Behoefte aan een werkgroep/belangengroep 3+ GVE/Ha melkveehouderij!

Nu ZLTO afgehaakt is als goede belangenbehartiger (ik hoor niets meer) en LTO en Vakgroep Melkveehouderij op het groene spoor zitten en de werkelijkheid is dat met de regelmaat van de klok allerlei ongewenste dingen langskomen als 'korting fosfaatrechten 8,3%voor intensieve bedrijven,' 'rapport RLI', 'visie grondgebondenheid melkveehouderij' etc., vraag ik mezelf af of er behoefte is aan een belangengroep die zich inzet voor de melkveebedrijven met 3+ GVE/Ha?

Deze groep valt tussen wal en schip en lijkt te zijn overgeleverd als speelbal aan de goden.

Met de laagste CO2 footprint equivalent/kg melk (zie rapport grondgebondenheid melkveehouderij) en een goed dichtgetimmerde mestplaatsing/mestverwerking is het milieutechnisch goed voor elkaar en is er een prima toekomst voor deze efficiënte bedrijven mits er maar een stuk belangenbehartiging is.

Ben benieuwd naar jullie reacties.
nederlandse boer

Laatste  |  

Reacties

+1
Wilbert
Heb je meulenbroeks al gevraagd hoe hij zijn eigen bedrijfstoekomst ziet?
Coen
@Wilbert , wie heeft zijn oogkleppen nu nog niet af?
+3
Kareltje5
Ik heb wel belangstelling en zeg vandaag nog mijn lidmaatschap bij lto op
zou dat bij fc ook graag doen maar kost mij te veel melkgeld.
+1
van Ittersum
@Kareltje5 financiële boven principe?
de hoef
@Kareltje5 dat valt van daag de dag nog wel mee, maar waar kun je na toe
awere komt hier niet, en gorichem zit vol
+2
van Ittersum
@de hoef selectieve principes is ook geen principe, daar zit de wereld al vol mee. Links lullen, rechts vullen principes
Frans1
@van Ittersum is wel verschil tussen een mening en een principe.alles afdoen met:dan vertrek je toch is ook wel makkelijk
+5
pieta
@Frans1 Dat vind ik de grootste dooddoener die er is. Ik vind dat je recht hebt op het uiten van kritiek. 😁
+1
Wilbert
@Kareltje5 jij gaat opzeggen net als enkele extensieve collega's hebben gedaan nadat er fosfaatrechten kwamen? Beetje meer begrip voor elkaars standpunten en je niet gek laten maken 1 dag na publicatie.
van Ittersum
@Wilbert idd, 20 jaar de tijd is zo ver weg. Maar ik ben voor dat de sector zelf de handschoen eens op raapt ipv ons laat sturen door politieke emoties. Die verloren slag moet je never nooit meer toestaan
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Kareltje5:
zou dat bij fc ook graag doen maar kost mij te veel melkgeld.

heb mijn twijfels ,als die uitspraak nog klopte
Momenteel betalen toch al beter als fc
de hoef
@MTSTAMMINGA denk het ook karst ,maar de club van brabo zakte deze maand na 30 cent
brabo
Quote Reactie van @de hoef:
30 cent

dat is ook weer overdreven, maar verder dan 34 kwamen we echter niet
m uut m
@brabo
Dan zit precies op de helft van mijn melkgeld.
de hoef
@brabo HAD HET GISTEREN horen vertellen liegt hij lieg ik ,
zij het zo ze zijn weer een cent gezakt ,zitten nu op 30.50
+1
Kareltje5
@MTSTAMMINGA zit met weidegang doen we niet aan
MTSTAMMINGA
@Kareltje5
Bel ze maar eens ,daar gaat het niet om over Wat ik hier gelezen heb
de hoef
@MTSTAMMINGA toen ik belde ging het er wel om, maar hebben ook deel weidegang
de hoef
@MTSTAMMINGA waar zou die arie j eingelijk uithangen, dit was echt weer onderwerp voor hem
arjankok
Met de laagste CO2 footprint equivalent/kg melk (zie rapport grondgebondenheid melkveehouderij) en een goed dichtgetimmerde mestplaatsing/mestverwerking is het milieutechnisch goed voor elkaar

nu als dat zo is heb je het keurig voor elkaar ,
heb je echt geen club voor nodig
nu de vogeltjes nog en de biodiversiteit ,
en geen onaanvaardbare roofbouw op je koeien,
maar weidegang voor koe&kalf ,
verder nog een mooie blauwe overal en gele klompen
+2
van Ittersum
Alles en iedereen kan (met alle respect voor een ieder) met wat tipex en selectief lezen zijn eigen positieve uit elk willekeurige rapport halen. Probleem is als een meerderheid van een democratie dit rapport toch op een andere manier leest je een groot probleem hebt. Het enige wat verandering kan brengen om juist via een grote organisatie draagkracht te creëren voor uw belangen, anders wordt het echt een achterhoede gevecht die alleen maar teleurstellingen mee brengt en nog meer woede.
+2
nederlandse boer
Je bewerkstelligt hiermee minimaal dat je bij alle overleggroepen betrokken wordt omdat je een aanzienlijk deel van de sector vertegenwoordigt die nu dus totaal niet gehoord wordt. Hiermee voorkom je dat dingen uit de lucht komen vallen wat nu gebeurt.@van Ittersum

LTO wil deze handschoen niet oppakken dus zal het via een andere aanpak moeten.
van Ittersum
@nederlandse boer nadeel is hier van is dat op het einde niemand tevreden is, temeer elke groep in de regel maar 1 belang vertegenwoordigd. Zie maar naar de lokale en landelijke politiek. Compromispolitiek is geen politiek maar iedereen maar proberen tevreden te houden oftewel pappen en nathouden zonder dat er stappen gezet worden die langdurig is. Wij als ondernemers hebben meer aan harde maar langdurig beleid dan slap en steeds compromis achtige beslissingen die steeds achteraf aangepast moeten worden en daar heb je 1 vertegenwoordiger voor nodig.
+1
verbi
@van Ittersum En wat is GRONDIG (lees mileudefensie) dan ook een veel kabaal makend groepje die aan alles en iedereen schijt hebben en menen dat hun manier het beste is.Als er zo n belangengroep komt doe ik mee.
dewittemotor
@verbi Ik ook.

Misschien via de pb eens een opzetje maken met een paar man
+3
KuikenenKoe
@dewittemotor
zou van bergen dan niet als woordvoerder aanhalen
christo
@dewittemotor Ik meld me graag aan om dit gestalte te geven.
+1
Jannus
Quote Reactie van @van Ittersum:
Compromispolitiek is geen politiek

Compromissen zijn van beiden iets en daar zul je je dan naar dienen te schikken,vind de ingeslagen weg nog helemaal niet zo slecht omdat we als sector een meer natuurlijker producerende sector nastreven,we zijn onder druk van specialisering in mijn beleving al teveel richting industriematige productie toegedreven al dan niet door vrijwllige Q aankoop dan wel door aanvoer van voeders buiten de landgrenzen.

Van alle kanten zijn we als boer vanuit de natuurlijke grondbeginselen uit onze omgeving gegroeid en nu moeten we weer terug naar de basis,pas je aan of verdwijn zou ik zeggen.
Koeien boertje
@Jannus straks geen Milka koe in de bergen maar een Nederlandse melkkoe tussen de bloemetjes en de bijtjes?
Heidi vind ik wel leuk, dus die importeren we maar
m uut m
@Koeien boertje
Frau Antje
+1
de hoef
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Heidi vind ik wel leuk, dus die importeren we maar

ben ook voor
+8
van Ittersum
@Jannus kan me nog eens een gesprek herinneren van weleer met een hele grote werkgever, die zei: "hoe meer vakbonden bij mij aan tafel , hoe liever. Na een uur zitten ze toch meer tegen elkaar te praten dan met elkaar tegen mij. Het enige wat ik als werkgever dan nog hoef te doen is de partijen bij elkaar te brengen zodat ze allemaal met net niets(of iets) naar huis gaan en ik stuk ga(van het lachen) omdat ze ten onder zijn gegaan door maar vast te houden aan hun principes en niet doorhadden dat je beter met 1 mond kan praten dan met 4".

En zie hier bij de fosfaatonderhandelingen... hetzelfde en nu weer. .?
+2
achterhoeker2
Milieutechnisch? zit de hierboven beschreven groep prima .
Maar goed ondernemen is ook tijdig veranderen en de 3+groep heeft te lang ingezet op de voor hun succesvolle manier.
En nu worden ze in gehaald door de tijdsgeest met alle wensen op gebied van welzijn en milieu.
"Wet van de vertragende voorsprong "
+1
Coen
Quote Reactie van @achterhoeker2:
de 3+groep heeft te lang ingezet op de voor hun succesvolle manier.

met oogkleppen op, tevens horende doof en ziende blind
van Ittersum
@achterhoeker2 in dat opzicht in de visie 2040 een goed idee, nu nog duidelijk omschrijven, duidelijke kaders neerzetten en dat vooral naar iedereen die indirect met de melkveehouderij betrokken is, zo creëer je voorsprong. Je zou zeggen diegenen die zo hard schreeuwden over de afgelopen tijd met de fosfaatwetgeving die hun (peildatum achteraf)gestuurd kregen zouden na moeten denken en dit omarmen zo van: en nu nemen wij COLLECTIEF het heft weer in handen, op dit forum lijkt niet iedereen dat te beseffen, misschien overtuigd je dat types never nooit met alles, dat kan ook.
+6
wolfje
Toen ons (extensief) de latente ruimte door de neus geboord werd en allerhande gevolgen van fosfaatreductie enz enz. hoorde je niemand van de intensieve hoek,
nu ineens een belangengroep oprichten? tjonge jonge,
deze visie hadden we vol moeten houden na 2013 dan had het probleem veel minder groot geweest
pietjepuk
@wolfje nog even geduld dan kan je fosfaatrechten aanvragen voor je latente ruimte
+1
Jannus
Quote Reactie van @wolfje:
een belangengroep oprichten? tjonge jonge,

De LTO dien zich eens ten rade te gaan waarom er zoveel afsplitsingen zijn binnen onze grenzen,NMV,NAV,NVV,Grondig en-weet-ik-al-niet-wie-ik-niet-noem.

Follow the money en je kunt met ogen ogen zien hoe er politiek gestuurd wordt en in welke richting,maar de LTO moest en zou een doodlopende intensieve sector voorstaan.

Heb veel bewondering voor sommige oud woordvoerders door te stellen hoe de vlag er nu werkelijk bijhangt echter binnen de sectoren allen niet gehoord wilden worden door de arrogantie van de behartigingsachterban.

Wat ik verneem heeft Wiebren met zijn kennis en achtergrond de juiste beslissing genomen uit de Lto te stappen en denk dat het als extensieve melkveehouders niet onverstandig zou zijn iets meer te luisteren naar zijn expertise aan kennis.
de hoef
Quote Reactie van @wolfje:
de latente ruimte

je bedoeld dat je zelf vergeten was om je ruimte voltemelken, en nu denk je van onze korting de rechten te moeten krijgen , wij zijn inmmidels grondgebonden maar krijg de 8.3% ook nog niet terug
+1
robbies
@de hoef gaat nu zelfs de olijke Hoef polariseren? Dat vergeten noemen is net zo triest als iemand anders betichten van het roven van plaatsingsruimte.
+7
de hoef
@robbies nee dat gejank elke dag over latende ruimte, ik was in 2014 gek dat we melk leasden, want op de bank liggend kon je makkelijker verdienen, door melk te verleasen, en nu ruimte op eisen door een ander te korten. dat vind ik een beetje triest, ik gun iedereen het beste maar mezelf ook .
+2
Frans1
@de hoef wie zegt dat bedrijven met latente ruimte op de bank lagen omdat de melk verleased was
cornelissen
@Frans1 Inderdaad, druk aan het bouwen ,eigen bouw,had op de peildatum net de gordingen er op liggen,wou een 25 a 30 koeien meer melken koeien , hier 1744 kg latente ruimte "weggehaald"
+1
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
, hier 1744 kg latente ruimte "weggehaald"

ik zie dat toch effe anders, jij mag gewoon rechten kopen en melken op je eigen grond,wij moeten onze korting terug kopen, en als we vooruit willen ,grondkopen en rechten
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
,wou een 25 a 30 koeien meer melken koeien

De stal en het land heb je al Gewoon nog even rechten kopen Als je de koeien heb en je moet nog land en stal hebben kost het meer
+1
cornelissen
@MTSTAMMINGA Jullie praten K.Romijn exact na,toen hij in de moeilijkheden zat.
Feit is lto heeft een heel ander verwachting patroon heeft gecreëerd in 2013 en ondanks waarschuwingen van bijvoorbeeld JC Vogelaar of H. Holman,dat dit niet goed kwam en meer op grondgebondenheid moest worden ingezet,had hij daar geen boodschap aan, het kwam allemaal in orde. Hij zal het wel regelen, early warning systeem en weet ik wat al meer , om de kritiek te weerleggen. We weten nu beter van zijn capaciteiten.
Het smerige van K.Romijn en indirect ook lto is ,dat men niet met een fatsoenlijke overgangsregeling kwam voor onomkeerbare investeringen
Het is dat netwerk grondig is ontstaan ,anders had je ook nog een korting aan de broek.
Overigens zijn ook de melkveehouders, die niet hebben uitgebreid en een korting hebben ook
ernstig gedupeerd door K.Romijn en dus lto. Hier heb ik mij verder niet in verdiept, heb zelf zorgen genoeg.
Als men het leed enigszins had willen verzachten, had men bijv. een 5 % van de varkensrechten
moeten opkopen (2 miljoen kg), valt er na iets extra s te verdelen en dan was je voor 40 a 60 miljoen klaar geweest, het zelfde bedrag wat een jaar vergoeding was voor de stoppers in het fosfaatreductieplan. Maar ja ,alles wordt afgeschoten door LTO en zelf komt men met geen enig fatsoenlijke idee na de enorme missers en schade ,die men heeft aan gericht
christo
@cornelissen Bij elke beslissing accepteren ze slachtoffers.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
,dat men niet met een fatsoenlijke overgangsregeling kwam voor onomkeerbare investeringen

Niet best dat je uit de pratijk niet weet waarom dat gewoon niet KAN
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
Maar ja ,alles wordt afgeschoten door

Dus jij vindt het geen goed idee om boeren met latente ruimt Fosfaat rechten in bruikleen te geven ?

Ik denk dat @JanCees gewoon gelijk krijgt Alleen op een andere manier dat we allemaal DACHTEN EN NU DENKEN
+1
van Ittersum
@cornelissen over 5 jaar ben jij de koopman, geen reden tot paniek, man!!. Waar anderen grond, fosfaat en gebouwen nodig hebben om te willen groeien heb jij alleen nog fosfaatrechten nodig. Jij krijgt de financiering zeker rond omdat daar directe inkomsten tegenover staan en bij die anderen niet. Dus totaal geen reden om altijd maar in herhaling te vallen en huil huil te doen. Verman jezelf en kijk vooruit wat er nog komen gaat. Tis verdorie ook al 3 jaar na peildatum en je klaagt nog alsof het gisteren gebeurd is. Sorry voor mijn harde taal, maar iedereen heeft zijn nadelige gevolgen ondervonden dus in dat opzicht zijn we in principe gelijk, dus rug recht en vooruit. Verleden verander je niet meer, heden en toekomst wel. Succes!!
+1
christo
@van Ittersum Gelatenheid is troef.
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
wie zegt dat bedrijven

wie zegt dat de intensieve de mest niet netjes afgevoerd hebben na akkerbouwer,
en dat het vorige week nog van tafel geveegd is door schouten .
en nu ineens voer bij colegas geteeld moet gaan worden
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
ie zegt dat de intensieve de mest niet netjes afgevoerd hebben na akkerbouwer,

Ik niet,ook nooit gedaan volgens mij
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
2014 gek dat we melk leasden

was je ook. 😉 je hoefden de koeien niet te melken als je maar genoeg vee hield. zelf stieren was op sommige plekken goed voor fosfaat rechten
de hoef
@pietjepuk das hier toch anders volgens mij,er wordt hier gekeken wat we afgeleverd hebben
pietjepuk
@de hoef jongvee en weidekoeien die gewoon als code 100 te boek stonden tellen toch gewoon mee. Telt alleen niet zo hard door dan een melkkoe van 11000 liter.
de hoef
@pietjepuk klopt maar het ging toch om melk verleasen en op de bank liggen ,weide koe telt ook maar voor de helft toch
en de stieren heb ik nog niet gehoord bij iemand dat ze nu mee tellen
christo
@robbies Was jij niet degene die dat deed? Anders moet ik een andere bril opzetten, dan krijg ik echt moeite met lezen
Elvis
@wolfje ook nog even de visie goed doorlezen... staat grondgebonden of voer uit de regio
+8
puntertje
De ZLTO heeft de intensieve kar met verve getrokken, en de rest mee gesleept richting ravijn. Nu er steeds meer inzien dat het ravijn dichter bij komt, en Hans H. met z'n clubje zich wijselijk stilhoudt omdat zij ook de contoeren van het ravijn ontwaren, gaan de grootste intensieve schreeuwers weer op zoek naar een nieuw clubje die vol gas richting afgrond wil. En gaan ze anderen verwijten dat hun belangen in het geding raken en men daar geen oog voor heeft. Ik heb de intensieve lobby nog nooit oog zien hebben voor ondernemers die er wat anders insteken. Sterker nog, als je de intensieve doordram visie niet deelt dan wordt je weggezet als een linkse milieu activist die tot doel heeft de gehele conservatie godsvruchtige boerengemeenschap ten gronde te brengen. Over relativeren gesproken.
Braboboer
@puntertje Welke afgrond? .
Als grondgebondenheid de enige duurzame manier is om melkvee te houden in de toekomst hoeven we dat toch niet af te dwingen? Als intensief de afgrond in stort verdwijnen die bedrijven toch vanzelf? Stuurt de melkveewet al niet voldoende op grondgebondenheid?
m uut m
@Braboboer
Veroorzaakt teveel nevenschade
+1
slagroomvla
Zal wel wat gemist hebben, maar ik heb al zoveel nietszeggende visies voorbij zien komen door de jaren heen, dit is er ook weer een.

Grappig dat sommigen zelfs hun bestaansrecht denken te kunnen ontlenen aan een door een commissie opgestelde visie. Pas op, grote kans dat je teleurgesteld wordt.

Maatschappelijke waardering die niemand betaald, meer als 70% exportzuivel die het ook niet boeit, misschien aankloppen bij de postcodeloterij als goed doel?

Natuurinclusief is weggelegd voor 1 generatie, de laatste...
m uut m
@slagroomvla
Voor onze voedselvoorziening is 2 × de behoefte ruimschoots afgedekt.
Dan kan de Nederlandse veestapel nog halveren. Wie blijft er over?
Ja ik denk dat je wat gemist hebt.
slagroomvla
@m uut m Wie blijft er over? Wie bleef er over, die vraag geeft het antwoord! Net als wie is er verdwenen?!
Wilbert
@slagroomvla dat worden gezellige voorjaarsvergaderingen in Brabant bij rfc... ben benieuwd hoe het rfc bestuur deze visie gaat interpreteren en al dan niet tot uitvoer brengt.
Noorderling
Belangengroep Intensief in de knel hoor je ook niet zoveel meer van.
christo
@Noorderling Klopt, die bestaat niet. Heeft ook nooit bestaan.
cornelissen
@christo Was toch innovatief uit de knel. boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…
christo
@cornelissen Precies. Zitten vast niet alleen vieze intensieven in.
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @christo:
vieze intensieven in

Niet zo raar doen na je collega''s Een iedere ondernemer onderneemt nu eenmaal na de mogelijkheden die hij heeft
christo
@MTSTAMMINGA Wanneer je alle reacties hier leest kom je reacties tegen die de intensieve sector vergelijken met een ziekte waar een medicijn tegen is. En dan zit ik nu net over een grens?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!