FrieslandCampina in de clinch met boze boeren

FrieslandCampina gaat boeren korten die meer melk leveren dan de coöperatie met hen heeft afgesproken. Melkveehouders zien niets in die maatregel.

Het valt niet mee om FrieslandCampina te zijn. Aan de ene kant moet de zuivelcoöperatie haar leden (zo’n 19.000 melkveehouders) tevredenstellen, terwijl het bedrijf tegelijkertijd het gevecht in de supermarkt wil winnen met de producten die van die geleverde melk gemaakt worden: Optimel, Fristi, Chocomel, Friesche Vlag, Frico. En dat is nog maar het topje van de zuivelberg.

De dubbelrol van het concern schuurt, nu FrieslandCampina heeft aangekondigd om melkveehouders die meer melk leveren dan collectief is afgesproken, te korten op de prijs van de te veel geleverde melk. Dat levert boze boeren op.

Deel dit topic

Reacties

Wilbert
Je zou denken dat ze bij de nmv een dansje zouden doen nu het melkquotum weer wordt ingevoerd... 😉
hans1980
@Wilbert verschil met enkel melkquotering of fosfaatrechten is dat je dat kon kopen en zo 10-20% kon groeien .
RFC maakt toekomst perspectief moeilijk /zwaar /onmogelijk door individuen slecht s 1,5% groei te bieden
+1
KOC1981
@hans1980 hans vergeet niet dat doordat het niet verhandelbaar is, ook het volume van stoppers/vertrekkers wordt herverdeeld, en ook de 1,5% van mensen die deze niet vol melken.
reken zelf op een 3% per jaar. maar je hebt gelijk de 1e 1,5 is zekerheid, de 2e 1,5 is een berekend risico
sorry
@KOC1981 ze hebben 20-30% teveel,teveel is een verkeerd woord maar wat verlies geeft bij de huidige garantieprijs
+1
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
iet dat doordat het niet verhandelbaar is, ook het volume van stoppers/vertrekkers wordt herverdeeld, en ook de 1,5% van mensen die deze niet vol melken.reken zelf op een 3% per jaar. maar je hebt gelijk de 1e 1,5 is zekerheid, de 2e 1,5 is een berekend risico

en die 3% komt aardig overeen met de gemiddelde groei die een gezond bedrijf doormaakt. Bedrijven die menen te moesten verdubbelen van RFC of de bank de schuld durven geven hadden tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Het is in een vol land als Nederland een grote gok met het hopen van het vangen van een gunstige referentie. Niet iedereen kan 6 gooien.

Die 3% groei in fosfaatrechten van de rekening courant betalen, prijs zal ook eerder dalen dan stijgen. Dat die 1,5% niet het maximum is, werd niet duidelijk gecommuniceerd. Als je alles eens in een excelbestand zet en 10 jaar doorrekent lijkt het allemaal zo slecht nog niet.
demelkboer
@Noorderling de groei wordt gestuurd naar bedrijven in de melkstroom waar het meeste marge gemaakt kan worden. Das meestal niet de intensieve stalmelkstroom.
Noorderling
Quote Reactie van @demelkboer:
ijven in de melkstroom waar het meeste marge gemaakt kan worden. Das meestal niet de intensieve stalmelkstroom.

In welke markt is de klant geen koning?
+1
amor
@Wilbert Ik krijg meer het idee dat ze bij campina pas 10 jaar na de protestacties van de DDB inzien dat de uitgangspunten van van de DDB/NMV eigenlijk veel beter voor de melkveehouders is !
Jannus
Gewoon derogatie eraf en de melkplas zal krimpen zowel links dan wel rechtsom

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkveehouders en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0