Honderden veehouders niet aangemeld voor routes ibr en bvd

Ongeveer 800 veehouders hebben zich nog niet aangemeld voor de verplichte bestrijding van ibr en zo’n 700 hebben dat nog niet gedaan voor bvd. Dit meldt ZuivelNL, de ketenorganisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de bestrijding van de virusziekten.In totaal 16.600 veehouders hadden zich voor 1 april bij ZuivelNL moeten melden.

Helft doet bloedonderzoek ibr
Bijna de helft van de veehouders die wel zijn aangemeld (7800) kiest ervoor om via bloedonderzoek inzicht te krijgen in de besmetting van individuele dieren met ibr. Als geen antistoffen worden gevonden of alle besmette dieren worden afgevoerd, kan het bedrijf snel gecertificeerd ibr-vrij worden. Zo’n 5700 veehouders laten de tankmelk onderzoeken op antistoffen om op langere termijn ibr-vrij te kunnen worden. Ongeveer 2300 bedrijven hebben de status vaccinerend.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Gommer 2.0
+2
pietjepuk
Kan RFC de arrogantie weer tonen en melkweigeren. Misschien komen ze er nog wel een keer achter dat ze door die zelfde arrogantie de afzetkanalen kwijt raken.
+5
vedder
Het is ook wel weer mooi makkelijk gratis geld voor Deventer
cjw73
Waarom moet zuivel nl dat weten?
van Ittersum
Heb me ook niet specifiek aangemeld omdat ik al bezig was met enten en ibr -onverdacht en BVD-tankmelkvrij was. Hoefde dan niet zeiden ze, we zullen zien of ik ook alsnog bij die groep hoor of niet
+1
casev
Ook hier met tegenzin maar aangemeld. Ik gun de veearts en de GD ook hun boterham.........
+3
vedder
@casev Boterham ja, ik eet doordeweeks ook gewoon bruin brood, maar het is een beetje raar om verplicht hun dagelijkse warme croissants en pistolets te moeten betalen zonder redelijke tegenprestatie.
jan w
Ik ben voor de aanpak, maar de manier waarop, heb ik wel zo mijn twijfels.
Het is nu best mogelijk dat , wanneer de aanpak van BVD in januari 2019 landelijk wordt we weer op een heel andere aanpak over moeten stappen en dat het beheer van zuivel.nl ( GD ) overgaat naar een andere partij.
Verder snap ik de route's van het bvd gebeuren niet goed.
Tankmelkonderzoek ,die snap ik.
Oorbiopten die naar mijn mening de beste is, wordt bijna onbetaalbaar gemaakt. ( Voor de andere partijen, zoals veearts e.d. geen verdienmodel) Je haalt dragers er direct uit.
bloedtappen snap ik dan weer niet, vind ik een optie van dweilen met de kraan open. Je laat drager kalveren eerst een maand of 12 mogelijk weer andere dieren besmetten voordat ze er uit worden gehaald.
grondlozeboer
@jan w gewoon alles tappen bij onthoornen.
de jonge
@grondlozeboer op welke leeftijd onthoorn jij dan............... er zijn eisen aan de leeftijdsgroep om te bloedtappen, je gaat er toch onderhand niet meer vanuit dat er nog iets op een makkelijke manier kan??
grondlozeboer
@de jonge 3 week
jan w
@grondlozeboer
Dat kan niet, of heeft geen enkele zin. Doordat er mogelijk nog antistoffen van moederkoe in het kalf kunnen zitten heeft bloedtappen op jonge leeftijd geen enkele zin.
+1
grondlozeboer
@jan w en toch gebeurt het. Tussen de drie en zes weken onthoorn ik ze en worden ze getapt. Een oorbiopt neem jd toch ook bij t blikken. Dat is nog eerder
jan w
@grondlozeboer
Ik heb hier laatst een dame van de GD op bezoek gehad en die vertelde dat dat niet kon. Met de biopt kon de moederkoe geen invloed hebben op de uitslag, en met bloed zou het kalf nog afweerstoffen van moederkoe in het bloed kunnen hebben.
grondlozeboer
@jan w als de moeder gewoon bvd vrij is via tappen zijn er geen afweerstoffen. Bij de gd is het maar net wie je spreekt.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
. Met de biopt kon de moederkoe geen invloed hebben op de uitslag, en met bloed zou het kalf nog afweerstoffen van moederkoe in het bloed kunnen hebben.

want dat oor is niet doorbloed?
+3
Vario512
Quote Reactie van @cs-agrar:
want dat oor is niet doorbloed?

Jullie halen bvd-antistoffen en bvd-virus door elkaar. Op bvd-virus heeft een moederkoe geen invloed. Op bvd-antistoffen wel, want die kan het kalf via de biest van de moederkoe binnen krijgen.

Bvd-virus kun je zowel via een oorbiopt, als via een bloedmonster bepalen. Bij aantonen bvd-virus is het kalf levenslang drager.
bio boer
@grondlozeboer doen we hier ook al jaren nooit wat gevonden en tank ook vrij moet toch die oorbiopten gebruiken om ik geen oudere kalveren op het zelfde adres heb lopen vind het maar een gedoe die oorbiopten
JohnDeere6serie
@grondlozeboer dan onderzoek je op virus zeker
grondlozeboer
@JohnDeere6serie nee op antistoffen. Deed t eerder later. Maar je moet voor acht weken onthoornd hebben. Maar je kan steekproefsgewijs doen maar dan kan t er nog insluipen. De koeien waar ze vanaf komen zijn vrij. En niet geeent.
En als blijkt dat dit nidt kan draait de gd mij blijkbaar een poot uit.
m uut m
@jan w
Jij onderzoekt nu alle kalfjes of alleen de koekalveren.
+1
jan w
@m uut m
Heb tot nu toe altijd op virus laten onderzoeken met oorbiopten. Dit alleen bij de koekalveren die aangehouden werden. In de afgelopen 7 jaar nog nooit geen positieve gehad en de tank is ook vrij van virus.
Alleen oorbiopten altijd laten onderzoeken bij BeterVee en geprobeerd om via de GD vrij te worden. Alleen de door bureau.... bij de GD is mij dat niet gelukt.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jan w:
bloedtappen snap ik dan weer nie

gebeurd met 6 weken ongeveer met onthoornen hier
m uut m
@MTSTAMMINGA
Deed ik in het verleden ook tot dat je een uitbraak hebt. Je loopt achter de feiten aan.
Alle opties zonder enten geeft risico's .
jan w
@m uut m
Toen wij hier jaren geleden BVD gehad hebben, koste het enten meer dan 30 euro per koe
m uut m
@jan w 2 keer 7

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dieren , veehouders , bvd , tankmelk en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0