FrieslandCampina wil koers richting duurzaamheid versnellen met introductie Top-Zuivellijn

FrieslandCampina gaat zijn koers, met scherpe focus op duurzaamheid, versnellen en verder invullen. Zo stelt de zuivelcoöperatie aan zijn leden voor een gecertificeerde Top-Zuivellijn met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat te introduceren: zuivel met een lage CO2-equivalent en hoge scores op het gebied van dierenwelzijn en biodiversiteit. Daarnaast voldoet deze Top-Zuivellijn aan alle eisen op het gebied van weidegang en de nieuwe standaard voor grondgebondenheid.

Deel dit topic

Reacties

+3
harke
Dan verwachten wij 80 cent per liter melk.
Zoniet opsouten met dat hele duurzaamheids gezwam
bio boer
@harke toe maar jij zet hoog in moet het doen met 57 cent inclusief btw
putjesschepper
Telefoon staat rood in Heerenveen
+1
Onvoorstelbaar dat DE TOP zover kan zakken , en dat men zich hiertoe verlaagd !!! Het gaat helemaal nergens over, de melk was/is/blijft gewoon wit, het is gewoon een ZWETS verhaal, gezwam in de ruimte, voeg daar het gassen verhaal bij , lachgas huilgas koolzuurgas butagas heliumgas methaan propaan, en ze kunnen weer een jaar vergaderen.
+1
Brutus64
Het lijkt er wel op dat Rik Gras in het hoofdbestuur zit van RFC, derogatie is binnen, hij hoeft niet naar Brussel, heeft hij nu een kamertje in Amersfoort ?
Herbert
En ik heb gehoord dat er nog veeel meer gezeik vanuit frc komt 😓
EDOO
Zoals?
EDOO
En als je hieraan meedoet mag je rustig boven je referentie melken begrijp ik
jop456
Ze willen er 3 extra voor hebben, maar er heeft nog geen retailer gemeld.
dus luchtfietserij. ze kunnen de garantie prijs niet eens volhouden zoals afgesproken
+6
mh79
Ik ben echt verbaasd over de reacties van de leden van rfc. Zelf vind ik het een enorm mooie onderneming waar ik graag lid van zou zijn. Volgens mij is het besef er niet bij velen hoe goed de rfc het de laatste 5 jaar doet. Zelf lever ik niet aan rfc, maar tot januari altijd aan een particulier. Ik kan je zeggen. Dat mij dat jaar in jaar uit knap minder geld heeft opgeleverd. Dan wanneer ik bij rfc geleverd had. Over de laatste 5 jaar gaat het over meer dan 100000 euro. En dan ben ik een gemiddeld bedrijf.
Melk wat niet te verwaarden is, heb je helemaal niks aan. Kost klauwen geld. Vergelijk het maar met de bergen gras die op heeel vrel bedrijven ligt. Heeft veel gekost. En gaat zeer waarschijnlijk niets opleveren. Kan wel eens een dure meststof worden. Rfc wil dat voor zijn. Is denk ik een beetje klaar om hoofdsponsor te zijn van anker en vreugdehil. En kiest voor een weg dat de melk meer geld op brengt.
Heb deze discussie meermalen met rfc leveranciers gevoerd. En ik snap het stuk onvermogen wat nu even voelbaar is. Maar voor minder dan 20 cent melk weggeven is ook niet duurzaam. En bedrijven die dus wel geregeld in grond geinvesteerd hebben, krijgen zeer waarschijnlijk wel ruimte om te groeien. Want dat wordt de licence to produce in nederland. Wil je dit niet. Misschien dan maar het vliegtuig pakken en hopen dat er elders wel toekomst en inkomen is te halen.
+2
harke
@mh79 vind het nogal kort door de bocht om iedereen die niet grondgebonden in het vliegtuig te zetten.
verder snap ik de 100000 euro verschil niet.
heb je de melk weggegooid ofzo.
+1
david2
@harke snap je de €100.000,- verschil in 5 jaar niet??? zoals ik bij DOC gemiddeld 3 cent te weinig laatste 5 jaar bij 700.000 kg is dit € 105.000,-, hoef je je melk niet voor weg te gooien, enige wat je kan doen is weggaan bij DOC , ga ik ook doen..
Wilbert
@mh79 sommige reacties zijn nogal fel, maar daar moet je moet doorheen kijken. Na de eerste ketting van de fosfaatrechten komt er een tweede ketting bij, mogelijk onnodig, maar waarom nu pas en waarom geen integratie met de toverwoorden van vandaag, weidegang en duurzaamheid?
Het voorstel is te kort door de bocht en uiterst onsympathiek.
RSIB
@mh79 u hebt gelijk de afgelopen jaren heeft onze coop goed betaald. Maar als ze nu de garantieprijs niet meer kunnen waarmaken doen ze het gewoon slechter dan hun konkurenten . De oorzaken daarvan moeten boven water komen en worden opgelost, als je dat niet doet helpen de maatregelen van volume beperking ook niet en is het dwijlen metde kraan open.
putjesschepper
@RSIB exact zo ist precies financieel raken ze uitgehold en hiermee proberen ze weer bij te komen.de problemen zijn veel groter dan menigeen denkt.
sorry
Quote Reactie van @mh79:
minder dan 20 cent melk weggeven is ook niet duurzaam

de b-melk die er ongetwijfeld gaat komen trekt de a-prijs omlaag (vinden ze niet erg bij rfc,dat de garantieprijs omlaag gaat,daar is het uiteindelijk om te doen;de grondstof goedkoop mogelijk)
+1
mh79
Harke, die ton opbrengstverschil is al aardig verwoord door david 2, ik lever nog kleine 2 ton meer, heb het over 5 jr, dan kom je dus nogal een stukje hoger uit dan die ton.
ik heb nergens gezegd dat je het land uit moet. alleen dat nog intensiever, niet meer in nederland getolereerd wordt, volgens mij mag iedereen nog steeds produceren, wat bij hem het beste past als referentie, wil je meer, zal daar serieus grond bij moeten. iedereen schrijft dat er boeren zat stoppen, dus met paar jaar heb je voldoende grond en kun je weer verder

rsib, ik vind dat rfc nog steeds hele goede prijs betaald, ik weet helemaal niet welke ondernemingen allemaal in het mandje zitten, en voor hoeveel procent, maar menig melkontvanger betaald momenteel minder dan rfc.

ik weet natuurlijk de oorzaken niet als ze nu teveel betalen, door dat bovengenoemde mandje, maar ik denk dat het weleens mee kan vallen. oorzaak kan natuurlijk zijn, teveel melk, die voor schijtprijs weg moet
Las Veegas
Het is weer hallucinant wat RFC voor heeft.
Top-Zuivellijn:
Lage CO2-equivalent
Biodiversiteit
Dierenwelzijn
Weidegang Eisen
Grondgebondenheid.

Wanneer ze dit alles voor elkaar krijgend dan mogen ze in hun handje knijpen als ze hun fabrieksquotum vol krijgen. Maar ik denk dat er een hoop al van te voren de wijk hebben genomen want in het schap regeert de keiharde realiteit van prijs. Plannen maken is gratis, ze uitvoeren kost geld en in dit geval veel ook. Zolang RFC geen buitenlandse melk in de schappen kan verbieden, is dit alles net doen alsof de wereld aan grens eindigt.

Lage CO2-equivalenten, bereik je alvast niet door het vee alleen maar in de wei te laten schijten. Tenzij je erop uit bent om heleboel vee op te laten ruimen. Da’s dan weer jammer voor RFC-fabrieken en alles wat dat gekost heeft. De enige die gelegenheid heeft echt super lage CO2-equivalenten te scoren zijn de intensieve en wel zoveel dat de niet-intensieve er verder niet meer aan hoeven bij te dragen.

Biodiversiteit, begraasd land kent meer soorten planten en dieren dan maailand, dat is waar daar heeft RFC een punt. Maar dat is dan ook het enige voordeel zo je wil .

Dierenwelzijn, ik denk dat de koe in de wei met 27+ graden daar heel anders over denkt. Wij vinden het lekker weer maar de koe vindt het weer weer niet lekker. De e-fietsende consument ziet koeien in de wei en krijgt daarvan allerlei nostalgische gevoelens in de volledige onwetendheid dat het dier leed wordt aangedaan.

Weidegang eisen, het is een hardnekkige misvatting van de hele zuiver verwerkende industrie om te denken dat het gros van de consumenten erbij stil staat of een koe nu wel of niet in een wei staat. Als RFC dat thema zo na aan het hart ligt dan ga ik er zonder enige twijfel ervan uit dat ze zo’n eis voor al haar wereldwijde toeleverende boeren net zo streng zal invoeren, not.

Grondgebondenheid, is het verhaal van waar laten we de schijt. Daar is met Jumpstart UA een poging toe gedaan om als stakeholder in het zuivelverhaal er iets in te betekenen. Maar de 1.000 boeren zijn er niet omdat onder stoom en heet water, immers beloofd is beloofd broeikasgasvrije groei nochtans van kracht al sinds 2011, een pakket simplistische oplossingen gebracht werden in een jubelstemming, zelf de minister had er grof geld voorover. RFC maak nu toch eens eerst het ene af voordat je het andere lanceert. Je doet je boeren geen plezier om niets van je belofte in te lossen en de consument in een ja-knik stemming te brengen als ze weg gezet worden als milieu-criminele door een of andere lobby. Want nog iets, als jullie niet achter je boeren gaan staan, wie gaat er dan straks achter jullie staan, precies, helemaal niemand.

Wat ik eigenlijk heel erg raar vindt aan dit alles is dat de melkfabriek zelf er alles aan gedaan heeft om hun productie te intensiveren op steeds grotere schaalgrootte en tegen de allerlaagst mogelijke kosten maar nu van de boeren het gedaan wil krijgen dat die zoiets maar beter niet kunnen doen.

Hallucinant
Wilbert
@Las Veegas je kletst uit je nek wat betreft weidegang en co2. Last van hardnekkige tunnelvisie?? Wen er maar aan, de visie is uitgezet, het gaat gebeuren.
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
je kletst uit je nek wat betreft weidegang en co2. Last van hardnekkige tunnelvisie??

Meneer is werkzaam in de vergisterindustrie gezien zijn naam,en die hebben geen belang bij weidegang. Logisch toch
Frans1
Quote Reactie van @Las Veegas:
De enige die gelegenheid heeft echt super lage CO2-equivalenten te scoren zijn de intensieve

Leg mij deze eens uit? Ik ben maar een domme boer,maar als een koe de helft van het jaar zijn voer zelf uit het land haalt en de mest weg brengt heeft dat een hogere co2 uitstoot dan een bedrijf dat het voer aan moet voeren(wat ook machinaal gewonnen moet worden),mest afgevoerd moet worden(wat ook machinaal verwerkt moet worden)? Dat gaat er bij mij niet in,maar dat zal wel aan mij liggen
+1
nitevd
Ik ben het met grotendeels een met MH79. De keuze van FC is puur strategisch en bedoeld om de komende jaren als leverancier concurrerend te kunnen zijn en de supermarkten/consumenten aanbieden waar vraag naar is. De toekomst moet uitwijzen of het de juiste is maar ik denk van wel. Iedereen wordt hier beter van,denk ik zo, Dat consumenten meer te kiezen hebben vertaalt zich nu direct in dat melkers ook zelf keuzes kunnen maken en de bedrijfsvorm kiezen die het best bij hun persoonlijk past. Dit komt mooi in plaats van (min of meer) gedwongen meegroeien om de kostprijs per liter verlagen en intussen steeds verder uitgeknepen te worden door jan en alleman. Als we dit allemaal blijven doen is het een gegarandeerde "race to the bottom".
Uitbreiden is altijd nog mogelijk en helemaal niets mis mee, alleen niet bij FC.
Chapeau dus, Gelukkig beperkt FC zich nu ook tot zijn eigen kerntaken ipv randzaken. Dat is ook fijn om te horen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , dierenwelzijn , zuivel , natuur , biodiversiteit , duurzaamheid , weidegang , grondgebondenheid en klimaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0