Belastingdienst biedt duidelijkheid over ficale gevolgen fosfaatwet melkveehouderij

LTO Nederland en de vereniging van accountantskantoren (VLB) hebben met de Belastingdienst overeenstemming bereikt over de fiscale verwerking van de fosfaatreductieregeling uit 2016 en 2017 en de invoering van de wet fosfaatrechten. Over een aantal vragen is echter geen overeenstemming bereikt.

In het pakket is onder meer afgesproken dat fosfaatrechten bij de invoering in 2018 fiscaal gelijkgesteld worden aan bijvoorbeeld varkensrechten of het melkquotum. Dit betekent dat fosfaatrechten een bedrijfsmiddel zijn en aangekochte fosfaatrechten geactiveerd dienen te worden op de balans. Al eerder heeft het Ministerie van Landbouw (LNV) aangegeven dat de vermoedelijke einddatum voor het stelsel van fosfaatrechten 1 januari 2028 is. Vanwege deze uitspraak kan op fosfaatrechten worden afgeschreven.

Stoppersregeling
Melkveehouders die in 2017 hebben meegedaan aan de stoppersregeling en hun bedrijf pas in 2018, na toewijzing van de fosfaatrechten, daadwerkelijk gaan staken, blijven recht houden op stakingsfaciliteiten als stakingsaftrek en stakingslijfrente. Zij moeten wel voldoen aan de voorwaarden en er moet sprake zijn van boekwinst bij het afstoten van melkkoeien of jongvee. In voorkomende gevallen kan een beroep worden gedaan op de langlopende liquidatie die zich over beide jaren uitstrekt.

Geen overeenstemming
Over een aantal vragen is geen overeenstemming bereikt met de Belastingdienst, zoals de vraag of fosfaatrechten voorraad zijn of een bedrijfsmiddel als deze door een stoppende melkveehouder direct na de toewijzing worden verkocht.

De afspraken zijn hier samengevat in een lijst Vragen en antwoorden fosfaatrechten met vragen en antwoorden

bron: LTO Nederland
 Fosfaatrechten zijn definitief af te schrijven (nieuweoogst.nu)

Melkveehouders kunnen aangekochte fosfaatrechten fiscaal afschrijven. LTO Nederland en de vereniging van accountantskantoren VLB hebben met de Belastingdienst hierover overeenstemming bereikt.

 Fosfaatrechten fiscaal aftrekbaar (nieuweoogst.nu)

Melkveehouders kunnen aangekochte fosfaatrechten fiscaal aftrekken. LTO Nederland en de vereniging van accountantskantoren VLB hebben met de Belastingdienst hierover overeenstemming bereikt.

Grasbaal

Reacties

wally
In hoeverre zijn ze benutbaar via herinvesteringsreserve ?
Grasbaal
Heffing fosfaatreductieplan fiscaal aftrekbaar

Heffingen die betaald zijn in verband met het fosfaatreductieplan zijn fiscaal aftrekbaar over het afgelopen jaar. Het zijn immers geen boetes.
De bonus in het bonus-malussysteem is belast als bedrijfsopbrengst in hetzelfde jaar.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
j h p
@pieta Bedoel je deze. 😉
pieta
@j h p Weet ik niet. Dat kan ik niet zien.

lto.nl/media/default.aspx/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten , belastingdienst en stoppersregeling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!