Cono-directeur Betten: ‘Klimaatbeleid jaagt boeren het land uit’

€˜Een nationaal klimaatbeleid zonder afstemming met het buitenland jaagt boeren en banen het land uit.’Cono-directeur Wim Betten spreekt daarmee zijn zorgen uit over de zuivelexportpositie van Nederland. ‘De landbouw krijgt de schuld van alles en inkrimping van de veestapel wordt gezien als enige oplossing. Het wordt tijd dat we daar op basis van feiten als zuivelsector in de publiciteit gezamenlijk iets stevigs tegenover zetten. De ratio is ver te zoeken, de emotie regeert.’

In een interview in het tweede aprilnummer van Veeteelt reageert Betten ook op de vraag of Cono weidegang wil gaan afdwingen. Cono betaalt als enige fabriek 2 cent weidepremie en vindt weidegang belangrijk voor de afzet van eigen Beemster kazen. ‘We zijn de laatste twee jaar van 92 naar 95 procent weidegang gegaan. De laatste 100 procent gaan wij zelfs niet halen. Maar afdwingen, dat staat haaks op de coöperatieve gedachte.’

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Alleen cono 2 cent???
+1
van Ittersum
Cono is juist de aanstichter in mijn ogen dat die andere zuivelfabrieken nu een inhaalslag maken. Feitelijk (mijn mening) is Cono bang dat hun exclusiviteit nu verloren gaat omdat de andere fabrieken nu ook volgen. Dat lijkt me meer de waarheid.
robbies
@van Ittersum ik denk dat Cono een hele goede binding heeft met zijn afnemers. Geen gekke ambities, een sterk merk dat doorlopend in ontwikkeling is en waar geen bokkensprongen mee gemaakt worden. Ik denk dat RFC van plan is om marktaandeel terug te kopen met een palet aan duurzaamheidsclaims. Alleen werkt het in dat wereldje juist averechts. Duurzaamheid betekent ook een faire prijs betalen. Dat is de wederkerigheid in concepten.
van Ittersum
@robbies heeft FC dan altijd te weinig betaald als "grote jongen". Cono was de voorloper wat er nu speelt bij de rest, daardoor zijn ze niet meer exclusief. Willen ze exclusief blijven zullen hun ook door moeten met zich te onderscheiden, vraag is alleen hoe en waarin. Beemster is uniek maar voor hoe lang nog. En ja, ze doen het goed qua draagvlak creëren naar hun leden toe, maar ze vragen ook veel. Dat zal niemand ontkennen.
+1
robbies
@van Ittersum je begrijpt me niet zo goed. Denk jij dat RFC marktaandeel van Cono gaat afsnoepen? Ik denk van niet. Zoek de term consumer franchise maar eens op. Dat heeft Cono, RFC niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's weidegang geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN