VIDEO: Op het platteland is glasvezel niet de enig zaligmakende oplossingOriginele beschrijving

Glasvezel is niet alleen zaligmakend op het platteland want het koperen netwerk is er ook nog Merijntje kan zich heel goed voorstellen dat veel plattelanders...

Lees meer »

vanwezel

Reacties

jan w
Wat een prachtig verhaal.
Wij zijn pasgeleden ook overgestapt naar DSL. Dit zou een verbetering zijn.
Wij zitten ongeveer 2.5 km. van de centrale af en hebben overdag een downloadsnelheid van ongeveer 3.0 mbps en een uploadsnelheid van 0.4 mbps. Soms is het zelfs te langzaam om ermee te bellen. Dit was voorheen 1.5 en 0.2. De koperendraad moeten we met z'n allen delen. Bij glasvezel krijg ieder huis zijn eigen draadje.
De KPN gaat zeer zeker niet in het buitengebied investeren in sneller internet, het verdienmodel ligt veel te laag.. Als er glasvezel komt zal KPN de boel eerder gaan downgraden dan upgraden.
Dus ik geloof niet in dit verhaal.
+2
diezel
Quote Reactie van @jan w:
Als er glasvezel komt zal KPN de boel eerder gaan downgraden dan upgraden.Dus ik geloof niet in dit verhaal.

Als ik zie wat de totale maandkosten zijn/worden voor glasvezel lijkt me Unlimited 4G een mooie, goedkope optie. Met 25 MB kan het merendeel goed uit de voeten voor een alles-in-één pakket.
t-mobile.nl/4g-voor-thuis/
Grasbaal
@diezel wij hebben nu onbeperkt 4G samengevoegd op ons vaste internet via KPN. Dat gaat redelijk maar is nog niet overal mogelijk: kpn.com/thuis/internet-buitengebied.htm/
Grensboertje
@diezel Nou heb hier dat onbeperkt buitengebied 4G van KPN, is soms snel maar zeer instabiel en valt vaker uit dan ons ouderwetse 2MB koperdraadje. Bereik van 4G is bagger hier en gelukkig is in dit gebied CIF er in geslaagd om 74% glasvezel aanmeldingen te registreren. Als het even meezit gaat eind dit jaar glasvezel de grond in, eindelijk!

En wat de maandkosten betreft, KPN kost mij dat 2MB verbinding/brakke 4G gedoe met bellen 39 euro per maand, en straks met Caiway internet 300MB met bellen 40 euro per maand. Is nog te overzien 😃
Grasbaal
@Grensboertje wat moeten jullie betalen voor aanleg glasvezel??. Eenmalig een vast bedrag of een maandtermijn?
+1
diezel
Quote Reactie van @Grasbaal:
wat moeten jullie betalen voor aanleg glasvezel?

Hier had je keuze in verschillende soorten lidmaatschap in de coöperatie . Dus zonder provider.
A=eenmalig €2500 +maandelijks €39
B=eenmalig €1500+maandelijks €44
C= eenmalig €500+maandelijks €49

Nog twee weekjes en we gaan van 11MB naar de 500MB. 😄

p.s. @Grensboertje Als hier ooit een half uur geen internet is slaat de paniek al lichtelijk toe.
Dus fijn voor je dat er zicht is flinke vooruitgang.
cjw73
@diezel is dat lidmaatschap voor alleen de internet aansluiting? Of wat zit daar allemaal bij?
diezel
@cjw73
Is voor de aanleg van het fysieke netwerk en verdeelstations.

In het kort: lidmaatschap coöperatie is €500 en blijft in de coöperatie.
A- en B-leden hebben extra kapitaalstorting van €2000/€1000 gedaan voor voldoende EV voor verkrijging hypotheek. Krijgen daarvoor maandelijkse korting.
Na circa 10 jaar zou de hypotheek afgelost moeten zijn. De A/B leden krijgen daarna hun extra ingelegde €2000/1000 terug.
Vanaf dan allemaal hetzelfde maandtarief voor het eigen netwerk.
cjw73
@diezel het is en blijft een dure grap vind ik. Heb hier toen gewoon gezegd graaf mijn deur maar voorbij en dat meldde bijna iedereen.
diezel
Quote Reactie van @cjw73:
het is en blijft een dure grap

Was op begin ook enigszins sceptisch. Vooral omdat ikzelf redelijk goed werkbaar internet heb.
In tegenstelling tot veel anderen in het buitengebied die snelheden hebben waar ze je zelfs in de Derde Wereld om uitlachen.
Nu doet 95% mee.
Globaal kost het de eerste 10 jaar totaal €20/maand meer. Na aflossing hypotheek eigen coöperatie- kabel zullen de maandkosten echter circa €20/maand lager zijn dan bij aanleg door evt. reguliere marktpartijen. Kortom: blij dat het bijna zover is.
Grensboertje
@Grasbaal Eenmalig 1600 euro of elke maand 12.50 euro extra. Heb gekozen voor die 1600 euro, heb je er met 10 jaar uit en was fiscaal ook nog een stuk aantrekkelijker.

@diezel Zo gek ben ik niet, in de stal toch druk zat. Maar mn broertje en zusje worden wel gek als er geen internet is. En zodra ik straks aan het werk ga met de gecombineerde opgave zal mijn woordenschat weer rijkelijk aangevuld worden 😃
+1
jan w
@Grensboertje
Hier het zelfde, maar die € 1600.00 is hier een eenmalig afkoopbedrag, en die maandelijkse termijnen van € 12.50 daar zijn doorlopend. Dus je betaald die € 1600.= er niet mee af. Bij de opgave moet je een abb. voor een jaar afsluiten om aangesloten te worden.
De bedragen zijn geindexeerd, dus kunnen ieder jaar aangepast worden. Je kunt ook bv. 3 jaar kiezen voor het maandelijkse bedrag en dan nog afkopen.
brabo
Quote Reactie van @jan w:
Bij glasvezel krijg ieder huis zijn eigen draadje.

dat is dus echt niet zo of je moet een speciaal heel duur bedrijventarief afsluiten.
Maar als je het bijbehorende bedrag kent dan denk ik dat je dat niet wil.

De glasvezeldraad moet je ook gewoon met je buren delen, dus als het heel druk is kan de snelheid iets achteruit gaan.
Hier inmiddels eindelijk alles weer aan de praat gekregen met onze nieuwe 500 mb glasvezel.
Een heel stuk beter dan de oude 2 mb die we door het koperdraadje van de KPN kregen.
jan w
@brabo
Ze hebben het hier niet zo verteld. Het koperdraadje moet je delen en glasvezel krijgt ieder een apart draadje. hier in de gemeente zou 587 km. gegraven moeten worden en er komt iets van tussen de 51000 en 52000 km. glasvezel in. Als er iemand later aangesloten wil worden moet die ook vanaf een verdeelstuk het glasvezel aan laten leggen.
Nick83
Quote Reactie van @jan w:
delen

Bij kabel (is ook een koperdraadje) moet je delen. En daarbij is het zo dat je snelheid afhankelijk is van hoe druk je buren op het internet aant klooien zijn.

Bij ADSL niet. Zou niet eens kunnen. Is dezelfde draadje als waar we analoog over bellen. Als we dat draadje zouden delen, dan zou iedereen door elkaar zitten te praten 😂 Er loopt wel 1 kabel door de grond waarin heel veel draadjes zitten. Naar elk huis gaan 2 draadjes, elke aansluiting heeft zn eigen 2 draadjes naar de centrale. Hoe verder je bij de centrale vandaan zit, hoe trager. En het maakt geen bal uit hoe druk je buren op net netwerk zijn.

Een trage ADSL verbinding is altijd een trage ADSL verbinding, zelfs midden in de nacht om 3 uur, als iedereen op bed ligt. Voor de mensen die denken dat hun ADSL verbinding sneller word als de buren overstappen op glasvezel: droom lekker verder 😆

En voor glasvezel zijn er vele varianten. KPN zelf legt bijna geen glasvezel aan volledig naar huizen tot in de meterkast. Zij zetten overal wijkverdeelkasten neer, deze zitten aan de glasvezel. Vanaf deze verdeelkasten gaat het dan via "ouderwets" koperdraadjes naar de huizen.

Maar er zijn her en der verspreid allerlei glasvezelprojecten, bij sommige word de glasvezel echt wel tot in de meterkast door getrokken: Fiber to the Home. Net als bij koper: 1 grote kabel door de grond met daarin vele glasvezeldraadjes en ieder huis zn eigen draadje rechtstreeks naar de centrale. Helemaal niks delen dus. Je heb altijd volledige snelheid. Totdat de centrale overbelast raakt, dat zou kunnen, want natuurlijk gaat men er niet vanuit dat iedereen zn volledige snelheid allemaal tegelijkertijd benut ...
+2
jack-konijn
Welnee niet nodig, moeten toch weer terug naar vroeger. Heb je helemaal geen internet meer nodig, laat staan de meitelling in vullen. Ze kunnen krijgen zoals ze het hebben willen..
+1
Grasbaal
Maar Glasvezel is ook voor ons het beste, ik zit in een werkgroep om dat in onze gemeente voor alle buitengebieden voor elkaar te krijgen: westfriesweekblad.nl/lokaal/… en warempel het gaat misschien ook nog lukken hier: fiberflevo.nl/gemeentemedemblikenopmeer/

stan-roozen
De koperdraad werkt super.
+2
cjw73
@stan-roozen das hier ook zo.
Doe alles via de gewone telefoonlijn. Alles in 1 tv kijken, internet en bellen.
+3
labella
@cjw73 hier ook en als meer dan de helft op glasvezel gaat komt er vanzelf meer ruimte op het koperdraad.
jan w
@labella En dan denken dat KPN daar nog in gaat investeren?
jan w
@cjw73
Wij hebben hier sinds 2 maanden alleen internet en bellen , hadden voorheen isdn. Het bellen is nog steeds een drama. vandaag hebben ze er nieuwe software op het modem gezet, dit om te kijken of het nu iets beter gaat worden.
cjw73
@jan w kijk al meer dan 3 jaar tv via de telefoon lijn. We kunnen alles wel tegelijk aan hebben zonder dat het problemen op levert. We hebben 2 tv ontvangers en een pc en verder via de wifi, de andere dingen zoals de laptop en de smartphones.
Nick83
@jan w Is gewoon omdat je een eind bij de centrale vandaan zit. Of de kabel brak is.
groeier
@Nick83
Hoor dat glasvezel ook veel storing geeft, ook een drama dus.
Nick83
@groeier Bij sommige wel. Bij vele anderen loopt het als een tierelier. En die hoor je niet. Bedenk je ook dat het bij sommige mensen in huis gewoon niet in orde is. Slechte bekabeling naar computers toe of men heeft problemen met Wifi en geeft dan glasvezel de schuld. Heeft niks met elkaar te maken tuurlijk ...
adriaan33
@groeier hier de laatste tijd ook veel storing. Komt door graafschade aanleg fietspad en glasvezel. Internet en bellen werkt hier uit de kunst, niet bij iedereen dus krijgen ze voor €1850 glasvezel. Graafschade zal voor elke soort kabel funest zijn. Onlangs hebben ze eenbestaande glasvezel verbinding naar de wijkkast geupdated dus het signaal gaat toch al grotendeels via glasvezel.
Harry K
Het is corrupt/commercieel, en ik zal het uitleggen.
Hier download 286 KByte/sec, en upload 32 KByte/sec...
Die 4G voor in huis is niet overal mogelijk. Postcodecheck KPN zegt dat dit hier nog niet mogelijk is. Buren verderop hebben wél een positieve postcodecheck en daar draait het naar volle tevredenheid. Gezien hun en onze ligging tot de mast is dat merkwaardig.
4G-dekkingskaartje KPN geeft mij gelijk.
Bij die buren verderop is de dekking volgens KPN's eigen dekkingskaartje het slechtst van de hele straat.
Telefoniste KPN geeft mij geen gelijk: "We hebben overal gemeten, en daaruit volgt de postcodecheck"
Jaja..
Andere telefoniste van de KPN gaf toe dat de ruimte op de antenne gewoon vol was, en dat er daarom niet meer op toegelaten werden. Wellicht dat de concurrent nog ruimte had.

Wij bij T-Mobile checken.
Niet beschikbaar, hun antenne zat ook vol.
4G-dekkingskaartje van T-Mobile eens bekeken.
Toen brak mijn klomp.
Blijkt dat de postcodecheck van de KPN niet bij hun eigen dekkingskaartje, maar exact aansluit bij het dekkingskaartje van T-Mobile.

Maw, KPN gaat alleen in zee met potentiele klanten van de concurrent.
Die vissen ze alvast binnen. De rest heeft toch nog niet het alternatief om naar de concurrent te gaan, dus die laten ze stikken.

Postcodecheck? Mijn reet!
KPN? 👎
groeier
@Harry K
Ga toch naar Ziggo, of net als de buurman hier werkt met een fritsbox van 200,- euro
diezel
Quote Reactie van @groeier:
Ga toch naar Ziggo

Alle boeren wonen niet in de bebouwde kom? Jij als groeier zal toch ook wel een "buitenaffer" zijn. 😄
+2
groeier
@diezel
Ja met die box voor 200,- euro en een mobiel abonnement van 16.- per maand. Is eenvoudig door te koppelen naar je PC, geen enkel probleem.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!