Absurde Grondgebondenheidsvisie: 1. goed verdienmodel ontbreekt en 2. duidelijke tegenprestatie ontbreekt

Absurd plan:

1. Een goedverdienmodel ontbreekt.
Wat vage dingen worden genoemd als weidemelk die binnenkort overruled worden door betere en goedkopere importen van Ierse echte weidemelk waarop Aldi, Lidl en AH direct op overstappen. De zogenaamde meerwaarde van duurzaamheid wordt zoals gemeld een herverdeling van melkgeld onder veehouders net zoals het slappe weidemelkverdienmodel. Er is baat bij niet-meedoeners om zodoende hier geld vandaan te plukken om nog iets te kunnen herverdelen. Het nu voorgestelde verdienmodel bestaat uit vestzak-broekzakconcepten (zie vlog-melk), herverdeling van melkgeld en afdwingen via niet verstrekken van bankfinanciering (zie pag 25 van het plan). Geen goede basis dus.

2. Een duidelijke tegenprestatie ontbreekt.
Helder is dat dit plan sterk kostprijsverhogend gaat werken ten opzichte van de melkveehouderijen in de ons omliggende landen. Als je dit verstrekkende plan zo neerlegt zou je toch minimaal ook de tegenprestatie moeten vastleggen in de vorm van
a. een jaarlijkse (vooraf vastgelegde) additionele financiele toeslag per koe of per ha om dit in de andere EU-landen met melkveehouderij zonder enige restricties te kunnen trekken.
b. een deal waarin vastgelegd wordt dat tot 2025/2040 niet meer gemorreld wordt aan de toegestane dieraantallen die nu middels fosfaatplafond zijn vastgelegd.

Niets van dat alles.
Een eenzijdige deal sluiten en daarmee jezelf (kostprijstechnisch) de doodsteek geven is natuurlijk het stomste wat je kunt doen. Dat is zoiets als populariteit proberen te krijgen door het afgeven van je portemonnee.

Conclusie:
Het blij vooruitzicht bestaat uit extra kostprijsverhogende restricties waarbij een duidelijk verdienmodel en een duidelijke tegenprestatie ontbreekt. Het blij vooruitzicht wordt tot 2025 dus netto €0,- verdienen. Het blij vooruitzicht van 2025 tot 2040 wordt dus netto €0,- verdienen. De boerderij zal zichzelf financieel moeten bedruipen met daarbij input van een (deel)baan buitenshuis. Privë dus leven van het geld wat moeder de vrouw naar binnen rijdt. Het werk grotendeels rondzetten met opa en de buurjongen. Sterkte jongens!

Deel dit topic

Reacties

Wilbert
Melk uit Ierland, flauwekul. Heb je echt niet door dat lokaal en foodmiles tegenwoordig belangrijk zijn.
Kostprijs, zolang de fosfaatrechten lekker aan de prijs zijn, kunnen we een ander toch niet verwijten dat we niets verdienen.

Iedere visie en alle programma's wijzen naar meer grondgebondenheid, dit wordt op termijn de vervanger van de fosfaatrechten.
+4
nederlandse boer
@Wilbert
*Lokaal is belangrijk:
Alleen zolang het voor dezelfde prijs in de winkel ligt bij de Lidl en Aldi. Dus toekomstloos.
*Foodmiles belangrijk:
Onzin, Ierland is dichtbij en rundvlees komt ook veelal uit Zuid-Amerika.
*Visies en programma's wijzen naar grondgebondenheid:
Natuurlijk, dit komt door visieloos zonder nadenken eindeloos eindeloos eindeloos hetzelfde herhalen en copiëren totdat uiteindelijk iedereen het gelooft en door de strot geduwd wordt.
+9
dewittemotor
Geweldig stuk 'nederlandse boer'. Ik denk er precies zo over.
Alleen de meeste melkveehouders durven niet aan zichzelf toe te geven dat ze maar wat onbetaald aan het hobbyen zijn met een gigantisch vermogen zonder rendement.

En al die voor ons onderhandelende voormannen hebben maar een doel: hun eigen portemonnee.
+3
Braboboer
Leuke visie voor de (noordelijke en westelijke) jongens en meiden onder ons waar het gras goed wil groeien en die veel land van papa hebben overgenomen (gekregen).
Voor veel veehouders die op de hogere zandgronden en in de intensievere gebieden boeren betekend dit niets anders dan de doodsteek van het bedrijf. Het wordt verkassen of stoppen.

2025 is al over 7 jaar en als ik hier in de omgeving rond kijk is de 10 koeien per beweidbare hectare en de 65% eiwit eis een enorme uitdaging, en voor veel bedrijven ben ik bang dat het niet haalbaar is in 7 jaar. Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld maar ik ben bang dat er in de toekomst nog een select groepje melkveehouders overblijft in Nederland.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Braboboer:
Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld maar ik ben bang dat er in de toekomst nog een select groepje melkveehouders overblijft in Nederland.

Als jij of je buurman verkast heeft een van beide een grotere huiskavel. Willen is kunnen, waarom kun je op de warmere zandgronden niet zelf soya verbouwen ipv (korrel)mais? Dan hoef je alleen nog maar zetmeel aan te kopen.

Men durft nog niet grond bij een ander onder te brengen op een relatienummer als ik het hier een beetje peil. Als alle percelen zo versnipperd liggen, en er een groot aantal stoppers zijn. Waarom oppert er niemand voor een grote ruilverkaveling? Als iedereen zoveel veldkavels heeft is dat probleem toch zo getackeld als er tussen ook nog veel stoppers zitten, al dan niet met een courant bedrijf? Willen is kunnen, overal zijn tientallen excuses voor te verzinnen om iets niet te doen of willen. Alleen kom je ook nooit een stap verder.

Heb zelf in 40 jaar de huiskavel kunnen vergroten van 25 naar 65 hectare. Niks uitgekocht of wat dan ook, moeten ook mee met de prijzen die de akkerbouw dicteert. Betaal elk jaar een behoorlijk bedrag aan ruilverkavelingslasten. Aan bewerkingskosten bespaard het me het viervoudige. Op de weg verdient niemand wat.
Had ook van dat geld een stal kunnen bouwen en 250 koeien melken op een postzegel, langzamerhand begint toch steeds duidelijker te worden dat dat de doodlopende weg is, al willen velen het nog niet zien.
+3
nederlandse boer
@Noorderling langzamerhand begint toch steeds duidelijker te worden dat dat de doodlopende weg is.

Het wordt niet langzamerhand duidelijker. Het wordt door eindeloos herhalen en copiëren langzamerhand erin gehersenspoeld.
Het wordt er simpelweg ingepompt door de linkse groene club (die voor de eindproducten niet wil betalen). LTO en NZO hebben zelf niet het vermogen goed na te denken en tot een visie te komen en copiëren dan maar simpel weg de visie van dit clubje als zijnde de maatschappelijke wensen. Ik hoor hele andere geluiden van de burgerij om mij heen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Het wordt er simpelweg ingepompt door de linkse groene club (die voor de eindproducten niet wil betalen). LTO en NZO hebben zelf niet het vermogen goed na te de

Probeer al jaren zo veel mogelijk voer van mn eigen land te halen. Als dat met weinig inspanning lukt is dat toch mooi meegenomen? Begin met klaver zaaien, vroeg of laat weet je niet waar je het gras laten moet. Dan kun je de hectares gras die over zijn benutten voor (korrel)mais, lupinen, veldbonen, tarwe, soya en ga zo maar door.

Melk nu 20.000kg melk per ha en zit al op 62% eiwit van eigen land zonder gekke dingen te doen. Voer nog wat tarwe waar voldoende van in eigen regio geteeld wordt, koolzaad en dus raap is ook voldoende voor handen. Mag je allemaal bij die 65% rekenen. Zou 80% eigen geteeld eiwit eerder als uitdagend bestempelen. Vind dit nog niet zo spannend.
nederlandse boer
Quote Reactie van @Noorderling:
Dan kun je de hectares gras die over zijn benutten voor (korrel)mais, lupinen, veldbonen, tarwe, soya

Nee hoor, je wordt simpel aan de 80-20 regel gehouden. Dus dat kun je wel vergeten, of je moet deze hele gewassenlijst willen telen op 20% van je oppervlakte.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @nederlandse boer:
je vooraf al aan het rapport te verbinden. Daarmee aangevende dat je vooraf al bang bent dat het met goede argumenten van tafel geveegd wordt. Oh, oh ,oh, wat een kleuterschool....

De gewassen moeten binnen 20km van je bedrijf geteeld worden, nergens staat dat alle gewassen op hetzelfde BRS nummer geteeld moeten worden. Maar zoals ik hierboven al aan gaf zijn er mensen zo argwanend dat het samenwerken met een akkerbouwer ook op niets uit gaat draaien. Laat hem toch lekker dat perceel intekenen, mest afnemen, mechanisatie en teeltverzorging uitvoeren voor jou. Aan het eind van het seizoen alle kosten en baten op een hoop, betalingsrechten verrekenen en iedereen wordt er beter van.
Hij heeft de machines en kennis en wil vast nog wel een paar euro bij verdienen. Alleen wordt een ander het licht in de ogen nog niet gegund en komt men geen stap verder, dan maar gras oppotten zonder de kosten daarvan in beeld te hebben.
nederlandse boer
Quote Reactie van @Noorderling:
Laat hem toch lekker dat perceel intekenen, mest afnemen, mechanisatie en teeltverzorging uitvoeren voor jou

Gaat niet, heb juist die grond nodig om aan de AMVB grondgebondenheidseis voldoen.
m uut m
@nederlandse boer
Of je houdt wat minder vee
kanniewaarzijn
@m uut m Gaat ook niet, velen zijn gefinancierd tot achter hun oren. Dus minder vee is ook geen optie.

De overheid heeft de boel flink uit de klauwen laten lopen en wil nu de gevolgen gemakshalve bij anderen neerleggen. Uiteraard met behulp van dienaars LTO en NZO.
+8
Braboboer
@Noorderling

Jij denkt overal weer erg makkelijk over. Even een ruilverkaveling houden of even het bedrijf van de buurman opkopen is voor velen geen reële optie, wellicht in de aanloop naar 2040 maar op korte termijn (2025) is dat echt niet haalbaar voor velen. Daar komt nog bij dat, zeker hier in oost Brabant er ook veel grondhonger is van buiten de melkveehouderij, zoals woningbouw, kassen, grove tuinbouw, boomkwekers, natuur etc.

En soja of andere eiwitrijke voeders telen op je grond betekent niets anders dan een grote kostprijsverhoging. Het is kostprijstechnisch veel interessanter om snijmais te telen en soja aan te kopen. De soja opbrengsten hier in Nederland zijn op dit moment zo bedroevend laag dat er een groot negatief rendement in die teelt als veevoer. Hetzelfde geld voor krachtvoerachtige laten telen door akkerbouwers in de regio. Dat is toch helemaal niet interessant, ik koop veel liever krachtvoer aan bij de mengvoerfabriek, veel goedkoper, makkelijker in de opslag en ik kan het gewoon in de KV automaat voeren ipv aan het hek. Zeker bij pachtprijzen van 1200-1600 euro per hectare.

De kern van mijn opmerking is dat de zaken die jij noemt zijn zeker mogelijk zijn, maar het punt is dat dit voor veel bedrijven in het zuiden en oosten voor een forse kostprijsverhoging zorgt terwijl er helemaal geen extra beloning/vergoeding tegenover staat, het wordt ons gewoon door de strot geduwd. En voor veel bedrijven zal dit zulke hoge kosten met zich mee brengen dat stoppen een betere optie is.
Het feit dat Frieslandcampina enkele jaren geleden nog riep: "laat die melk maar komen" de Rabobank intensivering stimuleerde maakt het nog extra pijnlijk.

We zijn allemaal veel te ver doorgeslagen met die maatschappelijke wensen, ik ontvang regelmatig burgers op mijn erf en 98% is hartstikke tevreden over de melkveehouderij, zolang ze koeien in de wei zien en je zorgt dat je 's avonds en in het weekend je giertank in de schuur laat staan zijn ze al lang tevreden.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Braboboer:
En voor veel bedrijven zal dit zulke hoge kosten met zich mee brengen dat stoppen een betere optie is.

Of verplaatsen. Je moet ook kansen benutten die op je pad komen, niet alles is een bedreiging.
Onlangs een bedrijf in de buurt verkocht door een veehouder die wil verkassen omdat hij tussen de uitgekochte boeren zit op zn oude plek, willen voor alles de hoofdprijs betalen.

Dan zijn er twee opties, jezelf de kop gek maken en meebieden of de anderen gek maken en eens peilen wat ze voor jouw bedrijf over hebben. Kun je zonder bij te financieren 1/4 tot 1/3 in areaal uitbreiden en ben je van het hele grondgebondenheid discussie af.

Quote:
Het is kostprijstechnisch veel interessanter om snijmais te telen en soja aan te kopen. De soja opbrengsten hier in Nederland zijn op dit moment zo bedroevend laag dat er een groot negatief rendement in die teelt als veevoer. Hetzelfde geld voor krachtvoerachtige laten telen door akkerbouwers in de regio. Dat is toch helemaal niet interessant, ik koop veel liever krachtvoer aan bij de mengvoerfabriek, veel goedkoper, makkelijker in de opslag en ik kan het gewoon in de KV automaat voeren ipv aan het hek.

Snijmaisopbrengsten waren de eerste jaren ook niet om over naar huis te schrijven. We hebben nog een aantal jaren, met die veredeling komt het wel goed.
Zo moeilijk is het zelf telen ook weer niet. Tarwe ligt geplet in een slurf op het erf voor 13cent ligt het aan het voerhek. Ik heb het nog niet zo goedkoop op de markt kunnen vinden.
Vroeger was grond te duur, nu is het te duur. Als je in het verleden wat gedaan had was die grond nu "goedkoop" en kun je nu voordelig voer telen, mest plaatsen en een riant belastingsvrij pensioen op de koop toe. Nu ben je compleet afhankelijk van de markt en mag je blij zijn dat de banken je een pensioen gegund hebben door in te zetten op fosfaatrechten.
+1
ted9
@nederlandse boer Klopt kots misselijk word je van al die figuren die in allerlei besturen en clubjes zitten en maar proberen zo links mogelijk zo duurzaam mogelijk zo niet racistisch mogelijk te zijn om zichzelf te profileren en doen voorkomen dat dit de wil van de samenleving is. Dat bepaalde melkfabrieken gemeenten belangenbehartigers enoverheid instellingen hier in mee gaan laat zien hoever ze overal vanaf staan.
pieta
@Noorderling Op onze oude locatie lag maximaal 28 ha beschikbaar als huiskavel. Dat is in Brabant op vele plekken zo.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
28 ha beschikbaar als huiskavel
hadden we het maar
Noorderling
@pieta
Waarom maar maximaal 28ha?
Als iedereen zoveel veldkavels heeft, ligt dat toch tegen iemand anders zn perceel aan?
Iemand heeft dan ook vast een veldkavel bij jou vlakbij als de structuur en verdeling zo slecht is.

Huiskavel was hier ook maar 25ha, maar door wat te kopen op afstand, en als er vlakbij iets te koop komt dat te kopen en een perceel op afstand afscheid van te nemen. Waar een ander zn huiskavel weer mee kan vergroten is het toch een win-win situatie?

Zeker de helft van de bedrijven die hier in de regio verkocht worden, worden verdeeld door meerdere boeren, uiteindelijk vind er wat geschuif met kavels plaats als dat uit komt of pas na verloop van tijd als er weer wat te koop komt. Waarom kan dat ergens anders niet?

Als je het nooit probeert gaat het ook niet lukken. Als daar 20 jaar geleden nu al op ingezet zou zijn, had je een hoop geld en energie kunnen besparen met het gejakker op de weg. Worden er nu dan zoveel kosten gemaakt dat de rek er uit is, en er alleen nog een exitstrategie uit te voeren is?
+4
robbies
@Noorderling je moet eens een rondje komen rijden hierzo. Er willen zoveel mensen hier wonen dat er ook vrijwel geen huiskavels te vinden zijn van 35 ha of meer zonder dat er een weg doorheen loopt. Dus dat huiskavel verhaal zal hier niet werken. Neemt niet weg dat er in Brabant gewoon weinig interesse was om grond te kopen. Er zijn ook genoeg boerderijen met 35 ha grond aan huis en nog een ha of 10 als veldkavel. Prachtige boerderij om 80 of 90 koeien op te melken, maar daar moet dan weer een stal op gegooid worden van 350 koeien.
diezel
Quote Reactie van @Noorderling:
Worden er nu dan zoveel kosten gemaakt dat de rek er uit is, en er alleen nog een exitstrategie uit te voeren is?

Er blijft in Brabant en N-Limburg niet zo heel veel plek over als je ook nog eens een vee-arm cirkeltje rond brainport Eindhoven trekt. 😞

(klik om te vergroten)

pieta
@Noorderling Dan was de huiskavel gewoon helemaal op. Omsloten door relatief grote wegen. Ik kan me voorstellen dat je er vanuit het Noorden wat anders tegenaan kijkt maar in Brabant ligt bij veel boerderijen niet die hoeveelheid grond aan huis. En je kunt wel willen herverkavelen maar dat is iets makkelijker gezegd als gedaan. Ieder heeft zijn eigen belangen.
+3
Wilbert
@pieta het klopt inderdaad dat er in Brabant nogal wat weggetjes, bossen en andere opstakels zijn. Maar wat @Noorderling aandraagt, is de mentaliteit om maar geen grond te kopen, omdat het te duur is... die mentaliteit gaat zeer intensieve bedrijven nu belemmeren. Niet alleen vanwege regelgeving, maar ook omdat het lastig concurreren is met andere boeren die lage kosten hebben door "gratis" afgeloste grond.
Intensieve bedrijven die nu kiezen voor grond ipv fosfaatrechten zijn op lange termijn beter af.
robbies
@Wilbert eerst de stal maar eens vol krijgen denk
pieta
@Wilbert Denk je niet dat de oorzaak van intensievere bedrijven mede ligt in het feit dat de grond op die plaatsen altijd al duurder is geweest? Ik denk dat dat wel een deel van het probleem is. 25 jaar geleden konden wij onze boerderij in NBr ruilen tegen één in Friesland met de dubbele hectares zonder bijbetaling.
m uut m
@pieta
Gemiste kans
Braboboer
@Wilbert Is dat mentaliteit of ook gewoon dat de omstandigheden in Brabant tot intensivering leidde. Zeker in Oost Brabant heb je veel plekken waar de de verkaveling gewoon erg beroerd is, krongelige percelen met bomen, slootjes etc. Perceelgroottes van 0,5 tot 3 hectare en alles op afstand wat enorme bewerkingskosten met zich mee brengt en zoals @pieta aangeeft is de grond hier in verhouding altijd al duurder geweest.
Is het dan mentaliteit dat grond te duur is, of is het bewerken en kopen van grond ook altijd veel duurder geweest dan in het noorden waar er mooie rechthoekige kavels zijn, veelal aan huis tegen een lagere prijs.

Nu voor grond kiezen ipv de fosfaatrechten is zeker een goede optie, maar grond kopen voor 70-80 duizend euro per hectare heb je alsnog een enorme achterstand met bedrijven die al veel afgeloste grond op naam hebben staan.
Noorderling
@pieta moet het ook doen met wegen en fietspad door de kavel. Achter de stal ligt ook maar 17ha. Als mensen koeien buiten willen moeten ze maar even wachten aan de weg. Sleepslang wil wel door een duiker onder de weg door. Paar brede dammen aan de weg en het inkuilen schiet ook lekker op.

Zijn hier in de buurt een heel aantal bedrijven die bij aanleg van N wegen door de kavel een tunnel of alleen veetunnel hebben gekregen. Hoef je alleen maar met gras inkuilen over te steken. Maar juist door die tunnel is weiden juist voordeliger ipv wachten voor een drukke weg.
pieta
@Noorderling Je denkt in oplossingen en dat is een pluspunt. Maar helaas zal het niet zo snel realiteit worden in de intensievere gebieden.
christo
@pieta Noordelijke veehouders missen het beeld van de landbouw in overige delen van het land. Of het past ze uitstekend dat de rest niet aan de definitie kan voldoen. De roots van Wiebren liggen ook in het noordelijk deel.
+1
Frans1
@christo Ik heb 5.5 ha achter de stal liggen en toch 200 dagen weiden per jaar,op 3 plaatsen de weg over,dus jouw vooroordelen gaan ook niet helemaal op
christo
@Frans1 Dat is dan max 55 melkkoeien in de toekomst. Succes er mee.
Frans1
@christo flauwekul.ik bedoel meer waar een wil is is een weg(😉)
christo
@Frans1 Die wegen konden wel eens een probleempje voor jou gaan worden. De visie stelt voor om de wegen te verwijderen indien mogelijk. Gaat dat lukken in jouw geval? Bindend advies van de commissie is om maximaal 10 koeien toe te staan per hectare beweidebare huiskavel die niet doorkruist mag worden door wegen. Maar dat had je toch al wel gelezen? Dus 10 x 5,5 = 55.
+1
Frans1
@christo Ik hou me maar bij mijn eigen visie
kanniewaarzijn
@christo Niet zo druk maken Christo. De ervaring leert dat we ons de komende jaren weer bezig gaan houden met aanpassingen en oplappingen en uitzonderingen omdat er toch nooit ergens iets van klopt.
christo
@kanniewaarzijn Ik kan mij wel voorstellen dat dat beeld ontstaat. Ik heb duidelijk de behoefte om anderen mee te krijgen in het proces meer na te denken over de richtingen waarin de landbouw geen goed duurzaam perspectief meer heeft. Tenminste een deel van de bedrijven niet meer. De lat komt steeds hoger te liggen en als je je daar niet druk om maakt moet je maar hopen dat je bij de 30 % hoort die uiteindelijk misschien nog mag blijven om de zelfvoorzienbaarheid van Nederland bv in te vullen. Als daar een logisch en onderbouwd gedachtengoed achter zou zitten kan ik het snappen. Het gebeurt echter op basis van emopolitiek. En daar houd ik niet van.
Noorderling
@christo waarom kan een koe geen weg oversteken 2x per dag?
pieta
+1
Frans1
@pieta dan staat de robot aan de verkeerde kant van de weg😄
christo
@Noorderling Die vraag kun je beter stellen aan de commissie. Ik heb daar geen antwoord op. Ik benoem zaken die in het rapport staan wat gewoon te vinden is op www.
m uut m
@pieta
Hebben 22 jaar de tijd
pieta
@m uut m Ik zal ook niet zeggen dat er niets kan. Maar ik ben in Brabant geboren en getogen. Grond is daar gewoon een moeilijke zaak op sommige plaatsen. Stoppers verkopen hem niet. Huren is in veel gevallen slecht mogelijk. Er zijn veel grondbezitters die verhuren en verkopen gewoon niet. En over vertrekken en ergens anders nieuw beginnen wordt hier wel heel gemakkelijk gepraat. Maar 22 jaar is een hele tijd.
m uut m
@pieta
Er stoppen sws elk jaar plusminus 3% van de boeren. Die ruimte komt vrij.
Dat velen nu niet willen verkopen of verhuren houdt ook vanzelf op als ze niets anders met de grond kunnen.
De groei in Nederland is/was alleen mogelijk als er een ander stopt.
We krijgen nu alleen te maken met een situatie dat er in totaal moet worden gekrompen. Dat dit ging gebeuren is ook geen verrassing en is ook veroorzaakt door voornamelijk de intensieve (melk)veehouderij . Het probleem is dat de productie van mest de plaatsingsruimte ruimschoots overstijgt.
Door mest te exporteren of verbranden los je dit niet op.
We blijven wel met de bijbehorende emmissies zitten.
Voor mij hoeft dit plan ook niet maar dan moeten we wel heel Nederland grondgebonden maken.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
We krijgen nu alleen te maken met een situatie dat er in totaal moet worden gekrompen. Dat dit ging gebeuren is ook geen verrassing en is ook veroorzaakt door voornamelijk de intensieve (melk)veehouderij

Is gewoon veroorzaakt door elke groeier/starter. 😁 Maar daar ga ik geen nieuwe discussie over voeren.
m uut m
@pieta
Dit verhaal gaat duidelijk over overschot bedrijven.
+1
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Dat velen nu niet willen verkopen of verhuren houdt ook vanzelf op als ze niets anders met de grond kunnen

😁 Typisch noordelijke gedachte denk ik dan. Wat nou grond waar je niets meer mee kunt. Er zit genoeg akkerbouw/tuinbouw in Brabant dat ze er echt altijd (met het meeste) iets anders mee kunnen dan het aan een melkveehouder moeten doen.
m uut m
@pieta
Daarom pleit ik ook om Nederland is zijn totaal grondgebonden te maken.
Dus niet meer produceren dan dat er geplaatst kan worden in Nederland en aantonen dat de mest daadwerkelijk is geplaatst.
huske
@pieta valt mee hoor. Zit in de buurt van tamminga naar daar komen er zoetjes aan ook meer gestopte boeren die de akkerbouwer de grond gunnen voor aardappelen. Ook al gestopte boeren waar je alleen wat kan met voer/mest contract. Zelf ook op die manier grond in gebruik. Ben er zelf blij zat mee. Kan mooi mais op, op zijn naam
pieta
@huske Volgens mij is Tamminga zijn land aan huis niet overal geschikt voor. Maar ook daar ligt natuurlijk wel goede grond voor akkerbouw.
henkie123
@Noorderling Sinds wanneer ben jij zo oud?
+1
nederlandse boer
Quote Reactie van @Braboboer:
ik ben bang dat er in de toekomst nog een select groepje melkveehouders overblijft in Nederland.

Dat is ook de bedoeling. RLI gaf onlangs al 'de maatschappelijke wens' aan dat 50% moet oprotten. Even de vraag in hoeverre je je daar als LTO en NZO laat voorspannen........?
j h p
@nederlandse boer Martin Scholten WUR noemde dat kleine volksverlakkerij.
+3
nederlandse boer
Ook zo ontzettend kinderachtig om je vooraf al aan het rapport te verbinden. Daarmee aangevende dat je vooraf al bang bent dat het met goede argumenten van tafel geveegd wordt. Oh, oh ,oh, wat een kleuterschool....
dewittemotor
Veehouders uit het noorden snappen de melkveehouderij uit het zuiden niet. Die is compleet anders opgebouwd, terwijl ik ervan overtuigd ben, dat deze net zo duurzaam scoort.

En met dit plan wordt de melkveehouderij in het zuiden uitgeroeid.

Dus alle koeien gaan naar het Noorden.

De satellieten zullen dadelijk wel de opstijgende methaanwolken vanuit het Noorden weergeven. Ik zie de plaatjes bij het NOS-Journaal nu al voor me.
Een paarse wolk die vanuit het Noorden over de randstad trekt. Eens kijken hoe die grondboertjes dat op gaan lossen.
m uut m
@dewittemotor
Weiden in jong gras geeft de allerlaagste methaan uitstoot. Zo lossen wij dat op.
+1
hooivork
Na 30 jaar uitstellen wordt intensiveren ontmoedigd. In de beginjaren van de quotering hadden ze achteraf meteen een limiet van 3 g.v.e. per hectare in moeten stellen dat had een berg problemen voorkomen.
+1
paulus2
@hooivork in de beginjaren moest je toch grond erbij kopen meen ik
+1
Coen
@hooivork , in de beginjaren moest onder elke 20 ton melk één hectare grond, die grondeis hadden ze tot het einde van de melkquotering moeten volhouden 😄
de balans is in grote regio's door de melkveehouderij zelf volledig zoek gespeeld
Jos1980
@Coen
Als ik bij ons de mestboekhouding bekijk dan produceren wij ong 10000 kg fosfaat om 1,8 miljoen liter melk te leveren. Dan moet er veel gras in bouwplan om aan 20000 kg melk per Ha te komen
Jos1980
Daarbij teelt mijn broer 10 Ha suikerbieten met 1000 ton opbrengst waarvan grof gezegd15 % suiker 20% tarra en rest pulp. Die koop ik weer. Bij wie telt die grond dan? En zelfde geld voor bierbostel en aardappel producten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0