Melkveesector kiest voor grondgebondenheid

De Nederlandse melkveehouderij kiest nadrukkelijk voor zogeheten grondgebondenheid. In 2040 halen de boeren het gras voor hun koeien van het eigen bedrijf of uit de directe omgeving, dat wil zeggen binnen 20 kilometer van hun boerderij. Daar rijden ze ook alle mest uit. En soja uit ontgonnen Zuid-Amerikaans oerwoud gaat in de ban.

Tot 2025 moeten er al forse stappen worden gezet. Voor die periode is het advies bindend: de zuivelindustrie en LTO hebben toegezegd de boeren met aangescherpte leveringsvoorwaarden en andere financiële prikkels de gewenste richting op te duwen.

De commissie doet enkele suggesties voor zulke prikkels. Ze formuleert die positief: boeren die kiezen voor grondgebondenheid zouden bijvoorbeeld een hogere melkprijs moeten krijgen dan collega’s die dat niet doen, goedkoper geld moeten kunnen lenen bij de bank en tegen gunstigere voorwaarden grond moeten kunnen pachten. Omdat grondgebondenheid goed is voor de waterkwaliteit, zouden waterschappen de boeren kunnen belonen. Ook Europese landbouwsubsidies kunnen worden ingezet om de gewenste transitie van de melkveehouderij te stimuleren, vindt de commissie.

Deel dit topic

Reacties

+1
cornelissen
Hebben we al eens eerder gehoord lto.nl/actueel/nieuws/….
En dan overgaan tot het "roven" van latente ruimte met onomkeerbare investeringen op peildatum.
Elvis
@cornelissen tenzij deze bedrijven voedergewassen uit de nabije omgeving betrekken. Dat lijkt op 'roven' van koeien die er al jaren liepen
cornelissen
@Elvis Volgens mij speelde dat helemaal niet in 2013.
+3
pieta
@cornelissen Lees toch dat stuk wat je de hele tijd aanhaalt eens een keer zou ik zeggen. In dat stuk past zowat ieder melkveebedrijf in NL behalve een bedrijf met een dichte stal en dat al het voer van ver weg haalt.
Elvis
@cornelissen staat in de link die je net zelf gedeeld hebt
kanniewaarzijn
@cornelissen Het is inderdaad precies dezelfde "visie" als in 2013. Die visie waarvan Wiebren onlangs nog aangaf dat men zich daar niet aan hield omdat LTO in z'n broek scheet voor hun intensieve achterban. Waarom denken ze dat het deze keer anders zal gaan?
jan.1
Gaan een cent extra eisen voor elke eis voor elke liter..
dwers
Ze willen van de maïs af.
+1
paulus2
Blabla bla en we leefden nog lang en gelukkig
+1
Grasbaal
Hier een nadere uitleg door voorzitter Ton Loman namens de commissie Grondgebondenheid (in opdracht van NZO/LTO vakgroep melkveehouderij) :
+3
verbi
Wie is er in 2025 nog boer? Laat ik het over 2040 maar niet hebben. Dan zijn er misschien nog een paar honderd over met 500+ koeien met een goede jurist in dienst en een emmer ambtenaren om het te controleren per bedrijf. En dat eigen baas zijn en dat soort verhalen vergeet het maar, slaaf van RFC en van de overheid.Ik kom er wel zal mijn tijd wel duren mag nog jaartje of 7 ben dan 60 dat redt ik wel.
+1
paulus2
Kom @verbi een beetje moed houden
Wilbert
@Wiebren heeft meegeschreven staat in het dankwoord?
Visie is strak, afdwingen wordt moeilijk, maar ik zie dat de zuivel ook duidelijk deze kant op wil. Vraag is of allemaal samen, of degene die niet mee gaan een lagere melkprijs betalen en zo "natuurlijk" uitfaseren... lastig vraagstuk. Sowieso gaan we op de een of andere manier wel de extensievere kant op zonder soja.
+1
christo
@Wilbert Ja, De Wiebren die zich niet kon vinden in de visie van de Lto heeft meegeholpen aan de visie grondgebondenheid. Wie heeft het dan goed gedaan?
+3
diezel
Lekker zo'n Commissie die adviseert om de landbouwvrijstelling maar snel af te schaffen. 😞
.

(klik om te vergroten)

+1
christo
@diezel Zonder economische onderbouwing een bindend rapport naar buiten brengen getuigd van grote onkunde. Iedereen die iets qua beleid wil laat het eerst doorrekenen. Zelfs Geert.
+1
pietjepuk
@diezel stakingswinst over landbouwgrond? Dankzij de landbouwvrijstelling toch juist niet. Box 3 dat is het probleem
Wilbert
@diezel als je melkveehouders grondgebonden wil maken, moet je wat doen om de grondmobiliteit te verhogen. Stoppers zou het aantrekkelijker gemaakt moeten worden om grond te verpachten of te verkopen zonder gezeik met de fiscus.
christo
@Wilbert Ik zou het in de omgekeerde volgorde geadviseerd hebben.
+1
diezel
Quote Reactie van @Wilbert:
als je melkveehouders grondgebonden wil maken, moet je wat doen om de grondmobiliteit te verhogen.

Schat dat er hier de laatste jaren amper 10% van de grondverkoop naar melkveehouders gaat.
Willen ze misschien ook nog dat er een wet komt dat grond enkel nog aan actieve melkveehouders verkocht mag worden? 😞
christo
@diezel Er is gewoon een sterfhuisconstructie gecreeerd. Het zal niet de laatste zijn.
m uut m
@christo
Kwestie van meer bieden.
Wilbert
@diezel ken een Brabantse melkveehouder die recent de huiskavel van de buren heeft gekocht. Is gewoon een centenkwestie...
+1
christo
@Wilbert Ik ken een gelderse varkensboer die dat ook heeft gedaan.
+1
Wilbert
@christo slimme jongens die varkensboeren 😄 hebben visie!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , melkveehouderij , koeien , soja , boerderij en grondgebondenheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0