Ex-LTO’er: ‘Huidig mestbeleid pakt precies omgekeerd uit dan de bedoeling is’



Originele beschrijving

‘Toen ik bij LTO werkte, heb ik hard gewerkt aan de visie waarin grondgebondenheid bij melkveehouderij centraal stond. In het huidige beleid is er weinig over grondgebondenheid terug te vinden’, zegt Wiebren van Stralen. Daarmee bedoelt Van Stralen dat boeren over genoeg grond moeten beschikken om hun mest te kunnen uitrijden. Hij werkte tot mei 2017 bij de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en hield zich bezig met het Mest- en Milieubeleid voor de veehouderij. We spreken hem voor ons onderzoek Boer en Beleid.

Deel dit topic

Reacties

+8
cornelissen
We kennen het verhaal, iemand die wel volgens de visie handelde en op de peildatum nog niet met de beoogde grondgebonden capaciteit operationeel was, is zwaar besodemieterd. Het is ,dat netwerk grondig ontstaan is na de peildatum ,anders had je ook nog een korting.
Daar vooral LTO geen oog heeft ,voor zeker de grondgebonden melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum, noem ik de nu ex voorman van LTO K. Romijn
"tuig van de richel", hoewel natuurlijk geheel LTO verantwoordelijk is.
Suggesties heb ik wel, maar men heeft zelf totaal niets in de planning. Tuig
Wilbert
@cornelissen meld er in het vervolg wel even bij dat je toendertijd geen lid was van lto en zelf geen enkele moeite hebt ondernomen om de visie te ondersteunen.
Grondgebonden boeren waren zwaar in de minderheid en lieten zich niet horen binnen lto, daar is het " fout"gegaan.
+4
m uut m
@Wilbert
Niet lullen.
Zlto ging er dwars voor liggen.
+1
Wilbert
@m uut m Zlto kon ook weinig anders. Grondgebondenheid strak inzetten zet vele vele bedrijven op slot, dat is evenmin een redelijke optie.
Wiebren had ook kunnen aanvoelen dat alles op grondgebondenheid zetten een irreële visie was die niet op steun van intensievere melkveehouders kon rekenen. Het was geen visie van en door de leden, maar van een aantal medewerkers die het er beste van probeerden te maken, maar geen steun uit het veld kregen toen het erom ging.
m uut m
@Wilbert
Dat bedrijven op slot kwamen was ook net de bedoeling. Eerst meer ruimte en dan pas weer groei.
Wilbert
@m uut m volkomen buiten de realiteit. Om bijvoorbeeld fosfaatrechten te kopen hoef je niet grondgebonden te zijn. Deze optie is wel ergens besproken, maar compleet onhaalbaar. Had je zelf ook wel kunnen aanvoelen.
pieta
@m uut m Je bekijkt het vanuit het Noorden zullen we maar zeggen. Dat was ook het grote probleem. Je moet wat oog hebben voor alle partijen.
puntertje
@pieta ZLTO ging er juist prat op om geen oog te hebben voor bedrijven die er anders in zaten dan hun eigen achterban.
+2
pieta
@puntertje Ik heb niet aan tafel gezeten in deze. Maar in mijn beleving hadden ze al LTO en ZLTO heel snel het gezamenlijke "midden" moeten zoeken. Vervolgens met één geluid richting politiek gaan. En aan wie het gelegen heeft is verder niet zo interessant meer maar waarschijnlijk ook vooral moeilijk te achterhalen.
cornelissen
@pieta Daarom heeft men zich ook verlaagd tot ,het "roven"van latente ruimte en kijken sommige vreemd opdat je ze "tuig"noemt,zeker bij onomkeerbare investeringen op de peildatum
+1
pieta
@cornelissen Succes met je kruistocht.
Grietje62
@Wilbert Dit is wel kort door de bocht. Als je wel aan de bel trok, werd je niet gehoord bedoel je...
+3
klompen
Duidelijk weer een gevalletje wiens brood men eet wiens woord men spreekt (maar ja het doet er niet meer toe)
cs-agrar
Raar verhaal, zou nu veel meer krachtvoeders gevoerd worden om produktie maar zo hoog mogelijk te krijgen, dan mag je juist weer minder koeien houden Wiebren..
demelkboer
Zie column dirk strijker op boerderij.nl
+1
robbies
@demelkboer wat zegt Dirk dan? Dat natuurinclusief niet loont? Dat is maar een halve waarheid. Er zijn bedrijven en regio's waar het absoluut zou kunnen komen, maar waar het geen kans krijgt omdat LTO iedereen richting grootschalig en intensief behartigt.
demelkboer
@robbies het gaat dirk om een totale omslag naar natuur inc landbouw dat is financieel nuet haalbaar. Dat kan misschien in bepaalde regios maar daar kun je toch geen totaal mestbeleid op baseren
robbies
@demelkboer dus richten we het mestbeleid maar in op Oost-Brabant, de achterhoek en Twente?
demelkboer
@robbies dat doen we al. 250 /230
robbies
@demelkboer dat is geen beleid, maar een nuance. Een hele kleine zelfs
+1
puntertje
`Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO, laat tegenover Boerderij.nl een tegengeluid horen: ‘Het koste wat kost steeds meer willen produceren zit bijna in de genen van melkveehouders, maar het gaat er om een zo hoog mogelijk marge te halen. Doen we het niet anders, dan leggen we het internationaal af.’ LTO is nog bezig op basis van deze toekomstvisie een uitvoeringsplan te maken.`
Wil is schijnbaar Hans H. 2.0, niks geleerd van de dramatische gang van zaken de afgelopen jaren en druk doende een uitvoeringsplan op basis van hun toekomstvisie (!,...proest) te maken. Dat kun je toch niet serieus nemen.
dorpsrandhoeve
@puntertje Volgens mij heeft Meulenbroeks zelf behoorlijk wat natuurinclusieve hectares gras.
+2
van Ittersum
Achteraf.....is het mooi wonen zeggen wij op het platteland.
De huidige situatie is de situatie waarmee we verder moeten dan moet je niet achteraf meer inhoudelijk ingaan wat er toen mis ging, tenzij je nog "aan boord" bent . Krijg er namelijk een jeukgevoel van.
+1
robbies
@van Ittersum wat is er mis mee dat Wiebren even de interne machtsverhoudingen binnen LTO schetst? Er zijn genoeg veehouders die de nadelige gevolgen ondervinden van het windvaanbelangenbehartiging van LTO, terwijl Meulenbroeks zich presenteert al vertegenwoordiger van de hele sector. Nou, mij representeert hij niet hoor en als ik Wiebren's verhaal zo lees denk ik dat hij heel veel collega's niet vertegenwoordigd
+4
van Ittersum
@robbies elke maandagavond is er op RTL(nog) ook zon programma die achteraf heel goed en uitgebreid kan vertellen hoe alles in elkaar zat/zit. Ik hou daar niet zo van, uiteraard kan geen enkele club of partij iedereen tevreden stellen maar gemiddeld genomen kan ik en ik denk velen met mij wel vinden in deze middenweg met behoud van derogatie, warme sanering en in mijn ogen toekomst perspectieven. Keuze genoeg als melkveehouder om nu een richting te kiezen voor de toekomst. Wat als er geen derogatie was...wat als er geen mogelijkheid van verwaarding van fosfaatrechten waren...dan had je sws geen keuze meer. Gemiddeld genomen waren we dan veel slechter af. Tis maar van welke kant je WILT bekijken
m uut m
@van Ittersum
Er is maar 1 oplossing voor de hele veehouderij : Niet meer mest produceren dan dat er in Nederland kan worden geplaatst.
van Ittersum
@m uut m in feite hebben nu van twee kanten al een rem: melk via fosfaatwetgeving en de mest via de grondgebondenheid , die gaat het intensieve afremmen dan wel terug dringen. Wat nu nog nieuw is gaat de norm worden grootheerenveen.nl/2018/03/…
+3
mlkvhoudr
@van Ittersum eigenlijk gaan de melkfabrieken met al die regels de zelfstandigen lager in de keten als hun personeel behandelen. Het vrije beroep met lage rendementen maar wel zelfstandig,word zo steeds onaantrekkelijker gemaakt
m uut m
@van Ittersum
Ik wou heel Nederland grondgebonden hebben. De hele veehouderij moet zijn mest kunnen plaatsen in Nederland.
Dan kunnen alle rechten gelijk in de prullenbak .
+1
christo
@m uut m Dat is een triest uitgangspunt. Volstrekt zinloos bovendien. Wie of wat zal daar beter van worden?
m uut m
@christo
Dat is prima haalbaar.
Of heb je straks liever behalve fosfaatrechten ook nog stikstofrechten, methaanrechten, CO2rechten, ammoniak rechten, lachgasrechten, fijnstofrechten, een vergunning voor mais verbouwen, een vergunning voor een aantal dagen geuroverlast.
Dus wie wordt er beter van?
robbies
@m uut m wat jij wil is niet haalbaar voor de hele veehouderij. Maar omdat een varkenshouders niet grondgebonden kan worden, vinden veel melkveehouders dat zij dat dan ook maar niet hoeven. En dat is weer het andere uiterste
m uut m
@robbies
Je snapt het niet.
Je hoeft de grond niet zelf hebben.
We moeten alleen niet meer mest produceren dan dat we in nederland kunnen plaatsen en daar is dan elke veehouder zelf verantwoordelijk voor.
van Ittersum
@m uut m tijd geleden zei zon geitenwollen figuur met een agrarische achtergrond tegen mij; "het ging mis met de Nederlandse melkveehouderij toen de middel (massa) heiliger werd dan het doel ( gezinsinkomen)" . Mij bleven die woorden bij en dan denk je er eens over na, en als ik sommigen hier dan lees dat ze zonder massa denken dat ze geen bestaansrecht hebben denk je wel eens, misschien heeft hij toch wel wat gelijk. Maar ik kan ook niet in die glazen bol kijken
+4
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
We moeten alleen niet meer mest produceren dan dat we in nederland kunnen plaatsen

dat ging vroeger prima, maar als ze telkens maar de normen blijven aanpassen dan halen we jouw einddoel nooit
+6
@brabo En dat is wat ik al jaren verkondig , het gemaakte probleem MAG nooit opgelost worden, verder heb ik vaak aangegeven NORMEN verhogen, kan zonder problemen.
van Ittersum
@Detukkeroettwente voor vele tegenstanders zal dit net zo overkomen als : je hebt overlast van de illegale drugs, legaliseer het dan heb je ook geen last meer van illegale drugs want het is nu legaal. Moeilijke materie waar je toch een flinke kluif aan hebt om iets te bewijzen vanuit een ander perspectief
m uut m
@brabo
Waarom niet
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
Waarom niet

dat zeg ik toch al en dat weet jij ook heel goed
m uut m
@brabo
Elk jaar wat minder vee in nederland is dat zo moeilijk.
Er stoppen er genoeg elk jaar.
+4
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
Elk jaar wat minder vee in nederland is dat zo moeilijk.

elk bedrijf moet elk jaar gemiddeld een paar procent groeien om de groeiende kostenkant bij te houden. In de landbouw is dat niet anders.
Dan past daar elk jaar minder vee niet goed bij. Er is nu al te weinig vee om de grond goed te bemesten
Noorderling
@brabo pal waardes zakken onder de 100?

Ondanks lagere bemestingsnormen merk ik dat totaal nog niet aan de gewasopbrengsten. N en P zijn maar kleine schakels in het geheel. Andere mineralen rn sporenelementen zijn onbeperkt te bemesten en doet niemand wat mee.
pieta
@Noorderling Bij mij zijn de PAL-waarden tot ruim 10 punten toe gezakt over de laatste 4 jaar. Voor mij een duidelijk teken dat ik minder breng dan wat ik haal aan fosfaat. De volgende keer zitten al mijn percelen gras in de categorie laag. Nu nog veelal net midden, sommige al in laag.
+3
dwers
@pieta jou kringloop duurt te lang je slaat het "fosfaat " op in de sleufsilo, je moet meer weiden 😁
robbies
@pieta dan wordt je wel grondgebonden😀
pieta
@robbies Klopt, alleen heb ik er niets aan.
van Ittersum
@pieta toch maar in de leer bij een biologische boer die wel de kringloop op evenwicht kan houden/rond kan krijgen. Sprak vanmiddag nog zon bioboer. Als je dat kunt halen dan heb je mijn respect. Ook voor menig bioboer is dat nog een hele.kluif.
pieta
@van Ittersum Daar moet ik gaan leren hoe ik minder van mijn land ga halen? Meer brengen mogen ze zeker niet. 😁
van Ittersum
@pieta de kringloop , beste man. met behoud van uw mineralen, daar gaat het (straks/nu) om
+2
pieta
@van Ittersum Daar ben ik het mee eens. Dat ze maar eens toestaan de bemesting aan te passen aan het productieniveau. Het gaat geeneens om bergen extra plaatsingsruimte. Gewoon de mogelijkheid om een stukje kunstmestruimte in te wisselen voor dierlijke mest N zodat ik de gehele fosfaatnorm voor drijfmest kan benutten is voldoende. Dat noemen ze KLW. Jij wilt wel kringlopen maar niet de KLW. Beetje raar.
van Ittersum
@pieta je hebt geen administratieve KLW naar anderen toe nodig om zelf bewust met je gronden om te gaan in de marge die er gelden. Ook hier zie ik een terug gang van mijn Fosfaat. Dus ik zal anders met mijn gronden om moeten gaan. Bioboeren kennen dit fenomeen al langer. Dus als we van iemand kunnen leren is het wellicht van hun. Om je bemesting (normen) alsnog te regelen via de opbrengstcapaciteit, vrees dat dat een achterhoede gevecht wordt.

Anders gaan denken scheelt wel heel veel stress😉, ze moeten mij ook geen premier maken ofzo. Dan komt het ook niet goed van wat ik wel dan wel niet wil😂
pieta
@van Ittersum Ach, het geeft hier nog geen opbrengstproblemen. Droge koeien moeten we wel al lange tijd fosfaat bijvoeren. En het gaat mij er ook niet om om iets naar een ander aan te tonen. Maar hoe ontzettend dom kan het zijn dat we dierlijke mest af moeten voeren en Kali en stikstof in de vorm van kunstmest weer terug moeten kopen. Dat zou ik als premier zo geregeld hebben dat dat anders kon. 😁
+1
robbies
@pieta Jouw collega-KLW-fanatici willen daar de KLW niet voor hoor. Die willen gratis meer koeien
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Jij wilt wel kringlopen maar niet de KLW. Beetje raar.
Zo raar is dat niet, KLW heeft nou net niks met kringlopen te maken!
labella
@pieta Hier ook alle percelen gedaald. Twee waren pal gedaald van 64 naar 16.
van Ittersum
@labella atoombom op gevallen ofzo...wat is er gebeurd en in welke tijdsbestek.dan had u inmiddels ook al wat reparatie bemesting toepassen, toch?
Noorderling
@van Ittersum
Dat kun je alleen maar invullen met raap, tgc of monocalciumfosfaat wat allemaal weer in de grote put komt en verdeeld wordt.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
Je snapt het niet.Je hoeft de grond niet zelf hebben.

Inderdaad, en er hoeft ook niet perse een veevoedergewas op, aardappelen/bieten/sla/bloemkool/fruitteelt en weet ik wat er nog meer op land groeit voor de produktie van bijv humane voeding, heeft ook zelf voeding nodig en daar kan dierlijke mest best voor gebruikt worden. Misschien dat we de methode van toepassen nog wat moeten veranderen, om zo uiteindelijk ook minder kunstmest te gebruiken. Want dat is gewoon pure chemie, was er in beginsel niet. Mest wel
verbi
@m uut m Laat me raden dat komt jou natuurlijk goed uit.
m uut m
@verbi
Dat is een instelling waardoor we altijd dit geouwehoer houden.
Ik voer mest af aan een akkerbouwer en hij verbouwt (kracht)voer voor mij.
Nick83
@m uut m dat zou inhouden dat we de hele varkens- en pluimveehouderij het land uit moeten jagen. Aangezien er daarvan bijna geen enkele is die grondgebonden is of ook maar enigsinds daar bij in de buurt komt.
cornelissen
@Nick83 Zijn ook geen "graas"dieren
Nick83
@cornelissen Nou en? Wat maakt dat uit? Als we zo nodig van het mestoverschot af moeten, dan zal er wat moeten gebeuren, en dan telt die varkensmest ook gewoon mee. Waarom zou je niet grondgebonden melkveehouders willen dwingen om grondgebonden te worden en waarom maakt het dan helemaal niets uit dat (bijna) geen enkele varkensboer grondgebonden is? En nee, het zijn geen graasdieren. Nou en? So what?
cornelissen
Quote Reactie van @Nick83:
Waarom zou je niet grondgebonden melkveehouders willen dwingen om grondgebonden te worden

Maakt mij persoonlijk niet zoveel uit,ieder zijn eigen zaak,men moet dat zelf maar maatschappelijk inpassen. Ik heb alleen veel moeite, dat men van mij latente ruimte rooft met onomkeerbare investeringen op peildatum ,terwijl er een ander verwachtingenpatroon in de jaren voor de peildatum is gecreëerd. Een hele smerige zaak, waar ik K.Romijn (en indirect ook de lto) grotendeels verantwoordelijk voor houdt. Hij wist het toch zo goed en waarschuwingen had hij geen boodschap aan. langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
Overigens heeft H. Lodders het ook goed te horen gekregen van mij door dit politiek mogelijk te maken, heeft weinig meer met een liberale partij te maken.
+1
m uut m
@Nick83
Niet het bedrijf moet grondgebonden zijn maar Nederland als totaal.
Nick83
Quote Reactie van @m uut m:
maar Nederland als totaal

Ok. Dus melkveehouders die grondgebonden zijn of zelfs nog ruimte over hebben dwingen om te krimpen en varkenshouders die geen m2 grond hebben ongemoeid laten? Is dat de juiste manier om dat te bereiken?
m uut m
@Nick83
Als je nu heel Nederland als 1 bedrijf bekijkt.
+1
BoerBart
@Nick83 ja. Dat is de juiste manier.
We moeten als melksector zorgen dat we wegblijven van de te ver geïntensiveerde sectoren.
Dit is vervelend nieuws voor de zeer intensieve onder ons.
Edoch, de enige redding voor de melksector.
+1
puntertje
@BoerBart helaas, de intensieven onder ons denken: 'als onze dagen op termijn geteld zijn, dan nemen we liever iedereen mee naar de exit'.
verbi
@puntertje Kijk jij snapt het in ieder geval.
Nick83
Quote Reactie van @BoerBart:
de intensieve onder ons

Ik heb het niet over "de intensieve onder ons". Ik heb het over grondgebonden boeren en boeren met ruimte.
BoerBart
@Nick83 oeps, niet goed gelezen.
Je hebt een punt.
De extensieve boeren worden flink aangepakt doordat ze ook onderdeel zijn van melksector Nederland .
Misschien moet er een nieuwe groep opstaan? Eentje die voor een uitzondering pleit, mits je je mest keurig in de directe omgeving plaatst.
Degene die dan nog een mestprobleem heeft, is degene die onze hele sector in de afgrond duwt.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Nick83:
dat zou inhouden dat we de hele varkens- en pluimveehouderij het land uit moeten jagen. Aangezien er daarvan bijna geen enkele is die grondgebonden is of ook maar enigsinds daar bij in de buurt komt.

Stel nou dat je van die mest een kunstmestachtige kunt maken, en deze wordt bijv in de intensievere teelten ingezet, dan heeft die mest toch ook weer een plekje op grond?
+1
robbies
@van Ittersum jij hebt geen opvolger en bent op je 50e al aan het uitdrijven. Wellicht zonder dat je het zelf doorhebt. Ik neem je dan ook niet kwalijk dat je je vooral kijkt naar de warme kant. Er is bij een gemiddeld bedrijf een miljoen euro aan eigen vermogen bij gekomen en dat is heerlijk als je al je ambities hebt volbracht. De andere kant van de balans is dat bv overnames niet per definitie makkelijker gemaakt worden. Er is namelijk een miljoen euro meer vermogen bijgekomen.
+3
van Ittersum
@robbies ik heb een idee hoe ik het bedrijf door gaat geven aan de volgende generatie maar dat hangt van zoveel factoren af dat wat vandaag nog kan morgen achterhaald kan zijn maar niet door alles te verkopen , dat is niet mijn intensie. De kern van alles is een gezond en levensvatbaar bedrijf door te geven. Dat dat alleen maar kan door groot groter het grootst deel ik niet. Wal keert het schip, denk ik.
robbies
@van Ittersum welk alternatief zie je dan als het hele mestbeleid is op groot, groter, grootst?
+1
van Ittersum
@robbies enkele ideeën:

A:Specialisme, dus alleen koeien melken , immers een aannemer heeft ook geen stucadoor of elektricien in dienst maar wel nodig. Eigen fokkerij is bedacht dat we allemaal wilden groeien maar dat wordt nu geremd

B:Zelf je eigen kracht voer verbouwen, de productie zal wel zakken maar je mag dan meer vee hebben, lagere norm. Kijk eens hoeveel geld je nu kwijt bent aan derden terwijl je zelf misschien wel heb liggen. Van melkdrijvende krachtvoeders van derden naar corrigerende krachtvoeders.

C:Wie zegt dat je fulltime inkomen uit je eigen bedrijf moet halen, gebruik het eigen kapitaal van je gronden in investeringen buiten je bedrijf of investeer in je bedrijf die geen arbeid of meer vee vragen, zonnepanelen of verhuur van..dat laatste levert in de regel meer besparingen op dan inkomen

Of een combinatie van alles.

Ik heb in 2015/2016 toen half melkveehouderij naar het schijnt aan het infuus van de bank lag me eens verdiept hoe ze dat in andere landen doen. Duitsland, Zweden, new- Zeeland enz. Daar wat ideeën opgedaan of ze in de toekomst bruikbaar zijn, we zullen zien maar ik ben positief, zelf nu bezig met A en C.
B heeft mij interesse maar realiseer dat ik dan ook naar een ander soort koe moet en dan snij ik mezelf nu nog in de vingers doordat ik A toe pas en het aanbod van die soort vee nog onvoldoende is.

Het zal u misschien als trekken aan een dood paard overkomen maar tot heden haal ik er goede resultaten mee
+1
robbies
@van Ittersum B is niet overal een oplossing en C is de armoe vd sector. Buiten de deur gaan werken bij een bovengemiddeld bedrijf is niet gezond.

Resteert alleen nog optie A, maar ook dat geeft beperkte extra geldstroom.
van Ittersum
@robbies dat zei ik vooraf al, tis maar hoe je er tegenover staat en hoe je er tegenaan kijkt. Als de middel niet meer toereikend is om je doel te halen moet je de middel (tijdig)aanpassen. Wie zegt dat je buitenhuis moet werken, ik schreef dat je het kapitaal elders moet/kunt benutten of gebruiken binnen je bedrijf die meer inkomen of besparingen oplevert zonder dat daar arbeid tegenover staat. En natuurlijk hoeft een bovengemiddeld bedrijf dit niet te doen, daarvoor is hij ook bovengemiddeld🤔, maar die zal je sws hier niet horen klagen. Ik zeg ook niet dat mijn paar ideeën wet zijn, daarvoor zijn het ook ideeën die ik toepasbaar vindt binnen mijn leven/omstandigheden. In uw omstandigheden zijn er kennelijk andere omstandigheden, helpt constant klagen dan....is dat een verarming of verrijking voor u en uw bedrijf? Die vraag kunt u alleen beantwoorden. Ik kan u wel voorspellen dat u bedrijf over 10 jaar op een andere manier draait dan nu. Kijk maar 10 jaar terug, toen draaide u toch een ander soort management dan nu. En die lijn is constant in beweging
+1
overstekend wild
@van Ittersum B Die aannemer bakt toch ook niet zijn eigen stenen.
Btw A, ik vind het een ongezonde ontwikkeling en daar zullen nog wel wat bedrijven achter gaan komen. Nu goede gezonde gemiddelde veestapel e straks de problemen van een ander de stal in halen met diverse extreme
van Ittersum
@overstekend wild is dat de emotie of de angst?
+1
overstekend wild
@overstekend wild mag het ook realiteit zijn, zeker mbt gezonheidsstatus
Leo,s vriend
@robbies goed, beter, best ?
+2
dwers
@van Ittersum aan alles zit een grens anders kon ik wel een koe tillen , als kalf lukt het nog wel maar er komt een dag dan lukt het niet meer .
achterhoeker2
@robbies van ittersum heeft natuurlijk gelijk inkomen gaat altijd voor. Is ook beter dan steeds maar te janken over geroofde fosfaatruimte .
+2
robbies
@achterhoeker2 Fosfaatruimte roven is geen term die jij mij hebt horen zeggen. Los daarvan, het gaat hier over het windvaanbehartigen van LTO. Pleiten voor vrije marktwerking, maar wel akkoord gaan met dure rechten, omdat je compleet tegenovergesteld hebt gehandeld van je visie. Maar alsnog blijven pleiten voor eensgezindheid. Dan ben je aardig ver weg gedreven van de realiteit. Dat is toch gewoon een juiste constatering?

Voor de rest is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen toko. Ikzelf, maar ook al die KLW-adepten en de ik-wil-gratis-rechten boeren
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
De andere kant van de balans is dat bv overnames niet per definitie makkelijker gemaakt worden. Er is namelijk een miljoen euro meer vermogen bijgekomen.

Ik mag toch aannemen dat je weet dat dit onzin is.
robbies
@pieta is er bij jullie nooit quotum overgenomen?
+1
pieta
@robbies Jawel. Afgeschreven quotum gratis rest tegen boekwaarde. En een vergelijk heb je niet. Omdat je niet een vergelijkbare andere situatie hebt.
robbies
@pieta Nou ja, een alternatief zou bijvoorbeeld zijn om wat grond op naam van de andere kinderen te zetten en deze te laten huren door de overnemer. Kan overigens nog steeds, maar ik voorzie dat de komst van fosfaatrechten links en rechts wel wat "kouwe kant" aan het denken zet over het vermogen dat de opvolger in zijn schoot geworpen krijgt
Jos1980
@robbies
Ik denk dat grond die nu eigendom is van Melkveebedrijf dus bijv ouders en opvolger, uit het bedrijf halen en toebedelen aan andere kinderen terwijl die grond nodig is voor AmvB grondgebondenheid, voerteelt en mestafzet, je altijd als opvolger zeggenschap over de grond moet hebben dus met zekerheid terugpachten. Liefst niet te duur want anders kan het niet uit en met recht op terugkoop want je wilt zeker niet dat ie uit bedrijf verdwijnt. Dus rendement voor andere broers of zussen nihil en ik vraag me af de bank hem wel zo graag uit de zekerheid van hypotheek gooit want dat is ook nog wel iets.
+1
pieta
@Jos1980 Het probleem van vermogensoverdracht en verdeling is niet wezenlijk anders sinds de invoering van de fosfaatrechten.
+1
Jos1980
@pieta
Nee dat is ook zo maar soms word er zo gemakkelijk gezegd om wat grond bij broers of zussen te laten maar wat hebben die eraan zonder rendement en zeggenschap. En als dat rendement er wel zou zijn dan is het niet nodig dan kan de overnamesom wel wat hoger
christo
Jammer dat de visie van Wiebren niet verder komt dan de Friese grens.
+4
christo
Wanneer iedereen maar zijn eigen visie gaat verheerlijken blijven we met de zooi zitten. Laat mensen toch de vrijheid om te kiezen. Als er markt voor is wat wil je dan nog meer. Maar nee, er moet alleen maar gras in die koe. Ik vind het een zeer schadelijk stuk.
+8
jan.1
Waarom moet er na alles iedereen nog een trap na krijgen,natuurinklusief boeren is niet voor iedereen weggelegd net als bio,merendeel zal regulier zijn kost bij elkaar moeten scharrelen.
Wiebren doet alsof er een andere keuze was gemaakt(alleen grondgebonden)dat natuurinkl meer kans van slagen zou hebben.Als natuurinkl een goed verdienmodel wordt voor de boer dan gaat er vanzelf wel omgeschakeld worden.Boeren zijn niet allemaal achterlijk..
+2
Jos1980
Dtut heeft gewoon gelijk. Normen moeten omhoog. 55 kg fosfaat brengen en 100 oogsten kan niet blijven. Dan gaan vanzelf de prijzen omlaag en is frauderen niet nodig
+7
Wiebren
De tekst is niet echt nieuw, het artikel van De Monitor natuurlijk wel. Ze heeft zich gebaseerd op dit interview van juli vorig jaar: issuu.com/langs-de-melkweg/docs/…
De Monitor werkt met tipgevers, in de serie Boer&Beleid die vooral gaat over vleesvee en de zeldzame koeienrassen heeft iemand het genoemde artikel getipt. Daarover belden ze, het enige wat nieuw is, is de reactie mbt zeldzame koeien.
Van de oude quotes kon ik moeilijk zeggen dat ik het niet gezegd had. Jammer dat ze geen verwijzing naar het oude interview hebben opgenomen, heb ik wel gevraagd. Nu lijkt het alsof ik zonodig nog eens moet ‘uithalen’.
van Ittersum
@Wiebren volgende keer toch maar publiciteit voorwaarden bijvoegen, je leert altijd wat nieuws
Wilbert
@Wiebren ja, zo leer je de media kennen. Dit programma komt van de makers van keuringsdienst van waarde. Vroeger een leuk programma, maar tegenwoordig draait alles om snel scoren.
+4
cs-agrar
Wat Wiebren hier naar buiten brengt wisten we eigenlijk allang, is Wiebren ook meermaals hier op prikkebord voor de voeten gegooid maar heeft er altijd of ontwijkend of ontkennend op gereageerd. Nu geeft hij het gelijk van die keren dus aan.
Echter, in hoeverre kan je zijn woorden nu dan nog geloven, en predikt hij niet weer voor eigen parochie....
klant
[@cs-agrar wiebren kennen we onderhand wel.
+2
puntertje
@cs-agrar Als werknemer heb je nu eenmaal geen volledige 'bewegingsvrijheid', dat snappen sommige boeren niet die nog nooit voor een baas hebben gewerkt. En als de schoen te veel begint te wringen ga je op zoek naar ééntje die beter past.
+1
cs-agrar
@puntertje Juist maar ook dan geldt jouw eerste zin
kanniewaarzijn
@puntertje Is het wat betreft Wiebren niet meer een kwestie van niet weten waar je het over hebt? Met verve de KLW verdedigen en vervolgens het tegengestelde gaan doen maak je je inderdaad niet erg geloofwaardig mee. Daar heeft cs-agrar gelijk in!
puntertje
@kanniewaarzijn het is denk meer dat het frustrerend is dat je ambtshalve zaken moet verdedigen waarvan je weet dat het politiek betreft ipv feiten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
moet
Moet? Pistool in z'n rug?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , lto , veehouderij , mestbeleid , grond , boer , grondgebondenheid en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
107
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0