Waarom doen Amerikaanse melkveehouders het beter dan Europeanen?
Wat kun je hier van leren?;
Wat doen de melkveehouders in de VS beter dan de Europeanen? Nog belangrijker is de vraag wat we van ze leren kunnen. Peter van der Vegt en Dr. Michael Neumayer beredeneerden voor Elite wat de Amerikanen anders doen.
- Amerikanen zijn directer: Volgens Van der Vegt spreken Amerikanen problemen altijd direct uit en wijzen op wat fout gaat. Het is bij Amerikanen niet altijd ‘alles gaat goed’.
-Eerlijke mening geven: Amerikanen vinden het belangrijk hun mening en ervaringen met elkaar te delen. Dat verkleint de kans op fouten.
Alles wordt gemonitord en gedocumenteerd om fouten te traceren en te herstellen: Het belangrijkste doel van het melken van koeien is winst. Alles moet dan ook geld opbrengen.
- Ander risicomanagement: alles wat nieuw is, is in eerste instantie goed en wordt uitgeprobeerd. Als het eindresultaat niet naar wens is, wordt weer losgelaten. Amerikanen zijn in dat opzicht moediger en schuwen innovaties en investeringen niet.
- De innovatie wordt in de meeste gevallen gedreven door de landbouw: ondernemers benaderen de industrie met hun wensen en ideeën die vervolgens worden omgezet in oplossingen.
- Focus: Amerikanen willen voor alle aspecten (voeding, koecomfort, opfok, et cetera) een specialist hebben. De kennis wordt ingekocht, voor alles en niks wordt advies ingewonnen.
- Standaardisering: vanwege de bedrijfsgrootten (gemiddeld meer dan 800 koeien) hebben de Amerikanen SOP’s voor vrijwel alle werkzaamheden en processen. Neumayer benadrukt dat geen individuele beslissingen worden genomen in de dagelijkse uitvoering. Slechts bij protocolbesprekingen die meestal eens per maand plaatsvinden, worden wijzigingen aangedragen en al of niet doorgevoerd.
- Zoektocht naar efficiëntie: alles en iedereen moet efficiënt zijn.
Meer: vakbladelite.nl/2018/04/…
Wat doen de melkveehouders in de VS beter dan de Europeanen? Nog belangrijker is de vraag wat we van ze leren kunnen. Peter van der Vegt en Dr. Michael Neumayer beredeneerden voor Elite wat de Amerikanen anders doen.
- Amerikanen zijn directer: Volgens Van der Vegt spreken Amerikanen problemen altijd direct uit en wijzen op wat fout gaat. Het is bij Amerikanen niet altijd ‘alles gaat goed’.
-Eerlijke mening geven: Amerikanen vinden het belangrijk hun mening en ervaringen met elkaar te delen. Dat verkleint de kans op fouten.
Alles wordt gemonitord en gedocumenteerd om fouten te traceren en te herstellen: Het belangrijkste doel van het melken van koeien is winst. Alles moet dan ook geld opbrengen.
- Ander risicomanagement: alles wat nieuw is, is in eerste instantie goed en wordt uitgeprobeerd. Als het eindresultaat niet naar wens is, wordt weer losgelaten. Amerikanen zijn in dat opzicht moediger en schuwen innovaties en investeringen niet.
- De innovatie wordt in de meeste gevallen gedreven door de landbouw: ondernemers benaderen de industrie met hun wensen en ideeën die vervolgens worden omgezet in oplossingen.
- Focus: Amerikanen willen voor alle aspecten (voeding, koecomfort, opfok, et cetera) een specialist hebben. De kennis wordt ingekocht, voor alles en niks wordt advies ingewonnen.
- Standaardisering: vanwege de bedrijfsgrootten (gemiddeld meer dan 800 koeien) hebben de Amerikanen SOP’s voor vrijwel alle werkzaamheden en processen. Neumayer benadrukt dat geen individuele beslissingen worden genomen in de dagelijkse uitvoering. Slechts bij protocolbesprekingen die meestal eens per maand plaatsvinden, worden wijzigingen aangedragen en al of niet doorgevoerd.
- Zoektocht naar efficiëntie: alles en iedereen moet efficiënt zijn.
Meer: vakbladelite.nl/2018/04/…
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Waar ik geen goed gevoel over heb is, dat ze nu daar minder voor de melk krijgen dan hier.
De melkprijs lag er altijd ongeveer omgerekend 10 eurocent hoger dan hier.
Als de melkprijs daar daalt, gaat ook bijna direct de subsidiekraan open.
Hij ook een kostprijs heeft van omgerekend 40 eurocent. ( tenminste dat zegt hij.)
Een directe Amerikaan die eerlijk een mening geeft moet ik nog tegen komen en voor de rest lopen ze erg achter hier op Europa. Daarom zijn de meeste bedrijven niet efficient en is de kostprijs veel te hoog.
Gemiddelde grote in 2017 was 234 koeien.
Een stal gebouwd voor 16000€ per box. Alles geautomatiseerd melken voeren zaagsel.
Waarom staan zulke mensen in een vakblad.
Ter inspiratie? Of moet je medelijden hebben?