Melkweigering dreigt voor IBR/BVD weigeraars

Wie na herhaaldelijk verzocht te zijn deel te nemen aan het verplichte IBR/BVD bestrijdingsprogramma blijft weigeren, kan rekenen op melkweigering. Dat zegt ZLTO vakgroepvoorzitter Jos Verstraten.

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Och dat vertellen ze ook al jaren bij salmonella.
vedder
@cjw73 Ik denk dat de toon bij salmonella langzamerhand wel verandert, de concurrentie zit -in tegenstelling tot GD - niet stil, de langste tijd dat GD de salmonella als appeltje voor de dorst heeft gebruikt is wel voorbij...
vedder
@vedder gebruikt=misbruikt
cjw73
@vedder ach ze mogen er wat mij betreft mee door gaan. Aware betaald het toch dus zal mij een worst wezen.
vedder
@cjw73 aware betaalt alle onderzoekskosten bij gd in geval van inspanningsverplichting?
cjw73
@vedder ja want ik betaal er nooit wat voor. En het staat ook niet op mijn lijst van de gd dus ze doen het in eigen beheer.
vedder
@cjw73 oh, ik snap er niks van maar laat maar 😉
cjw73
@vedder aware laat het onderzoeken en betaald de kosten ook. Maar het gebeurt niet bij de gd. Want die weten mijn status qua salmonella niet.
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
aware laat het onderzoeken en betaald de kosten ook.

ik denk dat je het dan toch zelf betaald
pa
Quote Reactie van @cjw73:
ach ze mogen er wat mij betreft mee door gaan. Aware betaald het toch dus zal mij een worst wezen.
Uiteindelijk wel aan sigaar uit eigen doos. Niet uit die van de directie.
+1
dorpsrandhoeve
Quote:
Dat zegt ZLTO vakgroepvoorzitter Jos Verstraten.

Wist niet dat hij voorzitter was, en ik dacht ook dat de vakgroepen landelijk waren.
josl
@dorpsrandhoeve das ook het enige wat niet klopt aan het verhaal.
+1
Farmer_
@josl Hier in Duitsland worden nog steeds hele veestapels waar jaren over gefokt is afgeslacht voor ibr, we hebben het zelf ook meegemaakt moesten ook alles ruimen, koeien zijn ff een paar wkn van de melk af, daarna niks meer aan te zien, waarom doet de overheid in dld dit, alleen maar voor de export en exportstatus,de overheid verdiend er het meest aan door de papierkraam en de dieren exportklaar te maken, de handelaar verdiend eraan en de boer die een paar vaarzen teveel heeft.
Is dat het allemaal waardt?, nee.

Daarbij is het niet onder controle te houden, er zijn hier nog steeds ibr uitbraken na al 2 jaar ibr vrij.
Koeien boertje
@Farmer_ in Duitsland heb je staten die vrij zijn,
Maar daar wordt iets meer onder de dekmantel gehouden dan in Nederland
Erik 1979
@Koeien boertje heel Duitsland is heeft status 10 bij ibr zover ik weet. Jij hebt wel gelijk dat er met 2 maten gemeten wordt. Maar bewust zaken verzwijgen doet een beambte niet. Veel te bang om aansprakelijk te zíjn. Wel hebben boeren een probleem als ze de pik op iemand hebben. Maar dat is overal in de wereld zo.
Erik 1979
@Farmer_ je vergeet even dat je hiermee import tegenhoud. Nederland is al jaren een land waar je al het vee kunt dumpen. Denemarken loopt ver voorop en kun je niet snel wat naartoe brengen. Wij in Duitsland profiteren vooral van de moeilijke mest import. In de grens streken is het al intensief. Als er geen belemmering op zit dan concurreert de rabo veel boeren daar weg. Ons bedrijf kost het ook geld vanwege entdieren die wij niet mogen verplaatsen. Maar spaart ons op mestafzet.
+1
Farmer_
Quote Reactie van @Erik 1979:
Ons bedrijf kost het ook geld vanwege entdieren die wij niet mogen verplaatsen.

Daarom die ibr regeling weg, het kost meer dan het opbrengt, wat kost je die tierseuchenkasse niet per jaar? en dat alleen om het monster "export" in de benen te houden voor een onschuldig griepje.
Erik 1979
@Farmer_ niet weg anders brengen ze de mest bij ons..... 😉 het is zoals het is. Ik ben blij met de hogere status. En over 5 jaar zijn waarschijnlijk de laatste ent dieren weg. Ik denk dat het goed is om voorop te lopen. Nederland loopt in vele opzichten achter. En dat beperkt nu de export van jongvee. Ik verwacht dat ze in Duitsland nu al iets nieuws aan het bedenken zijn om import te voorkomen. Welke ziekte kan ik niet raden. Belangen zijn in ieder geval groot om de mest te verhinderen.
sorry
@Farmer_ bij ibr kan je enten tot sint juttemis... en als nld eindelijk vrij is wat gebeurt er bij een uitbraak...? verplicht de hele koppel koeien ruimen?..... maar daar zwijgt onze jos over....
Erik 1979
@Farmer_ ik heb woensdag met onze dierenarts gesproken over ibr. Hij raden aan om een extra verzekering af te sluiten. Ik blijf van mening dat wij in Duitsland voorop moeten lopen met het vrij worden van dierziekte omdat anders de rest van de wereld de rotzooi dumpt. Jij hebt volledig gelijk dat het wel gevaarlijk is. De dierenarts zei dat waarschijnlijk de Nederlandse klauwbekapper de ziekte meeneemt.
Elvis
@dorpsrandhoeve das toch die dokus die tijdens de tweelingfraude nog even riep dat sjoemel koeien massaal geslacht werden
+2
dorpsrandhoeve
Daar heb je natuurlijk wel weer de LTO dreigmanier.

Toch wil ik de heren van LTO er even aan herinneren dat LTO het al jaren heeft laten sloffen wat betreft ibr en bvd.
+5
sorry
@dorpsrandhoeve de beste man denkt misschien dattie heel wat bereikt heeft , maar het is natuurlijk gewoon dweilen met de kraan open als de (hobby)vleesveehouders niet meedoen....
+3
kanniewaarzijn
Te zot voor woorden om het IBR/BVD programma te vergelijken met de kringloopwijzer. De KLW is nergens op gebaseerde onzin terwijl de IBR/BVD van groot belang is. Bovendien gaat Verstraten helemaal niet over wel of geen melk ophalen.
+2
brabo
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
terwijl de IBR/BVD van groot belang is

dat is ook weer zeer discutabel.
Over BVD wat mij betreft geen discussie want dat moet je echt niet willen op je bedrijf (en ik spreek uit ervaring) maar IBR vind ik niet veel meer dan een onschuldig griepje wat af en toe door de stal gaat. Daar gaan volgens mij geen dieren aan dood, hooguit produceren ze effen wat minder.
Helaas zal ook ik mee moeten gaan doen, maar voor mij is er eigenlijk geen goede reden om daar de komende jaren duizenden euro's in te gaan steken voor de bestrijding daarvan. Zeker omdat ik er niet van overtuigd ben dat bestrijding uiteindelijk het IBR virus zal uitroeien.
+1
pietjepuk
@brabo af en toe een kleine besmetting door de stal is goed voor de antistoffen. als je vrij bent en je krijgt een uitbraak ben je zwaar de klos.
dwers
@pietjepuk laatst ook nog met melkveehouder gesproken was jaren vrij van BVD, en had toen zomaar toch weer besmette koeien , ja zeg het maar.
Ik ben zelf ook geen voorstander van ontsmettingsbakken en bedrijfskleding, zolang het goed gaat is het mooi maar koeien krijgen nergens meer weerstand tegen.
Hoorde laats nog van een boer die had nog al wat last van schijt bij zijn kalveren, op advies van de veearts heeft hij toen wat mest van die kalveren door de mengwagen gedaan zodat de koeien weer meer weerstand in de biest opbouwen.
+1
Frits1
@brabo hier in de regio, behoorlijke heftige reacties van IBR tot aan dode koeien aan toe. Wil je echt niet in je stal.
+3
pieta
@Frits1 Hoe vrijer je bent hoe harder het aankomt. Wij enten tegen zowel IBR als BVD.
sorry
@Frits1 de koeien ronder fokken
+1
labella
Lto zal iedereen die weigert ook wel royeren net als al die tweeling fraudeurs.
grondlozeboer
@labella er viel niks te royeren dus pakken ze deze kans zeker aan
+6
jan w
Ik ben voor de bestrijding van IBR en BVD, dat staat voorop.
Alleen de manier waarop de zuivel ons dat net zoals de kringloopwijzer door de strot drukt, heeft naar mijn mening een corrupt karakter.
Er is puur geen draagvlak voor het systeem, zoals het nu is neergezet.
Er zou een onafhankelijk gebeuren komen om dit op de schouders te nemen.
Nu heeft zuivelNL een paar afdelingen van de GD in haar armen genomen om dit uit te voeren.
Echter de GD gaat geen extra kosten maken om het geheel breed te steunen, want:
"Het kan zijn dat op 1 januari 2019, als er een landelijke aanpak gaat komen er weer iets heel anders op tafel komt en dat de ibr en bvd aanpak naar het RVO zal gaan.

Verder vind ik de 4 route's erg discutabel en op het verhogen van kosten berust.
De simpelste en goedkoopste route is de route van tankmelk.
Alleen daar zullen de meeste bedrijven door misschien een oude besmetting die er een keer is geweest niet aan kunnen voldoen.

Voor de melkveehouders is de route jongvee antistoffen de beste optie.
Zelf vind ik deze route een route wat dweilen is met de kraan open. Het is mogelijk dat een vaarskalf, een drager, maanden op het bedrijf andere dieren kan besmetten zonder dat er iets gebeurd.

De beste optie is via de oorbiopten, direct na de geboorte de dragers eruit pikken. Alleen deze route is extra duur gemaakt door dat men dan alle kalveren die geboren worden middels oorbiopten moet onderzoeken.
+4
jan w
@jan w
Heb trouwens al 7 jaar alle vaarskalveren middels oorbiopten onderzocht op virus. Tot nu toe nog niet 1 positieve er tussen gehad. Onderzoek gedaan door BeterVee. En dat past niet in het monopolystraatje van de zuivelkliek.
+3
Vario512
@jan w Wat ze weer bedacht hebben is inderdaad een corrupte bende. Ik onderzoek ook al jaren oorbiopten en heb er geen positieve meer tussen gehad. Zometeen bij jongvee 2 keer per jaar bloedtappen. Dan loop je een half jaar lang achter de feiten aan.
Deze routes hebben maar 1 doel en dat is BeterVee eruit werken. BeterVee stopt met de oorbiopten.

Wat de meeste melkveehouders nog niet weten is dat je bij alle 4 routes van alle doodgeboren kalveren een oorbiopt door je dierenarts moet laten nemen. Zo kunnen de GD en dierenartsen weer mooi rekeningen sturen. Jos heeft weer lekker zitten slapen en aan alles, behalve aan het belang van zijn achterban gedacht.
Frans1
@jan w Ben hier ook begonnen,gekozen om gelijk met onthoornen bloed te tappen op virus,dat lijkt mij het handigst
jan w
@Frans1
Maar dan voldoe je niet aan 1 van de 4 route's
Frans1
Quote Reactie van @jan w:
Maar dan voldoe je niet aan 1 van de 4 route's

Hoezo?
Nico96
@jan w 2 jaar geleden heb ik ook oorbiopten gebruikt om BVD vrij te worden. Ik ben nu alle oornummers aan het vervangen, ze vallen er met bosjes uit.
jan w
@Nico96
Welk merk?
In het verleden hebben wij oormerken gebruikt van Hut, daarbij ook veel uitval. Nu van BFlex of QFlex, hoe je ze ook maar noemen wilt. Vervangende blikken gratis en ook weinig uitval.
Nico96
@jan w die zijn idd van Hut
+2
dwers
Ik heb mij ook al aan gemeld voor BVD onderzoek, wil ook geen Gommer 2 worden.
cjw73
@dwers als er maar genoeg zijn dan gebeurt er niks.
Ben alleen geen medestrijder want ben al jaren vrij van alle 2.
dwers
@cjw73 ik had ibr altijd al via tank , altijd nog onverdacht.
pietjepuk
@dwers heb het hier ook via de tank. altijd goed. maar is dat niet voldoende meer????
dwers
@pietjepuk ik heb nu BVD ook via tank , die kerel van GD zij dat dat voldoende was, nou ja dan vind het natuurlijk ook wel goed.
cjw73
@dwers bij 2 jaar onverdacht kun je toch vrij snel ibr vrij meende ik of geldt dat nu niet meer.
+2
dwers
@cjw73 ja maar het goedkoopste past mij het beste.
achterhoeker2
@cjw73 dan moet je alle koeien ouder dan 6 jaar en aangekochte dieren van niet ibr vrije bedrijven bloed tappen .
En bij een gunstige uitslag ben je dan gecertificeerd vrij?maar tankmelk onverdacht is voor frc al voldoende.
cjw73
@achterhoeker2 is ook zo. Nu u het zegt weet ik het wel weer. Is hier toen ook gedaan en daarna was alles vrij.
Jan-T
Voor de melkvee houders die volgens de GD methode hoge kosten moeten maken.
Gewoon aanmelden bij de GD voor certificering en de onderzoeken laten uitvoeren door een extern onderzoeksbureau. bvdibr.nl/contact-BVDIBR-laboratorium/

Mijn bedrijf is BVD vrij en doe aan IBR tankmelk mee, maar heb het vermoeden dat de GD hier een klote streek mee uithaalt en bezig is zich zelf maximaal aan het werk te houden.
Want bij jongvee aanvoer van de jongvee opfokker mag je weer van voren aan beginnen.
Snap er nog niet veel van wel weet ik dat het schijnbaar altijd extra geld moet kosten.

Ik ga uit zoeken of een extern bureau goedkoper is dan de GD. ik was van plan de onderzoeken te laten uit zoeken bij de VLG te Epe.

Is dat een goed idee of zit ik volledig mis.
vedder
@Jan-T betervee komt er zeer waarschijnlijk ook aan medio mei. Qua BVD dan.
jan w
@vedder
Wat ik heb begrepen is dat het een onafhankelijke partij zou worden die de boel zou gaan beheren. BeterVee en nog een paar partijen zijn of waren van mening dat de samenwerking van ZuivelNL met de GD niet genoeg onafhankelijk was. Hier moet iets aan zijn gesleuteld, waardoor die partijen die tegen waren nu wel weer proberen mee te gaan doen.
Betervee is natuurlijk geen kleintje, ze onderzoeken ook o.a. voor Duitsland, Zwitserland en Belgie. In Nederland zijn ze vooral bekend in de geiten wereld, bij de geiten heeft de GD het een beetje laten liggen en daar is Betervee toen op ingesprongen.
Momenteel zijn ze ook ergens in brabant een melkcontrole-station aan het bouwen.
vedder
@jan w O dat weet ik allemaal niet. Op basis van mijn eigen ervaring heeft GD ook wel wat laten liggen bij de koeien. Hoe groot betervee is weet ik niet, ik vind de manier waarop de lijtjes lopen een verademing, daaraan zou je zeggen dat ze niet zo groot zijn. Potentie hebben ze zeker!!!
zwier
Quote Reactie van @Jan-T:
Ik ga uit zoeken of een extern bureau goedkoper is dan de GD. ik was van plan de onderzoeken te laten uit zoeken bij de VLG te Epe.

Ik laat het ook doen door vlg, heb niet eens gevraagd of ze goedkoper zijn , weet wel dat ze met salmonella veel goedkoper zijn.
Je moet je wel aanmelden bij de GD !
Komelker
@zwier vrijwillig,verplicht aanmelden bij de GD voor 30 euro per kwartaal houden ze je status bij, maal twee, geeft plusminus 250 euro kosten per jaar,waar voor ze in mijn ogen weinig voor Presteren, krijg hier het gevoel bij van de veenarbeiders van vroeger, die bij de baas zijn winkel moesten winkelen.
+3
Grensboertje
@zwier Op advies van veearts ook de ibr en BVD tankmelk onderzoeken via VLG laten lopen. Was ook goedkoper dan via GD. Plus dat ik (en de veearts) de monopolie van de GD niet waardeer.
+2
Jawis
Maar wat ik ontzettend storend vind is dat wij allemaal een inspanning moeten leveren die ook nog eens bakken geld kost terwijl meneer van drie duizenden kalveren zonder status overal vandaan haalt.....je zult maar 50 meter van een grote mester afzitten....
+1
de jonge
@Jawis kijk uit wat je zegt,haha,een poos terug kwam ik met een soort gelijk argument en o o o wat een reacties,meneer van drie was een superondernemer en dat we voor alle kosten opdraaien en de kalveren voor meneer van drie minimaal 14 dagen moeten aanhouden was ook allemaal chapaeu voor de man en ach dat beetje extra kosten.............
+1
puntertje
@de jonge Van Drie, die gaat toch de volgende keer alle kosten dekken als er weer eens een besmettelijke ziekte binnenkomt via z'n import? Of heb ik dat verkeerd begrepen en geeft die 'superondernemer' dan niet thuis en laat hij anderen opdraaien voor de risico's die hij bewust neemt?
+1
de jonge
@puntertje nouuuuuuuu..........ga maar uit van je laatste optie. als hij het zo goed met ons voor had,waren we wel al gecompenseerd voor de kalveren die we langer voor hem aan de melk houden en voor alle extra kosten die we nu krijgen om vrij te worden van ibr bvd.
Jan-T
Waarom heeft de ZLTO nou op eens dreigende taal.
Of heeft dit met eigenbelang en inkomsten te maken.!
Is de LTO ook nog mede eigenaar of heeft een financieel belang in de GD.?

Vind het allemaal een beetje vreemd er klopt iets niet, belangen behartiging is in de melkvee sector maar een vreemde zaak en gewaar wording.? Ikke ikke ikke ikke

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zlto geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN