41

Waarom doen Amerikaanse melkveehouders het beter dan Europeanen?

Wat kun je hier van leren?;

Wat doen de melkveehouders in de VS beter dan de Europeanen? Nog belangrijker is de vraag wat we van ze leren kunnen. Peter van der Vegt en Dr. Michael Neumayer beredeneerden voor Elite wat de Amerikanen anders doen.

- Amerikanen zijn directer: Volgens Van der Vegt spreken Amerikanen problemen altijd direct uit en wijzen op wat fout gaat. Het is bij Amerikanen niet altijd ‘alles gaat goed’.

-Eerlijke mening geven: Amerikanen vinden het belangrijk hun mening en ervaringen met elkaar te delen. Dat verkleint de kans op fouten.
Alles wordt gemonitord en gedocumenteerd om fouten te traceren en te herstellen: Het belangrijkste doel van het melken van koeien is winst. Alles moet dan ook geld opbrengen.

- Ander risicomanagement: alles wat nieuw is, is in eerste instantie goed en wordt uitgeprobeerd. Als het eindresultaat niet naar wens is, wordt weer losgelaten. Amerikanen zijn in dat opzicht moediger en schuwen innovaties en investeringen niet.

- De innovatie wordt in de meeste gevallen gedreven door de landbouw: ondernemers benaderen de industrie met hun wensen en ideeën die vervolgens worden omgezet in oplossingen.

- Focus: Amerikanen willen voor alle aspecten (voeding, koecomfort, opfok, et cetera) een specialist hebben. De kennis wordt ingekocht, voor alles en niks wordt advies ingewonnen.

- Standaardisering: vanwege de bedrijfsgrootten (gemiddeld meer dan 800 koeien) hebben de Amerikanen SOP’s voor vrijwel alle werkzaamheden en processen. Neumayer benadrukt dat geen individuele beslissingen worden genomen in de dagelijkse uitvoering. Slechts bij protocolbesprekingen die meestal eens per maand plaatsvinden, worden wijzigingen aangedragen en al of niet doorgevoerd.

- Zoektocht naar efficiëntie: alles en iedereen moet efficiënt zijn.

Meer: vakbladelite.nl/2018/04/…

Deel dit topic

Reacties

+2
Het tegendeel is waar. Als je een inkomen kunt halen uit 50 mk ipv 800 mk . Bij wie moet je dan op workshop. Typisch een gedachte van als je maar omzet maakt ben je succesvol, ik zou zeggen wie het meeste overhoud per gemaakte euro-omzet is de succesvolste manager
+2
Quote Reactie van @van Ittersum:
Als je een inkomen kunt halen uit 50 mk ipv 800 mk .

In nederland zijn we ook maar wat achterover gaan leunen doordat alles toch wel duurder wordt, als we geen zin meer hebben trekken we de stekker er uit en gaan we zien of we die paar miljoen er in de rest van ons leven nog doorheen kunnen brassen.

Als we bij ons 65e niet op een houtje willen bijten en daadwerkelijke en fatsoenlijk pensioen voor gedane arbeid bij elkaar gespaard willen hebben moet er nog wel wat gebeuren als je waardestijging, landbouwvrijstelling, fosfaatrechten en betalingsrechten weg streept. Dan is het hier ook maar armoe troef met onze 50 koetjes.

Als alles loopt, waarom zou je dan met personeel je eigen capaciteiten als ondernemer die toch alles wel in de pen moet hebben, niet beter benutten.

Een inkomen is ook maar relatief, je kunt in inkomen meer omhoog dan omlaag, daar zit geen plafond op. Jouw reactie legt precies het mentaliteitsverschil bloot, in Europa vinden we een 6je of eventueel een 7 met moeite ruim voldoende. Terwijl men over de plas, door de puntjes op de i te zetten met iets meer inzet voor een 9 gaat en uiteindelijk daar ook financieel voor beloont wordt.
+3
@Noorderling tevreden zijn wordt ook in Nederland een zeldzaamheid. Ik huiver om de mentaliteit van meer en meer...tijd zal leren wat het beste is. Ik beschouw het als een kerstboom, hoe hoger je gaat zitten hoe smaller je speelruimte.

Punt 3 is geen incident en waar komt dat vandaan( altijd afvragen waarom iets is zoals het is) boerenbusiness.nl/artikel/10876988/… . Tegelijk is ondernemen risico dragen maar tegelijkertijd ook énorm kunnen relativeren anders red je het sws niet
+1
@van Ittersum ik vraag me af hoeveel een Nederlandse veehouder van t melkgeld alleen kan betalen? Volgens mij niks. Een pachter moet ook goed zijn best doen om iets op te bouwen. Er zijn veel “opvolgers” die hun pensioen uit familiekapitaal halen wat ze zelf hebben gekregen.
@Subsidievreter zeggen wij dit niet al 30 jaar? Wij zaten vroeger op de lagere landbouwschool en kregen dat al ingeprent en in al mijn verdere agrarische opleiding was dat de rode draad: het kon niet, het kan niet en het zal ook nooit kunnen!! Kortom: - x- = + het kan dus wel alleen niet voor iedereen maar dat was 30 jaar geleden ook al zo
+1
@van Ittersum europese boeren hebben wel meer vrije tijd gezien het aantal reacties van een zekere van Ittersum 😁
@paul1 hahaha, ik ben net een vrouw, ik kan multitasken (tenminste dat vinden vrouwen van zichzelf) . Hou het daar maar op😉
+1
@van Ittersum haha je reactie s springen er wel uit met dat rode plaatje
+4
Quote Reactie van @paul1:
meer vrije tijd

Eigenlijk vind ik dat wel belangrijk, je leeft niet om te werken. Je kan wel groter groter willen om zo als hier gezegd wordt voor een vette pensioen. Maar wie zegt dat we zo ver komen, mag graag wat meer zien dan alleen maar koeien en materieel
Quote Reactie van @pieter p:
koeien en materieel

heb jij geen vrouw dan
+6
@de hoef Jawel al meer dan 26 jaar dezelfde en daar wil ik nog steeds graag mijn vrije tijd mee door brengen
+1
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ik beschouw het als een kerstboom, hoe hoger je gaat zitten hoe smaller je speelruimte.

boven in ben je wel flexibeler, onder in worden de bewegingen gauw starrer.. 😉
Quote Reactie van @weurding:
onder in worden de bewegingen gauw starrer..

Wil je er over praten?
@cs-agrar ja graag, de naalden prikken nogal
+1
Een kennis van ons zit nu ruim 20 jaar in het noorden van Amerika. Mooi bedrijf melkt tussen de 4000 en 5000 koeien.
Waar ik geen goed gevoel over heb is, dat ze nu daar minder voor de melk krijgen dan hier.
De melkprijs lag er altijd ongeveer omgerekend 10 eurocent hoger dan hier.
Als de melkprijs daar daalt, gaat ook bijna direct de subsidiekraan open.
Hij ook een kostprijs heeft van omgerekend 40 eurocent. ( tenminste dat zegt hij.)
+7
Wat een onzin verhaal, als je alles omdraait zou het verhaal beter kloppen.
Een directe Amerikaan die eerlijk een mening geeft moet ik nog tegen komen en voor de rest lopen ze erg achter hier op Europa. Daarom zijn de meeste bedrijven niet efficient en is de kostprijs veel te hoog.
Gemiddelde grote in 2017 was 234 koeien.
@Grazy 234 gemiddeld in de gehele VS of alleen in de regio waar jij woont?
@EDOO progressivepublish.com/downloads/2018/…

geheel US.

Valt me op dat er gedurende 10 jaar best grote verschuivingen zichtbaar zijn qua melkproductie. En 16% meer melk over 10 jaar.
+1
@Grazy haha zat ook met open mond the lezen, klopt helemaal niks van het verhaal!
@Grazy met andere woorden , wij doen het hier juist superbest. Aantallen is maar een getal, (werk-)efficiënte en marge bepalen je inkomen daarna pas het aantal. Het land is hier ook niet voor niet zo duur...omdat het (kennelijk) kan...

Zoals een collega wel eens zei: als de gemiddelde Amerikaanse boer echt zo hard werkte hadden ook geen dikke pens.( Zeer sarcastisch en niet algemeen bedoeld uiteraard, alhoewel...)
+7
@van Ittersum Yep, wij boeren hier daarom ook op zijn nederlands, 140 koetjes 2 robots, weiden en veel gras telen. Als ik het zo hoor hier om me heen ben ik zo'n beetje de enigste die nog geld verdiend.
@Grazy in welke regio zit u?
+1
@van Ittersum Centraal Wisconsin
@Grazy zit je niet verkeerd qua weer en om te melken (van horen en zeggen)
@van Ittersum Als je van winter houd (ik wel) is het super boeren hier, was vanochtend nog -17, nieuw koude record maar wel prachtig weer.
@Grazy mijn zwager woont in Noorwegen en die zegt altijd: die -5 bij jullie is stukken kouder dan de -20 hier. Zeeklimaat versus landklimaat. Hetzelfde geldt voor uw omgeving?.
+1
@van Ittersum Yep, onder de -20 wordt het pas koud en droge sneeuw is 10 keer beter dan die natte troep die in NL uit de lucht komt vallen.
Onderscholing op het platteland schijnt een groot probleem te zijn. Tenminste dat is mij verteld door een (agrarisch) onderwijskundige die er was geweest. Goed landbouwonderwijs en cursus onderwijs is in sommige regio's schaars.
Ik vind het wel grappig dat in zo'n groot land veel bedrijven niet grondgebonden zijn
@paul1 wij hebben Rutte, hun Trump. Ben ik blij dat ik hier woon, ondanks alles. Ook het enige "democratische" land waar je met minder stemmen dan je tegenstander toch president kunt worden nos.nl/artikel/…
@van Ittersum Maar op het platteland en in Wisconson en Michigan zijn ze toch nog steeds redelijk ingenomen met Trump.
@paul1 komt omdat er met een paar extra boxen meer verdiend wordt dan met het zelf telen van voer. Mest is hier ook geen probleem zoals in NL, voedergewassen kun je ook overal weg krijgen. Je hebt er geen werk en zorgen van en en kunt maar aankopen wat je wil.

De meeste denken bij Amerika aan grote stallen met veel koeien en dikke machines maar die mensen zijn er nog nooit geweest.
@Ruben-Wind
Is ook de achillespees van de melkveehouderij in Amerika.
Pas ook weer zo'n stuk in de boerderij over 3 Duitsers, melken nog geen 400 koeien met 4 man.
Een stal gebouwd voor 16000€ per box. Alles geautomatiseerd melken voeren zaagsel.
Waarom staan zulke mensen in een vakblad.
Ter inspiratie? Of moet je medelijden hebben?
@Koeien boertje normale mensen komen niet op televisie, krant of vakbladen. Dat is geen nieuws , da's normaal. Zag gisteren op televisie een intro over een opvoedprogramma die vanavond op NPO3 komt. Daar laten ze echt geen familie Doorsnee kinderen zien. Het jammer is dat als je dat dag in dag uit zoiets ziet(bv GTST) en je groeit er mee op , je ongewild gaat denken dat dat de norm en normaal is. En zo is het met al die "mega bedrijven " ook. Zie maar hoeveel last de pluimveehouderij en varkenshouderij daar mee gehad heeft en nog steeds heeft. Ik denk het zelf ook wel wat terwijl ik nog nooit echt goed hebt verdiept in die sector
Als je amerikaanse series kijkt op discovery gaan ze bij alles wat niet standaard is bijna op de fles of bijna dood, aldus eigen zeggen, of ze dan voorbeeld moeten zijn..
Amerikanen schreeuwen altijd het hardst. Alles geweldig groter en beter. Komen ook niet verder dan ong 100 gve per vwa. Daarnaast een legioen akkerbouwers voor de voederteelt
+1
@pa meeste machines en melkstallen draaien ook veel langer hier en efficiënter hier.
@Ruben-Wind Mijn machines zijn nog een hoop geld waard als ze afgeschreven zijn, op grote bedrijven zijn de machines vaak afgeschreven voor ze afgeschreven zijn 😃 Kosten per draai uur maakt meestal weinig uit.
+1
@Grazy jij zit vast vaak zelf ook op de machines en bent er vast zuiniger op als ik de meeste medewerkers op de grote bedrijven als ik bekijk hoe hier met het materiaal wordt om gegaan.

Waar ik meer op doel is op de reactie van de 100 gve de meeste boeren werker eerder voor 2fte als 1.

Redden hier de 100 gve trouwens wel ruimschoots.
+1
Quote Reactie van @pa:
Komen ook niet verder dan ong 100 gve per vwa

redden ze lang niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0