Areaal voederbieten neemt toe

Het areaal voederbieten is gegroeid naar 1.540 hectare in 2017. Dat gebeurde na een dieptepunt van ongeveer 270 hectare tussen 2011 en 2014. Commissie Bemesting en Groenvoedergewassen (CBGV) heeft voor voederbieten een bemestingsadvies opgesteld.

Bron

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Heel benieuwd hoe de handel nu met dit omgaat. Ze zitten nu al met hun afzet perspulp die steeds moeilijker te slijten is(voeroverschot). Comeback van de inlandse pulpbrok maar nu wel tegen een concurrerende prijs? We zullen zien
cjw73
@van Ittersum zijn genoeg die een jaartje bieten geprobeerd hebben vorig jaar maar het niet weer doen. Die voerbieten waren vorig jaar ook niks waard en er zijn ook hele stukken blijven staan. Dus het aantal hectaren daalt zeker weer.
de jonge
@cjw73 zo jij nu redeneert zou er ook geen mais meer verbouwt worden
cjw73
@de jonge mais komt er meestal wel af en brengt nog wat op. Die bieten waren afgelopen herfst niks waard. Hier op een kilometer bij mij vandaan staat nog steeds 9 hectare, kon je er vorig jaar gratis uithalen.
Noorderling
@cjw73
Veehouder had zich vergist in de tonnen?
Moeten de koeien nog wel een beetje vreten als ze 1000 ton bieten weg willen kauwen 😃
cjw73
@Noorderling nee heeft wel een dikke 400 koeien maar hij wou ze verkopen, alleen geen sterveling voor te vinden die ze voor de rooikosten eruit wou halen.
mlkvhoudr
@cjw73 ik kan geen goede reden verzinnen waarom hij/zij ze dan niet zelf rooit. 300 a 400 euro kosten per ha. Heb je 90 ton voederbieten te pakken
cjw73
@mlkvhoudr hij had het over aanmerkelijk hogere rooikosten. Maar verder weet ik het ook niet. Maar hij heeft ze mij ook aangeboden maar heb geen belangstelling.
Ze worden nu onder geploegd geloof ik.
mlkvhoudr
@cjw73 zou best kunnen hoor had t gegoogled

(klik om te vergroten)

Noorderling
@cjw73
Meeste voederbieten zijn voederbieten gekruist met suikerbieten. Zit meestal ook wel 15-17% suiker in. Alleen met de bietenopbrengsten van afgelopen jaar zal er wel geen akkerbouwer zijn geweest die zn leveringsrechten nog niet vol had.
Wel een dure teelt om de ploeg weer in te zetten.
cjw73
@Noorderling dat vind ik ook maar na de vorst kun je er niks meer mee he. Dus dan rest alleen ploegen nog. Alhoewel ik betwijfel of dat gemakkelijk wil.
van Ittersum
@cjw73 bedoelde meer de akkerbouw suikerbiet, niet de melkveehouder die een gokje wilde wagen. Hoop trouwens wel dat er wat alternatieve gewassen komen ipv alleen gras. En dan ook voor de overige gronden. Is ook een vorm van biodiversiteit.toch?
huske
@van Ittersum mono teelt klaver kan prima op veengronden
+1
Noorderling
@huske
Klaver op percelen met een lage pH en een hoog stikstof leverend vermogen dat amper een zode ontwikkeld? Dat lijkt me nu niet de formule voor een succes. Daarnaast heeft een bedrijf op veengrond ook weinig aan een gewas met nog meer onbestendig eiwit. Zij komen juist energie te kort.
huske
@Noorderling als je niet fanatiek bekalk op de veengronden dan holt je RE ook hard achteruit samen met je mineralen. Hier kan ik ondanks veengrond toch 5 kg ds mais per koe aanbieden geteeld op mijn eigen grond
+1
cjw73
@van Ittersum er zijn nog steeds weinig alternatieven voor gras.
Noorderling
@cjw73
tarwe, gerst of triticale kan wel interessant zijn.
Kunt het in het najaar zaaien en zeker gerst is begin augustus van het land af. Heb je mooi de tijd om het een en ander weer te egaliseren en nieuw gras in te zaaien.

Heb je ruwvoer te weinig, haksel je het als gps, anders kun je het combinen. Met 9-11 ton korrels en 3-5 ton stro per hectare zit je ook rond de opbrengsten die je haalt met gras.
cjw73
@Noorderling probleem hier in de buurt is dat er geen loonwerker is met dat soort spul. En dan moet er iemand op afstand komen. En die komt enkel een keer als het hem uit komt.
Noorderling
@cjw73 je verhuurt toch aardappelgrond? Kan die akkerbouwer het er niet bij doen?
Voor een paar hectare schone grond willen ze vaak wel wat doen.
cjw73
@Noorderling voor mij zelf valt het wel mee. Want zoals je al zei ik verhuur en ruil nogal wat grond voor akkerbouw en bloembollen. Maar het was naar aanleiding van de opmerking van van ittersum en die zit op andere grond wat daar niet geschikt voor is. En daar blijft gras bijna alleen over.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bemesting , voederbieten , 2011 en 2014 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0