Calon: mijn optreden in Nieuwsuur ging om geloofwaardigheid sector

Samen met Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij, beantwoordde Calon vragen van Nieuwe Oogst over het LTO-optreden in de affaire rond onregelmatigheden in de I&R-registratie. Hun handelwijze en hun uitspraken leidden soms tot pittige kritiek van leden.

Calon legt uit dat hij het als een belangrijke opdracht zag om naar buiten toe duidelijk te maken dat de Nederlandse veehouderij 'zuiver op de graat' wil zijn. 'In het belang van onze exportpositie en met name ook in het belang van de derogatie die na twee jaar intensieve lobby acuut in gevaar kwam.'

Veehouders zijn geen criminelen
'Ik had nadrukkelijk niet de bedoeling om veehouders als criminelen neer te zetten of om te suggereren dat we als LTO-organisatie niet meer achter hen zouden staan. Als die indruk is ontstaan, dan spijt mij dat zeer', aldus Calon.

Meulenbroeks wijst er op dat LTO aanvankelijk geen argumenten had om de aanvankelijke melding van LNV over 'gootschalige fraude' tegen te spreken. 'De overheid zei diepgaand onderzoek gedaan te hebben. Dat werd ons met heel veel stelligheid voorgelegd en dan neem ik dat ook serieus.'

Brief naar Schouten
Toen later duidelijk werd dat het heel wat genuanceerder lag, heeft LTO krachtig gereageerd. Zo ging er een brief naar minister Carola Schouten met de oproep de veehouders niet langer te criminaliseren.

'Die brief bevatte redelijk harde woorden. Daar was men op het ministerie niet blij mee, maar wij vonden dat we de signalen en gevoelens uit het veld moesten doorgeven. Onze boodschap was: stop daar nu mee, dit verdient onze sector niet', alus Meulenbroeks.
 Calon: mijn optreden in Nieuwsuur ging om geloofwaardigheid sector (nieuweoogst.nu)

'Onze lijn was het verdedigen van de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de rundveehouderij. Mijn uitspraken over het royeren van leden hadden niets van doen met boeren pesten.' Dat zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, over zijn optreden tijdens de recente I&R-crisis.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Todi
Ho effe gasten door het fosfaat reductie plan hebben jullie niet gekeken naar het i&r wat hierbij grote gevolgen had. De fouten die schouten zag hadden jullie voor komen kunnen.
+24
dewittemotor
Toch knap dat je na twee maanden eindelijk een verklaring voor je falen hebt gevonden.

Dit valt niet goed te praten. Opzouten.

En dat dat niet gebeurt zegt veel over het zelfreinigend vermogen van de LTO
robotmelker
@dewittemotor Dat dergelijke figuren nog blijven zitten is gewoon onbehoorlijk bestuur....
+1
christo
Het is goed dat hij spijt betuigd dat hij er in getrapt is. Mij had dat ook kunnen overkomen. Sorry zeggen is dan een gepaste reactie. Nu Wil nog en dan kunnen we weer verder.
kanniewaarzijn
@christo Goed lezen! Hij betuigt helemaal geen spijt.
+1
Erik 1979
@christo publiek bij nieuws uur aftreden en excuus aanbieden. Dat zou bij mij weer geloofwaardigheid brengen bij lto. Dit is schandalig!
+1
Rdkl
@Erik 1979 jij weet het allemaal zo goed toch? Waarom is het bij jou dan allemaal geflopt in duitsland? Beetje makkelijk om overal anderen de schuld van te geven. Bovendien waarom maak je je nog zo druk over wat er in Nederland gebeurt. Volgens jou zijn al die Nederlandse boertjes die op zondagavond nog zelf moeten melken toch maar sukkeltjes...
christo
Er staat: dan spijt mij dan zeer. Lijkt mij duidelijk Nederlandse taal.
loesje
@christo hij heeft het over dat wanneer die indruk ontstaan is, hij er spijt van heeft.
Dus hij is/of wil er zich niet van bewust zijn dat hij de boeren beschuldigd heeft
+1
kanniewaarzijn
@loesje Dat bedoel ik. Lijkt wel een politicus: draaien, draaien, draaien!
christo
@loesje Is die indruk ontstaan?
+4
demelkboer
Calon heeft in groningen, bij de woningcooperaties en nu weer bij lto laten zien geen verwantwoordelijkheid te nemen voor daden en uitspraken. Dan ben je gewoon bestuurlijk ongeschikt.
+2
kanniewaarzijn
@demelkboer Van dat soort hangt in dit land de hele bestuurlijke "elite" toch aan elkaar!
van Ittersum
@kanniewaarzijn u gaat zich kandidaat stellen indien er vacatures vrijkomen? Beter weten is beter doen( geldt voor meer prikkers hier)!
+3
kanniewaarzijn
@van Ittersum Ik denk niet dat ik door de procedure kom, ben niet fout genoeg.
van Ittersum
@kanniewaarzijn laat die zelfreflectie daarover maar aan ons over 😉
kanniewaarzijn
@van Ittersum Dan is het geen zelfreflectie meer 😂
+1
demelkboer
@van Ittersum ik hoef me geen kandidaat te stellen. Ik ben geen lid
weurding
@demelkboer toch eens overwegen.... goede doelen zijn aftrekbaar 😁
+1
overstekend wild
@weurding slechte ook?
van Ittersum
@demelkboer daarom juist. #omdenken
Erik 1979
@van Ittersum als je geen jaknikker bent kom je niet in die besturen. Mij zouden ze nooit vragen. Ik zou kei hard poetsen. En opkomen voor alle. Dat gaat niet bij LTO!
Leo,s vriend
@Erik 1979 Opkomen voor alle?
Bij welke club kan dat wel dan?
+1
Erik 1979
@Leo,s vriend zo'n groot verschil in belangen zijn er niet. En èèn ding hebben ze allemaal gemeen. En dat is dat er geld verdiend moet worden. Wat de tegenstanders heel goed doen is het verdeel en heers principe. Met LTO voorop.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Erik 1979:
zo'n groot verschil in belangen zijn er niet

Meen je dat serieus? waarom zijn er dan zoveel verschillende groepen? van Grondig( extensief) tot de oproep om een club op te richten voor de zeer intensieven( meer dan 3 gve/ha)

Hoe wil jij al die verschillende kikkers in de kruiwagen houden?
+1
kanniewaarzijn
@Leo,s vriend Het is duidelijk voor welk deel boeren de LTO opkomt. Maar laat ze dan eerlijk tegen extensieve kleine boeren, pachters en akkerbouwers zeggen: "Sorry jongens, wij gaan voor groot en intensief en kunnen niks voor jullie betekenen" en pak dan ook geen contributie aan van de genoemde groepen.
loesje
@kanniewaarzijn als lto voor groot en intensief zou gaan moet Calon ECHT beter na moeten denken wat voor indruk hij wil wekken !!!!
grondlozeboer
@Leo,s vriend eenheid komt er nooit. Al die werkgroepen hebben idd verschillende belangen. En iedereen doet wat voor hem t beste uitkomt. En zteek nooit je nek uit door t anders te doen. Word je drie keer zo hard neergemaaid.

Het is nooit goed
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @grondlozeboer:
eenheid komt er nooit. Al die werkgroepen hebben idd verschillende belangen. En iedereen doet wat voor hem t beste uitkomt. En zteek nooit je nek uit door t anders te doen. Word je drie keer zo hard neergemaaid.Het is nooit goed

Mee eens, daarom vind ik het wel eens jammer dat de lto zo neergemaaid word, zij doen echt hun best wel, ook al is er best wel wat aan te merken.
Iedereen kan nog zo hard schreeuwen dat ze niks doen, maar dat zullen we nooit weten, want ze doen in ieder geval hun best, en beleid zal echt wel de goede richting op gepraat worden.

En de nek uitsteken moet je juist wel doen, anders loopt de overheid en de milieugroepen zeker over je heen.
kaas
De ene verschuild zich achter de andere voordat je uitspraken doet moet je in zijn situatie eerst onderzoek doen voordat je een andere de schuld geeft beetje dom.
+7
cs-agrar
Wat een gezemel, i&r zelf heeft niets verkeerd gedaan, deze kan er toch niets aan doen als dieren niet opgegeven worden. i&r weet alleen waar dieren staan en van wie.
Wat Calon betreft, sodemieter op joh, als jij jezelf zo'n groot bestuurder vindt had je destijds direct anders geformuleerd, je hebt nu degenen welke je vertegenwoordigd aardig in hun hemd gezet. Even snel meepraten met de politiek, want dat zal het uiteindelijke doel wel zijn.
Als je een en ander leest staat hij zelf al helemaal niet als erg betrouwbaar bekend..
+1
oerne
,
+1
Detukkeroettwente
@oerne We kunnen ook wel zonder zo n voorzitter, wat een malloot.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden lto , boeren , nederland , nieuwsuur en pesten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!