Nieuw kengetal: ”percentage eiwit van eigen land”

De commissie grondgebondenheid introduceert een nieuw kengetal: het ”percentage eiwit van eigen land”. Dit geeft aan in welke mate een veehouder in staat is het voer voor zijn dieren op zijn eigen land of in de buurt te telen. In 2025 dient dat minimaal op 65 procent te liggen.

Cruciaal is een „voldoende grote” zogeheten huiskavel – het land dat direct rondom de boerderij ligt. Daarnaast zullen boeren intensief moeten samenwerken met collega’s in de buurt, zowel voor de teelt van gras en mais als voor het uitrijden van overtollige mest. De commissie stelt voor ”buurtcontracten” af te sluiten, binnen een straal van 20 kilometer rondom het eigen bedrijf.

Meer: rd.nl/vandaag/economie/…

Deel dit topic

Reacties

labella
De kogel is door de kerk: mais de deur uit, iedereen aan het gras.
demelkboer
Begin maar met uitkopen en herverkavelen dan
+1
cjw73
Denk dat lto niet veel te vertellen heeft over wat er gaat gebeuren.😢
+3
ted9
Ze willen graag veel eiwit van eigen land. En minder import. Alles zo dicht mogelijk bij huis. Nou ik zou zeggen meer drijfmest er op.
+1
arjankok
Wat deze commissie wil zal wel in de leveringsvoorwaarden kunnen belanden of gewoon voor een punten systeem met hogeren melkprijs
labella
@arjankok Die extra punten voor een hogere melkprijs kun je wel op je buik schrijven. Als je niet aan hun voorwaarden voldoet krijg je een lagere melkprijs of zelfs melkweigering.
Huppel
@arjankok zit al in focus planet
bio boer
Hier al genoeg eiwit kom nu nog energie tekort zit te denken aan tarwe dan kan de voerfabriek de Biesen pakken allen de vraag nog hoe dat moet in de robot?
dwers
@bio boer ik heb deze winter ook geplette tarwe gevoerd, ook te veel eiwit in de kuil gemiddeld over de kuilen 190 ruweiwit
bio boer
@dwers hier rond 180 185
kanniewaarzijn
Leuk bedacht weer allemaal hoor, maar zoals gewoonlijk is het weer ten voordele van de intensieve bedrijven. Die halen immers een hoger percentage eiwit van het land omdat zij veel meer kunnen bemesten. Loman geeft dit zelf ook al aan door te stellen dat "extensieve bedrijven nog een slag kunnen maken om het eiwitpercentage te verhogen". Ze weten het dus donders goed, de oplichters.
jg
@kanniewaarzijn maximaal 10 melkkoeien per hectare beweidingsoppervlakte.
dwers
@kanniewaarzijn extensieve kunnen nog een slag maken met eiwit productie grasland, ze moeten natuurlijk wel mest van intensieve afnemen.
kanniewaarzijn
@dwers Ja, tot een bepaalde hoogte; daarmee optimaliseer je je eiwitpercentage lang niet genoeg!
bio boer
@kanniewaarzijn als een bio boertje met 170 kg n 180 ruweiwit haalt moet gangbaar bedrijf dat ook kunnen
kanniewaarzijn
@bio boer Hangt van de intensiteit af.
bio boer
@kanniewaarzijn 130 ha 170 mk en 120 stuks jongvee
pietjepuk
@bio boer ook mest afzetten dus.
Wilbert
@pietjepuk hoeft niet, afhankelijk van melkproductie.
kanniewaarzijn
@bio boer Hoeveel van die 130 ha. is natuurland of op een andere manier land waar je geen mest op aanbrengt?
basbes
In 7 jaar kan er veel gebeuren. Krijgen we dan eerst 7 vette jaren en daarna 7 magere of andersom?
+1
oerne
.
van Ittersum
Voor we alles weer afschieten, weet iemand op hoeveel %eiwit van eigen grasland je met je eigen bedrijf zit. Noem eens wat getallen die jullie hebben, ik heb tot nu toe nog geen idee
Leo,s vriend
@van Ittersum 76% .15000 kg melk /ha
+1
van Ittersum
@Leo,s vriend theoretisch zou dan 65% rond de 18000 kg melk liggen? Waar heb ik dat getal eerder gehoord.... Aware!
dijkstra uit w
Per ha grasland, of per ha incl 80 % gras en 20% mais ?@van Ittersum
verwijderd
van Ittersum
@oerne met een niet bestaande ontheffing wel
+3
Ligbox
Een norm van dieraantallen per ha hebben ze weer niet aangedurfd. Percentage Eiwit van eigen land staat recht tegenover agrarisch natuurbeheer. Hier met 150 mk op 100 ha voor de mest grondgebonden. Hier gaat 80 van de 100 ha 1 snede volledig naar de ganzen met als gevolg rond de 50% zelfvoorzienend qua eiwit. Het meeste land word gecombineerd met weidevogelbeheer. Met jaarlijks 130 nesten stabiel. Echter met kengetal percentage eiwit van eigen land wordt intensiever graslandbeheer gestimuleerd met alle negatieve gevolgen voor de weidevogels. (Landschap met weidevogels is toch wat men wil?) In dit adviesrapport wordt hier nauwelijks op in gegaan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Ligbox:
Echter met kengetal percentage eiwit van eigen land wordt intensiever graslandbeheer gestimuleerd met alle negatieve gevolgen voor de weidevogels
Juist!
jan w
@kanniewaarzijn
Kan wel juist zijn, maar door de vele natuurlijke vijanden hebben de weidevogels toch geen kans.
m uut m
@jan w
De wolf reduceert straks de vossen populatie.
+1
diezel
@m uut m
Denk dat die wolf eerder een Jersey-pink uit je wei zal sleuren en dat ie die vuile stink-vossen lekker laat lopen. 😞
+1
pieta
@Ligbox Grondgebonden zijn voor fosfaat en genoeg voer van je land halen is dus zeker niet één en hetzelfde. Ik kan je verhaal wel volgen maar of dit nou de reden moet zijn om dit alles naar de prullen bak te verwijzen betwijfel ik.
+1
Wilbert
@Ligbox in jouw situatie kun je ook stellen dat jij overbemest. Je haalt immers veel minder van jouw grond dan dat je er aan mest opbrengt. Bedrijfsspecifiek ben je dus niet grondgebonden qua mestpalaatsingsruimte.
+1
cjw73
@Wilbert over dat onderwerp heb ik ook al menig verschil gehad met instanties. Ik heb hier ook giga last van ganzen en ze vreten hier gemiddeld jaarlijks zo'n 2.5 a 3 ds per hectare op. Maar als ik geen ganzenschade zou hebben en ik zou gewoon 3 ton ds maaien en in balen verkopen mag ik het voor bex en klw gewoon als afvoer boeken maar de ganzenschade niet.
demelkboer
@cjw73 ik boek de ganzen schade gewoon af als verkocht voer in klw. Je kun met de taxatie precies aangeven hoeverl voer de ganzen hebben "gekocht". Net zo sluiten sluitent als voer verkoop aan de hand van een kuil monster
cjw73
@demelkboer mag officieel niet is ons 2 jaar geleden verteld door die zwier van der vegte, dit is de grote aanjager van de klw die bij de marke werkt
Ligbox
@Wilbert Ik weet niet of het overbemesting is. De nitraatgehalten hier op humusarme zandgrond is laag(eiland). Voedingsstoffen zullen wel verloren gaan in gewichtstoename van de ganzen. De aantallen ganzen die hier zitten kun je je niet tegen wapenen. Daarom zou ik in dit plan graag zien dat voor faunaschade op basis van taxatierapport het Eigen eiwit gecompenseerd werd. Dan is er niks aan de hand.
+3
jan.1
1 ding is zeker het buitenland lacht zich een bult,nl boeren gaan kv in de ban doen(mogen nog wel de rotzooi van de industrie opeten !)Ik kan verder nergens lezen (behalve melkgeldverdeling een bank die ,,iets ,, moet doen en het waterschap die ook ,,iets moet doen)hoe de forse productie daling wordt gecompenseerd.Mijn inschatting is dat er wat gerommeld zal worden met ha steun...
Verder zijn we als exportland afhankelijk van vraag en aanbod,wat wij hier minder produceren komt er elders bij,dus uit de markt komt geen vergoeding.
Verder zijn we een wereld handelsland,we zijn groot geworden door de vrije markt,met dit rapport worden we weer 100 jr terug gezet in de tijd.Door de forse melk productie daling van min 30 %verliezen we de concurrentie positie en daarna gaat het heel snel...We willen als kleine speld het klimaat redden maar dat lijkt me een flinke overschatting. Of gaat het buitenland de boeren de zelfde regels opleggen..
Ik wil niet graag overal tegen aantrappen,probeer sommige dingen te begrijpen,maar dit rapport kan direct de prullenbak in.
+1
demelkboer
@jan.1 znder mais kun je ook hard melken hoor.
christo
@demelkboer Zonder mais en gras ook.
puntertje
Quote Reactie van @jan.1:
Ik wil niet graag overal tegen aantrappen

Dat doe je trouwens wel veel 😀
+3
kaas
Stelletje opvreters zijn het die commissie leden wat hebben ze gedaan niks de laatste 2 jaar regeltjes bedenken waar je eigenlijk niks mee kan grondgebonden is toch heel makkelijk ,maar zij moeten het weer moeilijk maken gewoon ze veel gve per ha en als dat nu 2,5 of 3,5 moet worden daar kan je een discussie over voeren en klaar is kees niks moeilijk aan en iedereen snapt het

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0