10% landbouwgrond nodig voor zonne-energie.

Het nieuwe Nederlandse landschap? 😞

Om energiedoelstellingen te halen, moet 10% van de landbouwgrond ingezet worden voor zonnepanelen.
Dat zeggen projectontwikkelaars van zonneparken en deskundigen op het gebied van zonne-energie in een gezamenlijk persbericht.

De energiedoelstellingen van 2050 kunnen alleen met het realiseren van zonneweides behaald worden....
boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Wilbert
Wordt regelmatig benadert door dit soort bedrijfjes, dat is doorgaans echt tuig van de richel. Leven als god op subsidie's. Boer in de buurt heeft spijt van zijn optiecontract, nu het concreet wordt en zich heeft verdiept in de financiële consequenties, schiet hij er bij in. Vertellen ze van te voren niet.

Met windmolens halen we het veel makkelijker en hebben ook stroom als het donker is 😄
+2
Tinus
@Wilbert Ik heb ook wel eens met zulke bedrijven gepraat. Als je zelf voor financiering kunt zorgen dan heb je zulke clubs echt niet nodig.
+1
van Ittersum
@Tinus idd, het zijn ook ondernemers die geld proberen te verdienen. Er rust geen verplichting dus laten we die gasten ook niet groter maken dan zij zelf denken dat zij zijn
+2
slagroomvla
Hoe landschapspijn duurzaam kan zijn....
+7
cjw73
En na 25 jaar hebben we een nieuw probleem, want dit wordt straks asbest 2.0
+6
zoiseraltijdwat
Laat het financieel maar aantrekkelijk worde om ze op de daken te gooien is toch geen gezicht die panelen in het landschap
+2
groeier
@zoiseraltijdwat
Nog niet aan 1 paneel beginnen, ze moeten eerst maar is 10x meer vergoeden.
Wilbert
@groeier op daken is nu ook al aantrekkelijk. De vergoeding gaat echt niet omhoog, eerder omlaag.
van Ittersum
@groeier die discussie is hier al tijden bezig. Voor mij was het een ideale manier om van mijn asbest dak af te komen en toch enige rendement terug te ontvangen over iets wat normaal geen rendement oplevert. Luxe dak terug met een mooie nok en dakgoten, totale kosten met panelen rond de 120000 euro (1700 M2) en 5500 euro/jaar besparing aan stroomkosten. Dat is toch een redelijk rendement zonder daar fysieke arbeid voor te hoeven doen, dunkt mij. Afgezien nog van de fiscale flexibiliteit (vamil) maar dat is weer bedrijfsafhankelijk
groeier
@Wilbert
Heb jij je al op laten lichten dan 😄 😄 😄
+1
Wilbert
@groeier Je kan wel heel makkelijk roepen dat je het niet wil op je dak, maar met zo´n houding geef je overheden (gemeenten) voldoende reden om landbouwgrond te gaan gebruiken voor zonnepanelen. Dus neem je verantwoordelijkheid of niet klagen als ze ergens een zonnepark aanleggen.
+1
diezel
Quote Reactie van @Wilbert:
Dus neem je verantwoordelijkheid of niet klagen als ze ergens een zonnepark aanleggen.

In afbraak-en saneringsprovincie Brabant moeten we misschien wel blij zijn met zonne-weides. Blijven de grondprijzen mogelijk wat stabiel.
George
Quote Reactie van @diezel:
afbraak-en saneringsprovincie Brabant moeten we misschien wel blij zijn met zonne-weides. Blijven de grondprijzen mogelijk wat stabiel.
Reageer @diezel +4 pieta 12u geleden

Zet maar vol voor 5000 euro huur per ha.
@George Dat zijn wel DE prijzen die genoemd worden george.
Wilbert
@George als je 2 minuten moeite doet met onderhandelen, heb je 6000 / ha
+1
George
@Wilbert Nog beter , zet maar vol hier voor dat geld.
+1
diezel
@George
Wil je het maandelijks of per kwartaal betaald krijgen? 😄
+4
pieta
@van Ittersum Ik neem aan dat er ook nog wat MIA opzat. Als je de 120.000 terug moet verdienen met 5.500 per jaar vind ik het niet zo best klinken. 😁
+1
huub
@pieta lees zijn verhaal eens beter. Zonder zonnepanelen had het ook een hoop geld gekost om van het asbest af te komen en levert het €0/jaar op.
van Ittersum
@pieta ik neem aan dat je beseft dat hier het hele saneren van alle asbest, nieuwe dak enz. er in zat. Die moest qua staat en wetgeving toch al. Was toch een mooie regelgeving dat je de gehele dakoppervlakte mee mocht tellen voor de subsidie en niet alleen de oppervlakte die bestemd was voor de zonnepanelen
+1
pieta
@van Ittersum Dat snap ik allemaal wel. En ik had het gehele verhaal gelezen en begrepen. Er stond ook een smiley achter. En qua rendement maken de zonnepanelen met de fiscale regelingen vooral de pijn wat minder.
christo
Wat zou het kosten om een dikke kabel vanaf de evenaar te leggen?
grös
@christo
Ja zet ze maar in de Sahara, daar is waardeloze grond genoeg en de meeste zonuren.
ted9
@grös Denk dat het niet verkeerd is om als land onafhankelijk te zijn van energie uit andere continenten. Anders word het voor de kwaadwillenden wel heel makkelijk om ons te pakken.
+1
Word er 150000 /ha betaald , voor die zonnepanelen, mooi geld !!!
+2
weurding
@Detukkeroettwente geld is niet zaligmakend, zou de rommel niet naast of achter het huis wilen hebben
+2
robbies
@weurding wel op een veldperceel
weurding
@robbies ook niet, zie tijdens vakantie ook velden vol ri oostenrijk, erger er me aan, gaat niks boven windmolenenergie, maar is een persoonlijke mening, 20 jaar later kan je die troep "entsorgen" , weer en wind heeft zijn invloed gehad en zullen ze wat vinden om de grond te saneren wegens diverse gevonden residuen waar we nu nog geen weet van hebben
+1
Koeien boertje
Maar als de subsidie wegvalt gaan de bedrijven failliet en kun je zelf de rommel van het land halen.
Dat is mijn argument om niet met deze bobo's in zee te gaan.
Zij leven rustig verder en jij zit met de zorgen
+3
grös
@Koeien boertje
Sowieso hypocriet, in naam van het milieu, maar de vervuilende productie schijnt een ramp te zijn voor het milieu, maar in China laten plaatsvinden.
+2
Melkgoedvoorelk
De agrarische functie gaat van zo´n perceel... je bent je landbouwgrond kwijt na het contract
van Ittersum
@Melkgoedvoorelk kun je zien dat alles nog maar in de kinderschoenen staat, we staan aan de vooravond van verandering qua energie. We weten alleen nog niet welke kant we exact op moeten en wat de mogelijkheden zijn en hoe we er mee om moeten gaan. Kijk maar naar de windmolens, iedereen weet dat ze enorm veel in onze energie behoefte kunnen voorzien maar we kunnen de stroom nog niet goed opslaan en we willen ze niet in onze achtertuin hebben. Daarom rommelen we maarvwat aan met verschillende systemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0