€˜Minimumprijzen in de landbouw zijn een slecht idee’

Dat zegt Rikolto, de Vlaamse solidariteitsorganisatie die tot voor kort Vredeseilanden heette. Het is een verfrissend geluid omdat eerlijke prijzen in de economie niet bestaan, terwijl kostendekkende prijzen wel gewenst zijn. Als die er niet zijn, woont de markt boeren in onze streken uit en snijden ze de randjes van hun bedrijfsvoering af. Een voorbeeld daarvan gaf onlangs de Nederlandse NVWA door middel van een weinig rooskleurig rapport over de slachtkuikensector.

In België deed de socialistische econoom en politica Annick Lambrecht een voorstel voor minimumprijzen in de landbouw. Joris Aertsens en Jelle Goossens van Rikolto schrijven ons dat haar gedachte een goede aanzet om het te hebben over betere manieren om tot dekkende prijzen te komen. Daarover zwengelt de redactie van Foodlog ook al vele jaren het debat aan. Om die reden nemen we hun tekst voor discussie over. Juist nu weer, omdat in het Nederlandse regeerakkoord staat dat de regering de ACM gaat laten toezien op hogere verkoopprijzen af boerderij voor boeren en tuinders die boven de wettelijke normen produceren; maar zelfs dat werkt niet zonder meer, betoogde ik hier onlangs al.
 â€˜Minimumprijzen in de landbouw zijn een slecht idee’ (foodlog.nl)

Dat zegt Rikolto, de Vlaamse solidariteitsorganisatie die tot voor kort Vredeseilanden heette. Het is een verfrissend geluid omdat eerlijke prijzen in de economie niet bestaan, terwijl kostendekkende prijzen wel gewenst zijn. Als die er niet zijn, woont de markt boeren in onze streken uit en snijden ze de randjes van hun bedrijfsvoering af. Een voorbeeld daarvan gaf onlangs de Nederlandse NVWA door middel van een weinig rooskleurig rapport over de slachtkuikensector. In België deed de socialistische econoom en politica Annick Lambrecht een voorstel voor minimumprijzen in de landbouw. Joris Aertsens en Jelle Goossens van Rikolto schrijven ons dat haar gedachte een goede aanzet om het te hebben over betere manieren om tot dekkende prijzen te komen. Daarover zwengelt de redactie van Foodlog ook al vele jaren het debat aan. Om die reden nemen we hun tekst voor discussie over. Juist nu weer, omdat in het Nederlandse regeerakkoord staat dat de regering de ACM gaat laten toezien op hogere verkoopprijzen af boerderij voor boeren en tuinders die boven de wettelijke normen produceren; maar zelfs dat werkt niet zonder meer, betoogde ik hier onlangs al.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden landbouw , geluid , foodlog , boerderij , tuinders , bedrijfsvoering , nvwa , economie en lambrecht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!