In maart gingen 1155 grote grazers in Oostvaardersplassen dood

In maart zijn er in de Oostvaardersplassen in totaal 1155 grote grazers doodgegaan. Het grootste deel is door de beheerder van het natuurgebied, Staatsbosbeheer, afgeschoten.
In totaal werden 933 dieren gedood, omdat ze te zwak waren. Volgens Staatsbosbeheer was hun conditie waarschijnlijk te slecht om het einde van de winter te halen. De rest van de dieren is een natuurlijke dood gestorven.
Deze winter 3000 dieren dood
Sinds december zijn er in de Oostvaardersplassen bijna 3000 edelherten, runderen en paarden doodgegaan. Dat betekent dat er vergeleken met oktober vorig jaar meer dan de helft van de dieren is gestorven. Het overgrote deel is afgeschoten.
In oktober leefden er ongeveer 5230 grote grazers in de Oostvaardersplassen. Dat was meer dan dat de afgelopen jaren gebruikelijk was. Dat komt door de relatief zachte winters, waardoor er lang veel voedsel was.
Winter was zwaar
Deze winter was volgens Staatsbosbeheer anders. In december en januari viel er veel regen, waardoor de dieren al vroeg in de winter inteerden op hun vetreserves. In maart vroor het een tijdje en stond er een felle noordoostenwind. Die omstandigheden hebben veel dieren geen goed gedaan.
Staatsbosbeheer verwacht dat er ook in april nog veel edelherten, paarden en runderen dood zullen gaan. De natuurbeheerorganisatie streeft ernaar dat minimaal 90 procent van de dode dieren geen natuurlijke dood sterft en dus wordt afgeschoten.
Demonstraties tegen dierenleed
De afgelopen weken was er veel discussie over de situatie in de Oostvaardersplassen. Er is geregeld bij de hekken van het natuurgebied geprotesteerd tegen de slechte omstandigheden voor de dieren. Demonstranten gooiden ook hooi in het natuurgebied. Onder druk van de maatschappelijke discussie heeft de provincie Flevoland besloten dat Staatsbosbeheer de dieren moet bijvoeren. Dat gebeurt met schraal hooi.

In de afgelopen winter (december tot en met maart) is het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren afgenomen. Het grootste deel daarvan, 89 procent, werd afgeschoten. Dat maakte Staatsbosbeheer donderdag bekend.


In de maand maart zijn in totaal 1155 grote grazers dood gegaan in het natuurgebied Oostvaardersplassen. Dat meldt Staatsbosbeheer donderdag.�

AMERSFOORT (ANP) - In de afgelopen winter (december tot en met maart) is het aantal zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren afgenomen. Het grootste deel daarvan, 89 procent, werd afgeschoten. Dat maakte Staatsbosbeheer donderdag bekend.
Het bericht 3000 grazers dood in Oostvaardersplassen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Redactie binnenland
 In maart gingen 1155 grote grazers in Oostvaardersplassen dood (nos.nl)

In maart zijn er in de Oostvaardersplassen in totaal 1155 grote grazers doodgegaan. Het grootste deel is door de beheerder van het natuurgebied, Staatsbosbeheer, afgeschoten. In totaal werden 933 dieren gedood, omdat ze te zwak waren. Volgens Staatsbosbeheer was hun conditie waarschijnlijk te slecht om het einde van de winter te halen. De rest van de dieren is een natuurlijke dood gestorven.

 2700 grazers dood in Oostvaardersplassen (rd.nl)

In de afgelopen winter (december tot en met maart) is het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren afgenomen. Het grootste deel daarvan, 89 procent, werd afgeschoten. Dat maakte Staatsbosbeheer donderdag bekend.

 2700 grazers dood in Oostvaardersplassen (telegraaf.nl)

 In maart 1155 grote grazers gestorven in Oostvaardersplassen (nu.nl)

In de maand maart zijn in totaal 1155 grote grazers dood gegaan in het natuurgebied Oostvaardersplassen. Dat meldt Staatsbosbeheer donderdag.�

 3000 grazers dood in Oostvaardersplassen (nieuws.nl)

AMERSFOORT (ANP) - In de afgelopen winter (december tot en met maart) is het aantal zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren afgenomen. Het grootste deel daarvan, 89 procent, werd afgeschoten. Dat maakte Staatsbosbeheer donderdag bekend. Het bericht 3000 grazers dood in Oostvaardersplassen verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Arrestaties bij voederen van grote grazers (rd.nl)

Redactie binnenland

 Meer dan helft grote grazers Oostvaardersplassen dood (nrc.nl)

Een bijzondere winter zorgde ervoor dat de dieren sneller hun vet hadden opgebruikt. Het is niet duidelijk of het bijvoeren effect heeft gehad.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden winter , voederen , flevoland , druk , hooi , paarden , natuurgebied , edelherten , staatsbosbeheer , oostvaardersplassen , dieren , regen , telegraaf , conditie , voedsel en bijvoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!