Mini shovel

Doen?
letten op?
welk merk?
hoe duur?
etc.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Ik zou er zeker een track en trace iets bij afsluiten spul start iets te vaak s nachts
ted9
@mlkvhoudr hier gewoon shovel verzekerd op diefstal met de sleutel erin. Maar je kunt diefstal beter voorkomen 😀
mlkvhoudr
@ted9 ik haal overal de sleutels uit tegenwoordig en heb alleen goedkoop spul op de dam staan
+2
ted9
@mlkvhoudr ook wel eens gedaan maar de ergernis is me te groot .
+1
cjw73
@mlkvhoudr die moeite kun je je wel besparen. It's peanuts om dat ding mee te nemen zonder sleutel.
+1
jan w
@mlkvhoudr
Die worden s'nachts niet eens gestart. Hier in de streek vermoed de politie dat die gasten iets van automovers gebruiken of zo iets. Rijden ze geruisloos weg op stroom van de accu.
walker1
Hoe moeten wij nou bepalen of jij dat wel of niet moet doen?
+1
newholland6640
Wat wil je ermee, welke machines heb je nu tot je beschikking?
hans1980
Diepstrooisel boxen vullen of alternatief?
jan w
@hans1980
Dat is ook al afhankelijk van je stal. Als je geen berijdbare roosters hebt, dan zou ik er niet met de shovel op willen komen.
+1
ted9
@hans1980 Gewoon met kleine trekker doen met instrooibak. Je zegd dat je 4 t roosters hebt dus kan mooi. Je kunt met de trekker verder instrooien door dat je vaak meer olie opbrengst hebt en handgas. Koop je voor de andere klussen grotere shovel bv 5 a 6 t zijn in verhouding goedkoper tweedehands en kun je veel meer mee mits je gebouwen ruim genoeg zijn ook worden die niet altijd vol belast dus hebben een makkie . Mini shovel is duur niet heel veilig ivm omvallen en hefvermogen valt tegen en als je zand of grond weg wil schuiven gaat bij sommige type s alle oliedruk naar een wiel en gaat hij spinnen. Ps als ik die bobman zie die bak kun je helemaal niet vol krijgen niet genoeg duwkracht. Succes met je keuze.
Noorderling
@ted9
Hoe groter de shovel, des te goedkoper ze worden en hoe meer uren ze kunnen maken.
ROORDAJ
@Noorderling wij rijden hier alles met de manitou 628 en de grootste instrooibak er aan zo over de roosters.Belangrijk feit is dat de mestgang hier nog 220 is en de wielen strak tussen het boxdek rijd.Zo komt de asdruk volledig boven de putmuuren te liggen.
+1
van Ittersum
kruse.nl/product/sauerburger-kniklader-sh-400/. Ik heb de sh500. In 1 woord geweldig, onmisbaar geworden indien je bij aankoop maar let op een aantal dingen. Stuur me een pb en ik ga los met alle details.

Zie hier mij stoer doen toen nog met een Fliegl balenafroller (gemaakt op verzoek van fliegl)
+1
newholland6640
@van Ittersum

dat apparaat is ook tobben of niet?
van Ittersum
@newholland6640 was toen een heel goedkoop alternatief voor een blokkenwagen die de geest gaf. Werkt op zich grandioos alleen het probleem is, indien je verschillende soorten kuil wil voeren je geen laagjes kon voeren en daardoor de koeien zeer selectief waren of snel dat niet iedereen kon genieten van alle kuil. Nu met die andere kuilverwerker is dat opgelost.
de jonge
@van Ittersum volgens mij is het even grijs gemaakt bij 40 seconden omdat er nog een stuk net inzit??
van Ittersum
@de jonge zie je meer als mij, ik heb het onbewerkt op YT gezet voor die extra korting indien ik een filmpje zou maken. Denk dat het wat oppervlakteschimmel is.

Anders had fliegl er wel een leuk muziekje eronder gezet
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ik heb de sh500.

Hier een SH 400, zelfde conclusie. Gekozen vanwege de grotere hefhoogte t.o.v. andere merken in zelfde zwaarte. Bak blijft boven de rand van de voerwagen als die helemaal voorover staat. Wel vind ik het aankoppelframe te licht, was bij mij al gescheurd maar nadat ik een extra aankoppelhaak in het midden aan de krokodillenbak en grondbak heb gelast is dat ook opgelost.
van Ittersum
@spotmelker eurobok of ?(weet niet eens wat voor systeem ze zelf hanteren). Heb nu hogere banden en de banden half vol vloeistof. Kreeg nu een hele andere shovel voor mij gevoel. Elke shovel is in de knik een gevaar voor zichzelf maar nu meer gewicht onder de assen, nu veel stabieler
spotmelker
@van Ittersum Die calciumoplossing heb ik ook in de banden, inderdaad een stuk stabieler en een extra contragewicht onder de motor. Wel euro aansluiting maar die hadden ze wel wat zwaarder mogen maken. En plotseling het gas loslaten is net zo link als in geknikte stand een last te heffen.
van Ittersum
@Groen1 lijkt mij een drama als je alleen bent, je bent constant bezig de koeien te verjagen, opsluiten enz. Zomers als de koeien buiten zijn is het anders. Winters een ramp lijkt me. (Focus me even hoe het op mijn bedrijf zou toe gaan)
Erik 1979
@Groen1 bijna niet kapot te krijgen. Doen ze bij ons erg hun best op.

Daarbij is de familie rozeboom zeer net. Geweldig firma. Ken hun mengwagens niet. Maar ik denk dat ze bij ons een zeer goede kans maken. Al is het ver weg. Dus zeker een aanrader!
mlkvhoudr
@Erik 1979 agm verticale mengers heeft hij. Wij hebben er ook wel eens wat gekocht. Toen moest er wel erg veel geduld met hem worden opgebracht maar het is allemaal wel helemaal goed gekomen
Erik 1979
@mlkvhoudr vroeger werkte hij met รจรจn dealer uit sint hubert. Tegenwoordig niet meer. Sinds dien helpt hij. En is betrouwbaar. Heeft geen agm maar eigen merk.
+1
jent
@hans1980 hebben nu 10 jr een weidemann 2 tonner(tje)
Voer aanvegen. Restvoer verschuiven. Erf aanschuiven. Iglos en groepshokken uitmesten. Zieke koe optakelen (niet omvallen dan!!) Mixers in en uit mestput doen. Alles wat maar in de weg kan staan staat op pallets...oftewel wil m niet missen.
Voerwagen vullen met voorlader trwns. Shovel draait 400 upj
Heb er eigk nog niets mee gehad. Let wel veel koude starts en wie hier op t erf dan vol intrapt krijgt wel te horen dat dat niet de bedoeling is!

Heb wel eens gezegd dat ik liever mn vrouw een dag wil missen als de minishovel....... 😄 ..... was ze not amused 😉
hans1980
@jent met zaagselstrooier ervoor welke zwaarte moet shovel dan zijn? Hier wel aslast roosters 4t.
Misschien ga ik ook wel kalk/stro / water mix strooien
+1
jent
@hans1980 heb geen zaagselstrooier. Maar hij tilt pallet met 900 kg net. En geknikt minder. Zaagselstrooier reikt ook wel redelijk naar voren dacht ik....2 tonner houdt niet over denk ik.
+3
jent

(klik om te vergroten)

Neem geen 'stratemakersbandjes' blijft te veel grond en of mest in hangen.
Gewoon trekkerprofiel
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
met zaagselstrooier ervoor

Niet doen. Instrooien met shoveltje is tijdrovend, je moet veel te vaak heen en weer met een klein bakje. Gewoon trekkertje met blokkenkar, zicht is minder, maar wel zo klaar.
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam er zijn die 1x per 14 dagen dit werk doen maar dan ook de hele ochtend bezig zijn. Lijkt mij een dramawerk waar je met tegenzin tegen aankijkt. Scheelt enorm of je alleen bent of met meerdere personen. Deze personele bezetting die een ieder hier heeft verklaart veel op dit prikbord hoe iemand tegen iets aankijkt. Let maar eens op.
jan w
@van Ittersum
Hoor het al wel, heb ook al wel eens zitten denken om het vullen van de boxen gemakkelijker te maken. Hebben geen berijdbare roosters. Roosters zijn van 1974. moet de dikke fractie altijd nog met de kruiwagen in de boxen, 25 kruiwagens per week. Ben ik 1.5 uur bezig.
Moet ik het maar zien als een training, mogen toch wel een paar kg'tjes af. Scheelt weer een sportschool abbonement.
van Ittersum
@jan w oef, nog geen 4 minuten per kruiwagen. Geen ruzie met je krijgen heb ik wel in de gaten๐Ÿ˜‰
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Scheelt enorm of je alleen bent of met meerdere personen

?? M'n vader doet hier enorm veel, m'n meisje springt bij wanneer nodig, ik ben dus zeker niet alleen. Ik snap niet wat dat met boxen instrooien te maken heeft. Koeien omjagen voor melken en roosters schuiven is standaard protocol. Eens in de tien dagen strooi ik dan gelijk de diepstrooiselboxen in met blokkenkar, na het melken de andere boxen. Drie kwartier, alleen.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam heel eenvoudig, je kunt maar op 1 plek tegelijk zijn. En net even dat(wel of geen hulp),dat is de sleutel tot genot of ergernis in je werkzaamheden
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
je kunt maar op 1 plek tegelijk zijn

Precies. Het is dus veel handiger om eens in de tien dagen vlot en mechanisch in te strooien en verder bij te harken, dan elke dag met een instrooimachientje de stal in te moeten.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam als je dat elke dag moest doen ,stond deze al op marktplaats.. ik hou het maar bij die 2 wasmanden met zaagsel per dag voor de koppel. Oude boeren moet je geen nieuwe gewoontes meer aanleren
johndeere6230
@van Ittersum

Is ook prima te doen hoor, moet je alleen op ingesteld zijn. In Canada bij de robotgroepen met 2 man instrooien, dan had je in een uur tijd een 500 boxen ingestrooid met 2 bobmann's, moet er niet aan denken die met de wasmand te moeten doen en dat 2 keer daags.
cjw73
@johndeere6230 moet er ook niet aan denken dat ik 500 boxen moet doen 2 x per dag๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ.
Doe 1 keer per dag 2 zak zaagsel en verder wat uitharken
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
moet er ook niet aan denken dat ik 500 boxen moet doen 2 x per dag

als dat je enige dagtaak is.
cjw73
@pietjepuk en even melken piet
pietjepuk
@cjw73 nee dank je geef mij portie maar aan fikkie.
johndeere6230
@pietjepuk

S morgens en s avonds een uurtje, ondertussen koeien richting de robots drijven en terwijl iemand anders nog aan het melken was. De rest van de dag had je dan nog over voor ander werk
johndeere6230
@cjw73

Valt opzich wel mee, zitten borstels op, dus koeien opjagen tot voorbij de doorsteek, ondertussen droge strooisel naar voren duwen en natte prut er grof uithalen, dan met de bobmann erlangs, uitborstelen en direct instrooien en er waren weer 60 boxen gedaan. Je deed per persoon zo'n 250 a 300 boxen, kan beroerder werk bedenken.. vond het eerlijk gezegd wel meevallen doordat het lichamelijk niet zulk zwaar werk was.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Of je hebt een instrooimachientje aan een rails. ๐Ÿ˜Ž
hans1980
@Jack Rijlaarsdam blokkenwagen is dus ook alternatief
Noorderling
@van Ittersum
Als je dat met een zaterdaghulpje weet te organiseren heb je er de volgende 13 dagen enorm veel plezier en gemak van. Hoef je alleen maar boxen schoon te maken en niets meer in te strooien.

Paar jaar geleden van matrassen naar diepstrooisel gegaan, het extra werk aan instrooien weegt ruimschoots op tegen het minder werk met de koeien, minder bekappen en een mastitiskoe scheelt je ook minimaal 1 a 2uur per geval.
Matrassen kun je binnen de 10 jaar vervangen. Van dat geld kun je ook een boxvulsysteem in je stal aan laten leggen en heb je het minpunt van diepstrooisel direct getackeld.
+1
cjw73
@Noorderling mastitis minder met diepstrooisel? Hier in de buurt zijn er genoeg mee gekaapt juist om het feit van de enorme hoeveelheid mastitis gevallen en dan met name coli en klepsiella
+2
Koeien boertje
@cjw73 ik heb allebei maar in de boxen met matras zie je de melk liggen en met diepstrooisel niet maar het zit wel in het zaagsel te broeien.

Ik moet heel veel zaagsel in de boxen hebben anders kruipen ze op het matras.

Heb er een rij bijgezet.
en die rij diepstrooisel gemaakt en als de matrassen af zijn alles diepstrooisel doen.
maar denk dat ik er met een paar jaar overal nieuwe matrassen in doe.
De kosten en werk van diepstrooisel weegt niet op tegen de eenmalige kosten van matrassen.
Erco
@Noorderling wat voor waardeloze matrassen had je dan of slopers van koeien ๐Ÿ˜‚
+3
Jack Rijlaarsdam
Mini-shovels zijn relatief gezien veel te duur, maar wel elke euro waard. Altijd te licht en zorg dat je een merk met andere koppeldelen hebt als de buurman, anders kun je daar steeds je hulpstukken terughalen.
+2
pieta
@Jack Rijlaarsdam Of je hebt een buurman met dezelfde koppelstukken en haal je ze zelf op. 😁
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam nou ik zal iedereen een hartverlamming geven: de sh500 ,full opties( extra gewichten, brede en hogere banden, eurobok, 3e ventiel, automatische ontkoppeling , snelsluiting 3e ventiel en valbeugel) bruto 35 K. En geloof me..... Dat is de reden dat mijn trekkers zo weinig uren maken...pak als het even kan altijd de shoveltje. De reden dat ik voor Sauerburger heb gekozen was. Tilt het hoogst, tilt het meest en draaide het korst in zijn gewichtsklasse ik draai met mijn AP bakje voorop in 1 keer op het voerpad die totaal 6,5 breed is. En omdat mijn knieรซn toen (en nu) af waren, was dit de ideale ergonomische instap. Linkervoet op de treeplank en zwiep er in 1 keer op de stoel, waar ik bij andere merken altijd een tussenstap moest doen. Mocht je kijken om een shovel, doe dat 10* achter elkaar, kijk hoe dat gaat, komt elke dag weer terug.
Ben indertijd ook bezig geweest met een 2e hands verrekijker (zelfde vraagprijs ) maar dit is zo geweldig, bijna verslavend
+1
cjw73
@van Ittersum waar hoort dit onder.
Toys for boys!!๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”
van Ittersum
@cjw73 zoiets ja๐Ÿ˜‚
weurding
Quote Reactie van @van Ittersum:
2e hands verrekijker

vertel, om de buuf in het vizier te houden? 😁
van Ittersum
@weurding gepensioneerd.... goede buur daar niet van.
+1
weurding
@van Ittersum dacht je bedoelde verreiker ipv verrekijker 😀
van Ittersum
@weurding hahaha, dat typen op je mobiel is soms geen succes, helemaal gelijk.
Jawis
Er is een duitse test waar ik meende de mustang als beste uit kwam
+1
weurding
Niet aan beginnen, kost je een fortuin en neemt je veel te veel werk uit handen.... 😉
+1
Grensboertje
In 2010 begonnen met een Weidemann 1140 van 1.5 ton, is te licht. Bij voorbaat te licht. Sinds paar maanden geruild voor een Weidemann 1350 van 3 ton. Mooi formaat, kan niet zonder meer. Doe je alles mee!

Aanschaf is niet goedkoop en onderhoud elke 250 uur dus iets vaker als de trekker. Aandachtspunt is aankoppeling, neem zoiets als euroaansluiting. Is praktisch op elke minishovel te maken (wel hydraulisch ontgrendelen!). Had hier alles Weidemann aansluiting, dan ontkom je bij aanschaf van een ander zowat niet meer aan Weidemann. Verder moet ie minimaal 20kmh / max 20kmh lopen. Oude liep 11kmh, dan trap je alleen maar volgas. 1350 loopt 20, mooie snelheid maar je moet niet sneller willen. En op 3e functie een vrijloop maken, zodat je hydroliek leidingen drukloos kunt zetten en makkelijk kunt afkoppelen zonder shovel uit te hoeven zetten.

Verder kom ik met zowel oude als nieuwe shovel niet op de roosters, daar heb ik een bobman voor. Maar zou snel een minishovel aanschaffen, desnoods 2e hands, super machines!
van Ittersum
@Grensboertje idd, voor de aanbouwdelen sws kiezen voor een eurobok. Vooral als je ook nog een voorlader op de trekker hebt. En ja op de aanbouwdelen zit er altijd wel 1 leiding lichtelijk onder druk. Heb daarom ook zon snelsluiting van Faster op de shovel en de trekker voorlader. Het merk Weideman is echt wel de Mercedes onder shovels qua bouw, Giant is ook oerdegelijk maar kon niet tippen aan de gewenste kiephoogte van een Sauerburger in zijn prijsklasse

(klik om te vergroten)

Grensboertje
@van Ittersum Zodra ik de hydroliek hier vrij zet, heb ik niks meer onder druk staan en gaat afkoppelen heel makkelijk. Mijn loonwerker heeft ook Weidemann dus ruilen vaak aanbouwdelen en ook de shovel uit. Hun hadden gewoon 'ouderwets' slangen met standaard koppelingen eraan zitten. Dan zou zo'n snelkoppeling in mijn geval niet praktisch zijn.

Hoor het vaker, ben dan ook zeer tevreden over mijn Mercedes met giek ๐Ÿ˜œ
van Ittersum
@Grensboertje de "lichte" druk zit meestal in de aanbouwwerktuig. Ben toen een ochtend in Swifterbant geweest en mocht spelen met de T6027 . Jammer dat ik me wat opgesloten voelde in dat ding, ben tegen de 2 meter lang. Dat was echt.....toys for boys....enorm chill.
huub
Meteen doen, ik heb nog nooit iemand gesproken die er spijt van had. Tussen de 2 en 2,5 ton is een mooie maat.

Zoals Grensboertje al zegt, koop 'm met euro snelwissel, zijn de aanbouwdelen ook een stuk goedkoper.

Koop een nieuwe, wij hebben afgelopen jaar onze na 10 jaar en 6000uur verkocht aan een handelaar, kregen meer dan 40% van de nieuwprijs. Dan moet je niet met gebruikt gaan kloten.
van Ittersum
@huub sws geen 2e handse dat klopt, je hebt met hydro.pompen te maken en je voorganger is meestal onbekend. In de explotatie is het verschil minimaal tussen nieuw en 2e hands dunkt mij. Een 2 - 3 ton is voldoende om ook een 1e snede baal in een wifobalenklem een kar mee te laden. Zorg alleen dat je in de knik/bocht het gewicht laag hebt. Maar dat geldt in principe met een normale voorlader ook.
+1
burg
Net wat je ermee wil, hebben hier heftruck sinds vorige zomer voor voer aanschuiven en grut en trut werk op erf en in stal Tilt gemakkelijk meer als shoveltje en hoger, is wendbaar maar moet wel op verharding blijven.
sjoerd de melker
Vlgs het plaatselijke mechanisatiebedrijf moeten kapotte trekkers binnen 3 dagen gemaakt worden en een kapot shoveltje of mini verreiker graag binnen 3 uur.
+2
van Ittersum
@sjoerd de melker helemaal gelijk in. Dacht dat ik de enige "gek" was maar gelukkig er zijn er meer
cs-agrar
Laat paar demo's komen
van Ittersum
@cs-agrar apart dat niemand hier begint over een Giant. Deze machine is door elkaar best wel degelijk gebouwd, goed dealer netwerk en een goede reputatie indien je geen specifieke eisen hebt zoals ik toen, ( kapotte knieschijf, goede ergonomie was belangrijkste eis)
+1
cs-agrar
@van Ittersum inderdaad, heb zelf een op demo gehad, dealer heeft ook verhuurbedrijf dus kreeg machine met 6000u, maar was nog loepzuiver in de bediening en beweging. Vond mooie van giant dat machine eigenlijk hufterproof gebouwd is, zitten weinig moeilijke onderdelen in, overal verkrijgbaar.
Hans19
Ook op letten wat voor motor er in zit. Van die ontzettend luie mini shovels word je echt niet vrolijk van.
van Ittersum
@Hans19 hoe herken je die?
Hans19
@van Ittersum De meest voorkomende motoren in mini shovels zijn voornamelijk Kubota, Deutz, Yanmar en Perkins. Ik moet toegeven dat ik met de Kubota en Yanmar geen ervaring heb bij mini shovel, maar met Deutz en Perkins wel. Tussen die twee merk je enorm verschil. Waarbij je bij de Deutz het gas echt flink in moet trappen wil je vrij langzaam optrekkend vooruit komen, is dat bij de Perkins het tegendeel. Dit is een pittigere motor die veel sneller reageert op wat jij op dat moment wil.
weurding
@Hans19 hier een 35 pk perkins in de weidemann, gaat als de brandweer idd
van Ittersum
@Hans19 ken alleen Perkins en ja die is fel
weurding
@van Ittersum vorige weidemann had 2 cilinder lombardini, zelfde als in de 45km autootjes, makkelijk met filters ed maar met rijpedaal, goedkoop, eenvoudig, maar traag
van Ittersum
@weurding uit een 2 cilinder (toen) 45 pk halen was op zich niet verkeerd. In mijn Sauerburger zit een viercilinder 55 pk, twee vingers in de neus motor dus
weurding
@van Ittersum nou, 17 pk diesel hoor, weidemann CX1030/20
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
hoe herken je die

liggen meestal op de bank

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0