FABRIEKSQUOTUM TE KOOP

Kan dus nu ook die rechten verkopen 😄

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Wil graag beetje groeien , moet/kan ik wat kopen? Wanneer is er duidelijkheid over marktgroei??????
Er is 8,3% gekort en referenties liggen hoger dus er zouden fabrieksrechten moeten zijn ! Dus waar te koop bij gunst RFC bij wie moet ik aan kloppen ,
Is dit al duidelijk kan toch geen stand still betekenen???
AJ oet Twente
Wat zijn de eisen om fabrieks quotum te krijgen ?
Nu nog leveren of mag vorig jaar ook ?
Is het overdraagbaar?
Ken wel stoppende boeren die willen overdragen of mag het alleen aan RFC bestuurders overgedragen worden.
+1
hans1980
@AJ oet Twente voordat ledenraad al ja knikkend gebukt met een pot vasaline in de hand goedkeuring geeft, is het wel handig op alle punten knelgevallen verhandelbaarheid, etc.

Verschillende toekomst dromen worden anders een nachtmerrie
BoerBart
@hans1980 Je mag dromen van een prachtige melksector die milieubewust waardering krijgt. Een goed imago verdient zich altijd terug.
Groeien in duurzaamheid wordt de standaard en hier is niks mis mee.
+2
hans1980
@BoerBart in Canada America betalen ze zonder dat geneuzel een beste melkprijs
KuikenenKoe
Quote Reactie van @AJ oet Twente:
quotum te krijgen ?

krijgen verwacht ik niet er zal dan wel weer met keiharde pegels geschoven moeten worden.
Wat dat betreft zijn er voor jou in toekomst ook weer mogelijkheden om er wat aan te kunnen winnen moet je maar denken .
grös
@AJ oet Twente
Hier in de straat vorig jaar boerderij van RFC-lid verkocht aan RFC-lid, die z'n fabrieksquotum telt gewoon mee.
+3
Flinstone
Ik begrijp het allemaal niet meer! Er komen legio stoppers, ook bij RFC dus die melk verdwijnt en wordt met 10% afroming opgekocht door andere leden die ook al 10% gekort zijn op hun referentie! De grote groeier wordt dus opnieuw beloond alsmede de nieuwe leden die ze aangenomen hebben!
Deze maatregel slaat helemaal nergens op en de duurzame bedrijven die hun eigen jongvee op blijven fokken en dus niet noemenswaardig gegroeid zijn worden dubbel gestraft!
Collega’s dit voorstel moet van tafel en dat kunnen wij bereiken door ons massaal te laten horen op de ledenvergadering!
+3
@Flinstone Ja met DONDER en geweld, knetter gek dat bint ze, en maar zeiken over die duurzaamheid, inhoudsloos gezwets over NIKS .
+1
hans1980
@Detukkeroettwente idd Knettergek hoe krijgen we dit ongedaan? Ledenraad voor die ene keer geen ja maar nee!
christo
@hans1980 De eerste zin is een goede vraag. Iemand er een antwoord op. De top heeft zich behoorlijk ingedekt. De verdedigingslinie om Amersfoort is best wel heftig wanneer je naar de statuten kijkt. Dat alleen al vraagt om meer besef van de leden dat je op die manier geen gezamenlijk doel mag dienen. Daar kwam ik helaas ook te laat achter.
+1
van Ittersum
@Flinstone alleen maar willen produceren voor die bovensegment gaat niet lukken, het ondereind blijft er altijd en de concurrentie zit ook niet stil lijkt wel of ze zich definitief willen indekken voor een ander probleem(suggestieve gedachte), dat ze een deel van de markt in het "ondersegment" nu zeker kwijt zijn en nu nog alleen maar melk kunnen verwaarden in producten met een lintje . Je moet nooit kijken wat je buurman (bv Aware) doet maar het geeft wel een indicatie , dus in die context is een fabrieksquotum instellen een teken aan de wand?
+1
hans1980
@van Ittersum er is destijds bij beeindiging melkquotering gekozen voor een weg met meer marktfluctuaties de hele EU heeft dus geen beperkingen in het leveren van meer liters, landen als bv. Ierland produceren zo miljarden liters meer en het eind is nog niet in zicht.
RFC denkt door leden af te stoten (oprotpremie ) en nu door een fabrieksquotum in te stellen haar verwerking en vraag af te stemmen waarbij de na druk op markt vraag ligt (+/- 0-3-4%?) Terwijl er aan verwerkings capaciteit nauwelijks wordt bij gebouwd, een extra poeder toren kan nu wel verliesgevend zijn maar is dat over een aantal jaren ook zo? Niemand die het weet anders had men ook wel meer ingezet in boter (beste betaalde product) ook anderen zagen hier na jaren lange lobby van dieet goeroes niets in ...zie resultaat nu vraag is er boter produkten kunnen vraag niet bijbenen.
RFC maakt groei bij individuele bedrijven montjesmaat mogelijk terwijl bij individuele groei toch gaat om 10-20% per jaar , 1,5% groei daar krijg je geen begroting bij uitbreiding mee recht gerekend.
En NL heeft zijn beperkingen al met haar P Quotum in vrije EU Wereldmarkt nog een beperking is voor individuele bedrijven een overkill!
Ben benieuwd naar hoe anderen denken op voorjaarsvergaderingen?
Koeien boertje
Ik dacht dat het bij ons (bel) de particulier slikken en doorgaan was maar jullie hebben nog steeds mensen die naar voren geschoven worden en graag op het pluche blijven zitten IPV naar leden/collega's te luisteren.
Ik vind dat ze wel een goede melkprijs betaald hebben maar de laatste paar maanden minder terwijl er veel gaan lopen.
Maar bij de bel hebben ze nog steeds meer melk via eigen veehouders dan verwerkingscapaciteit dus maken ze zich ook nog niet zo druk.
Ze kunnen goedkoper de melk kopen dan zelf op halen.
+1
verbi
Referentie wordt niet verhandelbaar.Men kan er ieder jaar ongeveer 1,5% bijkrijgen als de markt het aan kan. Dus fosfaatrechten kopen heeft geen zin meer je mag toch niet meer melk leveren ..Resultaat quotumprijs gaat dalen als dit doorgaat.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @verbi:
Referentie wordt niet verhandelbaar.

mocht dat zo zijn is dan is dat de doodsteek van de sector, lijkt mij sterk omdat je je leden/eigenaren de mogelijkheid ontneemt om zich te ontwikkelen.
Het kan toch nooit zo zijn dat je iemand die er zin aan heeft en het in zich heeft om het die onmogelijk te maken.
Als dat wel zo zou zijn dan zou de RFC top zich diep moeten schamen.
@KuikenenKoe Schamen moeten ze zich zo WIE zo, het is een ZINKEND schip, ook nu weer herverdelen van het melkgeld, en waarom ???
+2
verbi
@KuikenenKoe Toch is het zo uitgelegd gisteravond op de vergadering. Ook de leden kwamen tot deze conclusie. Je mag groeien wat de markt aankan en dat bepaalt RFC in het voorbeeld van gisteren was dat 1,5% jaar. De reden dat er niet verhandeld kan worden is dat er dan weer veel geld voor lucht betaald wordt.Melk je meer dan je referentie plus bv 1,5% dan korten ze met 0,10 cent de ltr. Dus de conclusie van de leden was dat een boer van 25 jaar maar 1,5 % kan uitbreiden/jaar.Dus inderdaad een sterfhuisconstuctie. Over enkele jaren zijn de jonge opvolgers bij RFC weg en blijven ze zitten met een stel oude knarren(zoals ik)Dit kan echt niet kom er tegen in opstand.Moet ook zeggen heb nog nooit zo n vergadering meegemaakt wat een felheid en boosheid en dan zeg ik het nog netjes...........
Koeien boertje
@verbi kunnen ze dan IPV 1.5 procent en keer 5 doen, er is altijd wel een aantal die wel extra wil groeien
+1
Luc_
@verbi Gisteravond werd verteld dat er jaarlijks circa 1,5 % van de leden stopt. Tel daarbij op de 1,5 % jaarlijkse stijging die je mag hebben en dan kom je op 3 % wat je per jaar meer kan leveren.
KOC1981
@Luc_ en de groei die een ander niet groeit, maar das gokken hoeveel dat wordt
+1
Noorderling
@Luc_ weer lekker oud en vertrouwd spantvakjesprutsen van de rekening courant. Voor vele zou het goede zelfbescherming zijn geweest als het plan 5jaar geleden was ingevoerd. Elk jaar 3% groei en de laatste kilos melk gaat met heffing 10cent weg, maar krijg je een 3cent nabetaling op, kan in een goed jaar de laatste ton nog 30cent opleveren. Daar kan je de variabele kosten wel van betalen mag ik hopen.

Het is eigenlijk een superheffing van 10cent en ook niet veel meer dan dat.
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is eigenlijk een superheffing van 10cent en ook niet veel meer dan dat.

krijgen de FC boeren er de fosfaatrechten voor niks bij dan ?
+2
Noorderling
@brabo
Na betalen van superheffing krijg je ook geen quotum toebedeeld.

Het idee is om, wanneer er in zijn totaliteit binnen de referenties gemolken wordt op RFC niveau, de heffing van 10cent niet in werking treed.
Daarnaast worden over die kilo's melk wel nabetaling gedaan. De netto korting zal ca 6-9cent zijn. Bij een melkprijs als afgelopen jaar betekent de laatste kilo's melk nog voor 30 cent weg gaat, voor de laatste kilo's die alleen variabele kosten dragen lijkt me dat acceptabel.

Het toegekende leverantiehoeveelheid wordt periodelijk geïndexeerd op stoppers en potentiële groei van de melkplas. De laatste wordt op ca 1,5% geschat, als de stoppers ca1% bedraagt kun je jaarlijks ca 2,5% groeien voor de volledige garantieprijs. De hoeveelheid melk daarboven is een gok, met die gok betaal je wel je eigen verwerkingscapaciteit en wentel je dat niet af op iemand die niet groeit.

Het is vergelijkbaar met het Canadese quotumsysteem in Ontario. Waar je bij marktruimte een aantal leverantiedagen cadeau krijgt. Op die manier hebben bedrijven ook 10-20% kunnen groeien zonder aanschaf van quotum, daarnaast kunnen bedrijven in Ontario inschrijven op quotum van stoppers waarbij niet op hun adres verder gemolken wordt, verschil is dat wij niet hoeven te betalen. Het is wellicht niet ideaal, alleen elkaar de tent uit melken binnen een coöperatie op jacht naar referentie 15? lijkt me ook niet gewenst.

Het groeien gaat wat minder in bokkesprongen. Als ik de afgelopen 20jaar terug kijk, zijn we jaarlijks 2,5% gegroeid met aankoop van productierechten van de RC. Hebben we ook een bovengemiddeld bedrijf mee neer kunnen zetten, alles in balans dus de komende 20jaar kunnen we vast weer verder groeien met 2-4 koeien en 1hectare per jaar. Zijn de fosfaatrechten a 30.000euro ook van de RC te betalen ipv elke keer aankloppen bij de bankman.
Als de onderneming even zn best doet kun je die rechten ook nog kopen van de nabetaling 😉
Farmer_
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is vergelijkbaar met het Canadese quotumsysteem in Ontario. Waar je bij marktruimte een aantal leverantiedagen cadeau krijgt. Op die manier hebben bedrijven ook 10-20% kunnen groeien zonder aanschaf van quotum, daarnaast kunnen bedrijven in Ontario inschrijven op quotum van stoppers waarbij niet op hun adres verder gemolken wordt, verschil is dat wij niet hoeven te betalen. Het is wellicht niet ideaal, alleen elkaar de tent uit melken binnen een coöperatie op jacht naar referentie 15? lijkt me ook niet gewenst.

Dat werkt alleen binnen de landsgrenzen, die 10-20% vrijgeven heeft ook te doen om de boeren meer speelruimte te geven zodat het quotasysteem zichzelf zal oplossen in het niets, richting vrije markt.
Noorderling
Quote Reactie van @Farmer_:
at werkt alleen binnen de landsgrenzen, die 10-20% vrijgeven heeft ook te doen om de boeren meer speelruimte te geven zodat het quotasysteem zichzelf zal oplossen in het niets, richting vrije markt.

Prijs zit nog steeds aan het plafond van 24.000 dollar, dat het quota er af gaat lijkt er binnen nu en korte termijn nog niet op. Melkprijs is nog fors hoger dan in de VS. Dat gaat nog wel een paar jaar duren.
Wilbert
@Noorderling melkprijs hoog en productiemiddelen extreem duur. Een Canadese boer verdient niet veel meer dan een buitenlandse collega. Kostprijs volgt opbrengstprijs.
Noorderling
Quote Reactie van @Wilbert:
Een Canadese boer verdient niet veel meer dan een buitenlandse collega

Als je je een beetje kunt beheersen kun je er bergen geld verdienen.
Quotum kopen moet je je voor aanmelden, en wordt vervolgens verdeeld onder de inschrijvers. Zal jaarlijks een 3-5% zijn wat je kan groeien in quotum, daarnaast krijg je nog wel eens extra leverdagen. Met maximaal 8% groeien per jaar houdt het wel op. Het is wel duur, met een prijsplafond en gelimiteerde hoeveelheid is het te behappen. Jezelf extreem op kosten jagen valt dan ook nog wel mee.

Daarnaast is mestafzet geen probleem, groeit er door een subtropisch klimaat erg veel voer, krachtvoer en soja wordt op elke hoek van de straat geteeld. Zo slecht hebben ze het er niet.
+3
achterhoeker2
@Noorderling suptropisch in Canada?
Noorderling
@achterhoeker2
Als het in het groeiseizoen dagelijks warmer is dan 25 graden en geregeld boven de 30, elke nacht een onweersbui begint het daar wel op te lijken. Mais 4meter hoog, 2 kolven per plant van >350 gram. Rondom de grote meren in de VS en Canada wil wel wat groeien.
EDOO
@Luc_ Maar als je het bedrijf van de buurman koopt die aan RFC levert dan mag je zijn productievolume/referentiehoeveelheid niet leveren. Wordt buurmans bedrijf ineens veel goedkoper.
pieta
@EDOO of duurder?
Noorderling
Quote Reactie van @EDOO:
veelheid niet leveren. Wordt buurmans bedrijf ineens veel goe

Zet je een robot in die stal, laat je er 50 probleemloze koeien op melken en ga daar aan een ander leveren. Niets beter dan kansen en risico's spreiden. Desnoods schuif je wat met koeien als de een wat meer betaald als de ander. We zijn toch niet voor 1 gat te vangen?
+2
Huppel
@verbi Bij ons is de vergadering nog niet geweest, komende week pas, maar is het ook zo dat je eerst aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden moet voldoen om meer te mogen melken? Door middel van de "groeiafspraken". Bijvoorbeeld:

- Ga eerst maar eens weiden wanneer je meer wilt melken
- Je stoot nu nog wat te veel co2 uit, eerst reduceren voordat je meer mag melken
- En als je meer wilt melken moet die extra groei wel binnen de duurzaamheidscriteria passen

Ga je ondernemers boven de 55 zonder opvolger nog wel extra melk geven? Of gaan we meer naar het Franse systeem waarbij men meer uit gaat van een soort "loopbaan boeren". Bij overname van het bedrijf krijg je er wat bij, en daarna ben je aangewezen op de jaarlijkse melkstroomontwikkeling en afzetmogelijkheden.

Wat is een bedrijf, gebouwen, straks nog waard wanneer de fabrieksreferentie niet overdraagbaar is... . .

En hoe kijkt de ACM naar deze plannen? Is het toegestaan om binnen het Europese mededingingsrecht dergelijke afspraken te maken. Wordt het gezien als een vorm van kartelvorming omdat het aanbod wordt beperkt en prijzen voor consumenten stijgen, wat juist ook het doel is van RFC, een betere melkprijs. Of is het duurzaamheidsverhaal daarvoor juist de dekmantel?

Hoe langer ik er over na denk, hoe complexer een mogelijke implementatie van het voorstel van RFC wordt.
+1
christo
@KuikenenKoe Jij verwoordt precies hoe het is. Ik deel je zorgen.
+1
putjesschepper
Als je zulke maatregelen gaat treffen hoe zou rfc er dan eigenlijk voorstaan?Dit doe je toch niet zomaar lijkt me.
van Ittersum
@putjesschepper een gedachte wat zomaar bij mij opkomt is: zijn we niet in een Rat-race beland van de zuivel verwerkende industrie om in een verzadigde markt toch maar proberen nieuwe krenten in de pap te vinden. Kijk maar eens naar de vervoerindustrie, ze lopen je de deur plat met steeds maar een bestaand iets in een nieuw jasje, zoals die kalveropfok, alles wat eerst wat algemeen goed was is nu totaal verkeerd . Het moet nu zo en zo maar uitgekleed is het in feite hetzelfde. Allemaal om maar met een nieuwe jasje nieuwe krenten in de pap te vinden in een markt waar de afnemers (melkveehouders) kleiner wordt maar de hoeveelheden (grote bedrijven) wel groeit.

Verander melkveehouders in retail en de hoeveelheden in consument.

Alleen wij moeten maar mee switchen met de gedachte dat morgen weer alles anders moet of kan.
Piet1960
Spijtig dat dit 3 jr terug niet bedacht is.
grös
@Piet1960
Paste de bestuursleden niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fabrieksquotum geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN