.
cjw73
@van Ittersum zijn ook al 380 wp panelen want die staan in 1 van mijn offertes.
bio boer
@van Ittersum de omvormer is begrensd hoe veel wp mijn panelen hebben weet ik niet meer hebben ook eigelijk ook altijd minimaal 30 ampare verbruik dat komt door de kippen stal
Jawis
@cjw73 ok dat is niet heel veel. Vandaar de geringe prijsstijging denk ik.
Rundveeloket
Misschien vind je hier wat nuttige info: rundveeloket.be/vraag_antwoord/open_nok/
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!