AAa-gebruikers realiseren een hogere levensproductie

Koeien op bedrijven waar met het aAa-systeem gewerkt wordt, worden 4,7 procent ouder en realiseren een 14,4 procent hogere levensproductie dan op bedrijven waar niet met het systeem gewerkt wordt. Dat onderzocht Daan Spierings, student aan de HAS Den Bosch, in opdracht van onderzoeksbureau Valacon.

Deel dit topic

Reacties

+1
arjankok
Wel leuk zo'n uitkomst ,
niet echt een groot verschil ,
je kan dat verwachten van veehouders die er bewust mee bezig zijn ,
denk dat er wel meer levensverhogende fok methodes zijn waar deze uitkomst even gemakkelijk te realiseren zijn !
maar of die ook met zoveel kennis van de natuurlijke kwaliteiten van koeien gepaard gaat als het AAA systeem waag ik te betwijfelen , dat geeft echt een verdieping i.t.t. de standaard topexterieur fokrichting die meer gebaseerd is op dat wat mooi oogt dan op wat degelijk is
Jan P
@arjankok Helemaal met je eens. De aAa methode leert je ook anders naar koeien kijken. Maar er worden te harde conclusies getrokken op basis van 'de buitenkant'. En er is te veel een 'anti fokwaarde sentiment' onder de aAa analyseurs en promotors.
+1
friesboertje
Een enquete. 25% van de gebruikers die reageert.

Hieruit kun je geen conclusies trekken.

Misschien hebben alleen de positief-gestemden de enquete ingevuld en de negatief-gestemden de enquete niet ingevuld.
Hans van Bergen
Als je ieder jaar betaald om te aaa en ben je allicht positief gestemd anders stop je er per omgaande mee.14.2% is behoorlijk wat
+7
DeBoerin
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Als je ieder jaar betaald om te aaa en ben je allicht positief gestemd

Dus iedereen die SAP doet en daar aan betaald is positief gestemd........... Kosten aAa hier ca. €150 iedere 9 maanden, beste uitgave hier, al vele jaren.
grös
@Hans van Bergen
aAa is geen abonnement of lidmaatschap, ik moet iedere keer die man weer opbellen als ik pinken heb zonder code, en dat is hier totaal max. 200 euro per jaar (65mk). Ik laat alle nieuwe pinken analyseren (6 euro per dier ongeacht het aantal !), als afgekalfde vaars worden ze nog een keer kosteloos opnieuw bekeken.

Het is verder totaal niet vergelijkbaar met SAP/stierwijzer en of bedrijfsinspectie, maar ik heb het daar wel voor omgeruilt, BedrijfsInspectie kost 41,30/bezoek en 7,45/koe.
En als je wil dat ze voor fokkerijadvies ook naar elk dier kijken, fokkerijadvisering kost 2,60 per dier per jaar + 34,80 euro per bedrijf/jaar (bij BI, zonder BI anders 102 euro/jaar ).
Je kunt aAa ook met SAP combineren, als je bang bent voor inteelt of zelf geen stier durft te kiezen. SAP kost 34,80 per jaar + 1,20 per dier/jaar, dan ben je dus ongeveer het dubbele kwijt.
+1
jan w
@grös
Hoe het SAP met aAa omgaat weet ik niet. Wat ik zelf wel een heel mooie vind is het KIK van KI Kampen. Daar geeft het programma ook aan waarom een bepaalde stier niet voor een paring wordt gekozen. Hierbij is het ook mogelijk om de liniaire cijfers van het keuringsrapport en de fokwaardeschatting in mee te nemen.
+8
Bekkink
Ik wil niet meer anders. Doe het al 13 jaar...
Ook Genomics komen er hier niet int vat. Veel te duur! Heb liever een betrouwbare bewezen stier en zit op de helft van de prijs dan zo n wegwerpstier.
+2
noordhollander
Heeft vooral te maken met goed koemanagement en weinig met AAA
cs-agrar
@noordhollander Is ten dele waar, aaa legt kwaliteiten bloot welke aan de standaard beoordeling niet te zien zijn
Jan P
@cs-agrar Goedemorgen. Wat heb je als boer aan die kwaliteiten? Zie het eerder aangehaalde voorbeeld van Wilcoxview Jasper en O-Man. Stieren met exact dezelfde aAa code. En dus dezelfde 'kwaliteiten' ? De codes zeggen NIETS over afkalfgemak, gehalte-vererving etc. Ja, je zult er balans in de koeien mee kunnen fokken. Maar wat heeft een boer aan een balansrijke koe die te weinig produceert, moeilijk drachtig wordt, een te hoog celgetal heeft? Wat voor aAa code heeft levensduur fenomeen Prince eigenlijk?
+2
Noorderling
@Jan P
Een koe die veel produceert en niet in balans is, is ook zo opgebrand. De zwakste schakel bepaald de sterkte van de ketting.

bij aAa kies je toch een 4 a 6 stieren met verschillende code's, in elke code is er toch voldoende variatie om een stier te kiezen die voldoet aan jouw eisen? Je zal geen aAa analist horen die zegt dat je stieren met 92 vruchtbaarheid of melksnelheid maar blind moet gebruiken.
+2
ejb
@Jan P Ik zie dat jij jou mening over aAa al hebt zonder dat je de moeite hebt genomen om je echt te verdiepen in aAa. als ik jou was zou ik daar eens mee beginnen alvorens een mening te vormen.
Bekkink
@Jan P dus???genomics pakken omdat dat op papier het beste is????
diekman
@Jan P o-man 100% triple aaa gefokt. Wie is de beste?
cs-agrar
Quote Reactie van @Jan P:
Stieren met exact dezelfde aAa code. En dus dezelfde 'kwaliteiten' ? De codes zeggen NIETS over afkalfgemak, gehalte-vererving etc

Inderdaad. aAa werkt ook op andere manier. Binnen de code welke een koe nodig heeft, is een waslijst aan stieren te krijgen, en binnen die waslijst zoek jij stieren welke aan jouw eisen voldoen.
Wat ik bedoelde te zeggen is dat stieren met dezelfde boven/onderbalk kenmerken, totaal verschillend kunnen fokken.
aaaweeks.com/wp-content/uploads/…

Lees/kijk dit eerst maar eens, of vraag een van de analisten bij jou in de buurt om eens langs te komen en uit te leggen
Jan P
@cs-agrar Fokken doe je met 1. Betrouwbare fokwaardes, 1. Gezond boerenverstand. Ik ken het aAa systeem goed. No worries. Wat is de aAa code van levensduur fenomeen Prince?
Bekkink
@Jan P 234 geloof ik
Jan P
@Bekkink Heb je deze (alledaagse) aAa code weleens zien staan in advertenties van Prince?
ejb
@Jan P veecom.nl/actueel.html/

Ja hoor.
Veecom vermeld altijd heel netjes de aAa code van de stier.
Dat jij dit nog nooit gezien hebt zegt meer over jou dan over de info die Veecom over hun stieren verstrekt
Bekkink
@Jan P heb er al 4e kalfs koeien van lopen. Dus weet wel wat ie doet. Gister nog mooi prince vaarskalf uit een kian geboren
Bekkink
@Jan P heb er al 4e kalfs koeien van lopen. Dus weet wel wat ie doet. Gister nog mooi prince vaarskalf uit een kian geboren
Jan P
@cs-agrar Het is eerder zo dat stieren met dezelfde aAa codes heel verschillend fokken, verschillende types koeien fokken. Neem Goldwyn en Shottle....
m uut m
@Jan P
Als je de moeder niet codeert weet je nog niets
+1
jan w
@Jan P
Als je het over een fenomeen Prince hebt dan heb je het over de Prince van Veecom. CRV heeft ook al eens een Prince gehad.
Het is maar goed ook dat de stieren verschillend fokken, anders werd het spelletje toch ook veel te gemakkelijk. Maar uiteindelijk ga je wel naar een uniformere veestapel, die op zijn beurt weer makkelijker te hendelen is.
+1
Bekkink
@noordhollander sap is dus ook niks waard??
+1
jan w
@Bekkink
Sap is toch ook niks waard. Het KIK van Ki Kampen vind ik zelf wel een goed paringsprogramma
Bekkink
@jan w optimate van veecom doet het ook prima
+2
cs-agrar
@jan w sap is zo goed als de instelling welke je meegeeft en de stieren welke je er in mee laat draaien
+2
grös
@noordhollander
Als je rommel fokt, kun je nog zo'n goede manager zijn, het blijft rommel. Te vleestypisch om voldoende melk te geven, of te melktypisch om het vol te houden. Het ligt niet aan de moeder of de stier, maar aan de combinatie er van.
+3
noordhollander
Gebruik vooral je eigen waarneming en probeer de beste dieren te vernenigvuldigen
grös
Is wel interessant, maar je kunt ook gewoon in de Veeteelt bij de 100.000 liter koeien kijken, bedrijven met een stuk of 20 honderdtonners, ga die vragen hoe ze hun koeien fokken. Zijn vaak maar gewone bedrijven met oude maatvoeringen, geen topfokkers zoals Knoef.
Noorderling
@grös
Als je elk jaar een aantal koeien 100.000kg melk hebt kunnen laten geven ben je per definitie een topfokker. Als de koe niet goed in elkaar zit komt die sowieso niet zover. Of je nu de stempel topfokker wel of niet krijgt maakt daarbij ook niet zoveel uit. Dat is maar net de keus of je wel elke keuring af loopt of niet.

Er zijn ook bedrijven met 400-500 koeien die jaarlijks een aantal keer in het lijstje staan met hondertonners. Heb je een paar honderd koeien met vreemd personeel, dan moet echt alles kloppen wil zon koe de eindstreep halen. Zelf telkens een stapje harder lopen wil dan niet meer. Het is wel eens verhelderend om te kijken wat zij juist wel en niet doen om zover te komen.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Er zijn ook bedrijven met 400-500 koeien die jaarlijks een aantal keer in het lijstje staan met hondertonners.

Ze zullen op dat aantal toch ook wel wat goed kunnen doen?
Zelfde als dochtergroepen op een show, in principe moet van elke stier uit al die dochters wel een knappe groep te toveren zijn..
Fokkerij is best wel een grappig iets, het lijkt makkelijker dan het is, als je er achter komt dat het bijna onmogelijk moet zijn waar sommige stieren hoge produktiecijfers vandaan halen, zijn in de afstamming niet te vinden. En andere vallen,als je ze opzoekt bij bijv crv's stierzoeken, niet mee, maar ga je ze uitpluizen blijkt er bijv een rij aan av EX koeien met meerjarige hoge produkties en dito gehalten aan vooraf te gaan... En datzelfde doen de dochters van die stier bij jou in de stal dan ook...
Op heden met genomics heb ik het idee dat het meer gokkerij dan fokkerij aan het worden is, het wordt berekening x berekening terwijl langproduktieve koeien bestempeld worden als oude en achterhaalde genetica terwijl ze in de stal nog met ruim boven de 100lw mee komen en zo al heel wat jongere stalgenoten hebben zien komen, maar ook weer gaan. En dan ga je eens naar de dochters kijken van zo'n dier, blijken die hetzelfde kunstje te kunnen, dan is zo'n oude koe toch juist machtig intressant voor die fokkerij?
m uut m
@cs-agrar
Helemaal mee eens.
Kijk juist naar de oude koe als stiermoeder.
Hoe kun je op levensduur fokken als je een proefstier paart met een pink.
Dan is het inderdaad gokken ipv fokken.
+3
puddingbroodje
Best interessant voor een agrarisch vakblad om een tiental bedrijven met het hoogste aantal 100tonners te bezoeken en te kijken hoe zij dit doen wat de overeenkomsten en verschillen zijn!
tok achterhoek
@puddingbroodje % 100 tonners bedoel je denk ik
tok achterhoek
Met beide moet je leren werken, denk ik. Alleen sap is iets uitgebreider
jan w
@tok achterhoek
Ik weet momenteel niet wat en hoe het SAP werkt. Ik heb in het verleden ook SAP gebruikt. Destijds waren de instellingen niet zo ruim. Met als gevolg dat er te veel naar het INET werd gekeken en het exterieur van de vaarzen ieder jaar achteruit holden. Bij het KIK is het zo, indien je het met de aAa code's gebruikt er eerst naar de code wordt gekeken en als er dan meerdere stieren er uit komen dat er dan naar de andere kenmerken in het exterieur en fokwaarde's wordt gekeken, dit om de best passende stier eruit te halen.

In het verleden is hier door vertegenwoordigers van CRV het aAa wel zo is afgekraakt, dat ik er mij ook niet meer in verdiep.
Bekkink
@jan w klopt...13 jaar geleden werd ik door de crv man ook uit gelachen dat ik aAa ging doen. Nu is de beste man een aAa adviseur bij crv....doe er niet veel zaken mee. Mag af en toe hulzen brengen😂
mlkvhoudr
@jan w als je een lelijke vrouw trouwt moet je geen knappe kinderen verwachten.... gewoon eerst stieren uitkiezen en het programma alleen met die stieren laten draaien. Anders komt er heel toevallig steeds de duurste stier uit die je moet inzetten
grös
@mlkvhoudr
Probleem met SAP enz. is dat ze uitgaan van ONbetrouwbare fokwaarden, dus adviseren nu een bepaalde stier op een koe, dan over een paar jaar is ie ineens niet meer geschikt voor die koe omdat de fokwaarden verandert zijn..
En wat zijn fokwaarden? Fokwaarden zijn verwachtingen of gemiddelden van alle dochters van een stier, zegt dus wel iets wat ie doet, maar je weet niks over de gemiddelde moeder waar ie op gebruikt is en iedere boer heeft wel een gemiddelde koe, maar niemand heeft een stal vol "gemiddelde koeien". Trouwens fokken blijft altijd een beetje gokken, tweelingen zijn ook nooit hetzelfde, bij aAa hebben ze vaak wel dezelfde code in een andere volgorde, maar wil je er een beetje lijn in houden, met aAa zijn de extremen er gauw uit gefokt. Notoire melk-uitliggers of lebmaagpatiënten heb ik ook nog niet weer. Maar alleen op aAa code fokken is niet genoeg, ik kijk zelf ook altijd naar de hoogtemaat en gewoon goede bewezen stieren uitkiezen die ook oud kunnen worden.
jan w
Wie kent het boek:
"Creating Balance between form & function".
van Philip Hasheider

In dat boek staan foto's van koeien uit de jaren 1950 - 1960.
Met die koeien zou je nu zo je stal weer kunnen vullen bij wijze van. Qua productie is het niveau natuurlijk drastisch gestegen, maar qua exterieur zijn we er in die 60 jaar er niet op vooruit gegaan.
Hans van Bergen
@jan w In de jaren 50 en 60 verstond men ook al perfect de kunst van het bijkleuren van foto's. Spenen werden onder het uier geplaatst uiers werden in balans gezet en de doorgezakte rug recht gekleurd.
+1
cs-agrar
@jan w Ga maar eens doorzoeken op oude stieren, zijn er bij van 40jr terug welke nu nog mee kunnen
Jan P
@cs-agrar Ik ken het boek van Phil Hasheider. Welke stieren, van 40 jaar terug, kunnen nu nog mee volgens jou?
jan w
@Jan P
Is nog geen 40 jaar, maar er kunnen nu nog nakomelingen rond lopen van HHTripleTreat
Jan P
@jan w Ja, maar 'kunnen ze mee', zoals beweerd wordt?
+2
m uut m
@Jan P
Ze laten de "moderne" stieren in hun hemd staan .
grös
@Jan P
Ik melk wel een van Kapitein (Bootmaker x Triple Threat), probleemloos koetje met een heel laag celgetal
grös
@grös
Er ontbreekt iets, ik schreef een celgetal
grös
@grös
Ik mag nog maar een paar woorden schrijven van Co de rest valt weg.
verwijderd
m uut m
@
Lezen is niet jouw sterkste punt.
De "vader Jerudo geniet vanwege zijn ronde kwaliteiten ".
verwijderd
jan w
@ Dus jij kent het boek??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , levensproductie en bosch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0