'Melkveehouderij van de toekomst is grondgebonden'

Melkveehouders moeten hun vee anders gaan voeden. In een bindend advies van een commissie die is ingesteld door de LTO Vakgroep Melkveehouderij en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) staat dat de melkveehouderij van de toekomst grondgebonden is.
 'Melkveehouderij van de toekomst is grondgebonden' (nu.nl)

Melkveehouders moeten hun vee anders gaan voeden. In een bindend advies van een commissie die is ingesteld door de LTO Vakgroep Melkveehouderij en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) staat dat de melkveehouderij van de toekomst grondgebonden is.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+2
George
2040? Nondedju dan ben ik 72. Maar grondprijs blijft in ieder geval stabiel en mijn pensioen veilig. Nu alleen hopen dat Trump en Poetin niet teveel met raketten gaan spelen.
matt
@George word toch eens tijd dat je minstens een bunder per jaar gaat potverteren...
George
@matt
De jong denken daar anders over 😁
+7
nederlandse boer
Vakgroep LTO en NZO, zijn dat die mensen die in de virtuele werkelijkheid leven en luchtkastelen bouwen?

Alles leuk bedacht maar er is geen verdienmodel. Weidemelk levert binnen twee jaar geen drol extra op gezien de echte (en geen nep) klaarstaande alternatieven vanuit Ierland.

Wil de samenleving dit? De samenleving in generaliserende zin wil gewoon lekker product voor een makkelijke prijs waar dan ook vandaan op deze wereld.herkomst maakt ze verder helemaal niets uit. Met dit plan wordt slechts een handje vol linkse schreeuwers voor een jaartje de vriend gehouden.
+2
Flinstone
Grondgebonden is over 5 jaar al geen issue meer. Wie zal al dat grasland wat vrijkomt door de vele stoppers onderhouden!
De akkerbouw kiest de betere grond eruit en de rest moet toch kaal worden gehouden🤗
+3
christo
Wanneer je vindt dat je koeien anders moet gaan voeren dien je wel minstens 1 persoon in de commissie te zetten die voldoende kennis over voeding heeft. Wie was diegene in deze commissie??
m uut m
@christo
Volgens mij heb jij ook ergens een verkeerde afslag genomen.
van Ittersum
@m uut m zijn navigatie nog niet geüpdatet, dat kan ook. (Dubbel zinnig gezegd maar misschien wel de kern, vast houdend aan oude routes), wie zal het zeggen
+7
cjw73
@van Ittersum nou ben het op dit moment meer eens met christo dan jullie 2. Dat gelul van die wnf wijven en dergelijke gaat helemaal niet om het feit dat er minder soya binnen komt. Das gewoon het verhaal over een andere boeg gooien om hun doel te halen en dat is het opruimen van de veehouderij in Nederland.
van Ittersum
@cjw73 niet ik zit aan het stuur maar de maatschappij, het enige wat er nu gebeurd is dat we nu zelf de koers voor langere tijd uitzetten voordat OPNIEUW anderen het voor ons gaan doen., Daar waar wij eerst altijd maar toekeken en achteraf maar bezig waren om te redden wat er nog te redden viel.Kijk naar je eigen Aware, dit is bijna 1 op 1 de weg die hun op korte termijn inslaan. En laten we nu eens helder zijn en alle korte termijn emoties buiten beschouwing laten. Doel is: 2040 !!!!! OVER 22 JAAR😂, lachertje toch!? Nu kunnen ze nooit meer zeggen (bij instemming) dat wij niets doen, onze visie en doel ligt er.

Nederland is de omgeving geworden voor melk met een randje en bulkmelk gaat uit het buitenland komen, een maar vast aan dat idee.
christo
@van Ittersum Ga jij eerst jezelf maar eens verdiepen in de nieuwe navigatie-update die er aan zit te komen. Na inhoudelijk kennis genomen te hebben van het rapport vraag ik mij af hoeveel collega's zich deze nieuwe visie op laten leggen.
Wilbert
@christo ik denk dat iedereen gaat meedoen. Zuivel heeft zich eraan gecommitteerd.
+1
Wilbert
@christo jij kunt er beter voor uitkomen dat jij bang bent dat de koeien geen 10.000 kg meer geven zonder soja...
dat is ook lastig (niet onmogelijk), maar soja import heeft zijn langste tijd gehad, tijd om lokale alternatieven te ontwikkelen.
christo
@Wilbert Het gaat mij om de extra beperkingen die opgelegd gaan worden. DAt het mij niet past dat je dan gemiddeld niet meer kunt melken dan 8 a 9000 liter wegens de normen die in het rapport staan past mij idd niet. Het gaat om het vertrekpunt in de discussie. En dat is een erge foute.
+5
melkveehouder nh
Er zaten zo te lezen melkveehouders in deze commissie, alleen nu een uit een gebied dat al wel op een normale grondgebonden manier werkt. Ik vindt het als melkveehouder een prachtig advies, van mij mogen ze de doelen voor 2040 naar 2025 toe halen, liefst morgen nog. Al dat gesleep met van alles en nog wat over deze aarde wordt niemand beter van. Wij hadden al als doel gesteld om over 5 jaar 85 procent van de melk te produceren van eigen voer. hebben nu al die 65 procent eiwit van eigen land. De adviezen zijn helemaal niet zo verstrekkend voor de boeren die de afgelopen 50 jaar gewoon hun bedrijf in balans hebben gehouden wat betreft grond/dieren.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @melkveehouder nh:
Wij hadden al als doel gesteld om over 5 jaar 85 procent van de melk te produceren van eigen voer.

Ambitieus. Hoe los je dat bij de krachtvoerteelt op met de 80/20% eis en het streven naar behoud van blijvend grasland?
+2
melkveehouder nh
@Jack Rijlaarsdam we gaan het niet zoeken in krachtvoerteelt, naar een honderdprocent grasrantsoen, en bijsturen met krachtvoer dat alleen uit honderdprocent goede grondstoffen bevat, dus geen vulstoffen als raap of palm. en nee, dan zul je geen 10.000 liter melken, en misschien moet ik ook met de fok wel naar en ander type koe. maar ik vindt t wel een uitdaging om op een duurzame manier, zonder afhankelijk te zijn van de monsanto`s van deze wereld melk te produceren.
dwers
@melkveehouder nh ik heb ook bijna nooit anders geboerd dan zomers de koeien dag en nacht in de wei met wat brok, en in de winter graskuil en brok.
Was voor mij ook het praktisch op de oude Friese grupstal, nu met de nieuwe grupstal dacht ik nu zal ik ook eens modern doen, 2 winters maïs bijgevoerd, deze winter weer bij het oude graskuil en brok en de productie is weer beter.
melkveehouder nh
@dwers mooi systeem zo. dat van de hoge productie niet halen komt bij mij ook meer van het beperken van de kilos om zo veel mogelijk eigen voer door de koe te krijgen, 15% krachtvoer is erg weinig. misschien wel wat eigen herfstgras tot brok laten maken bij drogerij. Maar als we naar grondgebonden gaan zal er veel ruwvoer door de koeien moeten, dan heb je niks aan die amerikaanse zetmeelkoeien, misschien meer naar nieuwzeeland/ierland kijken
dwers
@melkveehouder nh ik kijk met HFstieren wel naar conditie, die daar slecht op scoren zijn meer voor indoorkoeien ( maïs).
ted9
Ach er komt toch nog zat grond te huur of te koop voor de jonge boeren waaronder ik zelf. Bij n hoop is of gaat de aardigheid van t boeren er al aardig af na de bak met nieuwe regels van de afgelopen jaren. Zal dus allemaal wel loslopen...
christo
@ted9 Houd die hoop vast!
ted9
@christo Word maar weinig verkocht.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , lto , zuivel , nzo , vee , melkveehouders , nederlandse zuivel organisatie , grondgebonden en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!