Derogatie: we strijden voort

Door Marc Calon (voorzitter LTO Nederland),

Woensdag komt er hopelijk een voorlopig einde aan een periode van onzekerheid. Dan vergadert het Nitraatcomité in Brussel over een voorstel van de Europese Commissie om de derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij met twee jaar te verlengen.

Of het zover zou komen was lang onzeker. Wie de kranten van de laatste jaren tot zich neemt, ziet veel artikelen met de strekking dat de Nederlandse veehouders het fosfaatplafond niet gaan halen. Ook blijkt dat sommige maatschappelijke organisaties, de 'politiek' en zelfs sommige boeren ons deze derogatie niet gunnen.

Prestatie van formaat
Wat het eerste betreft, daar hebben onze veehouders een prestatie van formaat geleverd. We moesten zo'n 6,4 miljoen kilo fosfaat inleveren, er is ruim 11,4 miljoen kilo gehaald. Dat was een enorme inspanning, het heeft veel geld gekost en in menig boerengezin leed veroorzaakt.

Desondanks deden sommige organisaties er nog een schepje bovenop. Men reisde af naar Brussel om daar de mensen te overtuigen Nederland vooral geen derogatie te verlenen.

Na de mestfraude en de vermeende kalverfraude, nu I&R-affaire geheten, stelden Europarlementariërs vragen aan de commissie. En Franse veehouders bestoken EU-commissaris Phil Hogan via hun organisaties met vragen over die dekselse Nederlandse veehouders die de melkprijs naar beneden molken en daarbij 'frauderen', althans volgens onze Franse collega's.

Stevig gelobbyd
Aan de andere kant is er door het ministerie van LNV en LTO stevig gelobbyd om wel derogatie te krijgen. Als je nu de algemene dagbladen leest, krijg je de indruk dat dit de laatste keer is dat dit is gelukt. We strijden voort en dan zullen we het zien.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+11
kanniewaarzijn
"We" strijden voort! Calon is een dag te vroeg met z'n grap.
+8
van Ittersum
@kanniewaarzijn altijd maar negatief zijn....moet je ook maar kunnen...kom op collega's, neus in de wind en je rug recht !!!!
+5
jg
@van Ittersum Realisme is iets anders dan negativisme , Typisch : ben je het niet met Lto eens ben je meteen negatief.
van Ittersum
@jg beter kunnen is beter doen....wil niet zeggen dat je alle moet slikken maar doe het maar eens. altijd klaar staan voor anderen, betaald of onbetaald. Eén ding weet je bij voorbaat sws, je bent altijd de Kop van Jut door mensen die aan de zijkant staan. #paasgedachte
Wilbert
@jg ik ben het niet met de ddb eens, maar ja, ik ben dan ook een ruimdenkende optimist 😄
+1
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
ik ben dan ook een ruimdenkende optimist

Bij een optimist valt het vaak tegen terwijl het bij een pessimist altijd meevalt. 😁
+5
pieta
@jg Realisme is dat de derogatie op grasland in NL geen gunst zou moeten zijn. Milieukundig denk ik dat ie zelfs omhoog zou moeten gewoon omdat het verantwoord is bij goed beheer van je grasland.
+1
jg
@pieta Hoe zijn we zover gekomen dan ? dus dat het wel als gunst beschouwd wordt?
+1
pieta
@jg Omdat ze gewoon een norm bedacht hebben. Hoe kun je nou één norm voor heel Europa bedenken?
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Hoe kun je nou één norm voor heel Europa bedenken?

IDD, belachelijk!
+4
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Realisme is dat de derogatie op grasland in NL geen gunst zou moeten zijn. Milieukundig denk ik dat ie zelfs omhoog zou moeten gewoon omdat het verantwoord is bij goed beheer van je grasland

De enige goede reactie hier! Dat gezeik over de norm vanuit Brussel,van Noord tot Zuid eenzelfde norm voor grasland is gewoon idioot! maar let maar op wie tegen is,allemaal eigen belang,afgunst voor de gangbare landbouw,en bang voor de concurrentie
+1
cornelissen
@van Ittersum Denk ook even aan de collega s , die minder belang hebben aan derogatie en waarvan sommige een hoge prijs moeten betalen door het zeer onrechtvaardiger fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten zonder een fatsoenlijke "knel"gevallenregeling.
Als het aan LTO had gelegen,hadden zelfs de grondgebonden melkveehouders moeten inleveren,ondanks hun grondgebonden visie.
+10
demelkboer
Vermeende kalverfraude noemt ie het nu. Afvoeren die calon
van Ittersum
@demelkboer en om daarna....?
Groen1
Milieuorganisaties adviseren Brussel Nederlandse boeren geen mestvrijstelling te geven
mobilisation.nl/nl/index.php/…
dwers
@Groen1 nog 2 jaar derogatie om af te kicken??
hooivork
De derogatie wordt langzaam uitgekleed door de aanwendingsnorm een paar keer te verlagen. Een langzame dood dus.
paul1
Vandaag valt besluit over derogatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melkprijs , derogatie , lnv , fosfaat , veehouders , europese commissie , brussel , fosfaatplafond en mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0