Illustratie van: Han745XL

'Geen graskuil voeren in de droogstand'

Dierenarts Jan Dijkhuizen van dierenpraktijk De Graafschap adviseert een droogstandsrantsoen met veel snijmaïs, bewerkt stro, aangevuld met een smakelijk, chloorrijk droogstandssupplement. Een opvallend advies: voer geen graskuil in de droogstand.

Deel dit topic

Reacties

+4
dwers
Na het afkalven standaard bloed aftappen, allemaal heel natuurlijk .
+2
cjw73
@dwers die man moet ook door de winter!😠😠
+2
christo
Alleen als je het geprobeerd hebt op de Jan-manier weet je waarom hij dit adviseerd. Zo niet: lekker blijven takelen met de kalfkoeien.
+1
m uut m
@christo
En maar klagen dat er zoveel ruwvoer overblijft. Je kunt vrij eenvoudig een graskuil voor droge koeien maken .
Hoeft er geen enkele toevoeging bij behalve gewone koebrok de laatste weken.
pieta
@m uut m Jij schreef pas dat jij kalk in kleine jaarlijkse hoeveelheden toedient. Welke kalk gebruik je dan en hoe breng je die op het land en op welk tijdstip van het jaar?
+1
m uut m
@pieta
Elk jaar 250 kg schelpenkalk.
Strooi meestal na de eerste snede
bio boer
@m uut m zeeschelpen kalk werkt dat wel voor dat het opgelost is ben jij geen boer meer word er gezecht
m uut m
@bio boer
Het moet juist langzaam anders brand je alles in een keer op.
bio boer
@m uut m als de grond goed is maar als de ph 4.5 of 5 is moet je toch wat
m uut m
@bio boer
Blijft zelde advies niet teveel in 1 keer.
jan w
@bio boer
Als je bij zulke gronden in 1 keer teveel kalk strooit, ben je je N ook kwijt.
bio boer
@m uut m advies van agriton is 500kg bij onderhoud 1000 bij reparatie bekalking het blijft lastig al die mensen spreken elkaar tegen zeeschelpen zouden alleen oplosen bij een hele zuure grond wordt er gezecht
newholland6640
@bio boer strooien al jaren dat spul. Op slechte niet kalkhoudende grond maar oh blijft op peil boven de 5
m uut m
Dat is dezelfde gast van dat een koe een fermentatie vat is.
Blij dat het niet mijn veearts is.
jan w
@m uut m
Het is wel onze veearts, en nog een goeie ook.
Alleen het verhaal met de bio-Chlor is meer geschikt voor de grotere bedrijven die ook grotere portie's kunnen mengen. Het is een nauwkeurig werkje om met dat product te werken. Maar die bedrijven die dat doen hier in de buurt zijn er goed over te spreken. Die haybuster kun je huren via de veeartsen. Werk zelf al jaren met een Teagle Tomahowk.
+5
m uut m
@jan w
Met zulke domme praat kwam hij niet weer bij mij op het erf.
+1
jan w
@m uut m
Ik kan het voer niet mengen, dus hier past het ook niet. Maar de transitieperiode blijft wel de belangrijkste periode en op veel bedrijven zijn de droge koeien een sluitpost.
christo
@m uut m Hij zou niet eens willen. Maar goed, ik zei al eerder: als je het niet geprobeerd hebt is het moeilijk oordelen. Volgens sommige schriftgeleerden eet een koe per definitie gras. Of ze beter wat anders kan vreten doet dan niet terzake.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
Die haybuster kun je huren via de veeartsen.

😂 zal ook niet.... Vervolgens vind men het dan weer gek dat er zoveel crypto onder de kalver zit ...
+2
dwers
Droge koeien bij mij krijgen natuurhooi/kuil en brok , weidevogels hebben er van geprofiteerd en nu de droge koeien en pinken.
bio boer
@dwers hier ook pens mooi gevuld is smakelijk voer perfect voor de drogen meschien beetje gras brok bij voor wat eiwit aanvulling
paul1
@dwers is de overgang dan niet te groot na het afkalven ?
dwers
@paul1 laatste 10 dagen van droogstand schakelen ze weer over naar rantsoen melkkoeien.
+4
labella
Weer een sponsorbericht om zooi van Visscher aan te prijzen, de droogstaande krijgen hier gewoon mais en kuil en ik zou niet weten wanneer er voor het laatst een koe een infuus heeft gehad.
+3
demelkboer
Volgen mij moet je je koeien aan je bedrijf aanpassen en niet je bedrijf aan je koeien.

Gras te veel en dan mais en sto kopen. Dit advies getuigd van weinig bedrijfseconomisch kennis en toekomst visie. Over 10 jaar verbouwen de zand boeren geen mais meer en op klei zalt ook wel twijfelachtig worden. Zorg dat je koeien fokt die in productie en droogstand op heel veel gras kunnen "werken". Een economische melkproductie is dan een gevolg en geen doel. '

Maar goed ik ben maar boer......
jan w
@demelkboer
Slaap lekker verder.
demelkboer
@jan w want?
jan w
@demelkboer
Koeien passen zich wel aan , aan een systeem. Alleen voor de transitieperiode moet jij de bodem aanpassen aan de koe.
van Ittersum
Ooit naar een veevoedingsavond geweest. De betreffende voerkenner zei: "om de huidige koe optimaal te voeren zowel voor de melk, gezondheid als mede je portemonnee moeten jullie geen kuil voeren , louter aangekochte producten. Helaas is (zijn woorden) de regelgeving dat jullie land moeten hebben en het gewas een feit is. ". Het ideaalste is dus niet altijd realiseerbaar, en zo moet je dit ook bekijken.
+2
m uut m
@van Ittersum
Dat was dan iemand die geen verstand van koeien heeft. Een koe is perfect in staat om van gras hoogwaardig eiwit te maken.
Een koe blijft het gezonds met producten waarvan de energie uit celwanden komt. Gras en perspulp zijn hier goede voorbeelden van.
+1
grös
@van Ittersum
Was zeker een verkoper, en dan nog problemen? Melkprijs daalt, hier gewoon alles in 1 koppel, gras+mais+mineralen aan het voerhek nooit melkziekte/nageboortestaan.
George
Quote Reactie van @grös:
nooit melkziekte/nageboortestaan.

Zeg nooit NOOIT.
+8
storm
Wat een waardeloos geleuter in melkvee.nl, deze week was er ook al een chappo aan het woord die ons waarschuwde strategisch met ruwvoervoorraad om te gaan. Dat weet de boer van nu echt zelf wel en ik kijk terug naar 2013 , toen was het schrapen om de winterperiode door te komen.
Hier voeren we de droge koeien standaard veel graskuil gemengd met veel stro en dat gaat al jaren goed en ja ik steek er ook wel eens een infuusje in preventief maar het is jaren geleden dat er ook maar een echt melkziekte had.
Zo langzamerhand wordt het tijd dat er eens een sanering komt in het aantal vakbladen in de agrarische sector en hetzelfde geld voor alle adviseurs.
Ze vreten allemaal van ons melkgeld mee.
jan w
@storm
Je hoeft er ook geen abb. op te nemen.
+8
Wiebren
De koe - van nature een graseter- moet geen gras meer eten, want dan valt ze om na afkalven. De kation-anion-balans is bij deze scheikundeleraar belangrijker geworden dan de biologieles: zorg dat de koe blijft eten rond afkalven
+1
jan w
@Wiebren
Dit ben ik niet met je eens.
Het kan heel goed op kuilgras, maar dan moet je ook aan voorwaarden voldoen. Dan is het kat-anion verhaal ook van belang. Ik ben het ook niet altijd met hem eens, en dat hoeft ook niet. Maar hij heeft wel heel veel praktische kennis. Is ook overal op de wereld geweest om die kennis te vergaren.
cjw73
@jan w ik kan inmiddels uit al jou opmerkingen wel op maken dat je allerlei pogingen doet om die man de hemel in te prijzen.
jan w
@cjw73
Het is gewoon een hele goede veearts. Alleen de methode die hij bij deze aangeeft, past niet bij mijn bedrijfsvoering, daar ben ik met mijn 75 mk te klein voor.
Er is hier in de veeartsen praktijk een groot onderzoek geweest bij 2500 koeien bij de verschillende boeren. Daaruit kwam naar voren dat ongeveer 65 % van de koeien het melkziekteverhaal en ook 65% van de koeien het ketose verhaal niet op orde was.
Ik heb zelf een poos gemengde ronde balen gemaakt van mais stro en kuilgras met diverse aanvullingen en dat werkt perfect, alleen het is duur.
Wiebren
@jan w we leven in een vrij land. Als je koeien omvallen na afkalven dan gaat er wat mis. Kation-anionbalans is leuk rekenen maar meestal is het een berekening van niks omdat je niet weet hoeveel drogestof er per dier opgenomen wordt. Andersom; als ze blijven eten gaat het vaak wel goed, heb er genoeg meegemaakt in het verleden waar dat zelfs op gras prima ging.
jan w
Quote Reactie van @Wiebren:
we leven in een vrij land

Als je naar de zuivel kijkt, lijkt het soms wel eens anders.
Kuilgras voeren aan droge koeien gaat best wel, maar er zitten dan wel een aantal voorwaarden aan. Er wordt hier ook al wel geschreven , dat het met herfstgras niet lukt. Als je het met kuilgras wilt doen, dan moet je er een aparte snede van maken , die je apart bemest.
Onder de monitor ligt hier toevallig een papiertje met de samenstelling van de droogstandsbalen.
Droogstandsbaal / 1000 kg.

240 kg mais
560 kg. kuil
125 kg. stro
42 kg soya
37 kg hennep
2 kg dextrose
2 kg. toxinebinder
2 kg calciumpropionaat
+3
Bekkink
@jan w duur voer zo...meeste is aangekocht...gewoon meer hooien...en in ronde balen stoppen...
eigen voer eerst. Zou trump zeggen😉
jan w
@Bekkink
Kuil, mais en hennep zelf.
Het is wel duur zo, maar het werkt ook het beste , met de minste problemen en goede resultaten.
Heb het weer in ronde balen laten persen en dan zou nog het mooiste zijn om die balen in een voerruif te zetten en daar de droge koeien onbeperkt van te laten vreten.
Je hebt dan voor 1 droge koe ruim 1 baal nodig. Aan extra kosten door het opnieuw te laten persen komt dat uit op 15 a 25 euro per droge koe. Die kosten heb je ook zo op als je een paar koeien hebt met problemen.
jan w
@jan w
Als je het zo hoort, worden er in het noorden pallets vol met bolussen door de veeartsen verkocht om problemen te voorkomen. En die kosten 35 a 40 euro per stuk.
m uut m
@jan w
Waarom zou je hennep verbouwen.
jan w
@m uut m
Voor structuur om de koeien goed aan het wandelen te houden naar de robot, Al maai ik eigenlijk helemaal niet kort. ( 3000 a 4000 kg d.s.) En het is een super gezond voer.
Maar je hebt ook nog nooit zo'n eigen wijs spul gezien.
m uut m
@jan w
Wij gebruiken hennep om het hooi pakje bij elkaar te houden. Zie geen reden om touw aan een koe te voeren.
Wat is er mis met 100% gras rantsoen.
Wij zaaien altijd bg11 en voegen daar klaver en Italiaans raaigras aan toe.
Super gezond rantsoen zonder mais, stro of hennep.
grondlozeboer
@m uut m zit een hoog verdienmodel op 😉😁
+2
Bekkink
@jan w klopt...goed rantsoen voor de drogen is belangrijk...beter dan lapmiddelen in de lactatie...maar waarom niet meer hooien? Goed hooi doet wonderen?
jan w
@Bekkink
Met hooi gaan de koeien toch weer te veel selecteren. En het past niet zo in mijn straatje om iedere 5 weken te maaien.
Bekkink
@jan w als je toch krachtvoer aanvoert kuj net zo goed hooi/stro en brok voeren....niks geen selectie en precies op de norm
George
Nou mijn veearts is inmiddels overleden. Maar ik heb eens een winter in 2002 problemen gehad met kalfziekte en ook hij adviseerde om kuilgras te minderen. Beetje mais mengen met gedorsen hooi en droogstandsmineralen was zijn advies. Dus wel herkenbaar. En de problemen waren over. Hoge kwaliteit kuilgras bevat allerlei elementen waar een droogstaande koe teveel van krijgt en dit werkt averechts rondt de tijd dat koe gaat afkalven.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Hoge kwaliteit kuilgras bevat allerlei elementen waar een droogstaande koe teveel van krijgt en dit werkt averechts rondt de tijd dat koe gaat afkalven

je slaat de spijker op zijn kop. een wat drogere en groffere graskuil werkt stukken beter.
+6
ted9
Mij is opgevallen wanneer je juist niet doet wat de heren zeggen het juist heel goed gaat.
dwers
@ted9 als je maar consequent jaren het zelfde systeem van boeren houd , krijg je vanzelf koeien die in dat systeem passen.
Die koeien die niet voldoen in dat systeem verdwijnen en heb je dus ook geen nakomelingen van.
Zo is in tijden van droogte de nek van de giraffe door de tijd ook steeds langer geworden, ik kan me tenminste niet voorstellen dat onze schepper deze dieren vroeger zo'n lange nek heeft gegeven.
jan w
@dwers
Dat is ook de opzet van de oostvaardersplassen, men wil zien ( onderzoeken ) hoe lang het duurt, voordat die dieren onvruchtbaar worden .
Dat duurt dus al heel lang.
+4
cjw73
@ted9 ben ik volledig met je eens. Voer al jaren alleen kuilgras aan de droge koeien. En de dierenarts begint er steevast over bij koekompas dat ze mais en stro moeten.
Gaat nooit een koe tegen de vlakte hier.
+1
ted9
@cjw73 zelf voer ik in begin droogstand 4e snede met bek vol mais en droogstand mineralen. 10 dgn voor tijd 1e 2e snede bek vol mais en kilo productie brok en droogstand mineralen. Zal allemaal wel verkeerd zijn maar gaat hier goed. Af en toe ook wel eens een camg infuus preventief . Heb ook wel eens anders gedaan maar gaat goed zo en ik moet ook van mijn wat mindere kuil af die heeft ook geld gekost.
mh79
Jan Dijkhuizen is een prima veearts, heeft hier jaren geleden ook gelopen, had er veel schik van. was erg bot in zijn uitspraken, maar klopte wel. ook dit zal wel kloppen. alleen kan een groot gedeelte er helemaal niets mee, incl ikzelf. mais is er amper in het rantsoen. en met aangepast gras en wat mineralen lukt het ook. alleen herfstgras, wat ik ook wel eens noodgedwongen doe, dat is meestal geen succes. maar iedereen moet roeien met de riemen die er zijn. ik heb de keus niet van alleen mais aan droge te voeren. ik heb Jan overigens niet meer echt gevolgd, maar vermoed dat hij meerdere petten heeft gekregen. en dan moet ook alles weer een beetje genuanceerd worden. Maar kan goed zijn dat zijn verhaal 100 juist is. geen ervaring mee
+1
Wilbert
Wat een flutverhaal van een flutdierenarts. Alle gras over een kam scheren, maar wel onderscheid maken tussen chloorzouten, dan heb je het echt niet begrepen.
Een lage dcad resulteert in een lagere voeropname (niet vanwege de smaak) en dat resulteert weer in allerlei problemen. Is de laatste tien jaar onomstotelijk vastgesteld. Jammer dat deze dierenarts nog put uit kennis van zijn studietijd.
Hoge voeropname combineren met een gematigd calcium niveau in de droogstand is de truc. Dus 1e of 2e snee aangevuld met snijmais of andere geschikte energiebron (brok) en wat hooi naar keuze.
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Dus 1e of 2e snee aangevuld met snijmais of andere geschikte energiebron (brok) en wat hooi naar keuze

Mij zeggen ze dan dat de VEM-inhoud veel te hoog is.
demelkboer
@pietafar off :herfstkuil natuurhooi beetje mais en droogstand mineralen. Close up : melkkoeien tmr
pieta
@demelkboer Bij ons wil de herfstkuil nog wel eens net teveel ruw as bevatten (molshopen en beperkt drogend weer). Ik weet overigens niet wat je exact bedoeld met herfstkuil. Bij mij is dat de (6e) snede van ergens half tot eind oktober.
demelkboer
@pieta 10 nov😑. Ja het moet gewoon op. Melkkoeien krijgen er ook wat van kilotje ds. Die kuil kost alleen maaien harken en kuilen. Ik denk 5 cent per kg ds. Ja dan hoef je er ook niet top van te melken. 29 kg melk is hier voldoemde
pieta
@demelkboer Wij voeren er het jongvee mee. Mijn adviseur zei: bederf er je koeienrantsoen maar niet mee als je het gewoon aan je jongvee kwijt kunt worden.
+1
demelkboer
@pieta moei wel jongvee hebben.....
+3
demelkboer
@demelkboer eiwit wel lekker met 26 %. Niet allemaal optimaal benutbaat natuurlijk. Maar elk kilo soja of raap a 30 of 25 euro is mooi bespaard. Ik melk niet voor de MPR maar voor de RC
Herbert
@demelkboer en daarom heb ik een oud opraapwagentje gekocht. Als je dat herfstgras vers voert kun je er heel best van melken
+1
demelkboer
@Herbert ga ik ook doen 😁
m uut m
@pieta
Hier ligt de 6de snede boven op de andere 5 en wordt dus ook aan de melkkoeien gevoerd.
jan w
@m uut m
Is ook de mooiste methode, een lasagne kuil. Maar als je die laatste snede zo voert met 26% Eiwit, dan krijg ik mijn twijfels. En die kuil hoef je al helemaal niet aan droge koeien te gaan voeren.
demelkboer
@jan w daarom ook mengwagen. Een mengwagen heb je voor je minste voernodig niet voor je beste voer. Een perfecte meisnede kunnje ook perfect met de blokrn wagem doen
pieta
@m uut m Tjah, bij jou groeit er maar een beetje. Hier wordt de kuil na twee snedes al veel te hoog. 😁
m uut m
@pieta
Sleufsilo is 11 × 70
pieta
@m uut m Wij hebben 4 sleufsilo voor gras en één plaat. Daarnaast 2 sleufsilo voor mais. De exacte maten weet ik niet. De meeste voor gras zijn ommenabij 9 mtr breed en tussen de 55 en 75 mtr lang.
pietjepuk
@pieta dat is ongeveer 250 meter silo van 9 meter breed voor gras. komt neer op 70 cm per dag. kun je meer dan 300 koeien van voeren.
pieta
@pietjepuk We hebben dan ook voorraad. Ik heb nu zowat 2 silo leeg. Daar begin ik seizoen 2018 op te kuilen. Dan kan ik gras van 2017 uit de andere silo's beginnen te voeren. Tevens heb ik nog een kuil open liggen van 2016 snede 3 en 4. Momenteel liggen er 3 open.
+1
Noorderling
@pietjepuk
Je bent niet verplicht om bulten hoger dan 4 meter te maken.
Hier ook hetzelfde aantal meters silo, elke keer er weer een kuil voor plakken als de silo niet leeg is, is ook niets waard. Dan wordt de andere bult maar weer een meter hoger.

Zeker als je niet weid, moet je zoveel silo's leeg hebben in het voorjaar dat je voor de hele oogst al silo's leeg hebt. Zo kun je lasagnekuilen maken met snedes die bij elkaar passen. In de praktijk mag je na 3 zeer groeizame seizoenen blij zijn als je eentje leeg hebt.
pieta
@Noorderling Daar komt bij dat ik uit de intensieve streek kom waar de beste raad is voorraad geldt. 😁 Gezien mijn voervoorraad kan ik nog wel melken tot augustus volgend jaar.
Noorderling
@pieta
Je kunt je voorraad nog wel goedkoop aanvullen. Gras wordt hier in de buurt al weg gegeven, moet je zelf het gras ook nog laden. Paar walkingfloors vol laten stampen en je hebt het gras vast wel voor 20euro per ton in de bult zitten.

Het is dat we niet minder gras op papier kunnen gebruiken omdat we anders vast lopen met boer-boer transport en mestverwerkingsplicht. Anders was de keuze snel gemaakt om zelf krachtvoer te telen en het gras ergens voor nagenoeg niets op te halen. Soms worden er ook nog wel mooie 1e en 2e snedes aangeboden.
pietjepuk
@Noorderling bij pieta komt daar de maissilos nog bij. maar effe terug rekenen 250 meter silo van 9 meter breed. in iedere strekkende meter zit minstens 1 ha gras. bij latere snede zal dit naar minstens 2 ha gras per meter gaan. Pieta heeft dus 250 tot 400 ha gras zitten. en als je dan ongeveer 120 koeien hebt vraag ik me af waar je mee bezig bent.
+1
pieta
@pietjepuk Tja, we hebben een 40 ha gras en kuilen dat 6 keer per jaar. Dat is al 250 ha gras. En er zit nog zowat de 3 en 4 snede van 2016. Dus je berekening klopt aardig. Maar we zitten ruim in het voer. En ik vind het plezierig.
flyinghollander
@pieta Erg ruim, ach ja.. dat geld telt niet mee? Is toch aardig stukje kapitaal wat er ligt dan.
+1
pieta
@flyinghollander Ik zit niet zo op mijn centen te kakken. 😁 Ik vind het plezierig om wat voorraad te hebben. Het hoeft verder niet op te lopen overigens. Dit jaar gaan we wellicht wat MKS maken om wat krachtvoer te vervangen.
demelkboer
@pieta de beste raad is voorraad.....
flyinghollander
@demelkboer ja in zekere maat. Als je nog hebt van 2016 zou ik eerste een nieuwe rekenmachien kopen 😉
pieta
@flyinghollander Velen kunnen gewoon niet mee met mijn kostprijs. 😁
pietjepuk
@pieta hoog woord maar als je er om vraagt wordt het stil. laatst was je een mede prikker aan het uithoorn wat een paar robots kosten. maar wat ze bij jou gekost hadden wilde je niet prijs geven.
pieta
@pietjepuk Als je het dan perse wil weten: die prikker heeft gewoon een pb van mij gehad met de prijzen en de specificaties. Ik weet geeneens meer wie het was maar als ie hier nog kijkt wil ie het misschien wel bevestigen.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Velen kunnen gewoon niet mee met mijn kostprijs.

wedstrijdje doen ?
pietjepuk
@brabo saldo zal bij pieta wel 40 cent zijn. heeft veel grond dus. hoog saldo want daar zitten de rente lasten niet in.
newholland6640
@pietjepuk

Sinds wanneer rekenen we bij saldo rentelasten?
+1
demelkboer
@newholland6640 als je gaat beginnen met rekenen kun je beter stoppen met boeren😁
newholland6640
@demelkboer

Je moet ook nooit rekenen hoeveel het opbrengt... je moet rekenen hoeveel het bespaard 😃
pietjepuk
Quote Reactie van @newholland6640:
Sinds wanneer rekenen we bij saldo rentelasten?

schrijf ik toch dat deze er niet in zitten. doelde er op dat pieta veel eigen grond heeft. heb je veel pacht dan is je saldo lager.
pieta
@pietjepuk Pacht zie je alleen terug in het saldo van je rekening-courant.
+1
pieta
@brabo Nee, ik heb niet zo'n behoefte aan wedstrijdje doen. Ik verwacht bij de 25% laagste kostprijs in NL te zitten.
brabo
@pieta valt me tegen van je boekhoudertje. 😄
Eerst meld je dat er velen zijn die je niet bij kunnen houden wat betreft kostprijs en nu krabbel je al terug tot de beste 25%
pieta
@brabo Dan kunnen er toch zoals ik schrijf velen niet mee met mijn kostprijs als ik bij de 25% laagste zit. Ik vind het ook niet belangrijk om de laagste kostprijs te hebben. Wel om een lage kostprijs te hebben.
Bekkink
@pieta gooi het in de groep zou ik zeggen!!
+1
ted9
@flyinghollander slechte belegging.
flyinghollander
@ted9 ????
+1
m uut m
@pieta
Ik heb 2 sleufsilo's van 11×70 .
Wij hebben 25 ha maai percelen dat past mooi in 1 silo .
j h p
Hopelijk krijgt de mest van die droge koeien wel pootjes, kun je helpen trekken bij het schijten.😒
Wat moet er volgens hem bij om aan de 120/140 RE/ kg ds te komen?
+2
brabo
Jaren geleden was het advies om geen mais aan de droge koeien te voeren, dus is nu de tijd gekomen om geen graskuil meer te adviseren.
Met meeste adviezen veranderen meestal door de jaren heen....... om op het het eind toch weer terug te veranderen....
+1
vremanfarm
Als je voer zat hebt en 8000 L per koe wilt melken haalt het niet veel uit.Maar we hebben er al 2 jaar ervaring mee en het werkt perfect.Koeien en ook vaarzen pieken sneller,hoger en houden de piek veel langer vast.Dan krijg je veel melk met beste gehaltes. Op dit moment bij ons op de robot met 180 lactatie dagen 37.3 L per koe met 4.73 vet en 3.89 eiwit !!
m uut m
@vremanfarm
Gemiddelde leeftijd van de koeien?
christo
@vremanfarm Hier wat korter ervaring mee. Eerste indrukken lijken goed na natuurlijk eerst bij de pioneers gekeken te hebben. De koeien pieken boven de 60 liter en de beste boven de 70. Gewoon bak met melkgeld beuren zonder gezeik met de koeien. Ik ga maar even zo door.
pietjepuk
@christo hier nauwlijks koeien boven de 50 liter. melk nu ook 34 kg gemiddeld
Erco
@vremanfarm gefeliciteerd maar dat zegt me niet zoveel 😉
achterhoeker2
@Erco Mij wel ;dat er weinig verdiend wordt.
robbies
Quote Reactie van @vremanfarm:
Op dit moment bij ons op de robot met 180 lactatie dagen 37.3 L per koe met 4.73 vet en 3.89 eiwit !!

dan ben ik maar een pruller
Bekkink
@vremanfarm foei wat n pochen😉
Greetje
Waarschijnlijk supertoverkoeien?
jan w
Als je van nature kijkt naar de koe,
Dan is een koe een kudde dier.
Als de koe in de natuur moet kalven, dan moet dit snel gaan.
Een koe zondert zich af van de koppel om te kalven.
Dit moet snel gaan want een koe moet binnen 2 uur weer met het kalf, vrij van de nageboorte weer bij de koppel lopen.
Als het proces langer duurt, is de kans groot dat de koe en het kalf ten prooi vallen aan de natuurlijke vijanden.
Dit proces is bij een melkkoe niet anders, het moet snel gaan, duurt het te lang, dan is de kans op problemen veel groter.
friesboertje
Die van mij krijgen alleen maar kuilgras.
huske
Mooi dat de meeste hier zo snel een (negatieve) mening over hebben. En dat hun eigen rantsoen natuurlijk het beste is. Dat soort mensen zouden eerst eens een jaar lang gegevens moeten verzamelen over wat de koe doet na afkalven voordat ze een mening vormen. En dan met name de brix waarde en hoeveelheid melk bij eerste keer melken en ketose waarde tussen dag 3 en 17.
m uut m
@huske
Bij de melkcontrole wordt ketose gemeten.
Ik heb hier nooit attentie koeien.
Koeien kalven vlot nageboorte bij een normale bevalling binnen het uur eraf alleen een tweeling wil nog wel eens blijven zitten.
Afgelopen jaar 3 witvuilers gehad allemaal na 2ling dracht.
Rantsoen is bij mij lekker simpel allemaal hetzelfde alleen wordt bij de droge koeien magnesiet als topdressing toegevoegd en bij de melkkoeien gaat er 2 kg gerstmeel bij plus mineralen en ostrea.
jan w
@m uut m
Dat geld van de ketose meting kun je ook beter uitsparen. Ketose meting bij de melkcontrole is zonde van het geld. Ik verwacht bij jouw met de Jersey's ook weinig problemen en de samenstelling van het gras is al heel anders dan bij gangbaar.
grös
@jan w
Las in een van die vakbladen ook iets over steenmeel, zouden meer mineralen in het gras door komen, nou dat gaat hier al 4 jaar in de boxen. Het is allemaal iets gecompliceerder dan simpele scheikundige formules, want de natuur is geen optelsommetje. Vaak is de C/N ratio ook uit balans, bij bio en bedrijven met veel stromest zal dat wel meevallen, maar problemen onstaan vaak gewoon doordat de natuur uit balans is.
paul1
@jan w wel ingewikkeld en duur zo : als je niet fokt op hele hoge produktie kan het allemaal
prima met enkel kuilgras, alleen niet te vroeg maaien zodat er beetje structuur inzit.
+1
Greetje
Nou, ga jij dan maar lekker de brix waarde optimaliseren met je adviseur, een gebed zonder eind is het, al die adviezen over droogstandrantsoenen.
Eén ding weet ik 100% zeker na 20 jaar boeren en dat is dat een koe niet van veranderingen houdt.
jan w
@Greetje
@paul1
Wij werken nu 5 jaar met de Herd Navigator van Delaval. En ik hou mij ook wel eens niet aan de regels, maar dat zie ik wel meteen terug in de resultaten die uit de HN komen.
De BHB ( ketose ) waarde wordt automatisch tot dag 60 gemeten.
Heb je een koe met een verhoogde waarde, boven de grens. Dan is de kans heel groot dat een dergelijke koe na behandeling tot een keer of 3 weer terug komt in die 1e dagen.
Maar die koe komt ook in de volgende lactatie's weer met ketose terug. kun je de klok op gelijk zetten. Maar dan wel in een ergere mate.
Als de lever eenmaal is aangetast, hersteld deze niet weer.
Achsoh
Wat branden jullie toch iedereen af, die een idee heeft! In de droogstand worden nog bergen fouten gemaakt. Dat er geen koeien omvallen betekend helemaal niet dat er geen sub-klinische melkziekte is. Veel mais voeren is een probleem, omdat je de droge koeien dan waarschijnlijk rijkelijk van energie voorziet. In de droogstand is er vaak een calcium tekort. Ook dat wordt vaak geadviseerd om in de droogstand bjj te voeren..
+1
puddingbroodje
@Achsoh calcium in de droogstand bijvoeren???? huh
Jellle
Wij voeren nu op deze manier sinds 3 kwart jaar en t bevalt ons super! De nieuwmelte koeien starten een stuk beter op. Wat verder opvalt is dat de kalversterfte is gedaald van 11% naar 2% (1 dood kalf..). Ook is diarree bij de kalveren verleden tijd.

Het is duur spul dat biochlor maar volgens mij kan het snel uit
vremanfarm
Ik snap alle reacties niet,niemand is toch verplicht dit advies op te volgen.Maar ik blijf erbij dat het werkt .Drachtige pinken twee maand voor de telling bij de droge koeien . Laatste 2 jaar 2 dode kalveren bij vaarzen op 85 afkalvingen,1 koe met lepmaag,0 liggers bij melkkoeien met melkziekte,tkt 276 dagen.mpr 11987 4.6 3.82 ,krachtvoer 22 kg per 100 kg melk
+2
jan w
@vremanfarm
Bij mij dragen ze zelfs nog langer, zit gem ongeveer op 286 dgn.
+1
m uut m
@vremanfarm
Dan moet je bij de hoogste 3 van Nederland zijn.
Kan niks vinden wat er op lijkt.
christo
@m uut m Sneu.
m uut m
christo
@m uut m Das onze streektaal en betekent jammer. Melkcontrole bij crv is geen basisvoorwaarde voor een goede productie. Je kunt zonder ook boeren.
m uut m
@christo
Hij geeft zelf toch aan wat zijn jaarproductie is volgens mpr.
Sneu is gewoon een Nederlands woord.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
hoogste 3 van Nederland zijn.Kan niks vinden

Logisch toch. Jaarstatistieken zijn altijd oud nieuws. Nu na de veranderingen in zijn droogstandsmanagement hebben we waarschijnlijk met de topmelker van NL voor het lopende boekjaar te maken.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
De top 10 van Nederland zitten straks allemaal in Gelderland. 😉
+1
Wilbert
@vremanfarm het zal best werken, maar het is bewerkelijke en dure manier, die ook nog eens tegen de natuur van de koe indruist. Geen gras adviseren laat eigenlijk zien dat je jouw boerenklanten te dom vindt om met gras te werken, wat variabel is kwaliteit en bij verkeerd gebruik inderdaad voor problemen kan zorgen.
Ps. En vervolgens weer klagen dat je zoveel gras overhebt...
vremanfarm
Reactie tkt 376
+1
MTSTAMMINGA
@vremanfarm
Hier momenteel tkt 366 dagen en voer pitrus/natuurkuil en wortelen en restvoer van de melkkoeien aan de drogen Volgens papier moet het allemaal fout wezen Maar drogekoe denk er anders over
+2
spotmelker
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
voer pitrus/natuurkuil

Hier krijgen ze een totaal doorgeschoten droge 2e snede. Is wel voor herhaling vatbaar.
+2
Bekkink
@vremanfarm tkt is een achterhaald iets...persistente koeien heb je meer aan...
+1
demelkboer
@Bekkink lange lactaties. Twee helf lacyaties hoge gehaltes op weinig krachtvoer. Ivm fosfaat veel interresanter
+1
bio boer
@demelkboer zo dra ze dan drachtig zijn zaken ze snel guste koeien kun je soms wel 500 dagen melken voor ze onder de 20 kg komen
achterhoeker2
Het gaat vooral om de structuur, smakelijkheid en het eiwitgehalte niet te hoog in het rantsoen.
Of daar mais wel of niet in past is minder relevant.
Elvis
Voer al 3 jaar gemengd rantsoen met kuil gehakseld tarwestro raap en pulp. Vrouw is vruchtbaarheidsspecialist en scant iedere 2 weken de verse koeien en wat niet drachtig is, zaten altijd met zwakke geel lichamen en wat cysten, nu over. Goede biest max 10 liter. Voorheen Rota crypto en coli narigheid bij de kalveren nu al 2.5 jaar geen kalf meer dood gehad
brabo
Quote Reactie van @Elvis :
bij de kalveren nu al 2.5 jaar geen kalf meer dood gehad

deze prutser had er van de week 3 op rij.
pietjepuk
@brabo denk dat elvis bedoelt dat hij geen dode kalveren meer gehad heeft van de schijterij.
Elvis
@brabo hebben we hier ook wel gehad maar sinds we dit rantsoen mengen is t top
spotmelker
Quote Reactie van @brabo:
deze prutser had er van de week 3 op rij.

Geen 'Lely-oplossing' voorhanden neem ik aan? 😄
grös
Gaat dit over koeien of over holsteins met een bsk van boven de 50?
+1
milka
@grös dit gaat over fermentatievaten😔
Pluto
Of het een goeie veearts is ??? daarvoor zie ik hem te weinig. Voor het beter maken van zieke dieren is jan hier niet erg succesvol en heb ik liever een collega van hem. Jan kiest mij iets te makkelijk voor euthanasie . Een veearts hoort niet op de stoel van de voerspecialist of nutrionist te gaan zitten , net zo min de voerspecialist antibiotica hoort voor te schrijven !!. Prikkelbare darm syndroom is een hot issue in de ziekhuis wereld , iets waar we als veehouderij sinds de normverlagingen al veel ervaring hebben opgedaan en nog doen . En deze is niet altijd gunstig geweest. Het voer verandert sneller dan het dier kan bijbenen en dan staan mensen als jan die dit van dichtbij meemaken er met hun neus bovenop om hier op in te springen . Dus waarom zou je er je voordeel niet mee doen .
jan w
Kuilgras kan best wel, alleen er zitten wel voorwaarden aan.
Als je het dan goed wilt doen, dan moet je een aparte snede maken voor de droge koeien. Deze zou je dan , of moet je dan alleen met kunstmest bemesten. Anders krijg je een te hoog kali gehalte in je graskuil. Dit wordtook al in het artikel aangegeven dat stro met een te hoog kali getal al funest kan zijn.
Alleen een aparte snede maken voor de droge koeien past op veel bedrijven ook al niet. Dan moet je de beste weg zoeken.
m uut m
@jan w
Dat is juist het gemakkelijkste in het voorjaar een aantal ha geen mest alleen kunstmest strooien en een weekje later maaien. Je weet wel hoeveel droge koeien je dan kun je uitrekenen hoeveel ronde balen op groot pakken je moet hebben.
Mooiste maai moment is rond de 4,5 ton ds.
Wilbert
@m uut m adviseer jij nu om kunstmest te strooien???
m uut m
@Wilbert
Voor gangbaar is dat de makkelijkste manier.
Biologisch heeft al zo weinig mest dat de kali toestand sws al lager is een beetje magnesiet erbij en dan ben je er al.
+3
jan w
Het mooiste van het geheel vind ik nog wel:
Er komt een wat prikkelend artikel.
Er komen allerlei reactie's op.
Maar het belangrijkste is!
"Er wordt weer nagedacht waar we mee bezig zijn".
m uut m
@jan w
Wat mij verbaasd is dat we proberen koeien te fokken die niet normaal kunnen worden gehouden.
Heb je gisteren lubach gezien met het item over rashonden.
+1
grös
@m uut m
Ik heb nog maar 30% raszuivere HF, maar die groep wel 80% v.d. problemen.
demelkboer
@grös ik merk het zelfde. Kruislingen kunnen beter net wisselingen in voer en temp en weidegang omgaan. Hf is een topsporter die moet heel veel regelmaat. Dat kan ik hem niet bieden. Misschien ben ik een slechte koeien manager? So what. Als ik in mijn systeem maar geld verdien. Toplijsten en 90 punten av vind ik prachtig maar niet voor mijn bedrijf.
jan w
@demelkboer
@gros
Dan wordt het de hoogste tijd dat jullie de koeien eens door een aAa analist laten analyseren.
+1
jan w
@grös
Hier hebben de kruislingen net zo veel of nog meer problemen als de holsteiners. De pootproblemen bij de kruisling Fleckey's zijn eerder groter als kleiner dan bij de zuivere holsteiners die ik hier heb.
+2
bio boer
@jan w moet je wel met je beste Holstein kruisen en niet je onder end dan verwachten dat het een top koe wordt
demelkboer
@bio boer en je moet ook bij het kruis ras gewoon de top stieren gebruiken en niet een 5 euro fleckie een actie brown swissje of een diertuinstier waar van alles inzit.

Volgens mij boekhouder draaien bedrijven mer kruislingen gemiddeld net zo goed of slecht als zuivere veestapels. Wat op valt is het arbeidsgemak en werkplezier op kruisling bedrijven.
pieta
@demelkboer Wat mij opvalt is dat de veel boeren die zijn gaan kruisen dit deden omdat ze veel problemen hadden. De ene had niet de benodigde kwaliteit in het rantsoen zitten qua voer, andere veel te veel puur op kg melk gefokt bij de HF zonder er kracht in te houden. Ik heb ook diverse rassen gebruikt om wat mee te kruisen. Enkel tegenvallers krijg je er van bij ons. Maar bij ons doet de HF het gewoon goed.
bio boer
@pieta is hier ook de reden van kruisen de koe was niet geschikt voor wijze van boeren die wij nu hebben gebruik Holstein nog wel maar de rooien
jan w
@bio boer
Op ongeveer de helft van de koeien ( ondereind ) gaat een BWB stier. Weet je zeker dat je er geen kalf van aan houd. De beste kruislingen die wij in het verleden hier gehad hebben waren de kalveren uit de gekruiste BSén en daar dan weer een HF op.
demelkboer
@jan w dat zijn hier ook de beste. Hier alleen bs x hf x bs x hf
jan w
@m uut m
Dat is ook zo. De holsteiners zijn hele goeie koeien, alleen die zijn door een paar grote fokkerijorganisatie's gewoon verpest. Dit alleen door het fokken op inet en genomics en iedere 10 jaar weer in dezelfde pot van stieren te blijven roeren. Als je de holsteinpopulatie in de breedte gebruikt, is er niks aan de hand.
Daarom ben ik ook wel blij van het aAa gebeuren. Hierbij wordt er tenminste gekeken of de verhoudingen van een koe bij elkaar passen. Je krijgt misschien iets minder toppers, maar wat veel belangrijker is, dat je veel minder of bijna geen missers er tussen hebt zitten die je vroegtijdig af moet voeren.
Zelf vind ik Stefan Temmink van Veecom een van de beste stierenadviseurs die er is. Als het nodig is, zal hij ook rustig een stier adviseren van een andere ki organisatie. En dat zullen de meesten niet doen.
grös
@jan w
Ik heb ook wel wat oud holstein bloed gebruikt, Kapitein (v. bootmaker), EnormPP (v. triple threat), dat zijn ook heel andere HF als ik gewent was, verder makkelijke koeien niet te groot maar ook geen hoge productie, heb nu ook wel vanalles lopen, laatste 5 jaar alles op aAa gefokt, zuiver HF, kruisingen met BS, MB, FLV, SRB, DRB, NRB, 2-weg kruisingen, 3 weg kruisingen.
Doe mij de 3-weg kruisingen maar, dan heb je de voordelen van elk ras, het vlees en vruchtbaarheid van de witkop, de poten van brown swiss/scandinaviër, en de melkaanleg van de HF. Heb ook al weer HF uit 3-wegkruisingen, net zo goed, flink melk geven zonder gezeur, 1 x kruisen en dan HF krijg je ook wel betere koeien, maar er mag van mij wel iets meer vlees op zitten en dan ben je wel een witkop of scandinaviër nodig. Een beetje brown swiss mag ook in iedere koe wel zitten, dit zit er bij Deens rood (25%) al in.
grös
@jan w
Het zal trouwens best kunnen met HF, maar dan moet je de omstandigheden wel voor mekaar hebben.
Ik gebruik trouwens al jaren geen droogzetters, geen droogstandsrantsoen, geen geïsoleerd dak, geen diepstrooisel, geen mengwagen, koeien moet gewoon drachtig worden, makkelijk kalven en goed lopen op de melkrobot, 8000 liter ben ik al lang tevreden, cegetal 150, dierdagdosering 0,77
+1
dieks2
Vele zijn aan het kruisen geweest met de meest exotische buitenlandse rassen, terwijl we zelf hier in NL een heel best ras hadden/hebben: MRY. Bedrijven met MRY/MRY-kruislingen kwamen vaak als beste uit de bus volgens boekhouders!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , stro , voer , droogstand , dierenarts en graskuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
170
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
0