Zonne-energie kan een stuk mooier

Zonne-energie is een prachtige uitvinding. Maar zo'n dak dat vol ligt met zonnepanelen, zoals op de foto hierboven, ziet er natuurlijk niet echt mooi uit.

Nu zonne-energie zo'n enorme vlucht heeft genomen en de wereldwijde markt spectaculair is gegroeid, is het volgens hoogleraar Wim Sinke van de Universiteit van Amsterdam tijd om te kijken naar andere aspecten van het opwekken van energie met zonlicht.

"Hoe kunnen we zonne-energie op grote schaal inzetten in een dichtbevolkt land als Nederland, zonder dat mensen dat onprettig vinden", vraagt hij zich af.
Verf
Inmiddels zijn er al heel wat producten beschikbaar waarmee je zonnestroom kunt opwekken zonder dat het echt opvalt. Zo heeft een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas zonnepanelen geïntegreerd in de gevel. Ramen met een transparante coating buigen het zonlicht af naar de zijkanten van het raam waar zonnecellen zitten die het licht omzetten in elektriciteit. "Je ziet er eigenlijk niets van", zegt Sinke.
Ook zijn er dakpannen op de markt met ingebouwde zonnecellen en wordt er verf ontwikkeld met minuscule zonnecellen erin die je bijvoorbeeld op een zonnige muur kan smeren om er stroom mee op te wekken. Tot nu toe zijn deze producten in verhouding tot de normale zonnepanelen nog wel erg duur.

Van Gogh-pad
Ook buitenshuis zijn er mogelijkheden om zonnestroom op te wekken zonder meteen een voetbalveld vol met zonnepanelen neer te hoeven zetten. Een van die nieuwe mogelijkheden is bijvoorbeeld het verwerken van zonnecellen in het asfalt op de weg.
De energie die ze opwekken kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeerslichten en elektrisch rijden. In Krommenie opende in 2014 het eerste fietspad met honderd meter aan zonnecellen erin. Niet lang daarna volgde het Van Gogh-pad in Eindhoven, een lichtgevend fietspad waarvan het patroon is gebaseerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Ook op autowegen is deze techniek toepasbaar. In Nederland ligt er zo'n 140.000 kilometer aan openbare wegen, waarvan 120.000 kilometer redelijk weinig verkeer te verwerken krijgen. Die wegen, die vaak een groot deel van de dag in de zon liggen, zijn in potentie een enorme energiecentrale.
 Zonne-energie kan een stuk mooier (nos.nl)

Zonne-energie is een prachtige uitvinding. Maar zo'n dak dat vol ligt met zonnepanelen, zoals op de foto hierboven, ziet er natuurlijk niet echt mooi uit. potentie een enorme energiecentrale.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden verf , smeren , stroom , energie , zonnepanelen , zonneenergie , amsterdam , 2014 en eindhoven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!