65 % eigen RE

14000 kg ds gras per hectare met 160 gr RE levert 2240 kg RE. Gedeeld door 0,65 betekent dit dat per hectare gras 3446 kg RE verbruikt mag worden. Bij een re gehalte van 155 gr per kilo drogestof van het gemiddelde rantsoen is dit ca 22000 kg ds . Bij een rantsoen efficientie van 1,5 kan er 30000 kg melk per hectare gras geproduceerd worden. Bij het huidige grondgebruik in de melkveehouderij van ca 850000 hectare kan de totale nederlandse melkproductie in theorie naar 25 miljard kilo melk. Dan is er nog ca 300000 hectare akkerland voor mestafzet nodig.

Deel dit topic

Reacties

+2
Noorderling
Vergeet je het jongvee en droge koeien niet?

Als je op bedrijfsniveau een voerefficientie haalt van 1,0-1,1 doe je het al aardig netjes. Houdt het bij 20.000kg melk per ha wel op.
jg
@Noorderling Het gaat er om welke uitwerking deze regelgeving kan hebben.
huske
@Noorderling jongvee op ander bedrijf met ubn. Jongvee is geen melkvee
Noorderling
@huske dan wordt het al een ander brs nummer inclusief extra boekhouding etc.
huske
@Noorderling dan word het een rekensom wat voordeliger is.
Mc_douwel
@Noorderling met 20000 kg melk per ha kunnen we weer groeien zit nu aan de 16000 en hou voer over
van Ittersum
Dus waar maken we ons druk over? Moet vanavond maar de oude KLW uit kast halen...heyyy, daarom moesten we die invullen 😉
+1
m uut m
@van Ittersum
Heb je hem eindelijk door .
Het klw gedrocht wordt een gigantische kapstok.
+1
huub
Maïs levert ook 18000x 7% = 1260kg RE.
m uut m
@huub
Dan ben je wel een topper in jouw omgeving.
Het langjarig gemiddelde is in jouw omgeving amper 15.000 kg ds
newholland6640
@m uut m

eerste jaar mais wil altijd, tweede ook nog. Maar dan.
pieta
@newholland6640 Hier groeit al jaren prima mais. Maar het advies vanuit de KLW-groep is 60% blijvend gras, 20% gras-klaver en 20% mais. De laatste 2 in rotatie.
+12
tok achterhoek
Wat een toestand wordt het toch in Nederland. Houd het nou nooit op
Farma_boerke
@tok achterhoek
Deel de onvrede maar via enquete van TROUW:
geelen-consultancy.nl/destaatvandeboer/
jan w
1 kg N in de vorm van kunstmest kost € 1.00
1 kg N in de vorm van krachtvoer kost € 4.00
Dus wat is op zich het aantrekkelijkste?
jg
@jan w Zorgen dat je door extreem kunstmest gebruik extreem hoge Re-gehalten in je eigen ruwvoer krijgt . Mag je ook veel RE bijkopen uit soja.
van Ittersum
@jg wat je in navolging op kunt wachten is dat kunstmest ook aan banden gaat, Aware heeft in zijn duurzaam project met AH al achter Soja en Kunstmest vanaf 2020 al een vraagteken staan, niet dat zij de bepalers zijn maar het woord is wel al gezegd.. Tis je eigen kringloop op je gronden leren rond te krijgen, ga die leerproces maar aan de komende jaren. Wat trouwens ook een dingetje is, hoe en wat gaat de fokkerij doen, koeien die wel willen maar niet de input (hoogwaardige RE producten)meer kunnen krijgen is ook niet wenselijk, niet iedereen zit op goede zavelgronden
christo
@van Ittersum De uitspraken van Klaas de Jong waren iets genuanceerder dan hoe jij het schetst. Verwijs je naar de nmv vergadering?Lekker selectief shoppen noem ik dat.
+1
van Ittersum
@christo welke nmv?, Heb daar niets mee, niet mee op de hoogte. Je hebt toch geen andermans conclusie nodig om je eigen visie te vormen kijkend naar je eigen bedrijf? Misschien zit daar de kern wel van de meeste zelfbeklag wel, zelf geen mening meer, de eigen regie kwijt en daardoor de komende wijzigingen (over 22 jaar!) niet kunnen plaatsen in je eigen bedrijfssituatie. Wie zal het zeggen!
+1
christo
@van Ittersum Je bent nergens van op de hoogte en roept maar wat. Bedoel je dat? Klaas de Jong heeft wat gezegd wat later door een journaliste verkracht is en jij trekt daar weer je conclusies uit zonder te weten wat er gezegd is. Ik zou Klaas eens bellen als ik jou was. Dan kun je inhoudelijk meetypen.
van Ittersum
@christo jij refereert mij aan iemand. Ik zeg toch dat ik mijn eigen visie/conclusie trek. Ik heb niks met uitspraken van een ander, heb dat met dit onderwerp niet nodig. Dus ik snap je probleem niet. Niet zo gestresst, keep calm.
christo
@van Ittersum Je noemt het vraagteken van A-ware. Ik zeg dat dat niet klopt.
bio boer
@van Ittersum was hier een hele stap voor de koetjes in 98 bio worden
m uut m
@bio boer
Toen was jij zes
bio boer
@bio boer klopt hoe zo
Nick83
@jan w N uit krachtvoer gaat rechtreeks de koe in, en ook alleen maar die koeien die het nodig hebben. Bij N in kunstmest heb je allerlei verliezen voordat het in de koe zit. Tevens krijgen alle koeien evenveel binnen, mogelijk meer dan dat ze nodig hebben. En herfstgras waar veel eiwit in zit word nogal eens aan de pinken gevoerd. Die hebben dat eiwit helemaal niet nodig.

Voor elke 4 kg N minder kunstmest minder int land hoef je misschien maar 1 kg N uit krachtvoer meer te voeren 😉
huske
@Nick83 waarom denk je dat de laatste sneedes juist aan het jongvee gevoerd word. Juist omdat dat eiwit wat erin zit maar zeer moeilijk beschikbaar komt voor de koe. Wat er op papier in zit hoeft niet altijd zo te wezen dat de koe er wat mee kan
Nick83
@huske Daar gaat het nu eigenlijk ff niet om. Het gaat erom dat het eiwit erin zit omdat je eerder dat jaar N gestrooid heb. En dit nu vervolgens niet benut. En N uit krachtvoer benut je wel volledig.
Noorderling
@Nick83
Dat krachtvoer teelt toch ook iemand met de geldende verliezen? Beetje makkelijk om dat maar te vergeten en bij de teler op het bord te schuiven
christo
@Noorderling Krachtvoer is vaak een samenstelling van restproducten. Reken de verliezen maar toe aan het hoofdproduct.
Nick83
@Noorderling Ja, klopt. En dat telt niet mee voor je eigen bedrijf. Idd lekker smakelijk.
cs-agrar
Quote Reactie van @Nick83:
En herfstgras waar veel eiwit in zit word nogal eens aan de pinken gevoerd. Die hebben dat eiwit helemaal niet nodig.

Eiwitrijk gevoerde hebben veel meer framebouw. Dieren welke lang buiten liepen groeiden in haar, maar ook in frame. Deze vraten dan ook dat late gras
Boertje25
Gister kringloopwijzer ingevuld, hebben 85% van ons areaal is grasland de rest mais. 2% mestoverschot. komen uit op 52% ruw eiwit van eigen bodem. en dan hadden we afgelopen jaar super eiwit in het gras zitten. hoe moet je in godsnaam aan die fucking 65% komen
Noorderling
@Boertje25 grasland ploegen en krachtvoer verbouwen. Maar dat willen ze ook niet.
+1
pieta
@Boertje25 Dan wordt het tijd dat je je teelt gaat optimaliseren. Wij hebben 80% gras. We hebben nog een behoorlijk (papieren) mestoverschot. Melkleverantie obv KLW hectares ligt ommenabij de 25.000 kg/ha en we hebben 64% RE van eigen land/teelt.
+1
cjw73
@pieta kortom waar is de 65% voor bedacht. Alleen voor de intensieve veehouderij. Dus dit is helemaal niet duurzaam.
+1
cs-agrar
@cjw73 Of blijkt extensieve veehouderij niet duurzaam?
j h p
@Boertje25 Ik zou de kuilen na meten en eens een paar strekkende meters wegen, de gewichtsbepaling op de analyse gaat nog al eens scheef, vooral de kg ds per m3.
Wilbert
@j h p graskuilgrootte is niet heel relevant bij de berekening. @Boertje25 voert teveel eiwit in de vorm van krachtvoer. Rantsoen optimaliseren, minder eiwit aankopen, meer energie erin en maximaal gebruik maken van weidegras. En uiteraard van de 3-5e snee kwalitatief goed gras winnen zodat het compleet rantsoen is voor het jongvee.
+1
Boertje25
@Wilbert hier zijn we blij als we 3 snedes gras halen, eerst ganzen daarna zomers geen water
+1
pieta
@Boertje25 Dat komt dan toch ook mooi naar voren uit de berekening. Ik neem aan dat je met zo weinig grasopbrengst dan ook ruwvoer tekort komt. Dit dien je dan in de "buurt"te verwerven en je probleem is opgelost.
j h p
@Wilbert Ga voor je eigen maar eens 20% boven en onder de norm berekenen moet je zien hoeveel dat scheelt in je eigen RE voorziening waardoor het % aangekochte RE ook verandert.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0