Schouten wil echt geen voermest-contracten voor grondgebondenheid

Landbouwminister Carola Schouten blijft bij haar standpunt om geen voermestcontracten toe te staan om melkveebedrijven meer ruimte te geven om grondgebonden te worden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Op verzoek van Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) liet de minister door Wageningen UR nog een extra onderzoek doen of voermestcontracten na de invoering van het fosfaatrechtenstelsel wel mogelijk zouden zijn.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+5
newholland6640
En terecht
verbi
+1
newholland6640
@verbi

Ik dacht dt we naar grondgebonden wilden en geen fraudeleuze praktijken meer.
+3
pietjepuk
@newholland6640 van mij mogen ze er wel komen die voer mestcontracten maar onder 1 voorwaarden. inleveren van melkveefosfaatreferentie.
robbies
Nou, Netwerk Grondig wil wel kringloopcontracten, maar Minister Schouten gaat zelfs dan nog niet overstag. De visie van LTO en NZO zal dus met een strengere definitie van grondgebondenheid moeten komen, anders is deze op voorhand al waardeloos
+3
Wimblij
Dat grondgebonden gedoe word ik zo moe van. Ik ben 8.3 % gekort, dus niet grondgebonden. Maar ik heb nog 3 sleufsilo's vol met voer liggen. Als ik grondgebonden moet worden kom ik helemaal om in het voer..... Het is jammer dat we hier geen rotsen, berghellingen, schrale zandgrond of keiengrond hebben om in te tekenen.
Jos1980
@Wimblij
Denk dat het offer gras is. Grondgebonden wordt bijna heilig bevonden.
+3
m uut m
@Wimblij
Waarom voer je het niet gewoon op.
Noorderling
@m uut m
Hoe krijg je 15 ton drogestof per hectare op aan je melkkoeien zonder over je gebruiksnormen heen te gaan? Ik krijg het er niet in. Op bedrijfsniveau zit je op ca 1kg ds voer per kg melk, op fosfaat zou het nog lukken. Met je ureum en daarbij stikstof ga je finaal vast lopen.
m uut m
@Noorderling
Je verbouwt ook mais ?
cornelissen
@Wimblij Ook dag en nacht weiden?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @cornelissen:
Ook dag en nacht weiden

Want dan heb je meer verliezen dus minder opbrengst??
m uut m
@cs-agrar
Maar vooral minder kosten
+2
wally
Nota bene voorstel van haar eigen partij en kamerbreed gedragen
is gewoon goed te controleren met tweede kaartlaag in gecombineerde opgave
apart vinkje voor eigendom en toeslagrechten
en apart vinkje voor mest en gewassen

snap niet waarom dit zo moeilijk is. Wij kunnen dit met buren regelen waarbij we er allebei beter van worden en alle verre percelen afgestoten kunnen worden
- minder verkeer
- duurzamer
- echt regionale kringloop
- nu hangen verre percelen er maar een beetje bij omdat ze nodig zijn voor wetgeving, er komt minder mest en komt ook minder voer vanaf. vaak zijn het ook nog kortlopende contracten zodat er veel te vaak een stoelendans plaatsvind

heeft iemand dat onderzoek ook van WUR waarover gesproken word ?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @wally:
we er allebei beter van worden
Kijk, dat is nu net NIET de bedoeling!
huske
@wally van Bakel heeft vorig jaar al een voorproefje gegeven hoe ze het nu hebben ingericht. Land rond de boerderij andere gewassen laten telen en in het noorden 100 bunder erbij gehuurd voor grondgebondenheid. Denk dat bij van Bakel tot nu toe weinig mest naar het noorden is gegaan en voer terug gehaald. Mooi de mest die eigenlijk op dat gras moest rond de boerderij op de maispercelen gebracht. En dan vind de overheid het raar dat her en der de nitraat richtlijnen niet gehaald worden.
puntertje
Tja, de sector blijft gefocust op modelletjes en constructies zodat men op dezelfde weg, die door de politiek en samenleving als ongewenst is bestempeld, door kan kachelen. En dan verontwaardigd gaan doen als de politiek niet meewerkt, hoeveel feeling heb je dan nog met besluitvormingsprocessen.
En als nu al de capaciteit tbv controles op last van Brussel al fors omhoog moet, hoe wil je dan in Europa een sluitend verhaal maken als je oncontroleerbare constructies toe gaat laten?
+1
cs-agrar
@puntertje Alle mest welke op/in grond toegediend word, tbv welk gewas ook, behoord bestempeld te worden als grondgebonden, zo simpel is het
puntertje
@cs-agrar Zo simpel denken de mensen die van mest af moeten zien te komen bedoel je. En als mest hier in Ned. een hoop geld op zou brengen dan zou ik misschien nog wel geneigd zijn wat mee te gaan in je denkwijze.
cs-agrar
Quote Reactie van @puntertje:
Zo simpel denken de mensen die van mest af moeten zien te komen bedoel je.

Het is gewoon zo simpel. Waar zouden bijv akkerbouwgewassen dan van moeten groeien, alleen depositie?
+1
robbies
@cs-agrar van kunstmest. Doen ze nu ook. Akkerbouwers wachten niet meer op drijfmest. Er blijft veel mest in de putten dit voorjaar. Reken daar maar op
puntertje
@cs-agrar Goh, wat altruïstisch, een mestoverschot op je bedrijf hebben omdat je zo vreselijk begaan bent met die arme akkerbouwers.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Goh

Toch is het niet heel gek om er vanuit te gaan dat inzet van dierlijke mest in de akkerbouw meer richting de kringloopgedachte neigt dan bemesting met chemie, of zijn we dat oneens?
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam Mee eens Jack, maar dan is er eerst nog wel wat missiewerk bij de akkerbouwers te verrichten. In het zuiden zit de mestmarkt volledig op zijn gat. Te weinig tijd meer om alle mest uit te rijden en ongeduldige akkerbouwers, met als gevolg dat er geen dierlijke mest maar kunstmest op het land wordt uitgereden. Of neem de equivalente maatregelen in de akkerbouw; er is door de behartigers hard gestreden voor deze plusbemesting. Het is een teken aan de wand dat de extra gebruiksruimte alleen ingevuld mag worden met kunstmest.

De akkerbouwers hebben niet perse drijfmest nodig; ja misschien omdat we zo lekker bijbetalen. Hun bemesting vullen ze wel in met compost en met kunstmest. Kost misschien wat meer, maar ze kunnen op maat bemesten met chemie, compost telt maar voor de helft in de mestboekhouding én mag je het hele jaar uitrijden.
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
of zijn we dat oneens?

Op het moment dat akkerbouwers schreeuwen om dierlijke mest en daarvoor betalen zijn we het eens. Maar tot die tijd moet je niet net doen alsof je weldoener bent als je a.g.v. je eigen overschot akkerbouwers van mest wilt voorzien. En stelt dat dat vooral zo goed voor hen is.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Op het moment dat akkerbouwers schreeuwen om dierlijke mest en daarvoor betalen zijn we het eens. Maar tot die tijd moet je niet net doen alsof je weldoener bent als je a.g.v. je eigen overschot akkerbouwers van mest wilt voorzien. En stelt dat dat vooral zo goed voor hen is.

Je babbelt om het issue heen. Buiten wat een in- of extensieve melkveehouder of een akkerbouwer het liefste wil of het handigste vindt, dierlijke mest lijkt mij onderdeel van een kringloop, terwijl kunstmest extra input van energie en mineralen is. Iemand zonder belangen in deze zou zomaar kunnen beweren dat het gebruik van dierlijke mest duurzamer is dan dat van kunstmest. Eens?
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @puntertje:
Goh, wat altruïstisch, een mestoverschot op je bedrijf hebben omdat je zo vreselijk begaan bent met die arme akkerbouwers.

Kan je hele mooie woorden gaan gebruiken, maar dat verandert er niets aan. kringloop dit, kringloop dat blabla, kom je met een kringloop-idee aan gaan ze lopen zemelen over mestoverschot en weet ik wat. Wat wil je nu?
Gaan we even een extensieve boer bekijken, heeft die weer mestonderschot, dan moet het daar maar heen? Zit die beste man weer met al dat extra voer omhoog, en gaat er nog es wat beter van melken door een hogere voederwaarde heeft ie weer een fosfaatprobleem. Ik hoef dat voer niet, want teel genoeg van eigen land, maar goed iemand heeft ergens bedacht dat ik een zgn "mestoverschot" heb. Breng ik het naar meneer de akkerbouwer, scheelt de wereld weer kunstmestproduktie en wat daar allemaal aan hangt, en die man kan evengoed wel van zn centen af, deze wil ik dan wel voor die mest ontvangen... Want hoe heeft een akkerbouwer anders kringloop? en een tuinder? Of telt kringloop dan opeens niet meer, is dat alleen maar zo bij een veesector? De gewassen in andere sectoren moeten toch ook ergens van groeien?
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
. En als mest hier in Ned. een hoop geld op zou brengen
Dat zou ook zo moeten zijn. Door de ongelooflijk simplistische (ondeugdelijke) manier van berekenen komt men uit op een gigantisch mestoverschot, waardoor mest inmiddels als een afvalproduct wordt gezien. Zou men uitgaan van de werkelijkheid, dan zou er inderdaad geen mestoverschot bestaan en zou mest geld opleveren.
newholland6640
@kanniewaarzijn

Vrachten veevoer uit ander landen importeren en er is geen mestoverschot.
wat jij stelt is ook niet waar. Het antwoord ligt in het midden.
+1
loesje
Dus geen pacht of erfpacht, is ook een contract?
pietjepuk
@loesje breng ze nou niet op ideeen want dan halveert de veestapel vanzelf.
Coen
@loesje , eigendom, pacht en erfpacht op de GO, de rest buitensluiten voor grondgebondenheid.
maar LTO en NZO zullen wel weer met een moeilijk gedrocht komen 😞
+1
christo
@Coen Iedereen is op zoek naar de overtreffende trap. Succes met jezelf restricties op te leggen. Geeft perfect aan welk niveau er gemiddeld in de sector aanwezig is. Er is geen andere tak die zo dom onderneemt.
puntertje
@christo Sommigen zien de wensen uit de samenleving als een kans, anderen zeggen dat je er niets van moet aantrekken en dat je gewoon je producten op de markt moet pleuren en je niets aan moet trekken van het gezeik van (potentiële) klanten.
huske
@puntertje de meeste "pleuren" het idd gewoon op de markt en de klanten vinden dat prima. Nog nooit gehoord van iemand die zo begaan was dat zijn kleding door kinderhandjes is gemaakt. Dat de farmaceutische industrie in India al hun restproducten loost op oppervlakte water en dat al onze electrische apparaten waaronder ook de zo duurzame zonnepanelen in Azië onder slechte werkomstandigheden en milieu belastende omstandigheden gemaakt word
christo
@huske We willen hier van de intensieve takken af en in China bouwen ze varkensflats.
christo
@puntertje Je weet zelf heel goed wat je schrijft. Er is niks mis mee om markten te bedienen. Wel als je dat over de rug van een ander wilt doen. Of hebben we in ons land afzet voor alle melk die volgens de wensen geproduceerd is? Nee, Die moet gewoon afgezet worden op de gangbare markten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0