RLI: Veehouderij moet krimpen voor 2030
Bron
melkvee.nl
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's advies , veehouderij en Sorteren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
rli.nl/de-raden/rli/…
destentor.nl/overig/…
Heeft zijn baas, Diederik Samson, geen hoofdrol in het Klimaat- en Energieakkoord?
Had die het vorige week er niet over dat t.z.t. 30% van het Nederlandse landopp. nodig was voor zijn Energietransitie?
Ik meende dat grasland ook co2 kon vast leggen, maar daar hoor je natuurlijk niets over.
Het doel, minder broeikasemissie, kan op vele manieren behaald worden. Minder vee is een van de opties. Maar daar hebben we op wereldschaal niets aan als die dieren er ergens anders weer net zo snel bijkomen. We benadelen alleen ons zelf er als innovatieve bv Nederland mee. De oplossing zal toch gezocht moeten worden in duurzame oplossingen om dierlijke eiwitten te produceren met een lagere footprint. Uiteraard moet dit wel inzichtelijk zijn voor derden en moeten we het kunnen borgen. Dus bedrijfsspecifiek oplossingen zoeken of met de hele sector generieke (pijnlijke?) maatregelen nemen.
Voor een ieder die nu de kop in het zand steekt, simpele of geen regels wil, dat is zeker niet de oplossing. Op termijn worden we dan de meest vervuilende veesector ter wereld, de rest van de wereld gaat vooruit en we kunnen niet stil blijven zitten.
rli.nl/sites/default/…
Dan zal de vraag naar vlees nog niet minder worden in de wereld, de vraag in Azië zal alleen maar groeien.
Of we dit leuk vinden of niet, issues als milieu en dieren-welzijn zijn daar compleet niet aan de orde. Alleen de kwaliteit van het product zelf is daar wel erg belangrijk.
Als we eens kijken naar de trend van dierenwelzijn en we leggen dit naast de trend van het dragen van bond.
Dragen van bond is in Azie geen enkel probleem daar is het dragen van bond iets wat steeds meer in de mode komt. Ook in het westen zie je steeds meer echt bond in het straatbeeld.
Ik weet niet waar dit bureautje hun uitlatingen op baseren, maar zo ik het kan zien, kan het verhaal van dierenwelzijn en milieu wel over zijn hoogtepunt heen zijn.
Maar ja ben geen hoogleraar
Of wetenschapper
Het verschil tussen lange en korte CO2 - Kringloop.
In de lange CO2 - Kringloop wordt CO2 voor langere tijd opgeslagen, bijvoorbeeld in plantenresten, en na duizenden jaren word dit omgezet naar olie, kolen en/of gas. In de laatst 125 jaar komt deze CO2 weer vrij en wordt massaal uitgestoten in de atmosfeer.
In de korte kringloop wordt CO2 voor een kortere tijd opgeslagen in bijvoorbeeld gras. (1 ha. grasland slaat 20.000 kg. CO2 op in het oogstbare deel)Â Onze koeien maken van dit gras: Melk en Vlees, maar ook mest en methaan. (Methaan word binnen enkele jaren omgezet in CO2)
FRC schreef in hun Kennis Document Broeikasgassen dat : 1.24 kg CO2 eq (=equivalent) uitstoot per kg. melk nodig is , in Nederland. Maar van die 1.24 kg. komt meer dan 90 % uit de korte kringloop en gaat ook weer terug in die korte kringloop.
Als je 20.000 kg. CO2 opname/ha in grasland hebt en je deelt deze door 1.24 kg eq CO2- uitstoot, dan mag je ongeveer 16.000 kg melk/ha leveren en dan stoot je netto geen CO2 uit. zit je er onder dan neem je CO2 op, zit je daar boven dan breng je CO2 in de Atmosfeer.
Even een voorbeeld: Zowel Schiphol als de totale melkveehouderij stoten jaarlijks zo'n 8 % van de totale Nederlandse CO2 eq. uit. Bij Schiphol gaat dat om kerosine, dus uit de lange kringloop en bij de melkveehouderij met ongeveer 800.000 ha. grasland (Uiteraard ook granen en bijproducten) gaat het hoofdzakelijk om de korte CO2 kringloop.
Met andere woorden:Â Voor een groot deel draait de melkveehouderij op CO2 dat uit de kleine korte kringloop komt en is dus al bijna CO2 - neutraal.
Een koe eet/drinkt geen olie, gas of kolen!!
___________________________________________
Hier een overzicht van de totale CO2 uitstoot in procenten, per sector. Dat is inclusief CH4 (methaan) en N2O (lachgas) (Bron: Nationale Broeikasgasemissies volgens IPPC, aug. 2017)
Industrie en Energiesector   52 %
Verkeer en Vervoer              18 %
Gebouwde omgeving           12 %
Overig                                    5 %
Landbouw                            13 %
De bovenste 4 sectoren liggen aan het olie-gas-kolen infuus. Landbouw is de enigste sector die bijna alle C uit de korte CO2 - Kringloop opneemt.
Van die 13 % voor de Landbouw is 8.5 % afkomstig van de melkveehouderij, daarvan is 2 % voor krachtvoer, kunstmest enz..
Dus 6,5 % van de Nederlandse CO2 eq uitstoot is voor rekening van de Melkveehouderij. Van deze 6,5 % komt 6 % uit de korte kringloop. (immers, 1 ha. grasland neemt 20.000 kg CO2 op en alle andere gewassen doen dat ook!)
Blijft er feitelijk 0,5 % CO2 eq uitstoot over (energie van tractoren en melkmachine)Â waar de melkveehouderij verantwoordelijk voor is en die uit de lange kringloop komt
1 keer barst er weer een vulkaan uit en weg alle CO 2 reductie!