Nieuw melkquotum voor boeren: 'Dit heeft dramatische gevolgen'

Boeren worden vanaf volgend jaar weer beperkt in het aanleveren van melk bij de melkfabriek. Dat kan wel eens grote financiële gevolgen hebben voor boeren die willen uitbreiden of net meer koeien zijn gaan melken.

FrieslandCampina komt met die maatregel omdat de boeren de afgelopen jaren veel meer melk zijn gaan leveren dan verwacht, meer dan de fabrikant aankan. ,,Dat betekent dat we die melk tegen dumpprijzen weg moeten doen’’, vertelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. ,,Dat drukt uiteindelijk voor iedereen de melkprijs.’’ Daardoor zouden de boeren die niet uitbreiden, te lijden krijgen onder de expansiedrift van hun collega's.

Huilende boeren
De maatregel zorgt voor 'huilende boeren', vertelt de 46-jarige boer Beulink. ,,Dit heeft dramatische gevolgen: boeren die recent hebben uitgebreid, kunnen de deur meteen dicht doen.’’

Deel dit topic

Reacties

+1
Todi
Hang aan de rfc fosfaat rechten een hoeveelheid melk en probleem opgelost. Zie het bij de suiker bieten en de varkens.
dwers
Quote Reactie van @Todi:
Hang aan de rfc fosfaat rechten een hoeveelheid melk en probleem opgelost

Heb ik ook wel eens geopperd, maar je hebt boeren met of zonder jongvee.
Todi
@dwers Dan wordt het aantal kg melk per kg fosfaat toch minder. Simpel.
+7
aldert
Wat nou,dramatische gevolgen.? GEEN melkquotum,dat geeft dramatische gevolgen.
robbies
Vooral de reactie van LTO geeft aan hoe incestueus hun relatie is. Je kunt toch als boerenvakbond niet simpelweg zeggen dat je geen partij bent??
@robbies Zeggen ze dat ???zijn ze geen partij ???
robbies
@Detukkeroettwente
Quote:
Boerenbelangenorganisatie LTO zegt geen partij te zijn in de kwestie tussen de melkveehouders en FrienslandCampina. ,,Maar als FrieslandCampina de melk niet verkocht krijgt, hebben ze daar mee te dealen", stelt woordvoerder Maarten Leseman. ,,Of dit dan een goede maatregel is, kan ik niet beoordelen. Maar dat er na de afschaffing van het melkquotum nu een sentiment ligt bij de boeren, kan ik me voorstellen."
+6
MARTIJN G
Dramatische gevolgen lijkt mij lichtelijk overdreven. Hiermee voorkom je dat iedereen jongveeloos wordt. Is ook geen pr voor de melkveehouderij.
+2
cs-agrar
@MARTIJN G Dat jongveeloos speelt helemaal niet joh, ergens moet jongvee zijn anders houd het op, dus verschil tussen heel duur en niet te koop, dat wordt vanzelf weer aangepast
+1
huske
@cs-agrar denk ik ook. Aankomende jaren zal er heus minder jongvee gehouden worden maar er komt wel weer balans in. Na verschillende jaren zal men de balans opmaken over vaarzen kopen/ uitbesteden of zelf opfokken. Dan zal menigeen weer terug gaan naar zelf de opfok weer doen. Geld, aardigheid en dierziektes zullen dan punten zijn waarop beslist word
BoerBart
@huske Jij zit dus niet in Brabant. Hier mag je vanaf 2022 geen jongvee meer huisvesten. Of er komt alsnog een emissie arme vloer???
huske
@BoerBart zit idd in het mooie noorden. Maar til niet te zwaar aan de regels over jongvee huisvesting. Dat word dan wel weer verandert. Je heb zelf kunnen zien de afgelopen jaren dat er een zwakke beleid is bij de politiek dus niet te druk maken
de hoef
@BoerBart heb in 2015 nog gebouwd voor jongvee zonder emisiearm was toen niks voor jongvee, en nu nog niet
vorige week controle gehad en mevr zij we willen in brabant de kleine ouwe boertjes kwijt
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
we willen in brabant de kleine ouwe boertjes kwijt

Goed dat ik niet in Brabant zit, ben maar 1,70 meter lang.
cjw73
@de hoef gemiddeld bekeken zitten de meeste boerties boven de 50 dus dan blijven er niet veule over.🤔🤔🤔
+1
pieta
@cjw73 Precies wat de bedoeling is.
Erik 1979
Ik begrijp het niet. Een paar jaar terug moest het quotum eraf. En is er dus ook afgegaan. En nu de zelfde mensen willen een quotum. Waarom niet zoals zij wilde. Regelmatig een melkprijs van 20 cent en gewoon koud saneren. (Ben ik tegen maar dat was zo gewenst)
+1
kanniewaarzijn
@Erik 1979 Dan gaat de RABO huilen. Reken maar dat die een dikke vinger in de pap hebben.
+3
m uut m
Niet alle boeren leveren aan rfc
+1
groeier
@m uut m
Niet te geloven bij RFC, wat een slecht melkfabriek.
+2
cjw73
@groeier wil wel met jou ruilen hoor.😆
EDOO
Bevalt het zo slecht bij A-Ware?
cjw73
@EDOO nee maar dat gezeik van bepaalde personen wordt misselijk van.
+4
Dre van Helmond
Ik snap het hele probleem niet bijna 200000 koeien minder.
Veel minder aanwas
En nieuwe afnemers van melk .
Ik kan niet geloven dat er nog veel melk teveel geproduceerd word.
Todi
@Dre van Helmond rFC HEEFT VLOED PROBLEMEN DOOR BOUW GROTE STALLEN KOMT DE MELK MET EEN STORM VLOED DOOR DE KOOP VAN P RECHTEN.
delavalboer
@Todi je caps lock blijft hangen..... welke grote stallen... volgens mij zijn er al heel veel mensen die weg gaan of nog gaan bij rfc. er zijn veel minder koeien. En ze hebben zelf altijd geroepen kom maar met de melk wij verwerken alles..
Belachelijke maatregel van rfc. Laten ze meer cappaciteit leveren en in eigen land in niet in verwegistan
+1
Jan S
😀
+1
hans1980
@Jan S Heb al gehoord eisen aan grote van huiskavel? Was 10/ha. voor weidegang
Nou nog 10 eisen meer verzinnen en de groei is wel gesmoord snelle groeiers en bestuursleden worden ontzien en geen haan die er naar kraaid.

Mafia praktijken
sorry
@Dre van Helmond je denkt dat ze in het buitenland stilzitten?
Dre van Helmond
@sorry Ik weet ook dat ze in het buitenland niet stilzitten.Maar hier in Brabant en Noord-Limburg word weer veel grasland gescheurd.Maar RFC moet goedkope melk hebben om hun nieuwe kaasfabriek te laten draaien .Ze zoeken gewoon een stok om te slaan!
Groen1
@Dre van Helmond Volgens cijfers CBS wordt er wel meer melk geleverd.
Dre van Helmond
@Groen1 Er is in maart 2018 30000000 kg minder melk geleverd als in maart 2017 heb ik vandaag in boerderij vandaag gelezen!
hans1980
Aware zoekt melk!
royal-aware.com/nl/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melkfabriek , melken en melkquotum geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0